Την ώρα που ο Αντόνιο Παντσέρι, ο εγκέφαλος του σκανδάλου διαφθοράς QatarGate, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τους βέλγους εισαγγελείς, η ιταλική Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της λογίστριάς του, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, μετά από την έκδοση σχετικού ευρωπαϊκού εντάλματος.
Οι καταθέσεις του Παντσέρι φαίνεται πως είναι αυτές που οδήγησαν στη σύλληψη της λογίστριάς του στην Ιταλία, η οποία κατηγορείται ότι αποτέλεσε έναν από τους κόμβους του δικτύου που κατασκεύασε ο ίδιος ο πρώην ευρωβουλευτής για να ξεπλύνει και να διακινήσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωροδοκίες του Μαρόκο και του Κατάρ.
{https://twitter.com/repubblica/status/1615669090470985729}
Η Μπελίνι συνελήφθη από την ιταλική Οικονομική Αστυνομία μετά την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που υπογράφηκε από τον ανακριτή των Βρυξελλών Michel Claise, ο οποίος ερευνά τις τακτικές του Παντσέρι στην ευρωβουλή για να πετύχει αυτά που του ζητούσαν το Μαρόκο και το Κατάρ.
Σε βάρος της εν λόγω γυναίκας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων και πλέον βρίσκεται στις φυλακές Σαν Βιτόρε του Μιλάνου.
Η λογίστρια διαχειρίζεται επίσης τους λογαριασμούς της κόρης του Παντσέρι, Σίλβια, η οποία είναι δικηγόρος. Υπενθυμίζεται ότι στον τραπεζικό της λογαριασμό βρέθηκαν περίπου 200 χιλιάδες ευρώ, κυρίως από το ιταλικό παράρτημα της ΜΚΟ No peace και από τη ΜΚΟ American Human Right Association.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, μια από τις εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό, είναι η Equality Consultancy srl, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με κύριους μετόχους τον αδελφό και τον πατέρα του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Πρόκειται για μια εταιρία που ως κύριο αντικείμενό της, βάσει του καταστατικού της, είχε την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε ΜΚΟ, επιχειρήσεις και «συνομιλητές σε τρίτες χώρες». Κατά την ίδια περίοδο φέρεται να δημιουργήθηκε, πάντα από την Μπελίνι και την οικογένεια Τζόρτζι, μια ακόμη εταιρία με παρόμοιους στόχους στην Εσθονία.
«Είμαι γαλήνια, δεν έχω τίποτα να κρύψω», είχε δηλώσει παλαιότερα η λογίστρια του Παντσέρι.
Τις προηγούμενες ημέρες, η ιταλική Οικονομική Αστυνομία είχε ήδη πραγματοποιήσει έρευνα στο γραφείο της. Τις επόμενες ημέρες η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημά των βέλγων δικαστικών για έκδοση της Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παντσέρι συνήψε συμφωνία με τους βέλγους εισαγγελείς στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται γι' αυτόν ποινή φυλάκισης ενός έτους. Υπέγραψε μια ομολογία με αντάλλαγμα την εν λόγω ποινή φυλάκισης, ένα πρόστιμο και την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και υπολογίζεται ότι η αξία τους ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσαν βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ο ίδιος συμφώνησε να βοηθήσει την αστυνομία στις έρευνές της.
«Έκαψε» τον Ταραμπέλα
Ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, στην απολογία του στις 10 Δεκεμβρίου «έκαψε» τον Βέλγο ευρωβουλευτή Mαρκ Ταραμπέλα, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που του έδινε τα χρήματα.
«Η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο ήταν μια πρωτοβουλία «lobbying». Προφανώς αναζητούσαμε βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ορισμένες θέσεις υπέρ του Κατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν αυτές τις θέσεις, αλλά από απλή πεποίθηση, και ο Τζόρτζι (πρώην βοηθός του και νυν του Κοτσολίνο) και εγώ, μερικές φορές μόνος μου, μερικές φορές ο Τζόρτζι, τους καλούσαμε να σκεφτούν αυτές τις θέσεις», ανέφερε. «Γενικά, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με βουλευτές και έτσι τους καλούμε να προβληματιστούν για ορισμένες θέσεις. Τους συμβουλεύουμε λοιπόν, τους λέμε ότι «θα ήταν χρήσιμο…», αλλά δεν συμφωνούν όλοι», ανέφερε.
«Στην περίπτωση του Μαρκ Ταραμπέλα, ο ευρωβουλευτής ανταμείφθηκε πολλές φορές, με το συνολικό ποσό να φτάνει, μεταξύ 120 και 140.000 ευρώ. Λάμβανε χρήματα σε μετρητά. Εγώ του τα έδωσα πολλές φορές σε μετρητά, και μερικές φορές με συνόδευε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι», είπε.
«Συνήθιζα να τα δίνω σε διάφορα μέρη. Ήταν σε χάρτινες σακούλες. Αυτό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», ανέφερε.