Ελεύθερος αφέθηκε ο Τραμπ μετά την σύλληψή του - Του απαγορεύτηκε η επικοινωνία με μάρτυρες

Ελεύθερος αφέθηκε ο Τραμπ μετά την σύλληψή του - Του απαγορεύτηκε η επικοινωνία με μάρτυρες

Δεν κρίθηκε ύποπτος φυγής ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την κατάθεσή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι.
AP Photo/José Luis Villegas

19:22 - 13/06/2023
Τελευταία ενημέρωση: 22:50 - 13/06/2023

Ο Ντόναλντ Τραμπ λογοδοτεί στο δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας 37 ποινικές κατηγορίες για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

{https://www.youtube.com/watch?v=Pw4syW7q6Cw}


LIVE

  • Δίκη με ενόρκους ζήτησαν οι δικηγόροι του Τραμπ

    22:47:23

    Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος για 37 κατηγορίες που σχετίζονται με φερόμενο λάθος χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων.

    Οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν να γίνει δίκη με ενόρκους.

    «Σίγουρα δηλώνουμε αθώοι», είπε στον δικαστή ο δικηγόρος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς.

  • Οι κατηγορίες σε Τραμπ - Νάουτα: Σε πόσα χρόνια φυλάκιση αντιστοιχούν

    22:43:07

    Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 31 κατηγορίες για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας, παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

    Ο Τραμπ και ο Γουόλτιν Νάουτα, ο βοηθός του, αντιμετωπίζουν πρόσθετες κατηγορίες για συνωμοσία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων του ενόρκου και απόκρυψη στοιχείων. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών.

    Ο Τραμπ και ο Ναούτα αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετες κατηγορίες για ψευδή δήλωση. Αυτές επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

  • Ελεύθερος ο Τραμπ - Δεν κρίθηκε ύποπτος φυγής

    22:33:30

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς λένε ότι δεν πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρίθηκε ύποπτος φυγής και στον πρώην πρόεδρο επετράπη να εγκαταλείψει χωρίς όρους, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το CNN.

    Ωστόσο, ο δικαστής απεφάνθη ότι ο Τραμπ δεν επιτρέπεται να επικοινωνεί με πιθανούς μάρτυρες στην υπόθεση.

    Το αποτέλεσμα δεν ήταν απροσδόκητο, καθώς ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του και είναι επίσης απασχολημένος με την εκστρατεία στις ΗΠΑ για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων.

  • Αλίνα Χάμπα: Το κατηγορητήριο κατά Τραμπ θυμίζει Κούβα και Βενεζουέλα

    22:26:48

    Μία από τις δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ, η Αλίνα Χάμπα, μίλησε νωρίτερα έξω από το δικαστήριο στο Μαϊάμι, όπου επέκρινε το κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου, χαρακτηρίζοντάς το «έναν αδικαιολόγητο όπλο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης».

    Η Χάμπα, που δεν εκπροσωπεί τον Τραμπ σε αυτή την υπόθεση, είπε ότι συνέκρινε το κατηγορητήριο με «το είδος των πραγμάτων που βλέπετε σε δικτατορίες όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα».

    Όπως είπε:

    Αυτό που γίνεται στον Πρόεδρο Τραμπ πρέπει να τρομοκρατεί όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Δεν είναι αυτά τα ιδανικά στα οποία βασίζεται η δημοκρατία μας. Αυτή δεν είναι η Αμερική μας.

    {https://twitter.com/TrumpWarRoom/status/1668686895851642897}

  • Μάικ Πομπέο: Λάθος ο τρόπος που χειρίστηκε τα απόρρητα έγγραφα ο Τραμπ

    22:15:53

    Ο Μάικ Πομπέο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος αποθήκευε απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από την εξουσία ήταν «λανθασμένος».

    Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Πομπέο είπε:

    «Εάν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι είναι, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε απόρρητα έγγραφα εκεί που δεν έπρεπε να τα έχει και, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να τα επιστρέψει, επέλεξε να μην το κάνει για οποιονδήποτε λόγο».

    Είπε ότι είχε χειριστεί «χιλιάδες και χιλιάδες» απόρρητα έγγραφα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κογκρέσο και ως διευθυντής της CIA, καθώς και ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών. Επίσης πρόσθεσε:

    «Υποθέτω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη και να οδηγηθούμε στο λάθος μέρος, αλλά όταν κάποιος το εντοπίσει, πρέπει να τα παραδώσει. Άρα, αυτό δεν συνάδει με την προστασία των στρατιωτών, των ναυτών, των αεροσκαφών και των πεζοναυτών της Αμερικής και αν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, αυτά ήταν αρκετά σοβαρά, σημαντικά έγγραφα. Άρα αυτό είναι λάθος».

    {https://twitter.com/RonFilipkowski/status/1668657854557958152}

  • Aθώος δηλώνει ο Τραμπ για τις κατηγορίες σχετικά με τα απόρρητα έγγραφα στο Mar-a-Lago

    22:11:24

    Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αθώος για κατηγορίες που σχετίζονται με τη φερόμενη συσσώρευση κυβερνητικών απόρρητων εγγράφων στο θέρετρό του, στο Μαρ-α-Λάγκο και τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τα ανακτήσει κατά τη δίκη του στο Μαϊάμι, όπως μετέδωσε το Reuters και το CNN.

    {https://twitter.com/cnnbrk/status/1668696603606020098}

  • Δεν ήταν «καλοδεχούμενος» ο δήμαρχος του Μαϊάμι (βίντεο)

    22:07:13

    Ο δήμαρχος του Μαϊάμι, Φράνσις Σουάρες, είναι ένας Ρεπουμπλικανός που ηγείται μιας μεγάλης πόλης των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε καλοδεχούμενος όταν πέρασε έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της πόλης του.

    Δείτε το βίντεο:

    {https://twitter.com/therecount/status/1668666136370745345}

  • Παρών κατά την προσαγωγή του Τραμπ ο Τζακ Σμιθ

    21:59:05

    Το CNN μετέδωσε ότι ο Τζακ Σμιθ, ο ειδικός σύμβουλος που διορίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ για να χειριστεί την έρευνα και τη δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ για τα απόρρητα έγγραφα του Μαρ-α-Λάγκο, είναι παρών στην προσαγωγή του πρώην προέδρου.

    Ο Σμιθ προεδρεύει επίσης των υπό εξέλιξη ομοσπονδιακών ερευνών κατά του Τραμπ για τη συμμετοχή του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου και τη συνωμοσία να εμποδίσει τον Τζο Μπάιντεν να αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τις εκλογές του 2020.

  • Βίντεο με οπαδούς του Τραμπ έξω από το δικαστήριο

    21:52:18

    Βίντεο από υποστηρικτές του Τραμπ έξω από το δικαστήριο

    {https://twitter.com/4Mischief/status/1668679483795144705}

    {https://twitter.com/Trump_Detester/status/1668677253402599433}

  • Χωρίς κάμερες η ακρόαση του Τραμπ

    21:45:10

    Είναι πιο δύσκολο από όσο θα θέλαμε εμείς οι δημοσιογράφοι να μάθουμε τι συμβαίνει μέσα στην ομοσπονδιακή αίθουσα δικαστηρίου του Μαϊάμι, όπου θα οδηγηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει ο Guardian

    Η ακρόαση του πρώην προέδρου είναι κλειστή για τις κάμερες και τις ζωντανές μεταδόσεις, παρά την προσπάθεια των ΜΜΕ για πρόσβαση.

  • Η ώρα των δικηγόρων

    21:42:51

    Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Γουόλτ Νάουτα, βοηθό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έφτασε νωρίτερα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο πριν από τη σημερινή ακρόαση.

    Ο Stanley Woodward, ο οποίος εκπροσωπεί τον Γουόλτ Νάουτα, μπήκε στο δικαστικό μέγαρο χωριστά από τον Γουόλτ Νάουτα, που ήρθε με την αυτοκινητοπομπή του Trump στο δικαστήριο.

    Ο Νάουτα εμφανίζεται επίσης ενώπιον του εισαγγελέα σήμερα.

    Οι δικηγόροι του Τραμπ,είναι οι Κρις Κίζ και Τοντ Μπλανς.

  • Κάρι Λέικ: «Δεν μπορούν να μας συλλάβουν όλους, είμαστε τόσο δυνατοί μαζί»

    21:33:00

    Η πρώην υποψήφιος κυβερνήτης της Αριζόνα, Κάρι Λέικ, σύμμαχος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, περιπλανήθηκε ανάμεσα στα ΜΜΕ που είναι έξω από το δικαστικό μέγαρο.

    Το βράδυ της Δευτέρας, η Λέικ απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του Τραμπ σε μια συγκέντρωση στο West Palm Beach, λέγοντάς τους:

    «Δεν μπορούν να μας συλλάβουν όλους, δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν όλους, δεν μπορούν να μας σταματήσουν όλους, είμαστε τόσο δυνατοί μαζί».

    Μερικοί υποστηρικτές του Τραμπ έξω από το δικαστήριο σταμάτησαν για να τραβήξουν φωτογραφίες της Λέικ, φωνάζοντας το όνομά της, με έναν να αναφωνεί: «Είναι η διάσημη από την Αριζόνα».

  • Αφόρητη ζέστη για τους διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο

    21:29:02

    Πολίτες και διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου απολογείται ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στέκονται υπό αφόρητη ζέστη. Άλλωστε η τοπική ώρα στο Μαϊάμι είναι σχεδόν 3 και μισή το μεσημέρι.

    Μερικοί αγόραζαν νερό από κοντινά εστιατόρια fast food, ενώ άλλοι κατέφευγαν στην μαγαζιά και πλανόδιους για φρούτα ή χυμούς με μάνγκο, φράουλες και καρπούζι, απελπισμένοι για ενυδάτωση.

    Ο πλανόδιος πωλητής Aldrina Oliveros δήλωσε ότι πουλάει χυμούς φρούτων για 10 δολάρια το καθένα.

  • Τοντ Μπλανς - Ποιος είναι ο νέος δικηγόρος του Τραμπ

    21:24:21

    Αφότου οι δύο δικηγόροι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζιμ Τράστι και Τζον Ρόουλι, ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι παραιτήθηκαν από τη νομική ομάδα του, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Τοντ Μπλανς στην υπόθεση των απόρρητων εγγράφων.

    Ο Μπλανς είναι δικηγόρος, μέχρι πρόσφατα συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Cadwalader, Wickersham & Taft. Ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας είναι επίσης ο κύριος σύμβουλος του Τραμπ στην κατηγορία του εισαγγελέα του Μανχάταν κατά του πρώην προέδρου.

  • Υπό σύλληψη ο Γουόλτ Νάουτα και ο Ντόναλντ Τραμπ

    21:19:21

    Ντόναλντ Τραμπ και Γουόλτ Νάουτα, ο βοηθός του πρώην προέδρου που κατηγορείται μαζί με τον πρώην πρόεδρο για τα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που ανακαλύφθηκαν στο Μαρ-α-Λάγκο, παρουσιάστηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος στο Reuters.

    Στους κατηγορούμενους συνήθως παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, ενώ μερικές φορές τους περνούν χειροπέδες, αλλά δεν είναι σαφές ποια είναι η ακριβής συμφωνία για τον Τραμπ και τη Ναούτα.

    Ανακοινώθηκε επίσημα ότι τέθηκαν υπό σύλληψη, όπως ορίζει η διαδικασία.

  • Δεν εντόπισαν οι κάμερες τον Τραμπ

    21:08:26

    Υπάρχει ένα πλήθος υποστηρικτών του πρώην προέδρου που κρατούν πινακίδες που έγραφαν «Στηρίζω τον Τραμπ».

    Τι δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ακόμη οι κάμερες; Τον Ντόναλντ Τραμπ. Λέγεται ότι μπαίνει από μια πλαϊνή πόρτα του δικαστικού μεγάρου, όπως μετέδωσε ο Guardian.

  • Ο Τραμπ ενώπιον του δικαστή - Η διαδικασία

    21:06:02

    Ο Τραμπ αναμένεται να τεθεί υπό κράτηση, να τεθεί υπό σύλληψη και να οδηγηθεί κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστή. Αναμένεται να δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες.

    Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ κατηγορεί τον Τραμπ αποδίδοντάς του 37 κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ χειρίστηκε εσφαλμένα απόρρητα έγγραφα που έφεραν στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο και συμμετείχε σε συνωμοσία για να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη.

    Ο συγκατηγορούμενος του Τραμπ, Γουόλτ Ναούτα, έφτασε στο δικαστικό μέγαρο με ξεχωριστό όχημα. Ο Nauta θα εμφανιστεί και εκείνος ενώπιον του εισαγγελέα σήμερα.

  • Έφτασε ο Ντ.Τραμπ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο

    20:51:58

    Υποστηρικτές του Τραμπ υποδέχτηκαν τον πρώην πρόεδρο κατά την άφιξή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

    trump diki maimi afiksi

  • Τραμπ: Μια από τις πιο θλιβερές ημέρες στην ιστορία των ΗΠΑ

    20:48:31

    Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε στο Truth Social ότι σήμερα είναι «ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ Θλιβερές ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ» λίγο πριν από την αναμενόμενη δίκη του.

    «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ!!!» έγραψε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Truth Social.

    Ο Τραμπ αυτή τη στιγμή βρίσκεται καθ' οδόν προς το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι, όπου θα οδηγηθεί για την υπόθεση που άσκησε εναντίον του ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

    Αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων στο θέρετρό του στη Φλόριντα Μαρ-α-Λάγκο μετά την αποχώρησή του από το γραφείο.

  • Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων συγκεντρώνουν υπογραφές από υποστηρικτές του Τραμπ

    20:45:18

    Μια μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ένθερμων συντηρητικών είναι απίθανο να είναι ο ιδανικός χώρος για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων της άμβλωσης για να υποβάλουν αναφορές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2024 στη Φλόριντα που θα εγγυάται την πρόσβαση στην άμβλωση μέχρι τη βιωσιμότητα, περίπου την 24η εβδομάδα μιας εγκυμοσύνης.

    Αλλά έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου ο Τραμπ πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα, τρεις άνδρες έκαναν ακριβώς αυτό.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ κατευθύνεται προς το δικαστήριο

      20:36:24

      Δείτε βίντεο drone με την αυτοκινητοπομπή του Τραμπ να κατευθύνεται προς το δικαστήριο:

      {https://twitter.com/Reuters/status/1668673192498720770}

    • Δηλώσεις Ρεπουμπλικάνων για τον Τραμπ

      20:35:14

      Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ αναγνώρισε τη σοβαρότητα των καταγγελιών για κακή διαχείριση απόρρητων εγγράφων που αναφέρονται στο ομοσπονδιακό κατηγορητήριο για τον Ντόναλντ Τραμπ.

      «Οι περισσότεροι πολιτικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα από «αυτοτραυματισμούς»», σημείωσε ο Γκράχαμ. «Ναι, εννοώ ότι πιστεύει ότι είχε το δικαίωμα να τα κατέχει σύμφωνα με τον Νόμο για τα Προεδρικά Μητρώα. Δεν ξέρω αν είναι ακριβές ή όχι».

      Ο Γκράχαμ είπε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Τραμπ, αλλά δεν διευκρινίσε αν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Τραμπ σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος καταδικαστεί.

      «Σκοπεύω να υποστηρίξω τον πρόεδρο», πρόσθεσε ο Γκράχαμ, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί πριν από τις εκλογές.

      Ο γερουσιαστής Thom Tillis δεν απάντησε αν ο ίδιος ανησυχεί για τους ισχυρισμούς στο κατηγορητήριο.

      «Αυτό πρέπει να αποδείξει η εισαγγελία», είπε.

      Ο Τίλις υποστήριξε επίσης ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για το 2024: «Αν του ρίξετε μια ματιά, όλοι τον υπολόγισαν το 2016, οπότε δεν νομίζω ότι πρέπει να υποτιμάτε τον Ντόναλντ Τζ. Τραμπ».

      Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής, Steve Scalise, σήμερα το πρωί πιέστηκε επί της ουσίας του κατηγορητηρίου του πρώην Προέδρου και αμέσως στράφηκε σε σημεία συζήτησης ότι «η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται δίκαια».

      Ο Scalise συνέχισε να ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι φωτογραφίες των κουτιών που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο έδειχναν απλώς αποκόμματα εφημερίδων.

      Ο γερουσιαστής Έρικ Σμιτ, Ρεπουμπλικανός από το Μιζούρι, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μπάιντεν πριν από την προσαγωγή του Τραμπ σήμερα το απόγευμα.

      «Αυτά είναι πράγματα της δημοκρατίας μπανανίας. Είναι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος να ακολουθήσεις σε αυτή τη χώρα για τέτοιου είδους πολιτικές διώξεις. Ως πρώην Α.Γ. Είμαι πολύ ευαίσθητος σε αυτό».

      Ο Τραμπ ενέκρινε τον Σμιτ στην υποψηφιότητά του για τη Γερουσία το 2022, αν και ήταν αρκετά αργά στη διαδικασία.

      Ο γερουσιαστής Chuck Grassley, Ρεπουμπλικανός της Αϊόβα, είπε: «Όποτε έχεις αυτές τις κατηγορίες, πρέπει να σε απασχολεί» και πρόσθεσε, «πρέπει να αφήσουμε το πράγμα να διαδραματιστεί και να δούμε τι θα συμβεί, αλλά διαβάζω ό,τι μπορώ για αυτό και προσπαθώ να συνεχίσω».

      Ο Grassley δεν απάντησε στο CNN για το αν έχει διαβάσει ολόκληρο το κατηγορητήριο.

    • CNN: Lockdown γύρω από το δικαστήριο

      20:25:11

      Η περιοχή γύρω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι της Φλόριντα, όπου έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει τεθεί σε «ήπιο lockdown», αναφέρει ο Ryan Young του CNN.

      Σημείωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου διαχειρίζονται την κυκλοφορία και τα πλήθη που σχηματίζονται.

      Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μαϊάμι Μάνι Μοράλες δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλείας ήταν «πολύ ομαλές μέχρι στιγμής».

      trump diki maimi

      «Όλοι συμπεριφέρθηκαν όπως περιμέναμε. Θέλουμε απλώς όλοι να επιδείξουν ειρηνικά τα δικαιώματά τους και θα φροντίσουμε να επιστρέψουν όλοι στο σπίτι ασφαλείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

    • Ρεπουμπλικάνος χαρακτηρίζει «πολύ σοβαρές» τις κατηγορίες κατά Τραμπ

      20:20:26

      Ο βουλευτής Ken Buck (R-Colo.), μέλος της συντηρητικής Ομάδας Freedom της Βουλής των Αντιπροσώπων, προέβη σε μια πολύ διαφορετική δήλωση για τις κατηγορίες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ από ό,τι πολλοί από τους συναδέλφους του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ σοβαρές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN.

    • Γιατί ο Τραμπ δικάζεται στο Μαϊάμι

      20:13:45

      Αυτό συμβαίνει επειδή ο Τραμπ διατηρούσε τα επίμαχα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο ειδικός σύμβουλος, Τζακ Σμιθ, επέλεξε να απαγγείλει κατηγορίες στη νότια περιφέρεια της Φλόριντα, την ομοσπονδιακή δικαιοδοσία όπου βρίσκεται το Μαρ-α-Λάγκο. Η απόφαση αυτή ήταν σκόπιμη και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ρίσκο. Ο Σμιθ θα μπορούσε να προσπαθήσει να καταθέσει τις κατηγορίες στην Ουάσινγκτον, όπου ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων διερευνούσε το θέμα, αλλά αυτό θα προκαλούσε πιθανότατα μια νομική μάχη για τον κατάλληλο τόπο διεξαγωγής της υπόθεσης. Καταθέτοντας την αγωγή στη Φλόριντα, ο Σμιθ έβγαλε αυτό το ζήτημα από το τραπέζι.

      Αλλά η κατάθεση της υπόθεσης στη Φλόριντα ενέχει και τους δικούς της κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση θα εποπτεύεται από την Κάνον, ο οποίος έχει εκδώσει αποφάσεις ευνοϊκές για τον Τραμπ στο παρελθόν. Οι ένορκοι στο Μαϊάμι μπορεί επίσης να είναι πιο συντηρητικοί και φιλικοί προς τον Τραμπ από ό,τι οι ένορκοι στην Ουάσινγκτον.

    • Ο δικαστής που αρχικά επιβλέπει την ακρόαση και το «ρουσφέτι» του Τραμπ

      20:05:05

      Ο δικαστής Τζόναθαν Γκούντμαν έχει προγραμματιστεί να είναι ο εν ενεργεία δικαστής στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι όταν εμφανιστεί ο Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβλέπει την αρχική εμφάνιση, όπως μετέδωσαν η Miami Herald και το NBC News.

      Ο Γκούντμαν είναι πρώην δημοσιογράφος εφημερίδων και πολιτικός δικαστής από το 2010, σύμφωνα με την Miami Herald. Είναι σεβαστός και γνωστός για το «ξερό» χιούμορ του, σημειώνεται από την εφημερίδα.

      Ενώ ο Γκούντμαν θα χειριστεί την αρχική εμφάνιση του Τραμπ, η συνολική υπόθεση θα επιβλέπεται από την περιφερειακή δικαστή των ΗΠΑ, Αϊλίν Κάνον, την οποία ο Τραμπ διόρισε στην ομοσπονδιακή έδρα το 2020. Σε προγενέστερο στάδιο της υπόθεσης, η Κάνον εξέδωσε μια σειρά από αποφάσεις υπέρ του Τραμπ και αργότερα επικρίθηκε δτο εφετείο. Αυτές οι αποφάσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Κάνον θα ευνοήσει τον Τραμπ καθώς επιβλέπει την υπόθεση.

    • Πρώτη φορά διώκεται πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

      20:00:29

      Είναι η πρώτη φορά που διώκεται ένας πρώην πρόεδρος αλλά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί (αποτυπώματα, απαγγελτήριο κατηγοριών κ.α.) θα μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω της ιδιότητας του Τραμπ.

    • Έκτακτα μέτρα από την Αστυνομία

      19:58:10

      Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μαϊάμι δήλωσε ότι η αστυνομική δύναμη είναι σε θέση να χειριστεί πλήθος έως και 50.000 πολιτών. Όπως δήλωσε χθες, η πόλη είναι έτοιμη για διαδηλώσεις οποιουδήποτε μεγέθους.

      «Αντιμετωπίζουμε αυτό το γεγονός εξαιρετικά σοβαρά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα τα πράγματα να αλλάξουν προς το χειρότερο, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος του Μαϊάμι», όπως σημείωσε ο Μοράλες.

      Σημείωσε δε, ότι έχουν επιστρατευτεί αρκετοί αστυνομικοί «για να χειριστούν πλήθη, από 5.000 έως 50.000. Δεν αναμένουμε κανένα πρόβλημα», όπως ανέφερε.

    • Ανάλυση Guardian: Τι θα συμβεί όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανιστεί για την απαγγελία κατηγοριών

      19:55:33

      Ο Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο την Τρίτη, αφού κατηγορείται για 37 ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται εμφανιστεί στις 3 το απόγευμα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι.

      Σύμφωνα με τον Guardian θα είναι η δεύτερη προσαγωγή του Τραμπ φέτος. Τον Απρίλιο, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Μανχάταν για ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τις πληρωμές για να εξασφαλίσει τη σιωπή της πρωταγωνίστριας ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς.

      Τι είναι η απαγγελία κατηγοριών και πώς διαφέρει από το κατηγορητήριο;

      Το έγγραφο όταν κάποιος κατηγορείται για ένα έγκλημα ονομάζεται κατηγορητήριο - το κατηγορητήριο που αφορά τον Τραμπ αποσφραγίστηκε την Παρασκευή. Η απαγγελία κατηγορίας είναι η πρώτη εμφάνιση ενός κατηγορουμένου ενώπιον του δικαστή σε μια ποινική υπόθεση.

      Ο κατηγορούμενος ενημερώνεται επίσημα για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποβάλλει δήλωση. Ο δικαστής που επιβλέπει την απαγγελία κατηγοριών εξετάζει αν θα χορηγήσει εγγύηση και θα επιτρέψει στον κατηγορούμενο να αφεθεί ελεύθερος εν αναμονή της δίκης. Ο δικαστής που επιβλέπει την απαγγελία κατηγορίας ενδέχεται να μην είναι ο ίδιος δικαστής που επιβλέπει την υπόλοιπη υπόθεση.

      Τι θα συμβεί όταν ο Τραμπ εμφανιστεί στο δικαστήριο;

      Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ είναι πιθανό να είναι σύντομη. Θα του παρουσιαστούν επίσημα οι 37 ποινικές κατηγορίες που τον βαρύνουν και θα ενημερωθεί για τις ποινές, και στη συνέχεια μπορεί να δηλώσει την ενοχή του. Ο Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δηλώσει αθώος.

      Οι κατηγορούμενοι μπορούν να επιλέξουν να τους διαβαστεί το κατηγορητήριο σε δημόσια συνεδρίαση, αλλά πολλοί επιλέγουν να παραιτηθούν από αυτό προκειμένου να τελειώσει γρήγορα η ακρόαση, δήλωσε η Barbara McQuade, η οποία διετέλεσε εισαγγελέας των ΗΠΑ για την ανατολική περιφέρεια του Μίσιγκαν από το 2010 έως το 2017.

      Ο δικαστής μπορεί επίσης να ορίσει εγγύηση και να αποφασίσει να κρατήσει υπό κράτηση έναν κατηγορούμενο όσο εκκρεμεί η δίκη.

      «Ο δικαστής θα εξετάσει το θέμα της εγγύησης, αλλά θα με εξέπληττε αν ο Τραμπ κρατούνταν εν αναμονή της δίκης. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Τραμπ θα κληθεί να παραδώσει το διαβατήριό του και να υποσχεθεί να πληρώσει κάποιο χρηματικό ποσό αν δεν εμφανιστεί», δήλωσε η McQuade σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

      «Το δικαστήριο μπορεί να εξετάσει ως όρο της εγγύησης κάποιο είδος εντολής φίμωσης που να απαγορεύει στον Τραμπ να συζητά την υπόθεση, τον εισαγγελέα ή τον δικαστή, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο υπό το πρίσμα των ανησυχιών για την πρώτη τροπολογία, επειδή ο Τραμπ είναι υποψήφιος για την προεδρία», πρόσθεσε.

      Οι κατηγορούμενοι σε ομοσπονδιακές υποθέσεις συχνά λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα και βγάζουν φωτογραφία τους, δήλωσε η McQuade. Αλλά όταν ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη για πολιτειακές κατηγορίες στη Νέα Υόρκη νωρίτερα φέτος, οι αρχές δεν έβγαλαν φωτογραφία. Η McQuade δήλωσε ότι ανέμενε ότι ο Τραμπ θα έπαιρνε δακτυλικά αποτυπώματα. Όμως ούτε η λήψη φωτογραφιών ούτε ήταν πιθανό να του φορέσουν χειροπέδες, επειδή ο κόσμος γνωρίζει ήδη πώς είναι ο Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη προστασία από τη Μυστική Υπηρεσία.

      Ποιος είναι ο δικαστής που επιβλέπει την ακρόαση;

      Ο δικαστής Τζόναθαν Γκούντμαν έχει προγραμματιστεί να είναι ο δικαστής που θα έχει υπηρεσία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι όταν εμφανιστεί ο Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβλέψει την αρχική εμφάνιση, ανέφεραν τη Δευτέρα η Miami Herald και το NBC News. Οι δικαστές χειρίζονται τις αρχικές εμφανίσεις και βοηθούν τους ομοσπονδιακούς δικαστές σε άλλα θέματα.
      Ο Γκούντμαν είναι πρώην δημοσιογράφος εφημερίδας και πολιτικός δικαστής, ο οποίος είναι δικαστής από το 2010, σύμφωνα με την Miami Herald. Είναι αξιοσέβαστος και γνωστός για το χιούμορ του, ανέφερε η εφημερίδα.
      Ενώ ο Γκούντμαν θα χειριστεί την αρχική εμφάνιση του Τραμπ, τη συνολική υπόθεση θα επιβλέπει η αμερικανίδα περιφερειακή δικαστής Αϊλίν Κάνον, την οποία ο Τραμπ διόρισε στην ομοσπονδιακή έδρα το 2020. Σε ένα προηγούμενο στάδιο της υπόθεσης, η Κάνον εξέδωσε μια σειρά αποφάσεων υπέρ του Τραμπ και αργότερα επιπλήχθηκε από εφετείο. Οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Κάνον θα ευνοήσει τον Τραμπ καθώς θα επιβλέπει την υπόθεση.

      Θα μεταδοθεί τηλεοπτικά η εμφάνιση;

      Όχι. Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν επιτρέπουν κάμερες ή ηχογραφήσεις στην αίθουσα του δικαστηρίου.

      Ο Γκούντμαν απέρριψε το βράδυ το αίτημα ενός συνασπισμού ειδησεογραφικών οργανισμών που κατέθεσε αίτημα τη Δευτέρα να επιτραπεί περιορισμένη καταγραφή στην αίθουσα του δικαστηρίου ή στους διαδρόμους που οδηγούν στην αίθουσα. Ζήτησαν επίσης από το δικαστήριο να δημοσιοποιήσει αυθημερόν ηχητικό υλικό της διαδικασίας. «Το να επιτραπούν οι λήψεις θα υπονόμευε τις μαζικές ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή», έγραψε ο Γκούντμαν σε διαταγή του το βράδυ της Δευτέρας. Δήλωσε ότι αναμένει να είναι διαθέσιμη την Τρίτη μια ταχεία απομαγνητοφώνηση της διαδικασίας.

      Η Σεσίλια Αλτόνγκα, η επικεφαλής περιφερειακή δικαστής της νότιας περιφέρειας της Φλόριντα, εξέδωσε επίσης τη Δευτέρα διαταγή με την οποία απαγόρευσε στους δημοσιογράφους να φέρουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή στο κτίριο του δικαστηρίου.

      Θα μπει ο Τραμπ στη φυλακή πριν ή μετά την ακρόαση;

      Όχι. Δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής που θα απαιτούσε την κράτησή του.

      Γιατί η υπόθεση εκδικάζεται στο Μαϊάμι;

      Επειδή ο Τραμπ διατηρούσε τα επίμαχα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο ειδικός σύμβουλος, Τζακ Σμιθ, επέλεξε να απαγγείλει κατηγορίες στη νότια περιφέρεια της Φλόριντα, την ομοσπονδιακή δικαιοδοσία όπου βρίσκεται το Μαρ-α-Λάγκο. Η απόφαση αυτή ήταν σκόπιμη και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ρίσκο. Ο Σμιθ θα μπορούσε να προσπαθήσει να καταθέσει τις κατηγορίες στην Ουάσινγκτον, όπου ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων διερευνούσε το θέμα, αλλά αυτό θα προκαλούσε πιθανότατα μια νομική μάχη για τον κατάλληλο τόπο διεξαγωγής της υπόθεσης. Καταθέτοντας την αγωγή στη Φλόριντα, ο Σμιθ έβγαλε αυτό το ζήτημα από το τραπέζι.
      Αλλά η κατάθεση της υπόθεσης στη Φλόριντα ενέχει και τους δικούς της κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση θα εποπτεύεται από την Κάνον, ο οποίος έχει εκδώσει αποφάσεις ευνοϊκές για τον Τραμπ στο παρελθόν. Οι ένορκοι στο Μαϊάμι μπορεί επίσης να είναι πιο συντηρητικοί και φιλικοί προς τον Τραμπ από ό,τι οι ένορκοι στην Ουάσινγκτον.

      Ποιοι είναι οι δικηγόροι του Τραμπ;

      Δεν είναι απολύτως σαφές ποιοι θα απαρτίζουν τη νομική ομάδα του Τραμπ. Δύο από τους δικηγόρους του παραιτήθηκαν αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.
      Ο Τραμπ θα εμφανιστεί την Τρίτη με τον Τοντ Μπλάνς, έναν δικηγόρο υπεράσπισης που τον εκπροσωπεί επίσης στην υπόθεση του Μανχάταν, και τον Μπόρις Επστάιν, έναν άλλο δικηγόρο και αμφιλεγόμενο κορυφαίο σύμβουλο που έχει τραβήξει την προσοχή των ίδιων των ομοσπονδιακών εισαγγελέων. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί με τον Κρις Κίζε, πρώην γενικό εισαγγελέα της Φλόριντα που έχει εκπροσωπήσει τον Τραμπ στην υπόθεση των εγγράφων. Ο Τραμπ εξακολουθούσε να παίρνει συνεντεύξεις από τοπικούς δικηγόρους τη Δευτέρα για να τον εκπροσωπήσουν.

      Για ποιο πράγμα κατηγορείται ο Τραμπ και πάλι;

      Ο Τραμπ κατηγορείται για 31 κατηγορίες για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας, μια παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.
      Ο Τραμπ και ο Γουόλταϊν Ναούτα, αντιμετωπίζουν επιπλέον κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της δικαιοσύνης, αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων ενόρκων και απόκρυψη στοιχείων σε ομοσπονδιακή έρευνα. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

      Ο Τραμπ και ο Ναούτα αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετες κατηγορίες για ψευδή δήλωση. Αυτές επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη.

      Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

      Μετά την εμφάνισή του, η Κάνον είναι πιθανό να ορίσει μια εντολή προγραμματισμού που θα καθορίζει τις προθεσμίες και το χρονοδιάγραμμα, τις προτάσεις και τη δίκη. Ο Σμιθ, ο ειδικός σύμβουλος, ζήτησε να γίνει ταχεία δίκη του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. Αλλά είναι πιθανό να υπάρξουν εκτεταμένες διαφωνίες.

      «Νομίζω ότι μια αρχική ημερομηνία δίκης την επόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι είναι η πιο πιθανή, αλλά με περισσότερες αναβολές πριν από την πραγματική έναρξη της δίκης, αν οι προτάσεις γίνουν ακατάστατες, κάτι που φαίνεται πιθανό υπό το φως της μαχητικής φύσης του Τραμπ», δήλωσε η McQuade. «Είμαι βέβαιη ότι [το Υπουργείο Δικαιοσύνης] θα θελήσει να εκδικάσει την υπόθεση πριν από την ημέρα των εκλογών και ο Τραμπ θα θελήσει να καθυστερήσει. Η δικαστής Κάνον θα αποφασίσει».

    • Οι δικαστικές διώξεις ενισχύουν τον Τραμπ - «Σαρώνει» στις δημοσκοπήσεις

      19:49:30

      Οι δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι δεν πτοούν τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους του καθώς σε τελευταία δημοσκόπηση «σαρώνει». Μάλιστα το 81% αυτών κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη.

      Στην τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Ipsos για λογαριασμό του Reuters, η συντριπιτική πλειοψηφία των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι οι κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου έχουν πολιτικά κίνητρα, αντανακλώντας τη βαθιά πόλωση του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ.

      Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν -τον οποίο «δείχνει» ο Τραμπ ως υπεύθυνο για τη δίωξή του - έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση που άσκησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

      Η έρευνα διενεργήθηκε από την Παρασκευή - όταν και έγινε γνωστό πως βρέθηκαν στη βίλα του στο Μαρ-αλ-Λάγκο τα επίμαχα έγγραφα - και ολοκληρωθηκε χθες Δευτέρα που αποσφραγίστηκε το επίσημο κατηγορητήριο.

      Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο μεγιστάνας προηγείται κατά πολύ από τον έτερο υποψήφιο για το χρίσμα, τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ανάμεσα στο εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών.

      Σε άλλα στοιχεία, το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών που πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος στοχοποιείται άδικα υπερβαίνει κατά πολύ το 30-35% των υποστηρικτών του Τραμπ που εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές ότι αποτελούν τη στέρεη βάση του.

      Περίπου το 62% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, συμπεριλαμβανομένου του 91% των Δημοκρατικών και του 35% των Ρεπουμπλικανών, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο Τραμπ αποθήκευε παράνομα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του, όπως ισχυρίζονται οι εισαγγελείς.

      Ανάμεσα στον Ντόνλαντ Τραμπ και τον Ρον Ντε Σάντις, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Ρεπουμπλικανοί, δήλωσαν σε ποσοστό 43% οτι προτιμούν τον πρώτο, ενώ το 22% επέλεξε τον κυβερνήτη της Φλόριντα.

      Στις αρχές Μαΐου, ο Τραμπ προηγούνταν του Ντε Σάντις με 49% έναντι 19%, όταν ακόμα ο κυβερνήτης της Φλόριντα δεν είχε ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα.

      Ο πρώην αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, επίσης υποψήφιος βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό υποστήριξης.

      Σημειώνεται ότι ο Τραμπ πέταξε στο Μαϊάμι τη Δευτέρα για να αντιμετωπίσει τις ομοσπονδιακές κατηγορίες ότι κρατούσε παράνομα έγγραφα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ενώ πιάστηκε και να ψεύδεται σε αξιωματούχους που προσπάθησαν να τα ανακτήσουν.

      Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει αθώος και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εκστρατεία του για να ανακτήσει την προεδρία στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.

      Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι στην κούρσα του 2024 έχουν κατηγορήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για πολιτική μεροληψία υποστηρίζοντας ότι «οπλίζεται» ενάντια στον μεγαλύτερο Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Μπάιντεν.

      Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η μοναδική δίωξη κατά του Τραμπ καθώς θα κληθεί να καταθέσει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης και για την υπόθεση δωροδοκίας της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

    • Οι σύμμαχοι του Τραμπ στην Ουάστιγκτον απειλούν

      19:43:30

      Στην Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο δεσμεύονται να κάνουν ό,τι μπορούν για να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη δίωξη του Τζακ Σμιθ.

      Ακολουθεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής Τζιμ Τζόρνταν που άφησε να εννοηθεί στο CNN ότι μπορεί να ζητήσει να καταθέσει ο Σμιθ, ο ειδικός σύμβουλος που διορίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα Merrick Garland, ειδικά για να χειριστεί τις έρευνες για τον Τραμπ:

      {https://twitter.com/mkraju/status/1668608922410795008}

      Όμως, όπως αναφέρει το Punchbowl News , η πιθανότητα ο Smith να πάει στο Κογκρέσο σύντομα είναι περιορισμένη. Όσο οι έρευνές του και η δίωξη του Τραμπ παραμένουν ενεργές, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αρνηθεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κλήτευση που θα εκδοθεί για τον Σμιθ, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει τις τρέχουσες υποθέσεις.

    • Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο - Φόβοι για επεισόδια

      19:37:48

      Καταφθάνουν συνεχώς διαδηλωτές – οπαδοί αλλά και επικριτές του Τραμπ – με συνθήματα υπέρ και κατά του πρώην προέδρου και υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

      Αν και ο Τραμπ κάλεσε τους διαδηλωτές να είναι «ειρηνικοί», υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν αναταραχές και επεισόδια. Οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχούν ότι η συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο του Μαϊάμι κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του πρώην προέδρου θα μπορούσε να μετατραπεί σε βίαιη και να προκαλέσει «καταστροφή».

      Δείτε φωτογραφίες του AP από το δικαστήριο:

      ΤΟΤΟΟΤΟΤ.jpg

      trump-miami.jpg

      miami-diki.jpg

      trrrrrr.jpg

      donald-trumo.jpg

      dikastiro.jpg

    • Το κατηγορητήριο 44 σελίδων κατά Τραμπ

      19:34:06

      Το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο 44 σελίδων του Ντόναλντ Τραμπ απεικονίζει ένα ποικίλο «καστ» χαρακτήρων που περιφέρονταν γύρω από τον πρώην πρόεδρο καθώς ο ίδιος απέκρυπτε άκρως απόρρητα έγγραφα και απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες.

      Στην υπόθεση εμπλέκονται πολλά άτομα, άλλα κατονομάζονται και άλλα αναφέρονται μόνο με τον τίτλο τους. Αλλά είναι όλοι όσοι φέρεται να έπαιξαν ρόλο στη διάπραξη εγκλημάτων του Τραμπ που σχετίζονται με τα κουτιά γεμάτ ααπόρρητα έγγραφα που πήρε από τον Λευκό Οίκο μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

      Το κατηγορητήριο, το οποίο αποσφραγίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αφορά σε ποινική υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ποινή φυλάκισης εάν ο Τραμπ καταδικαστεί, περιπλέκοντας περαιτέρω την προεδρική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2024.

      {}

    • Πότε εμφανίζεται ο Τραμπ στο δικαστήριο

      19:24:32

      Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο σήμερα Τρίτη (13/6).

      Αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ.

      Θα εμφανιστεί στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι.

      Είναι η δεύτερη δίκη του Τραμπ φέτος. Τον Απρίλιο, οδηγήθηκε στο Μανχάταν για άλλες ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με τις πληρωμές χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Ροή Ειδήσεων