Λίγες ημέρες έχουν μείνει για την μεγάλη ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ' στις 6 Μαϊου στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Οι προετοιμασίες το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αλλά και σε όλη τη Βρετανία είναι πυρετώδεις με τις τελευταίες πινελιές να μπαίνουν ώστε να είναι όλα τέλεια.
Αν και η τελετή ενθρόνισης του Καρόλου θα είναι πολύ πιο απλή και «μαζεμένη» από εκείνη της μητέρας του, πριν από σχεδόν 70 χρόνια, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ενώ η διαδικασία είναι πολύπλοκη.
Μετά τις ιδιαίτερες προσκλήσεις, το Παλάτι έδωσε στη δημοσιότητα και το επίσημο πιάτο της στέψης που είναι η αγαπημένη χορτοφαγική κις λορέν του βασιλιά.
Μάλιστα, είναι εμπνευσμένη από την γαλλική κουζίνα που αγαπούσε ιδιαίτερα και η βασίλισσα Ελισάβετ. Η κις είναι κλασικό γαλλικό πιάτο, αλλά λέγεται ότι στην πραγματικότητα προήλθε από τη Γερμανία τον Μεσαίωνα. Η λέξη quiche από το γερμανικό kuchen, που σημαίνει κέικ.
H κις λορέν της στέψης (Coronation Quiche)
Μια κις με μια τραγανή, ελαφριά κρούστα και λεπτές γεύσεις από σπανάκι, φασόλια και φρέσκο εστραγκόν. Μπορείτε να την φάτε ζεστή ή κρύα με μια πράσινη σαλάτα και βραστές πατάτες, αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα του Παλατιού.
Η βασιλική οικογένεια μοιράστηκε και βίντεο με τη συνταγή της αλμυρής κις λορέν που λατρεύει το βασιλικό ζεύγος. Ένας σεφ του παλατιού, ντυμένος με λευκή στολή κεντημένη με το έμβλημα της αείμνηστης βασίλισσας και καπέλο σεφ, εμφανίστηκε να φτιάχνει την κις στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media.
{https://www.youtube.com/watch?v=GmR9BaXWviY}
Μαλιστα, όπως έγινε γνωστό θα διοργανωθούν Coronation Big Lunches εκείνη την ημέρα σε όλη τη χώρα, με κυρίως πιάτο - τι άλλο; - την κις της στέψης.
Η συνταγή
- 20 cm ταψάκι για τάρτα
- 6 Μερίδες
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 125 γρ. αλεύρι απλό
- 1 πρέζα αλάτι
- 25 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
- 25 γρ. λαρδί
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα ή 1 x 250 γρ. έτοιμη ζύμη με κρούστα
Για τη γέμιση:
- 125 ml γάλα
- 175 ml διπλή κρέμα (κρέμα γάλακτος)
- 2 μεσαία αυγά
- 1 κ.σ εστραγκόν φρέσκο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ,
- 180 γρ. σπανάκι μαγειρεμένο, ελαφρώς ψιλοκομμένο
- 60 γρ. μαγειρεμένα κουκιά ή φασόλια σόγιας
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το λαρδί και ανακατεύουμε το μείγμα με τις άκρες των δακτύλων μας μέχρι να αποκτήσει τη μορφή τριμμένης φρυγανιάς.
- Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το νερό μέχρι να γίνει ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30-45 λεπτά.
- Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη. Το άνοιγμά της να μην ξεπερνά σε πάχος τα 5 χιλιοστά.
- Στρώνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και προσέχουμε να μην έχει τρύπες. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 30 λεπτά στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
- Στρώνουμε τη λαδόκολλα στη φόρμα, προσθέτουμε τα φασόλια και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα μαζί με τους κόκκους.
- Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Χτυπάμε μαζί το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα.
- Σκορπίζουμε το 1/2 τριμμένο τυρί στη βάση που ψήσαμε, ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο σπανάκι, τα φασόλια και τα μυρωδικά και μετά περιχύνουμε το υγρό μείγμα.
- Προσέχουμε η γέμιση να είναι ομοιόμορφα διασκορπισμένη.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κις λορέν.