Η «φιέστα» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» κορυφώθηκε με την απειλητική ρητορική που εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά εναντίον της χώρας μας, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ιστορικές αναφορές.
«Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο, είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν γι’ αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων ο «σουλτάνος», κατά την τελετή αναχώρησης του πλωτού γεωτρύπανου.
Μιλώντας για περιοχές «δικής μας κυριαρχίας», ο Ερντογάν ανέφερε πως «ούτε οι κούκλες, ούτε αυτοί που κρατάνε τα νήματα τους δε θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε στη Μεσόγειο».
Συνεχίζοντας, έβαλε στο «στόχαστρο» τη στρατηγική της Ελλάδας να διεθνοποιήσει την τουρκική επιθετικότητα μέσω της παρουσίασης των επεκτατικών χαρτών της. Συγκεκριμένα, δήλωσε το εξής: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους θέλουν να αγνοήσουν τα δικαιώματα μας από τις διεθνείς συμφωνίες με ψεύτικους χάρτες, ότι αυτή η “μπουκιά” είναι πολύ μεγάλη για να την καταπιούν. Δε διστάσαμε και δε θα διστάσουμε να πολεμήσουμε για τα δικαιώματά μας».
Μάλιστα, τόνισε πως «αυτοί, που θα συναντήσουν στη Μεσόγειο το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν πιθανότατα θα θυμηθούν τον Ετέμ Πασά και τη μάχη του Δομοκού. Εκείνοι το κατάλαβαν».
Αξίζει να σημειωθεί, πως η μάχη του Δομοκού που επικαλέστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, αποτελεί το κύριο γεγονός κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Θεσσαλία.
Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας εμπλοκή της χώρας μας σε πόλεμο, 67 χρόνια μετά από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της, στην οποία υπέστη ήττα. Αυτό οδήγησε σε συνθηκολόγηση ύστερα από την παρέμβαση των ευρωπαϊκών δυνάμεων με επαχθείς όρους για την Ελλάδα.