Αδιανόητη είναι η τραγωδία στη Χαβάη, όπου η καταστροφική φωτιά – που μέχρι στιγμής έχει στοιχήσει τη ζωή σε 55 άτομα – σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της.
Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έως και 1.000 κτίρια έχουν καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένων πολλών ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών με βαθιά πολιτιστική σημασία.
Ορόσημα που δέσποζαν στο νησί για πάνω από 200 χρόνια έγιναν στάχτη μέσα σε μερικές ώρες, με το άλλοτε τροπικό τοπίο να θυμίζει πλέον σκηνικό πολέμου.
Δημοσίευμα του Guardian κάνει αναφορά στα ιστορικά μνημεία και κτίρια που ισοπέδωσε η φωτιά:
Η εκκλησία Waiola, η οποία καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, γιόρτασε πρόσφατα την 200η επέτειό της και βρισκόταν όρθια από τότε που η Lahaina ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης το 1800, ανέφερε το NBC News. Ήταν εδώ και πολύ καιρό κέντρο για συναντήσεις της κοινότητας και ήταν ο τόπος ταφής των πρώτων μελών της βασιλικής οικογένειας της Χαβάης, όπως είπε ο Kūhiō Lewis, Διευθυντής του Συμβουλίου για την πρόοδο των ιθαγενών της Χαβάης, αποκαλώντας τη «βασικό στοιχείο της Lahaina».
https://twitter.com/rosesbloom24/status/1689672678599184386
Το Baldwin Home Museum ήταν το παλαιότερο σπίτι στο Maui, που θεωρείται ιστορικό ορόσημο για τη Lahaina και καταστράφηκε από τη φωτιά, σημείωσε το ίδρυμα Lahaina Conservation Foundation στην Washington Post. Ο Theo Morrison, διευθυντής του ιδρύματος, δήλωσε ότι «το μόνο που έχει απομείνει από το διώροφο Baldwin Home και τον γείτονά του, το Master Reading Room, είναι οι κοραλλιογενείς και πέτρινοι τοίχοι. Χωρίς παράθυρα, σκάλες, πατώματα ή στέγη.» Ο χώρος φιλοξενούσε τα γραφεία του ιδρύματος και περιείχε σημαντικά ιστορικά αντικείμενα.
Το μουσείο του ναού Wo Hing, ένας θρησκευτικός και κοινωνικός χώρος συγκέντρωσης Κινέζων μεταναστών, βρισκόταν επίσης στην περιοχή όπου σάρωσε η πυρκαγιά. Στην τοποθεσία αρχικά στεγαζόταν το Wo Hing Society Hall, ένα κέντρο για την κοινότητα Wo Hing, που δημιουργήθηκε το 1909 από Κινέζους μετανάστες στο Maui.
Το ιστορικό ξενοδοχείο Pioneer Inn, που χτίστηκε το 1901, καταστράφηκε επίσης από τη μεγάλη φωτιά, ανέφερε τοπικός σταθμός της Χονολουλού. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου τόνισαν ότι όλοι οι επισκέπτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.
Το δέντρο Μπανιάν (banyan) κατά μήκος της ιστορικής Front Street της πόλης Lahaina – που κάηκε από τη φωτιά – για γενιές ολόκληρες χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης, με τα φυλλώδη κλαδιά του να ξεδιπλώνονται μεγαλοπρεπώς για να προσφέρουν σκιά από τον καυτό ήλιο της Χαβάης.
Σύμφωνα με τους περισσότερους υπολογισμούς, το τεράστιο δέντρο ήταν η καρδιά της κοινότητας δίπλα στον ωκεανό – υψωνόταν πάνω από 18 μέτρα και στη ρίζα του είχε πολλούς κορμούς που εκτείνονται σχεδόν σε ένα στρέμμα. Όπως και η ίδια η πόλη, η ίδια η επιβίωσή του είναι τώρα υπό αμφισβήτηση, καθώς μεγάλο μέρος του έχει καεί από μια καταστροφική φωτιά.
The majestic 150-year-old Banyan tree in Lahaina still stands following destructive Hawaii wildfires. #MauiFires pic.twitter.com/bx5up7qyD2
— AccuWeather (@accuweather) August 11, 2023
Για 150 χρόνια, το κολοσσιαίο δέντρο σκίαζε κοινοτικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων τέχνης. Σκίαζε τους κατοίκους και τους τουρίστες από τον ήλιο της Χαβάης, που ταίριαζε σε ένα μέρος που κάποτε ονομαζόταν «Λελέ», η λέξη της Χαβάης για τον «σκληρό ήλιο».
Η Tiffany Kidder Winn, η οποία ερεύνησε τις ζημιές στη Lahaina περπάτησε δίπλα στο δέντρο και είδε ελπίδα στα απανθρακωμένα κλαδιά του. Ίσως επιβιώσει, σκέφτηκε. «Έχει καεί, αλλά κοίταξα τον κορμό και τις ρίζες και νομίζω ότι θα τα καταφέρει», είπε. «Ήταν κάπως ένα διαμάντι και το συνοδεύει η ελπίδα». Λέγεται ότι ο Βούδας βρήκε φώτιση ενώ καθόταν κάτω από ένα δέντρο banyan, που είναι ένα είδος συκιάς.
Το δέντρο Μπανιάν πριν τη φωτιά