Μια «μαύρη» σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ γράφτηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2021, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020 και της νίκης του Τζο Μπάιντεν.
Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε με φρίκη τα βίαια γεγονότα που εξελίχθηκαν μέσα στο Καπιτώλιο, τα οποία στοίχησαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. Ένας αστυνομικός πέθανε μία ημέρα μετά την επίθεση, ενώ τέσσερις εισβολείς έχασαν επίσης τη ζωή τους, ανάμεσά τους και μία γυναίκα που έπεσε νεκρή από τα πυρά της αστυνομίας την ώρα που προσπάθησε να σκαρφαλώσει μέσα στο κτήριο από ένα σπασμένο παράθυρο.
Πέρα από το ερώτημα εάν το χάος της 6ης Ιανουαρίου ισοδυναμούσε με απόπειρα πραξικοπήματος, οι βιαιότητες που έλαβαν χώρα ήταν το αποκορύφωμα μιας μακράς διαδικασίας υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της Αμερικής.
A year after the Capitol riot: Take a look at the key moments from January 6, 2021, when the U.S. Capitol was under attack https://t.co/49AJLHnG4m pic.twitter.com/EGjQdNuHhY
— Reuters (@Reuters) January 5, 2022
Δεν επρόκειτο απλώς για μια επίθεση σε ένα κτήριο, αλλά στο ίδιο το Κογκρέσο. Τα μέλη του βρίσκονταν σε συνεδρίαση, την οποία έπρεπε να διακόψουν ώστε να κρυφτούν κάτω από τις θέσεις τους, ο χώρος εκκενώθηκε και όλοι ήταν σε κατάσταση πανικού.
Μολονότι το Καπιτώλιο έχει υπάρξει ξανά στόχος βιαιοπραγιών στο παρελθόν, ποτέ δεν είχε δεχτεί επίθεση τέτοιας κλίμακας από πολίτες των ΗΠΑ, με την ενθάρρυνση ενός προέδρου που επιθυμούσε να ανατρέψει μια νόμιμη εκλογική διαδικασία.
Θεωρίες συνωμοσίας: «Όταν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με αυτό που θέλεις να είσαι»
Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020, τα περί «νοθείας» του Τραμπ και το «εναλλακτικό σύμπαν» της ακροδεξιάς θεωρίας «QAnon», συνέβαλαν στο μακελειό της 6ης Ιανουαρίου.
Η «QAnon» έχει προκαλέσει μάλιστα ανησυχίες για περαιτέρω εγχώριες αναταραχές, καθώς υποστηρίζει ακραίες θέσεις για «μια παγκόσμια σπείρα που διενεργεί σοβαρά εγκλήματα και συνωμοτεί εναντίον του Τραμπ», θέλωντας τον τελευταίο «να την καταπολεμά». Ωστόσο, κανένα μέρος του ισχυρισμού της συνωμοσίας δεν βασίζεται σε γεγονότα.
Σύμφωνα με άρθρο της πολιτικής συντάκτριας Αμάντα Κρόφορντ στο upi.cοm, κατά τη χρονιά που πέρασε, μια σειρά από μελέτες και αναλύσεις προσπάθησαν να μετρήσουν την… «όρεξη» των Αμερικανών για συμμετοχή σε τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας, καθώς και την πιθανότητα να σημειωθούν περισσότερα περιστατικά βίας.
Περίπου οκτώ χρόνια πριν από την επίθεση Καπιτώλιο, σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών, είχαν δηλώσει σε δημοσκόπηση του 2013 από το Πανεπιστήμιο Fairleigh Dickinson, ότι «μια ένοπλη εξέγερση μπορεί σύντομα να κριθεί απαραίτητη στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία των ελευθεριών».
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν τόσο ανησυχητικά, που απορρίφθηκε από ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές ως «εξαιρετικά απίστευτη για να είναι αληθινή!»
«Εάν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με αυτό που θέλεις να είσαι, πρέπει να αλλάξεις αυτό που πιστεύεις, ή πρέπει να αλλάξεις την πραγματικότητα. Εκεί μπαίνουν οι θεωρίες συνωμοσίας», εξήγησε ο Ντάνιελ Κασίνο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Fairleigh Dickinson, αναφερόμενος και στις πεποιθήσεις που έχουν πολλοί άνθρωποι στην Αμερική σχετικά με τη χρήση τον όπλων.
Αναλύοντας περαιτέρω τη σοβαρότητα των θεωριών συνωμοσίας, ο Κασίνο αναφέρθηκε και στο παράδειγμα των αντιεμβολιαστών: «Εκτός από την πίστη στους απορριπτέους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2020, η αντίθεση στα εμβόλια ενόψει μιας παγκόσμιας πανδημίας, έδειξε επίσης πως οι ακραίες πεποιθήσεις μπορούν να διαμορφώσουν την αντίληψη της πραγματικότητας με πολύ εύπλαστο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.
Ανάλυση Politico: «Ελαφριές» οι ποινές για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου
Περισσότερα από 150 άτομα παραδέχθηκαν την ενοχή τους για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2021. Το Politico ανέλυσε τις ποινές που επιβλήθηκαν έκτοτε. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, μέχρι σήμερα φαίνεται ότι οι δικαστές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την επιβολή μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης στην εξέγερση του Καπιτωλίου, εκτός από τις περιπτώσεις βίας ή της απειλής της.
Λίγο περισσότεροι από τους μισούς κατηγορουμένους που παραδέχθηκαν την ενοχή τους, περιμένουν ακόμη την καταδίκη τους, ενώ ορισμένες από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις βίας κατά αστυνομικών εξακολουθούν να περιμένουν την αντιμετώπισή τους.
Πρόσθετες ακροάσεις για την καταδίκη των υπαιτίων έχουν προγραμματιστεί για τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, και πολλές άλλες αναμένεται να προστεθούν καθώς οι κατηγορούμενοι καταλήγουν σε συμφωνίες με τους εισαγγελείς, ή κρίνονται ένοχοι στη δίκη, σύμφωνα πάντα με το Politico.
On Jan. 6, 2021, photographer @kentnish documented the attack on the U.S. Capitol.
He let his GoPro camera, attached to his helmet, run as long as the battery could last. That footage had never been shown until now.https://t.co/qXxAnZIGSm pic.twitter.com/ZcJm0Hv08O
— Los Angeles Times (@latimes) January 4, 2022
Οι έρευνες για περισσότερα από 700 άτομα που έχουν συλληφθεί για εγκλήματα που συνδέονται με την επίθεση στο Καπιτώλιο είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ περίπου το ένα δέκατο από αυτά (71), έχουν καταδικαστεί από την 1η Ιανουαρίου.
Ενώ οι ποινές φυλάκισης ήταν ελαφριές για τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους, οι δικαστές έδειξαν μικρή ανοχή σε όσους επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις εκείνη την ημέρα.
Ο Ρόμπερτ Πάλμερ, καταδικάστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου σε περισσότερα από πέντε χρόνια (63 μήνες) φυλάκιση, αφού παραδέχτηκε ότι αιώρησε ένα κοντάρι και πέταξε έναν πυροσβεστήρα και μια ξύλινη σανίδα στους αστυνομικούς. Η ποινή φυλάκισης του Πάλμερ είναι περισσότερο από ενάμιση χρόνο μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο κατηγορούμενο.
Άλλοι τρεις έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης άνω των 40 μηνών, δύο από τους οποίους – ο Ντέβλιν Τόμσον και ο Σκοτ Φέρλαμπ – ομολόγησαν επίσης ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Το τρίτο πρόσωπο με αντίστοιχη ποινή ήταν ο Τζέικομπ Τσάνσλι, ο οποίος δεν επιδόθηκε σε βία, αλλά… το πρόσωπό του ως «Σαμάνος QAnon» έγινε ανεξίτηλο σύμβολο της 6ης Ιανουαρίου.
Δρακόντεια μέτρα σε όλο το κτήριο
Φέτος, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας είναι εμφανή παντού στο κτήριο, από τις ασπίδες των αστυνομικών που βρίσκονται έτοιμες για χρήση κοντά στις πόρτες ως τις πύλες ανίχνευσης μετάλλων έξω από την αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τα χιλιόμετρα μεταλλικών φραχτών που τοποθετήθηκαν γύρω από το συγκρότημα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή απομακρύνθηκαν τον Ιούλιο, ενώ τα χιλιάδες οπλισμένα μέλη της Εθνοφρουράς έχουν επιστρέψει σπίτια τους.
Όμως, οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου – ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί και οι οποίοι είναι πλέον πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι, βρίσκονται μέσα και γύρω από το συγκρότημα, ενώ το σώμα έχει αποκτήσει και αμυντικό εξοπλισμό. Σε κάποια σημεία εξακολουθεί να υπάρχει μεταλλικός φράκτης.
Στο παρελθόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν το Καπιτώλιο κάθε χρόνο, όμως πλέον οι διάδρομοί του είναι άδειοι. Στο συγκρότημα επιτρέπεται η είσοδος των μελών του Κογκρέσου και του προσωπικού, ένας περιορισμός που υιοθετήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19.
Το Κογκρέσο υιοθέτησε τον Ιούλιο ένα νομοσχέδιο ύψους 2,1 δισεκ. δολαρίων, το οποίο προέβλεπε χρηματοδότηση 100 εκ. δολαρίων για την Αστυνομία του Καπιτωλίου, 300 εκ. για νέα μέτρα ασφαλείας και περισσότερο από 1 δισεκ. για το Πεντάγωνο, από τα οποία 500 εκ. θα πάνε στην Εθνοφρουρά, οι πόροι της οποίας εξαλείφθηκαν μετά την ανάπτυξή της στο Καπιτώλιο έπειτα από την εισβολή.
«Η Αστυνομία του Καπιτωλίου ως σώμα είναι πιο ισχυρή και καλύτερα προετοιμασμένη να φέρει σε πέρας την αποστολή της σήμερα σε σχέση με πριν την 6η Ιανουαρίου πέρυσι», δήλωσε ο επικεφαλής της Τόμας Μάνγκερ, ο οποίος προσελήφθη για να να κάνει μεταρρυθμίσεις στο σώμα.
Περίπου 140 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Οι εισβολείς συγκρούστηκαν επί ώρες με την αστυνομία, έσπασαν παράθυρα και ανάγκασαν τους κοινοβουλευτικούς και το προσωπικό να αναζητήσουν καταφύγιο.
Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει ομιλία από το Καπιτώλιο.