Η Κίνα θα επιδιώξει την ενοποίηση με την Ταϊβάν «σε ενα πολύ πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα» από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Το Πεκίνο εχει αποφασίσει ότι το τωρινο status quo δεν είναι πλέον αποδεκτό, είπε επίσης.
Πράγματι, στην ομιλία της Κυριακής που άνοιξε το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης βίας για να επιταχυνθεί η ενοποίηση με την Ταϊβάν.
Η Κίνα βλέπει το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς της, αλλά η Ταϊβάν θεωρεί το έδαφός της ξεχωριστό κομμάτι από την ηπειρωτική χώρα.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης - παρά την επίσημη πολιτική της «ασάφειας» που κρατούν οι ΗΠΑ σχετικά με το θέμα.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, παίρνοντας τον λόγο από την Κοντολίζα Ράις ανέφερε πως εάν το Πεκίνο δεν μπορέσει να επιτύχει την ενοποίηση με ειρηνικά μέσα, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει εξαναγκασμό και πιθανώς βία.
«Αυτό είναι που διαταράσσει βαθιά το status quo και δημιουργεί τεράστιες εντάσεις», είπε.
Επιπλεόν, ο Άντονι Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ταϊβάν και θα υποστηριξουν την άμυνα του νησιού.
Η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, δεν δεσμεύεται για στρατιωτική δράση στην Ταϊβάν - αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει αντιταχθεί σε αυτή τη στάση τονίζοντας επανειλημμένα ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν.
Στην εναρκτήρια ομιλία του την Κυριακή, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ επέμεινε ότι «η πλήρης επανένωση της χώρας μας πρέπει να γίνει και θα γινει».
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ειρηνική επανένωση με ειλικρίνεια και τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, αλλά ποτέ δεν θα υποσχεθούμε να αποκηρύξουμε τη χρήση βίας», συμπλήρωσε.
Υπενθυμόζεται πως οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν έντονες τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.
Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας ως απάντηση στην επίσκεψη της κας Πελόζι, κάτι που η Ταϊβάν καταδίκασε ως κίνηση «άκρως προκλητική».
Ορισμένα στοιχεία για τις σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν
-Γιατί η Κίνα και η Ταϊβάν έχουν κακές σχέσεις; Η Κίνα βλέπει το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς της και επιμένει ότι θα πρέπει να ενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία εάν χρειαστεί. Αλλά η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της ξεχωριστό κομμάτι από την ηπειρωτική χώρα
-Πώς κυβερνάται η Ταϊβάν; Το νησί έχει το δικό του σύνταγμα, δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και περίπου 300.000 ενεργούς στρατιώτες στις ένοπλες δυνάμεις του
-Ποιος αναγνωρίζει την Ταϊβάν; Μόνο λίγες χώρες αναγνωρίζουν την Ταϊβάν. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την κινεζική κυβέρνηση στο Πεκίνο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά έχουν νόμο που τους επιτρέπει να παρέχουν στο νησί τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί