Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πρώην ιδιοκτήτης του διάσημου πολυκαταστήματος Harrods στο Λονδίνο, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, πέθανε, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (01/09) η οικογένειά του. Ήταν 94 ετών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CBC, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ένας αυτοδημιούργητος Αιγύπτιος επιχειρηματίας που ήταν επίσης πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Φούλαμ, ήταν συντετριμμένος από τον θάνατο του γιου του Ντόντι Φαγέντ στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι, πριν από 26 χρόνια. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του πενθώντας την απώλεια και πολεμώντας το βρετανικό κατεστημένο που τον κατηγορούσε για τον θάνατο του γιου του.
«Η κυρία Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, τα παιδιά και τα εγγόνια της επιθυμούν να επιβεβαιώσουν ότι ο αγαπημένος σύζυγός της, ο πατέρας και παππούς τους, Μοχάμεντ, απεβίωσε ειρηνικά από γηρατειά την Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023», ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Φούλαμ, προσθέτοντας: «Απόλαυσε μια μακρά και γεμάτη συνταξιοδότηση περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του».
#BREAKING: Mohamed Al-Fayed, former owner of the famed Harrods department store in London whose son was killed in a car crash with Princess Diana, has died, his family said. He was 94. https://t.co/cPAO2d0P7B
— CBC News (@CBCNews) September 1, 2023
Το αυτοκινητιστικό δυστύχημα του Ντόντι και της Νταϊάνα
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν πεπεισμένος ότι ο Ντόντι και η Νταϊάνα, η άλλοτε Πριγκίπισσα της Ουαλίας, είχαν σκοτωθεί στο πλαίσιο συνωμοσίας που είχε οργανώσει ο Πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ. Υποστήριζε ότι η βασιλική οικογένεια οργάνωσε το ατύχημα επειδή δεν τους άρεσε που η Νταϊάνα έβγαινε με έναν Αιγύπτιο. Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος και σχεδίαζε να παντρευτεί τον Ντόντι και ότι η οικογένεια δεν μπορούσε να της επιτρέψει να παντρευτεί έναν Μουσουλμάνο.
Ακόμα, το 2008, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ είπε σε ανακριτική επιτροπή ότι ο κατάλογος των φερόμενων ως συνωμοτών περιλάμβανε τον Φίλιππο, τον – τότε – Πρίγκιπα Κάρολο, τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, την αδελφή της Νταϊάνα Σάρα ΜακΚορκουντέιλ, δύο πρώην αρχηγούς της Αστυνομίας του Λονδίνου και τη CIA.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Νταϊάνα και ο Ντόντι πέθαναν εξαιτίας των απερίσκεπτων ενεργειών του οδηγού τους και των παπαράτσι που κυνηγούσαν το ζευγάρι.
https://youtu.be/oTNrcV6VmJc
Αντιπαλότητες και διαμάχες του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ
Γεννημένος στις 27 Ιανουαρίου 1929, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν γιος επιθεωρητή σχολείου, ο οποίος άρχισε την επιχειρηματική του καριέρα με ενδιαφέροντα στη Ναυτιλία. Μετακόμισε στη Βρετανία, τη δεκαετία του 1960, και άρχισε να χτίζει μια αυτοκρατορία.
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ έγινε πρωτοσέλιδο τη δεκαετία του 1980, καθώς έδινε μάχη με τον αντίπαλο μεγιστάνα Τάινι Ρόουλαντ για τον έλεγχο του ομίλου House of Fraser, στον οποίο ανήκε και το Harrods. Μάλιστα, ο ίδιος και ο αδελφός του αγόρασαν το 30% της House of Fraser από τον Τάινι Ρόουλαντ το 1984 και πήραν τον έλεγχο της Harrods για 615 εκατομμύρια λίρες τον επόμενο χρόνο.
Αυτή η συναλλαγή τον έφερε σε σύγκρουση με τις βρετανικές Αρχές. Η έρευνα του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας σχετικά με την αγορά διαπίστωσε ότι οι αδελφοί Αλ Φαγέντ είχαν «παραποιήσει ανέντιμα την καταγωγή τους, τον πλούτο τους, τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και τους πόρους τους».
Επίσης, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν βασικός παράγοντας στο σκάνδαλο που αναστάτωσε τη βρετανική πολιτική τη δεκαετία του 1990. Ο Βρετανός νομοθέτης, Νιλ Χάμιλτον, τον μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει στον Νιλ Χάμιλτον φακέλους με μετρητά και μια πολυτελή διαμονή στο Ritz, στο Παρίσι, σε αντάλλαγμα για να κάνει ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο δικηγόρος του Νιλ Χάμιλτον, Ντέσμοντ Μπράουν, υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός ήταν φαντασίωση, λέγοντας: «Αν υπήρχαν ολυμπιακά μετάλλια για τα ψέματα, ο κ. Φαγέντ θα ήταν πρώτος υποψήφιος για ένα χρυσό». Πάντως, οι ένορκοι έκριναν υπέρ του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ τον Δεκέμβριο του 1999.
Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ για βρετανική υπηκοότητα απορρίφθηκαν τόσο το 1995 όσο και το 1998. Η Sunday Times Rich List, η οποία καταγράφει τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων της Βρετανίας, ανεβάζει την περιουσία της οικογένειας σε 1,7 δισεκατομμύρια λίρες και έτσι ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν το 104ο πλουσιότερο άτομο στη Βρετανία.