Κόσμος

Λιβύη: Ξεκινούν οι διεργασίες για νέα κυβέρνηση σε έντονα διχαστικό κλίμα

Το Λιβυκό Κοινοβούλιο, σήμερα Δευτέρα, θα προετοιμαστεί να επιλέξει νέο Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του στο Τομπρούκ.

 

Στην ίδια Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση της συζήτησης και στην σύνταξη ενός οδικού χάρτη για το επόμενο στάδιο, εν μέσω έντονου διχασμού καθώς αυτά τα βήματα, μπορεί να θέσουν τη χώρα μπροστά σε μια πιθανή πολιτική σύγκρουση, ενώ πηγές της Αλ-Αραμπίγια ανέφεραν ότι ο Αχμέντ Μάιτικ υπέβαλε έγγραφα για να τον προτείνει επίσημα για πρωθυπουργό στη Λιβύη.

Ορισμένοι βουλευτές έφθασαν στην πόλη Τομπρούκ, μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση, για να συμμετάσχουν στη σύνταξη του οδικού χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει τον καθορισμό ενός χρονικού πλαισίου για τις εκλογές που δεν μπορούσαν να διεξαχθούν στα τέλη του περασμένου έτους, τη μελέτη και τη λήψη αποφάσεων τους φακέλους των υποψηφίων για επικεφαλής της κυβέρνησης, ακούγοντας στη συνέχεια τα προγράμματα και τα οράματά τους για το επόμενο στάδιο.

Ωστόσο, η κίνηση για αλλαγή της κυβέρνησης αντιτίθεται από πολλά κόμματα, με επικεφαλής το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και από αρκετούς πρίγκιπες και αρχηγούς ένοπλων πολιτοφυλακών, εκτός από ένα κοινοβουλευτικό μπλοκ που απαιτεί την έγκριση ενός νέου οδικού χάρτη που αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογών, πριν από την αλλαγή της κυβέρνησης, που απειλεί να δημιουργήσει έναν πολιτικό διχασμό που θα οδηγήσει στην ανάδειξη δύο κυβερνήσεων, μίας στην Ανατολή και μία στη Δύση, εάν το Κοινοβούλιο επιμείνει να εγκαταστήσει νέα κυβέρνηση.

Για τη θέση αυτή υποβλήθηκαν δύο υποψήφιοι, δηλαδή ο Υπουργός Εσωτερικών της πρώην Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φάτχι Μπασάγκα, και ο επικεφαλής της οργάνωσης «Sirt Homeland for Stability and Social Peace», Μάρουεν Ομέις, αλλά ο Μπασάγκα προηγείται του αντιπάλου του, και εμφανίζεται ο πιο πιθανός να κερδίσει τη θέση, και περιγράφεται ως ο συναινετικός υποψήφιος που έχει την υποστήριξη της Ανατολής και του Νότου, μετά την προσέγγισή του με τη Γενική Διοίκηση του στρατού και τη συμμαχία του με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ στις εκλογές του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, το οποίο κέρδισε ο Αμπντέλ Χαμίντ αλ- Νταμπέιμπα, εκτός από την κατοχή εξουσίας και την εκτεταμένη επιρροή του στο έδαφος της πόλης Μισράτα.

Ο Φατχί Μπασάγκα, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας με επικεφαλής τον Φάϊαζ Αλ- Σάρατζ, και ήταν ένας από τους πιο σκληρούς εχθρούς του Χαφτάρ κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάληψη της Τρίπολης.

Η υποψηφιότητα όμως του Μπασάγκα για πρωθυπουργός, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της δυτικής Λιβύης εξακολουθούν να του οφείλουν πίστη στη δυτική Λιβύη, έρχεται μετά από συμφωνία και συμμαχία με τον Χαφτάρ σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές με τους οποίους μίλησε η ιστοσελίδα Αλ Χούρα. Τα σημάδια αυτής της συμμαχίας ήταν εμφανή, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Μπασάγκα ταξίδεψε στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει de facto την ανατολή και μέρος του νότου.

Αυτή η επίσκεψη αντιπροσώπευε ένα άνευ προηγουμένου γεγονός, ειδικά αφού o Μπασάγκα κατάγεται από την πόλη Μισράτα, που βρίσκεται 200 ​​χλμ ανατολικά της Τρίπολης, η οποία ήταν γνωστή για την ανοιχτή εχθρότητά της προς το ανατολικό στρατόπεδο και τον Χαφτάρ.

Τότε, ο Μπασάγκα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Χαφτάρ και τον προεδρικό υποψήφιο Αχμέντ Μάιτικ, ότι αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν για «το εθνικό συμφέρον», τονίζοντας ότι οι υποψήφιοι συμφώνησαν για συνέχιση του συντονισμού και των επαφών στο πλαίσιο «αυτής της εθνικής πολιτικής πρωτοβουλίας» με την προθυμία τους να την διαδώσουν σε όλους.

Από την άλλη πλευρά, ο σημερινός πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ αλ- Νταμπέιμπα παραμένει προσκολλημένος στη θέση του και αρνείται να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία πριν από τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στη χώρα.

Είναι πιθανό η αντιπαράθεση να ενταθεί τις επόμενες ώρες μεταξύ του Νταμπέιμπα και των υποστηρικτών του και του κοινοβουλίου, με την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, σε συνεδρίαση αύριο Τρίτη, υπό το φως των αμοιβαίων κατηγοριών, καθώς ο Νταμπέϊμπα κατηγορεί τη Βουλή ότι προσπαθεί να διχάσει ξανά τη χώρα, και με τη σειρά του αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και αποτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Έπιασαν» τον Ρέντσι με ύποπτο έμβασμα 1,1 εκατ. ευρώ από Σαουδάραβες
Δολοφονία Άλκη: Αυτό είναι το δρεπάνι που έκοψε τη νήμα της ζωής του 19χρονου
Chevron Right