«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς ο Ιμπραήμ Καλίν κάνοντας ένα βήμα πίσω μετά την σκληρή χθεσινή αντίθεση της Άγκυρας για ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η παρέμβαση του Καλίν έρχεται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».
Ο Ερντογάν εξέπληξε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία, λέγοντας χθες, Παρασκευή, πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».
Ο Καλίν υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ) συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και πως η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοικτή και αναγνωρισμένη», ιδιαίτερα στη Σουηδία.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν να υφίστανται σ' αυτές τις χώρες πρατήρια, δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλου είδους παρουσία του PKK», δήλωσε ο Καλίν.
«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Όμως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών», πρόσθεσε. «Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους».
Τουρκικά παζάρια
Ερωτηθείς μήπως θεωρηθεί πως η Τουρκία επιδίδεται υπερβολικά σε παζάρια σε καιρό πολέμου και ενώ η κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε: «Εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ ανήσυχο για την παρουσία του PKK και του FETO (γκιουλενιστές) στην Ευρώπη».
«Αν αυτοί (η Φινλανδία και η Σουηδία) έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε κι εμείς ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια», δήλωσε. «Πρέπει να το δούμε αμοιβαία».
Ο Καλίν τόνισε πως οι σφοδρές επικρίσεις της Ρωσίας για τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν επηρέασαν την Τουρκία όσον αφορά τη θέση που υιοθέτησε.
Στο μυαλό του Ερντογάν
Στην καθιερωμένη συζήτηση του με τους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέταξε μια νέα βόμβα που ταρακούνησε την δυτική συμμαχία και ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι «σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες τρομοκρατικών ομάδων», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν υποστηρικτές της τρομοκρατίας στο κοινοβούλιο» κάτι που κάνει τον Τούρκο να μην μπορεί να το δει θετικά.
Σε ανάλυσή του το iEidiseis, μεταξύ άλλων ανέφερε πως στο στόχαστρο του Ερντογάν, δεν είναι τόσο η Φινλανδία, όσο η Σουηδία, καθώς τον Ιούλιο του 2020, η Τουρκία κατήγγειλε μια συνάντηση μέσω βίντεο μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας και μελών της τρομοκρατικής ομάδας YPG/PKK, του συριακού παρακλαδιού του PKK. Τότε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το περιστατικό «εγείρει σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την προσέγγιση της Σουηδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως θέμα προτεραιότητας».
Επιπρόσθετα, μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία, η Σουηδία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Τούρκων πολιτών που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και θεωρούνται μέλη της οργάνωσης του Φετφουλάχ Γκιουλέν, από τις τουρκικές αρχές. Μεταξύ αυτών και ο διευθυντής του Nordic Monitor Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος που ζει αυτοεξόριστος στη Σουηδία και επιτίθεται σταθερά εναντίον του Τούρκου Προέδρου με αποκαλύψεις. Κατά περιόδους έχει βγάλει στο φως της δημοσιότητας διάφορα διαβαθμισμένα απόρρητα έγγραφα, παλιά όμως τα περισσότερα, κι έχει γίνει γνωστός και στο ελληνικό κοινό από την αναδημοσίευση των «αποκαλύψεων» του.
Αν συνυπολογίσει κάποιος και τον μεγάλο αριθμό Κούρδων που ζει στη Σουηδία, η Σκανδιναβική χώρα για τον Τούρκο Πρόεδρο μπαίνει στο στόχαστρο. Συμπερασματικά η αντίδραση Ερντογάν δεν ήταν έκπληξη σε όσους παρακολουθούν την τουρκική πολιτική σκηνή, όμως ο χρόνος που δημοσιοποιήθηκε έχει να κάνει και με ένα άλλο ζήτημα το οποίο ανέφερε στην συνομιλία του με τους δημοσιογράφους. Η άρση δηλαδή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε περιοχές που ελέγχονται από το παρακλάδι του ΡΚΚ στη Συρία το YPG/PKK, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και οι ΗΠΑ συνεργάζονται μαζί τους σε μεγάλο τμήμα της Συρίας.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε όλες τις χώρες που φαίνονται φιλικές προς εμάς», είπε, καλώντας τες να «προσέξουν» τις ενέργειές τους.
Σημειώνεται πως για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών. Η στάση της Τουρκίας αποτελεί ερώτημα για τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες.