Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πλειοψηφία της χώρας που επιθυμεί την αλλαγή, αλλά είναι ακόμη ανοιχτό το ερώτημα αν οι ψηφοφόροι βλέπουν τον κύριο αντίπαλό του, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ως φορέα αυτής της αλλαγής, λένε οι ειδικοί.
«Μπορείτε να πείτε, από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση, ότι οι νεότεροι άνθρωποι θα ήθελαν μια καλύτερη οικονομική κατάσταση και περισσότερη δημοκρατία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το ερώτημα είναι ποιος θα τα προσφέρει αυτά», δήλωσε στο CNN η Asli Aydintasbas, πρώην δημοσιογράφος και επισκέπτρια στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.
«Υπήρξαν πολλές συζητήσεις σε αυτή τη χώρα σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Κατά μία έννοια, η αντιπολίτευση πρότεινε … ένα λίγο ριψοκίνδυνο όνομα, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επειδή ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία και δεν είχε τα υψηλότερα ποσοστά, σε σύγκριση με τους δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Αλλά τοποθετήθηκε ως ενωτικός, ως ένα είδος προσωπικότητας που θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για τη μετάβαση».
Η Aydintasbas πρόσθεσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν υψηλή και τα αποτελέσματα είναι πιθανό να συνεχίσουν να αλλάζουν τις επόμενες ώρες.
Ο Can Selcuki, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Istanbul Economics Research, περιέγραψε τις εκλογές ως δημοψήφισμα για τον Ερντογάν και για την αλλαγή.
«Η δημοκρατία έχει περιοριστεί στην κάλπη. Αυτό είναι το μόνο μέρος όπου ο λαός μπορεί να εκδηλώσει την προτίμησή του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οπότε, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, βγαίνουν και ψηφίζουν», δήλωσε ο Selcuki, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί τον διψήφιο πληθωρισμό και την κακή διακυβέρνηση.
Δείτε ΕΔΩ λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στις εκλογές στην Τουρκία στο live blog του iEidiseis.