Κόσμος

Ρολόι της Αποκάλυψης: Απέχουμε μόλις 90 δευτερόλεπτα από την καταστροφή

Πιο κοντά στην καταστροφή της ανθρωπότητας «δείχνει» το Ρολόι της Αποκάλυψης.

Στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα έχει μετακινηθεί ο δείκτης του «Ρολογιού της Αποκάλυψης», σύμφωνα με τους επιστήμονες του The Bulletin of Atomic Scientists.

Όπως έγινε γνωστό στην συνέντευξη τύπου, το διαβόητο ρολόι έκανε ένα βήμα προς τα μεσάνυχτα, δηλαδή την παγκόσμια καταστροφή, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται.

Είναι η πιο κοντινή απόσταση από την ολοκληρωτική καταστροφή που έχει βρεθεί ποτέ η ανθρωπότητα και πιστεύεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνεχιζόμενες μάχες στην Ουκρανία.

Από το 2020, το ρολόι έδειχνε 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα ενώ τώρα υπολείπεται ενάμιση λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα.

Ακόμη, η τελευταία συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχει τεθεί «σε κίνδυνο». «Εάν οι δύο πλευρές δεν ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις και βρουν μια βάση για περαιτέρω μειώσεις, η συνθήκη θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2026. Αυτό θα εξαλείψει τις αμοιβαίες επιθεωρήσεις, θα εμβαθύνει τη δυσπιστία, θα τονώσει έναν αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών και θα αυξήσει την πιθανότητα ανταλλαγής πυρηνικών όπλων», ανέφεραν στην συνέντευξη τύπου.

Τόνισαν ακόμη τη σημαντική επέκταση από την Κίνα των πυρηνικών της δυνατοτήτων ως «ιδιαίτερα ανησυχητική», όπως και την αύξηση των πυραυλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα, τις αυξανόμενες προσπάθειες του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου και την ανάπτυξη του οπλοστασίου της από την Ινδία. «Άλλες επιρροές στην απόφαση να προχωρήσουμε το ρολόι προς τα εμπρός περιλαμβάνουν την κλιματική κρίση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τον αυξανόμενο αριθμό βιολογικών απειλών όπως το COVID-19 και την παραπληροφόρηση».

Η δουλειά του ρολογιού είναι να κάνει γνωστό πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια καταστροφή ανθρωπογενούς προέλευσης.

Πώς υπολογίζεται

Από το 1947, πυρηνικοί επιστήμονες και άλλοι έχουν ενεργήσει ως χρονομετρητές για το Ρολόι της Αποκάλυψης. Μια ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής με το BAS αξιολογεί κάθε χρόνο την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή θα παραμείνουν στάσιμοι.

Αν υπάρχει σωτηρία και ελπίδα για το μέλλον θα απαντήσει το «Ρολόι της Αποκάλυψης». Κι αν ο επιστημονικός θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε το 1947 για να συμβολίζει τον κίνδυνο από την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, των πυρηνικών όπλων και της πανδημίας μοιάζει με σενάριο συνομωσίας και εκφοβισμού, δεν είναι.

Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ των οποίων και 13 βραβευμένοι με Νόμπελ υπογράφουν την ανακοίνωση και ορίζουν κάθε χρόνο τη νέα ώρα.

Τι έδειχνε

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 12:00. Το 1953, το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Οι επιστήμονες λαμβάνουν πολλούς παράγοντες υπόψη τους για τη ρύθμιση των δεικτών του Ρολογιού του όπως πυρηνική απειλή, κλιματική αλλαγή, δείκτες βιοασφάλειας και βιολογικής τρομοκρατίας, επεισόδια κυβερνοπολέμου, εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη κ.α. Αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της πανδημίας, κάνουν τους δείκτες να απομακρύνονται ή πλησιάζουν τα μεσάνυχτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Συνάντηση Τσίπρα - Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό μετά τη θύελλα των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές
Λαϊκό Λαχείο: Κλήρωση και αποτελέσματα σήμερα 24/1/2023
Chevron Right