Κόσμος

Κύπρος: «Πόντιος Πιλάτος» το ΔΗΣΥ για τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ένα κόμμα διχασμένο και χωρίς πυξίδα. Τα σενάρια για το μέλλον του ΔΗΣΥ και ο νέος «παίκτης» στην Κύπρο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (8/2) ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), που κράτησε περισσότερο από 7 ώρες, με ένταση, προπηλακισμούς και μια απόφαση που προτρέπει τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου.

Με στόχο την ενότητα του κόμματος, το όργανο του ΔΗΣΥ, ένιψε τας χείρας του, αποφασίζοντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τους δυο μονομάχους του 2ου γύρου των εκλογών, προτρέποντας τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να προσέλθουν στις κάλπες ψηφίζοντας κατά συνείδηση.

Η ιστορική ήττα του Συναγερμού στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 5 Φεβρουαρίου, έφερε για πρώτη φορά εκτός της διεκδίκησης της Προεδρίας το κεντροδεξιό κόμμα. Όπως ήταν αναμενόμενο επέφερε αναταράξεις, καθώς ο υποψήφιος του κόμματος και Πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, έχασε από το πρώην στέλεχος του ΔΗΣΥ Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Μεγάλο μέρος του Συναγερμού θεωρούν ως κύρια αιτία της εκλογικής ήττας την κάθοδο Χριστοδουλίδη για την προεδρία, αφού κατάφερε και πήρε σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, θυμίζοντας το 2003 όταν ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, στέλεχος του κόμματος είχε κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, δίνοντας τη νίκη στον Τάσο Παπαδόπουλο.

Αυτό αποτυπώθηκε καθαρά, όταν ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου προπηλακίστηκε την ώρα που ανακοίνωσε την πρόταση του για στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ένα κόμμα διχασμένο και χωρίς πυξίδα

Η χτεσινοβραδινή απόφαση και το κλίμα έντασης που επικράτησε στην συνεδρίαση του ΠΓ, επιβεβαίωσε το διχασμό που επικρατεί στο κόμμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δεν παρέστη τελικά στην συνεδρίαση όπως είχε ανακοινωθεί από το Προεδρικό, γνωρίζοντας προφανώς ότι η ένταση και η όποια απόφαση δεν θα τον άφηναν στο απυρόβλητο.

Μια κίνηση, που σύμφωνα με καλούς γνώστες των εσωκομματικών του Συναγερμού, απελευθερώνει ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος να στηρίξει σιωπηρά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στις κάλπες, παρά τις αντιδράσεις ηγετικών στελεχών που ζήτησαν ψήφο στον Μαυρογιάννη.

Αυτό που διαφάνηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΗΣΥ, είναι πως το μεγαλύτερο τμήμα της ηγεσίας του έχει χάσει την επαφή με το εκλογικό του σώμα και υπήρξε μεγάλη διαφοροποίηση με τη βάση του κόμματος. Αυτό επιβεβαιώνεται από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του που υπερψήφισε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αφήνοντας τρίτο τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος.

Η απόφαση σε στυλ Πόντιου Πιλάτου, εκτονώνει εν μέρη την κατάσταση προς το παρόν, αλλά δεν λύνει τα δομικά προβλήματα του Συναγερμού.

Η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ότι στις 11 Μαρτίου θα συγκαλέσει παγκύπρια εκλογική συνέλευση για εκλογή ηγεσίας, όπου θέλει να ανανεώσει την θητεία του στην προεδρία του Συναγερμού, καθώς έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα, ίσως να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή εντός του κόμματος.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου ή θα εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης είτε ο έτερος Ανδρέας Μαυρογιάννης που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Ο Χριστοδουλίδης μπορεί να είναι το μαύρο πρόβατο για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, όμως το ΑΚΕΛ είναι ο προαιώνιος εχθρός της βάσης των μελών του Συναγερμού.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι για τον Αβέρωφ Νεοφύτου όποιος από τους δυο μονομάχους των εκλογών του β’ γύρου, βγει. Το σίγουρο είναι ότι μεγάλο μέρος των μελών του ΔΗΣΥ θα του επιρρίψει ευθύνες για την ιστορική ήττα.

Ο Νεοφύτου στον δρόμο για την προεδρία του κόμματος δεν είχε αντίπαλο το 2013. Θα είναι ίσως η πρώτη φορά που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εκλογική βάση του κόμματος, που απέδειξε ότι δεν ακολουθεί πάντα στο σύνολο της τις επιταγές της ηγεσίας.

Αν ο Χριστοδουλίδης εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις εσωκομματικές διαδικασίες, όμως υπάρχουν αρκετά στελέχη που θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας ομάδας φίλα προσκείμενης προς τον πρώην ΥΠΕΞ.

Σε περίπτωση που χάσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η επανάκαμψη του στο κόμμα μπορεί να είναι δύσκολη, όμως ο σχηματισμός ενός νέου πολιτικού φορέα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, δίνοντας τέλος στην πρωτοκαθεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού στην πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση το μέλλον του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι αβέβαιο. Πάντως αναμένεται ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς έχει ακόμα ισχυρό έρεισμα στην κοινωνία και την εκλογική βάση του ΔΗΣΥ και δεν θα ήθελε να δει το κόμμα που κληρονόμησε από τον ιστορικό ηγέτη του Γλαύκο Κληρίδη και τον αδελφό του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, Γιαννάκη, να διαλύεται.

Όμως πέραν όλων των άλλων, γεννάται το ερώτημα τι θα γίνει στην Βουλή των Αντιπροσώπων όπου κανένα από τα κόμματα δεν έχει πλειοψηφία ενώ το σύνολο της αντιπολίτευσης ενδέχεται να έχει πλειοψηφία, δυσχεραίνοντας το έργο του επόμενου προέδρου, είτε του Νίκου Χριστοδουλίδη που στηρίζεται από 17 βουλευτές (ΔΗΚΟ 9, ΕΔΕΚ 4 και ΔΗΠΑ 4) ενώ οι βουλευτές του ΑΚΕΛ είναι 15. Το υπόλοιπο σώμα αποτελείται από το ΔΗΣΥ με 17 έδρες, το ακροδεξιό ΕΛΑΜ με 3, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών με 3 κι έναν ανεξάρτητο που έχει διαγραφεί από το ΕΛΑΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Zoom: Aπογείωσε τα κέρδη του μες στην πανδημία, τώρα απολύει το 15% των εργαζομένων του
Η Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία
Chevron Right