Κόσμος

Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δεν δεσμεύει την Κύπρο η στήριξη της Ελλάδας στην τουρκική υποψηφιότητα για την ΓΓ του ΙΜΟ

Κρίνεται ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κι ότι η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για την στήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον IMO.

 

«Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας», δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Όπως σημείωσε κρίνεται ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κι ότι η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για την στήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον IMO αλλά και για την υποστήριξη από την Τουρκία της εκστρατείας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κ. Λετυμπιώτης σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σημερινή» για διαφωνία της Λευκωσίας με την Αθήνα στην υποστήριξη προς την Τουρκία για τον ΙΜΟ ανέφερε πως το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμού, στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κρίνεται ως θετικό και ότι ενδεικτικό είναι πως παρατηρείται μια ύφεση έως και αποχή από προκλητικές ενέργειες εκ μέρους Τουρκίας.

«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι θετική εξέλιξη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, εντός του πλαισίου του διεθνούς δίκαιου, αλλά και για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως εντός αυτού του πλαισίου των σχέσεων των δύο χωρών ανακοινώθηκε η υποστήριξη από την Τουρκία υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία για τη θέση του μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ 2025-2026 και η στήριξη της Ελλάδας προς την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ.

«Κινήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και για τις οποίες ενημερώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες και ότι ύψιστος κοινός εθνικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Κατρούγκαλου που με αναρτήσεις του στο Twitter, αναρωτιέται αν είναι δυνατόν μια πρωτοβουλία όπως αυτή τα στήριξη της Τουρκίας στον ΙΜΟ να αναληφθεί χωρίς συνεννόηση και συντονισμό με την Κύπρο.

«Θετικές είναι οι συμφωνίες με την Τουρκία, που αποκλιμακώνουν την ένταση και τη φέρνουν στο τραπέζι του διαλόγου, είναι όμως δυνατόν μια τέτοια πρωτοβουλία να αναληφθεί χωρίς συνεννόηση και συντονισμό με την Κύπρο;» γράφει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ενώ στη συνέχεια με δεύτερο tweet σημειώνει ότι είναι «απαράδεκτο να εξαίρεται ο συντονισμός πολιτικών πρωτοβουλιών με Κύπρο, κατά την επίσκεψη του νέου Προέδρου στην Αθήνα και λίγες μέρες μετά να αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου «Σημερινή» ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν ακολουθεί την πολιτική των Αθηνών και δη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για τη στήριξη της Τουρκίας προκειμένου να καταλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για θητεία τεσσάρων ετών, με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Τουρκίας, ώστε να εκλεγεί η Ελλάδα το 2025 στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και, προφανώς, διατυπώνεται αυτή η διαφωνία, διότι δεν μπορεί η Κύπρος να τελεί υπό κατοχή και να ζητά τον τερματισμό του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της από τη μια, και η Ελλάδα να στηρίζει από την άλλη την κατοχική Τουρκία για να πάρει μια θέση στο Συμβούλιο του ΔΝΟ του ΟΗΕ.

Η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης γεννά το εξής ερώτημα: Δεν γνώριζε ότι η Τουρκία επιβάλλει εμπάργκο στην κυπριακή ναυτιλία και ότι κατέχει λιμάνια της ΚΔ, της οποίας η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και μητέρα πατρίδα; Ή ότι μια από τις διεκδικήσεις της Λευκωσίας, στην ΕΕ και διεθνώς, στον ΟΗΕ, είναι η άρση του τουρκικού εμπάργκο, του οποίου η υφιστάμενη τελωνειακή ένωση και το πρόσθετο Πρωτόκολλο προνοούν την κατάργηση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Ανδρουλάκης αντεπιτίθεται: Μιλάει για «σύστημα Μητσοτάκη» και κατηγορεί τη διαπλοκή για «βέρτιγκο»
Survivor All Star spoiler: Ένας ή δύο Μαχητές οριστικά εκτός; Νέα ανατροπή και τιμωρία
Chevron Right