Ξεκίνησε η συνάντηση της φινλανδικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία με τους αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνέχεια της αίτησης που υπέβαλε η Φινλανδία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Φινλανδία η οποία μαζί με τη Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ υπέγραψε τριμερές μνημόνιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το μνημόνιο δεσμεύει τις Σκανδιναβικές χώρες για συνεργασία με την Τουρκία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας, η οποία απείλησε με βέτο στην πορεία προς το ΝΑΤΟ των δυο χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό φινλαδική αντιπροσωπεία με αξιωματούχους του φινλανδικού Υπουργείου Δικαιοσύνης ταξίδεψε στην Τουρκία όπου έχει συνάντηση με αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του τουρκικού Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ο Κασίμ Τσιτσέκ, Γενικός Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων και Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με διαρροές από το Τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, η τουρκική πλευρά θα επαναλάβει το αίτημά της προς τη φινλανδική αντιπροσωπεία να εκδώσει μέλη των οργανώσεων του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) και του PKK που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία. Επιπλέον, οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα παραθέσουν στοιχεία για τις ενέργειες των φερόμενων τρομοκρατών.
Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν συνεργαστούν με την Άγκυρα σε θέματα τρομοκρατίας, αφορά περισσότερο την Στοκχόλμη παρά το Ελσίνκι.
Στη χτεσινή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Σουηδίας και Φινλανδίας, ο Παλ Γιόνσον δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να γίνει δεκτή μαζί με τη γειτονική Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας τους φόβους του για ενδεχόμενο να διαχωριστούν οι δυο αιτήσεις.
«Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι μια ιστορική απόφαση. Θα πρέπει να γίνουμε δεκτοί ως μέλη του ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Φινλανδία. Εργαζόμαστε και λαμβάνουμε μέτρα για τον σκοπό αυτό», δήλωσε ο Γιόνσον.
Τόσο ο Γιόνσον όσο και ο Φινλανδός ομόλογος του Άντι Καϊκόνεν επιβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους είναι οι στενότεροι εταίροι στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, δίνοντας το μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει διαχωρισμός των αιτήσεων τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.