Κόσμος

Ο πραγματικός λόγος που η Ουκρανία δεν θα μπει σύντομα στην ΕΕ – Φόβοι για χρεοκοπία

Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στο Κίεβο. H EE θέλει την Ουκρανία ως κράτος μέλος, αλλά δεν υπάρχει σύντομος δρόμος εν μέσω προκλήσεων και κανόνων των Βρυξελλών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την Ουκρανία ως κράτος μέλος, αλλά όχι σύντομα. Δεν μπορεί να επιταχύνει την ένταξη του Κιέβου, διότι φοβάται ότι θα χρεοκοπήσει.

Από τη στιγμή που η Ουκρανία γίνει μέλος, η ΕΕ είναι σταθερά προσηλωμένη στο να χορηγήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση και βοήθεια, η οποία θα απαιτήσει μια μακρά και βασανιστική αναθεώρηση των κανόνων της.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει την πλήρη ένταξη σε μόλις δύο χρόνια, αλλά υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίσπευση για την ένταξη, πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο την Παρασκευή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να περάσει μια δεκαετία προτού η Ουκρανία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο μπλοκ.

Όπως αναφέρει η Telegraph οι Βρετανοί ίσως δυσκολεύονται να το πιστέψουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολο να ενταχθεί κανείς στην ΕΕ από ό,τι να την εγκαταλείψει.

Πριν από την ένταξή τους, οι υποψήφιες χώρες πρέπει να υποβληθούν σε μια αυστηρή και χρονοβόρα διαδικασία απορρόφησης του δικαίου και των κανόνων της ΕΕ που καλύπτουν τα πάντα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τους κανονισμούς της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, ακόμη και αν δεν πρόκειται για μια κατεχόμενη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση με συνεχώς μεταβαλλόμενα σύνορα.

Οι Βρυξέλλες χορήγησαν στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης, σε χρόνο ρεκόρ.

Η ΕΕ θα επαινέσει την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής για την πρόοδο που έχει ήδη σημειώσει στις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η διαφθορά, παρά τον πόλεμο.

Αλλά δεν μπορεί να αποκρυβεί πόσο δύσκολο, χρονοβόρο και δαπανηρό θα είναι τελικά να καλωσορίσει την Ουκρανία στο μπλοκ.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το μονολιθικό σύστημα γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, ανέρχεται σε 387 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την τρέχουσα επταετή δημοσιονομική περίοδο. Ένα μέρος αυτού του ποσού καταβάλλεται στους αγρότες, υπό όρους, με βάση το πόσα στρέμματα καλλιεργούν.

Ουκρανια, ΕΕ, Ευρωπαϊκη Ενωση, Ενταξη

Η Ουκρανία ήταν ένα από τα παγκόσμια «καλάθια ψωμιού» πριν από τον πόλεμο και πάνω από το 55% της γης της είναι καλλιεργήσιμη. Μόλις γίνει μέλος της ΕΕ, οι αγρότες της θα δικαιούνται τεράστιες πληρωμές από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Οι επιδοτήσεις θα μπορούσαν να εισαχθούν σταδιακά σε βάθος ετών ή να αλλάξουν οι κανόνες. Ωστόσο, η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι μια τοτεμική πολιτική που λατρεύεται από τα κράτη μέλη που ασχολούνται με τη γεωργία και ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμισή της διήρκεσε τρία χρόνια.

Η Ουκρανία θα επωφεληθεί επίσης από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ, τα οποία είναι χρήματα που έχουν σχεδιαστεί για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου σε όλο το μπλοκ.

Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που θα απαιτήσει την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 κρατών μελών σε ψηφοφορία, θα είναι το πέμπτο μεγαλύτερο κράτος μέλος, αλλά και το φτωχότερο.

Θα λαμβάνει πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ από ό,τι πληρώνει, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στα υφιστάμενα κράτη μέλη.

Η Πορτογαλία και η Τσεχική Δημοκρατία θα γίνουν για πρώτη φορά καθαροί συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή θα πληρώνουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν.

Συνέπειες για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ: Δεν είναι μόνο τα λεφτά

Το σύστημα ψηφοφορίας της ΕΕ λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και τον αριθμό των χωρών που ψηφίζουν.

Η Ουκρανία, με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 43 εκατομμυρίων, θα μπορούσε να γείρει την ισορροπία δυνάμεων μακριά από τον παραδοσιακό γαλλογερμανικό άξονα και προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ο Όλαφ Σολτς θέλει να μεταρρυθμιστούν οι συνθήκες της ΕΕ ώστε να αποτραπεί η ομαδική συνεργασία των ανατολικών χωρών για να αναγκάσουν τα πλουσιότερα έθνη να τους πληρώνουν περισσότερα πριν από την ένταξη της Ουκρανίας.

Αλλά η αλλαγή των συνθηκών απαιτεί πολλά χρόνια διχαστικών διαπραγματεύσεων.
Η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας θα έχει άλλες συνέπειες για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ που αναζωογονήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν από το Κίεβο στην ουρά για ένταξη βρίσκονται έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Γεωργία και η Μολδαβία ακολούθησαν την Ουκρανία στην αίτηση ένταξης.

Ουκρανια, ΕΕ, Ευρωπαϊκη Ενωση, Ενταξη

Οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση προσφερθεί στην Ουκρανία θα απαιτηθεί από τις δύο νέες υποψήφιες χώρες και θα εκνευρίσει εκείνους, όπως η Αλβανία, που περιμένουν εδώ και χρόνια να μπουν στην ΕΕ.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμεύσει τεράστια ποσά σε βοήθεια, όπλα και υποσχέθηκε κονδύλια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Αλλά οι αξιωματούχοι της γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση των ουκρανικών προσδοκιών για ένταξη σύντομα.

Υπάρχουν πολλά ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού η Ουκρανία ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά το μεγαλύτερο είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος.

Όσο μπορεί να διεξάγει τον πόλεμό του, η Ουκρανία θα περιμένει να ολοκληρώσει την προκλητική στροφή της προς τα δυτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στον πλειστηριασμό και εργατικές κατοικίες
Στο πένθος το Νευροκόπι: Με κουφέτα το «αντίο» στον Ευστάθιο Τσιτλακίδη - Στις 12:00 η κηδεία του Σμηναγού
Chevron Right