Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ πλησιάζουν την κόκκινη γραμμή λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει η συμμαχία στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNN την Κυριακή.
Η συνέντευξη έγινε λίγες ημέρες μετά τη λήξη των συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης στον Φαρίντ Ζακάρια του CNN ότι η Μόσχα θεωρεί απαραίτητο να διατηρήσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία λόγω «μιας πολύ τεταμένης κατάστασης και ενός πολύ εχθρικού περιβάλλοντος» κάτι που σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο η Ρωσία, «δεν μπορεί να ανεχθεί» το ΝΑΤΟ να «εισέρχεται σταδιακά» στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έχουν παρατηρηθεί να πετούν στην περιοχή και η υποδομή της συμμαχίας προχωρά προς τα σύνορα της Ρωσίας. «Πρέπει να ανταποκριθούμε, να λάβουμε προφυλάξεις, γι' αυτό και ο στρατός μας βρίσκεται στο έδαφός μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου.
«Είδαμε το ΝΑΤΟ να εισβάλλει σταδιακά στο ουκρανικό έδαφος με τις υποδομές του, τους εκπαιδευτές του, τις προμήθειες αμυντικών και επιθετικών όπλων, τη εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού και ούτω καθεξής. Αυτό μας έφερε στην κόκκινη γραμμή, σε μια κατάσταση που δεν μπορούσαμε να ανεχθούμε άλλο», είπε.
Ο Πεσκόφ τόνισε και πάλι την ανάγκη να τεθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας επί χάρτου, διότι οι προφορικές υποσχέσεις δεν εμπόδισαν το ΝΑΤΟ να κινηθεί στον μετασοβιετικό χώρο.
«Όταν η Γερμανία επανενώθηκε και όταν η τότε Σοβιετική Ένωση και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Γκορμπατσόφ, είπαν εντάξει σε αυτό, υπήρξε μια υπόσχεση από την αμερικανική πλευρά. Δυστυχώς, αυτή δεν είχε αποτυπωθεί σε ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο εγγύησης. Υπήρχε όμως μια εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επέκτεινε ποτέ τη στρατιωτική του υποδομή ή την πολιτική του υποδομή προς τα ανατολικά», είπε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι αν και η Ρωσία δεν απειλεί με στρατιωτικά αντίποινα, θα πρέπει να λάβει αντίμετρα εάν το ΝΑΤΟ επιμείνει στην επέκτασή του. Όσον αφορά την απειλή δυτικών κυρώσεων, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία είναι αρκετά μεγάλη και αυτάρκης ώστε να μην ανησυχεί γι' αυτές.
«Έχουμε συνηθίσει να ζούμε κάτω από αμερικανικές κυρώσεις. Και, σε κάποιο βαθμό, προσπαθούμε να τις εκμεταλλευτούμε, όσον αφορά την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας μας, της εγχώριας παραγωγής μας, αντισταθμίζοντας το έλλειμμα ορισμένων εισαγόμενων εξαρτημάτων και στοιχείων με την παραγωγή των δικών μας. Αυτό δίνει ώθηση στην εθνική μας οικονομία», εξήγησε.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι περιορισμοί που προτείνουν οι ΗΠΑ, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προσωπικές κυρώσεις κατά της ηγεσίας της Ρωσίας, θα μπορούσαν να «οδηγήσουν στη διακοπή κάθε σχέσης των δύο χωρών μας».
Σημείωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η «πολιτική σοφία» τόσο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν είναι ένα καλό σημείο για να συνεχιστεί η αναζήτηση κοινού εδάφους.
Σε ερώτηση του Ζακάρια για το αν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος, ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις ούτε στο Ντονμπάς ούτε σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, με αυτές να βρίσκονται αποκλειστικά στο ρωσικό έδαφος.