Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της Unicef Τζέιμς Έλντερ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι σεισμοί … μπορεί να έχουν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά».
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επαληθευμένοι αριθμοί, το Reuters αναφέρει ότι είπε ότι «γνωρίζουμε ότι δεκάδες σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ιατρικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τους σεισμούς, με τεράστιο αντίκτυπο στα παιδιά».
Χαρακτηρίζοντας τον σεισμό ως τον ισχυρότερο που έπληξε την περιοχή εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, ο Έλντερ είπε ότι οι Σύροι πρόσφυγες στη βορειοδυτική Συρία και στην Τουρκία είναι από τους πιο ευάλωτους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 20.000. Ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους στην περιοχή το 1999 στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε αναφορικά με τους σεισμούς.
«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και τα επακόλουθα έργα θα διαχειριστούν γρήγορα. Θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες που σχετίζονται με αυτή την απόφαση, η οποία θα καλύψει 10 επαρχίες όπου σημειώθηκαν σεισμοί και θα διαρκέσει 3 μήνες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος για να προσθέσει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή του σεισμού.