Κόσμος

Βολοντιμίρ Ζελένσκι: Ποιος είναι ο Ουκρανός πρόεδρος που βρίσκεται στο επίκεντρο

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον πιο δύσκολο ρόλο της ζωής του. 

Ποιος είπε οτι η ζωή δεν μιμείται την Τέχνη;

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος που καλεί τον ουκρανικό λαό να πάρει τα όπλα για να υπερασπιστεί τα εδάφη του μετά την ρωσική εισβολή βρίσκεται από σήμερα στον πιο δύσκολο ρόλο της ζωής του.

Ο Ζελένσκι γεννήθηκε στην πόλη Κρίβι Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία από γονείς Εβραίους. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου. Δεν άσκησε όμως ποτέ το επάγγελμα του νομικού, καθώς η μεγάλη του αγάπη ήταν η υποκριτική και πιο συγκεκριμένα η κωμωδία.

Αφού ο Ζελένσκι συμμετείχε στην ουκρανική εκδοχή του Dancing with the Stars το 2006, έγινε διασημότητα στην Ουκρανία.

Το 2008, πρωταγωνίστησε στην ταινία Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη και στο σίκουελ του. Ο Ζελένσκι συνέχισε την κινηματογραφική του καριέρα με την ταινία Γραφείο του Ρομαντισμού. Ο Χρόνος μας το 2011 και με την ταινία Ρζέφσκι Εναντίον του Ναπολέοντα το 2012. Η Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη 3 κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2014. Ο Ζελένσκι έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία 8 Πρώτα Ραντεβού του 2012 και στις συνέχειες που κυκλοφόρησαν το 2015 και 2016.

Βολοντιμίρ Ζελένσκι: Από την τηλεόραση στον προεδρικό θώκο

Ο Ζελένσκι έγινε τρελά δημοφιλής στη χώρα του όταν πρωταγωνίστησε στο σήριαλ «Υπηρέτης του Λαού» (Servant of the People). Στη σειρά, ο χαρακτήρας του Ζελένσκι είναι ένας ταπεινός δάσκαλος ιστορίας, ονόματι Βασίλι Χολομπορόντκο, ο οποίος γίνεται Πρόεδρος της χώρας όταν ένα βίντεο στο οποίο κατακρίνει τη διαφθορά στην πολιτική γίνεται viral στο διαδίκτυο.

Τελικά κατάφερε και στην πραγματικότητα να ανέλθει στην εξουσία παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Πέτρο Ποροσένκο.

Τον Μάρτιο  του 2019, σε συνέντευξη για το Der Spiegel, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μπήκε στην πολιτική για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και ότι ήθελε να «φέρει επαγγελματίες, άξιους ανθρώπους στην εξουσία” και να “αλλάξει τη διάθεση και το ηχόχρωμα του πολιτικού κατεστημένου, όσο το δυνατόν περισσότερο». 

Επίσης είχε υποσχεθεί περισσότερη εξουσία στους πολίτες μέσα από περισσότερα δημοψηφίσματα, περισσότερη δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Όταν υποσχόταν να λήξει τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία

Η μεγαλύτερη όμως υπόσχεσή του προς τον ουκρανικό λαό ήταν να τερματίσει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Όπως στα περισσότερα θέματα όμως, δεν αποκάλυψε ποτέ με ποιόν τρόπο.

Οποία ειρωνεία… Το βράδυ μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 2019, προκειμένου να αποκρούσει κατηγορίες του τότε Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο ότι είναι εκπρόσωπος των ρωσικών συμφερόντων ο Ζελένσκι είπε:

«Εάν συναντήσω τον Βλάντιμιρ Πούτιν θα του πω τα εξής: Να μας επιστρέψετε τη γη μας! Πόσα χρήματα είστε έτοιμος να μας δώσετε για να μας αποζημιώσετε, επειδή μας πήρατε εδάφη μας και επειδή βοηθήσατε ανθρώπους που συμμετείχαν στην κλιμάκωση των διενέξεων στην Κριμαία και στο Ντονμπάς και τους στηρίξατε σε αυτόν το φοβερό, βίαιο και αποκρουστικό δρόμο;».

Οι περίεργες σχέσεις του Ζελένσκι με ολιγάρχες

Περίεργες είναι και οι σχέσεις του με την ντόπια ολιγαρχία. Μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ήταν να μειώσει την οικονομική και πολιτική επιρροή των Ολιγαρχών.

Όχι μόνο δεν το κατάφερε, αλλά βρέθηκε και στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής καθώς ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ολιγάρχες και ιδιοκτήτης καναλιού, ο Ιγκόρ Κολομόισκι βρέθηκε στο πλευρό του προεκλογικά με τον τηλεοπτικό του σταθμό να μεταδίδει διάφορες σατιρικές εκπομπές με τον Ζελένσκι.

Με τον Ιγκόρ «στο πλευρό του» θα λέγαμε πως η υποψηφιότητα και ο προεκλογικός αγώνας του ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστος. Ο κωμικός δεν πραγματοποίησε τις κλασικές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ως υποψήφιος πρόεδρος παραχώρησε ελάχιστες συνεντεύξεις, μιλούσε μόνον με φίλα διακείμενα μέσα ενώ επικοινωνούσε με τους οπαδούς του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το αποτέλεσμα; Να ορκιστεί 6ος Πρόεδρος της Ουκρανίας στις 20 Μαΐου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Θύμα» της εισβολής της Ουκρανία και το «Πρωινό»– τι είπε ο Γιώργος Λιάγκας
Εισβολή στην Ουκρανία: Ποδηλάτης πέφτει νεκρός από ρωσικό βλήμα – Σκληρές εικόνες
Chevron Right