Κόσμος

Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αίγυπτο και τα αιγυπτιακά μέσα έγραφαν για την Τουρκία

Η επίσκεψη Μητσοτάκη δεν έτυχε της ιδιαίτερης προσοχής του αιγυπτιακού Τύπου.

Η δεύτερη επίσκεψη αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε διάστημα τριών ημερών, πρώτα στην Κύπρο τη Δευτέρα και την Πέμπτη στην Αίγυπτο, δεν έτυχε της ιδιαίτερης προσοχής του αιγυπτιακού τύπου, που απλά κάποιες εφημερίδες, αναδημοσίευσαν την ανακοίνωση της Προεδρίας, ενώ και η κρατική τηλεόραση δεν αφιέρωσε περισσότερο από ένα λεπτό στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ούτε όμως το πρωινό εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν την Παρασκευή, μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, βρίσκεται στις ειδήσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων, ούτε στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Αιγύπτου Αλ Αχράμ, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Όμως κατάφερε και έδωσε δυο συνεντεύξεις ο Έλληνας Υπουργός, στο δίκτυο Al Qaheera και την τηλεόραση Alghat.

Αντιθέτως η επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου στην Τουρκία καλύφθηκε εκτενώς στα αιγυπτιακά μέσα με πρωτοσέλιδα και αναλύσεις για τις συζητήσεις που διημείφθησαν στην Άγκυρα.

Ενώ οι δηλώσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά και της ανακοίνωσης της Προεδρίας ήταν γενικόλογες, οι Υπουργοί Εμπορίου Αιγύπτου και Τουρκίας, έδωσαν σαφή δείγμα των προθέσεων τους, να συνεργαστούν πολυεπίπεδα στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού για την ίδρυση τουρκικής βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξαγωγή τουρκικών προϊόντων προς τις χώρες και τις ενώσεις που συνεργάζεται η Αίγυπτος.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Αχμέτ Σαμίρ, που συνοδευόταν από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, επεσήμανε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού κοινής συνεργασίας για παραγωγή στην Αίγυπτο και εξαγωγές σε διάφορες χώρες, καθώς η Αίγυπτος απολαμβάνει ένα σύστημα εμπορικών συμφωνιών που συνάπτονται με μεγάλο αριθμό χωρών και οικονομικών μπλοκ, το οποίο παρέχει πολλά προνομιακά πλεονεκτήματα για τις εξαγωγικές εταιρείες στο εξωτερικό.

Μπορεί για δέκα χρόνια Αίγυπτος και Τουρκία να μην είχαν διπλωματικές σχέσεις, όμως οι κινήσεις αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών γίνονται με ταχείς ρυθμούς κι όχι με ανούσιες επισκέψεις αστραπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πέθανε ο ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ, Clifton Oliver
O θρύλος Νίκος Γκάλης - Η φανέλα με το νούμερο 4 για πάντα στον ουρανό του ΟΑΚΑ (Δείτε Φωτογραφίες)
Chevron Right