Με μια επίσημη τελετή μπροστά από το πλάτωμα του Κυβερνητικού Κτηρίου στα Σκόπια ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και τον Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης.
Οι δυο Πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ υπήρξαν διμερείς συνομιλίες και μεταξύ των ομολόγων Υπουργών.
Οι συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο κτήριο της Κυβέρνησης ήταν μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπογιάν Μάριτσιτς με τον Χρίστιαν Βιγκένιν, Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, των Υπουργών Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Μπουγιάρ Οσμάνι και Τεοντόρα Γκέντσοφσκα καθώς και των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών των δύο χωρών Μπλαγκόι Μποτσβάρσκι και Νικολάι Σάμπεφ. Μετά το πέρας των συναντήσεων Κοβάτσεφσκι και Πετκόφ, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Κίριλ Πετκόφ, ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε ένα σημαντικό πράγμα, η Βουλγαρία να χρησιμοποιεί τη συντόμευση του ονόματος της Βόρεια Μακεδονία και όχι το συνταγματικό "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" που χρησιμοποιούνταν στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον Κοβάτσεφσκι, αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σημερινής συνάντησης, εκτός της συμφωνίας για τη σύσταση ομάδων εργασίας και της κοινής συνόδου των δύο κυβερνήσεων στις 25 Ιανουαρίου στη Σόφια.
Ο Κοβάτσεφσκι είπε ότι οι αρχές των Σκοπίων έστειλαν προφορικό σημείωμα στον ΟΗΕ αναφέροντας ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Βόρεια Μακεδονία είναι το ίδιο και αφορούσαν το έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας και ότι δεν υπήρχαν εδαφικές διεκδικήσεις. «Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα».
«Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία είναι δύο κοντινές γειτονικές χώρες και οι Μακεδόνες και οι Βούλγαροι είναι δύο κοντινά και φιλικά έθνη. Γι’ αυτό σήμερα, ως δύο πρωθυπουργοί πολύ κοντινών χωρών, συμφωνήσαμε ότι εισερχόμαστε σε μια εντατική δυναμική επίλυσης ανοιχτών ζητημάτων για να εξασφαλίσουμε ένα νέο μέλλον, πιο γρήγορα», είπε ο Κοβάτσεφσκι.
«Σημαίνει ότι η Βουλγαρία δεν θα εμποδίζει πλέον τη χρήση της σύντομης ονομασίας σε οποιαδήποτε διεθνή ή διμερή διαδικασία και θα ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη. Ταυτόχρονα, η Βόρεια Μακεδονία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, έστειλε και προφορική σημείωση στον ΟΗΕ σχετικά με τη χρήση του συνταγματικού και του σύντομου ονόματός μας, η οποία επιβεβαιώνει ρητά ότι και τα δύο ονόματα ισχύουν εξίσου και επιβεβαιώνει την απουσία υπονοούμενων στην εδαφική "ακεραιότητα της Βουλγαρίας"», είπε ο Κοβάτσεφσκι.
«Τέτοια βήματα ενσταλάζουν αισιοδοξία για το μέλλον». Τέτοια βήματα οδηγούν σε ισχυρότερη σύνδεση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Την άλλη σημαντική ανακοίνωση έκανε ο Κίριλ Πετκόφ, γνωστοποιώντας ότι εντός 60 ημερών ξεκινά η αεροπορική διασύνδεση Σόφιας – Σκοπίων.
«Σήμερα δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η γραμμή Σόφιας-Σκοπίων θα είναι πραγματικότητα. Αυτό που δεσμευόμαστε είναι ότι σε 30 ημέρες θα έχουμε τις ακριβείς προδιαγραφές και σε 60 ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία αυτή η γραμμή. Έτσι, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε με ακριβή αποτελέσματα και να δώσουμε στους ανθρώπους και των δύο χωρών την ευκαιρία να ταξιδεύουν ελεύθερα, να κάνουν επιχειρήσεις ελεύθερα», είπε ο Πέτκοφ, προσθέτοντας ότι «από εδώ και πέρα, η καλή γειτονία θα μετριέται με βήματα και τα αποτελέσματα που θα επιτυγχάνονται πραγματικά.»
Σεβόμαστε απόλυτα την αυτοδιάθεση όλων των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε ο Πέτκοφ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιστορική επιτροπή θα είναι μία από τις πέντε ομάδες εργασίας. «Τα οφέλη από τη συνεργασία θα είναι σε ένα διαφορετικό περιβάλλον - ένα περιβάλλον καλού διαλόγου και εποικοδομητικής δράσης» κατέληξε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.