Κόσμος

Πλέον ο κορονοϊός δεν είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ

Ο κορονοϊός έχασε την «πρωτιά» στις αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ και πλέον κατατάσσεται την έβδομη θέση.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς οι εμβολιασμοί αναχαίτισαν τους θανάτους από κορονοϊό και πλέον δεν είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα.

Συγκεκριμένα, είχε την πρώτη θέση το Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021, αλλά τον Ιούνιο, ενώ η λοίμωξη του κορονοϊού ήταν η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ για μεγάλο μέρος του 2020 (μετά τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους).

Μάλιστα, είχε κατακτήσει την «πρωτιά» στο τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021, φθάνοντας στην αποκορύφωση της στους 3.136 θανάτους τη μέρα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων από την Peterson-KFF Health System Tracker.

Τον Ιούνιο όμως και μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς (στις 30 Ιουνίου περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων Αμερικανών είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση), ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από Covid-19 ήταν 342, γεγονός που έφερε τη νόσο πλέον στην έβδομη θέση.

Στην κορυφή, ως συνήθως, βρίσκονται ξανά η καρδιακή νόσος (2.101 θάνατοι τη μέρα) και ακολουθούν καρκίνος (1.614), δυστυχήματα (474), εγκεφαλικό (451), χρόνια νόσος του κατώτερου αναπνευστικού (377) και Αλτσχάιμερ (351).

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από Covid-19 στις ΗΠΑ έως το τέλος Ιουνίου ήταν 604.656 και σχεδόν όλοι αφορούσαν ανεμβολίαστους ανθρώπους. Αν πάντως οι εμβολιασμοί εμφανίσουν στασιμότητα από εδώ και πέρα, εκτιμάται ότι η Covid-19 πιθανώς θα παραμείνει ανάμεσα στις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου στη χώρα για αρκετό καιρό, σύμφωνα με την έκθεση της Peterson-KFF.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στα 24 ευρώ ο καφές για ανεμβολίαστους και όχι μόνο
Η μετάλλαξη «Δέλτα» βάζει τέλος στις όποιες σκέψεις για εκλογές
Chevron Right