Ο Λάιτσακ τόνισε την ανάγκη ότι Πρίστινα και Βελιγράδι θα πρέπει να εκπληρώσουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη Ένωση Σερβικών Δήμων (ΕΣΔ).
«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει μια «Σερβική Δημοκρατία» [σ.σ. όπως στη Βοσνία] στο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία έχει το δικαίωμα να υποβάλει τις προτάσεις της για τη ΕΣΔ, αλλά το Κοσσυφοπέδιο δεν θα αναγκαστεί να υπογράψει οτιδήποτε είναι επιβλαβές για τη χώρα. Η επίσκεψή μου στην Πρίστινα και το Βελιγράδι με τον Γκάμπριελ Εσκομπάρ έχει τρεις στόχους» είπε ο Λάιτσακ.
Ο πρώτος στόχος, όπως είπε, ήταν να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και να δείξει ότι ο διαμεσολαβητικός διάλογος υποστηρίζεται από κοινού από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Δεύτερο, όπως δήλωσε, είναι «να ακούσουμε τους εταίρους και να μιλήσουμε μαζί τους για το πώς θα συνεχίσουμε τη διαδικασία και τρίτον, να συζητήσουμε κάποια τρέχοντα θέματα».
Ο Ευρωπαίος απεσταλμένος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για μια τελική συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι, εάν υπάρχει βούληση, μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγους μήνες.
Ο Λάιτσακ δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα εάν η ΕΣΔ θα έχει εκτελεστικές εξουσίες.
Δήλωσε ότι κανείς δεν θα προσφέρει ένα έγγραφο και θα πει «υπογράψτε», προσθέτοντας ότι «είσαι ισότιμο μέρος στη διαδικασία και έχεις απόλυτο δικαίωμα να παρουσιάσεις τις προτάσεις σου στη διαδικασία», σημειώνοντας ότι αντί να λέμε ότι το θέλουμε ή όχι, θα ήταν καλύτερα να πούμε "αυτό προτείνουμε", "έτσι θέλουμε να γίνει”» είπε ο Λάιτσακ.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Σερβία έχει το δικαίωμα να κάνει προτάσεις για την ΕΣΔ, απάντησε:
«Φυσικά, γιατί είστε ισότιμα μέλη και μαλώνετε. Και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε με ιδέες που βασίζονται στο ευρωπαϊκό πρότυπο και το ευρωπαϊκό μοντέλο» δήλωσε ο Λάιτσακ.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, ο Λάιτσακ απάντησε θετικά, δηλώνοντας ότι είναι δύο ισχυροί ηγέτες που έχουν την υποστήριξη του κόσμου για να κάνουν κάτι.
«Γνωρίζουν ότι αυτή είναι και η προσδοκία της διεθνούς κοινότητας. Αλλά, πάνω από όλα, νομίζω ότι είναι υποχρεωμένοι να εξομαλύνουν τις σχέσεις, γιατί η σημερινή κατάσταση δεν είναι καλή. Έτσι, έχουν αυτό που χρειάζονται και μπορούν να πάρουν αυτές τις αποφάσεις. Δεν λέω ότι είναι εύκολο γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, αλλά έχουμε ηγέτες με ισχυρές εντολές και μπορούν να το κάνουν» είπε.
Ερωτηθείς εάν η ΕΕ έχει επιλέξει τη σωστή μορφή για συνομιλίες ή ίσως θα ήταν καλύτερο να οργανώσει μια διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, ο Λάιτσακ είπε ότι πιστεύει ότι η τρέχουσα μορφή είναι κατάλληλη επειδή διοργανώνονται διασκέψεις όταν πρόκειται για μεγάλες κρίσεις. υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ένοπλης σύγκρουσης, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ.
«Ευτυχώς δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο. Έχουμε μια διαδικασία που βοηθά την ΕΕ και η οποία είναι πολύ λογική, διότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία έχουν στόχο την ένταξη στην ΕΕ και μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να το κάνει αυτό. Και δεύτερον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι συμφωνίες φέρνουν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για συμφωνίες που βασίζονται σε κανόνες και πρότυπα της ΕΕ. Άρα, το σχήμα της ΕΕ είναι λογικό» κατέληξε ο Λάιτσακ.