Ναυάγιο Τιτανικού: Νεκροί και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan - Η ανακοίνωση της OceanGate

Ναυάγιο Τιτανικού: Νεκροί και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan - Η ανακοίνωση της OceanGate

Το χρονικό της τραγωδίας με το υποβρύχιο Titan. Πώς κατέγραψε το iEidiseis τις εξελίξεις.

Επιμέλεια

19:20 - 22/06/2023
Τελευταία ενημέρωση: 21:14 - 30/12/2023

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (22/6) για το υποβρύχιο Titan που χάθηκε κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η έκρηξη μετά από την απώλεια πίεσης στο σκάφος οδήγησε στον ακαριαίο θάνατο και τους επιβάτες. Όλες οι πληροφορίες από το Live blog του iEidiseis.

Διαβάστε ακόμη

- Ακαριαίος θάνατος το επικρατέστερο σενάριο των 5 επιβατών στο Titan

- Τα συντρίμμια ανήκουν στο «Titan»: Βρέθηκε το πλαίσιο προσγείωσης και το πίσω κάλυμμα

- Οι 5 επιβαίνοντες του υποβρυχίου Titan


LIVE

  • Τραγικός επίλογος για τους επιβάτες του υποβρυχίου Titan στα βάθη του Ατλαντικού

    00:13:27

    Ακαριαίος ήταν ο θάνατος των πέντε επιβατών του υποβρύχιου Titan στα βάθη του Ατλαντικού. Σκοτώθηκαν σε μια «καταστροφική έκρηξη» κατά την κατάδυση του υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού, όπως εκτιμάται, περίπου δύο μίλια κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

    Όπως περιέγραψαν, ένα μεγάλο πεδίο συντριμμιών περιείχε πέντε μεγάλα κομμάτια του σκάφους. Εντοπίστηκαν από ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) που σάρωσε τον βυθό της θάλασσας κοντά στο σημείο ναυαγίου του Τιτανικού, 400 μίλια νότια του St John's, στη Νέα Γη.

    {https://www.facebook.com/fox13seattle/videos/1356605261558012/}

    Τα συντρίμμια παραπέμπουν «με καταστροφική απώλεια πίεσης του θαλάμου», όπως είπαν. Σημείωσαν δε, ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν ακριβώς πότε σημειώθηκε η έκρηξη και πρόσθεσαν: Δεν εντοπίστηκε τίποτα σε σημαδούρες σόναρ που αναπτύχθηκαν στον ωκεανό κατά τις τελευταίες ημέρες.

    Οι επιβάτες του υποβρυχίου Titan

    υποβρυχιο τιταν, ναυαγιο τιτανικοσ, επιβατεσ

    Αυτοί που επέβαιναν στο υποβρύχιο ήταν:

    1. Ο Βρετανός Hamish Harding, 58 ετών.
    2. Ο Γάλλος βετεράνος εξερευνητής του Τιτανικού Paul Henri Nargeoloet, 77 ετών.
    3. Ο Βρετανο-Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood, 48 ετών, και ο 19χρονος γιος του Suleman.
    4. Ο 61χρονος Αμερικανός Stockton Rush, συνιδρυτής της OceanGate, της εταιρείας που διαχειριζόταν το χαμένο υποβρύχιο.

    Οι αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν θα μπορέσουν να ανασύρουν τις σορούς των μελών του πληρώματος του υποβρυχίου.

    Η αμερικανική ακτοφυλακή θα συνεχίσει να ερευνά τον χώρο του πεδίου συντριμμιών, ενώ σκάφη και προσωπικό θα αποδεσμεύονται σταδιακά κατά το επόμενο 24ωρο.

    Το ιστορικό κανόνων ασφάλειας της OceanGate και η ικανότητα του υποβρυχίου Titan να αντέχει σε τεράστια πίεση σε βάθη άνω των 12.000 ποδιών, είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση τις τελευταίες ημέρες, με ειδικούς του κλάδου και πρώην επιβάτες που εξέφρασαν ανησυχίες.

    Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate: Θα με θυμούνται για τους κανόνες που παραβίασα

    Σε ένα παλιό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο μετά την τραγική είδηση ​για το υποβρύχιο Titan, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate Stockton Rush παραδέχεται ότι παραβίασε ορισμένους κανόνες για να δημιουργήσει το υποβρύχιο.

    «Θα ήθελα να με θυμούνται ως καινοτόμο. Νομίζω ότι ήταν ο στρατηγός McArthurr που είπε: «Σε θυμούνται για τους κανόνες που παραβείς».

    Έχω παραβεί ορισμένους κανόνες για να το κάνω αυτό. Νομίζω ότι τα έχω σπάσει με λογική και καλή μηχανική πίσω μου. Μα τα ανθρακονήματα και το τιτάνιο υπάρχει ένας κανόνας ότι δεν το κάνεις αυτό. Λοιπόν, το έκανα», είπε ο Stockton, αναφερόμενος σε συνδυασμό δύο υλικών που μπορεί να προκαλέσουν γαλβανική διάβρωση.

    {https://twitter.com/stonking/status/1671945151961333784}

    Δείτε πώς κατέγραψε το iEidiseis λεπτό προς λεπτό τις τραγικές στιγμές των ερευνών μέχρι την επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο των πέντε επιβατών του υποβρύχιο Titan στο Live blog.

  • Ο Έλληνας που είχε κάνει κατάδυση με το υποβρύχιο Titan

    23:51:55

    Ο Πέτρος Μαθιουδάκης θυμάται τη δική του εμπειρία στον βυθό το 2019. Τότε, η Oceangate σημείωσε ρεκόρ βαθιάς κατάδυσης (3.760 μέτρα): Τέσσερις τολμηροί εξερευνητές επιβιβάστηκαν στο υποβρύχιο Titan.

    «Αυτή η κατάδυση ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την εξερεύνηση βαθιών θαλασσών σε περισσότερους ανθρώπους και μέρη», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Στόκτον Ρας, ο οποίος είναι ένας από τους επιβάτες του υποβρυχίου που χάθηκαν στον Ατλαντικό.

    Το υποβρύχιο Titan χρειάστηκε δύο ώρες για να κατέβει ο Τιτάνας στον πυθμένα του ωκεανού, έξω από το Λιτλ Χάρμπορ κοντά στο νησί Γκρέιτ Άμπακο στις Μπαχάμες.

    Ο Μαθιουδάκης είχε δηλώσει ότι η κατάδυση ήταν «μια εμπειρία που μου άλλαξε τη ζωή». «Ήταν συναρπαστικό να είμαι μέρος αυτού του πληρώματος που καταρρίπτει το ρεκόρ. Η κατάδυση παρείχε πρακτική εμπειρία ενόψει της αποστολής του Τιτανικού και οι πληροφορίες που συλλέξαμε κατά τη διάρκεια της κατάδυσης θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο καταγράφουμε δεδομένα, πραγματοποιούμε σαρώσεις και καταγράφουμε δεδομένα ενώ βρισκόμαστε στη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε, όπως σημειώνει το GeekWire.

  • Διευθύνων Σύμβουλος OceanGate: Θα με θυμούνται για τους κανόνες που παραβίασα

    23:44:51

    Σε ένα παλιό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο μετά την τραγική είδηση ​για το υποβρύχιο Titan, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate Stockton Rush παραδέχεται ότι παραβίασε ορισμένους κανόνες για να δημιουργήσει το υποβρύχιο.

    «Θα ήθελα να με θυμούνται ως καινοτόμο. Νομίζω ότι ήταν ο στρατηγός McArthurr που είπε: «Σε θυμούνται για τους κανόνες που παραβείς».

    Έχω παραβεί ορισμένους κανόνες για να το κάνω αυτό. Νομίζω ότι τα έχω σπάσει με λογική και καλή μηχανική πίσω μου. Μα τα ανθρακονήματα και το τιτάνιο υπάρχει ένας κανόνας ότι δεν το κάνεις αυτό. Λοιπόν, το έκανα», είπε ο Stockton, αναφερόμενος σε συνδυασμό δύο υλικών που μπορεί να προκαλέσουν γαλβανική διάβρωση.

    {https://twitter.com/stonking/status/1671945151961333784}

  • Βρετανοί οι τρεις εκ των πέντε νεκρών στο υποβρύχιο Titan

    23:39:44

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, απέτισε φόρο τιμής στα πέντε μέλη του πληρώματος –μεταξύ των οποίων τρεις Βρετανοί πολίτες– που έχασαν τη ζωή τους στο υποβρύχιο Titan.

    Έγραψε στο Twitter:

    «Τραγική είδηση ​​ότι όσοι βρίσκονταν στο υποβρύχιο Τιτάν, μεταξύ των οποίων και τρεις Βρετανοί πολίτες, χάθηκαν μετά από διεθνή επιχείρηση έρευνας.

    Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει στενά τις οικογένειες που επλήγησαν και εκφράζει τα θερμά μας συλλυπητήρια».

    {https://twitter.com/JamesCleverly/status/1671962013008814085}

  • Suleman Dawood - Ο επιχειρηματίας που «λάτρευε να μαθαίνει νέα πράγματα»

    23:37:30

    Ο Βρετανο-Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood, 48 ετών, και ο γιος του Suleman, 19 ετών, είναι μεταξύ των πέντε μελών του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους στο υποβρύχιο Titan.

    Ο Shahzada ζούσε με τη σύζυγό του, Christine, και το άλλο παιδί του, την Alina, στο Surbiton, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Η οικογένεια πέρασε ένα μήνα στον Καναδά πριν από την κατάδυση.

    Ο γιος του Suleman ήταν φοιτητής που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε μια οικογενειακή δήλωση περιέγραφε τον Σουλεμάν ως «μεγάλο λάτρη της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας και της εκμάθησης νέων πραγμάτων» και ότι ενδιαφέρεται για τους κύβους του Ρούμπικ και το βόλεϊ...».

  • Τζέιμς Κάμερον: «Με εντυπωσιάζει η ομοιότητα» των δύο περιστατικών δηλώνει ο σκηνοθέτης του Τιτανικού

    23:28:17

    Ο σκηνοθέτης του Τιτανικού Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος έχει κάνει 33 καταδύσεις στο σημείο του ναυαγίου, αναφέρθηκε στην είδηση ​​της έκρηξης του υποβρύχιου Τιτάνα του OceanGate.

    Σε συνέντευξή του στο ABC, ο Κάμερον είπε:

    «Έχω πάει εκεί κάτω πολλές φορές… Γνωρίζω πολύ καλά το σημείο του ναυαγίου… Κατανοώ τα μηχανολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την κατασκευή αυτού του τύπου οχήματος και όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας…

    Αυτή είναι μια ώριμη τέχνη και πολλοί άνθρωποι στην κοινότητα ανησυχούσαν για το υποβρύχιο… Είμαι εντυπωσιασμένος από την ομοιότητα με την καταστροφή του Τιτανικού, όπου ο καπετάνιος ειδοποιήθηκε επανειλημμένα για πάγο μπροστά από το πλοίο του και παρόλα αυτά μπήκε με πλήρη ταχύτητα σε ένα πεδίο πάγου σε μια νύχτα χωρίς φεγγάρι και πολλοί άνθρωποι πέθαναν».

    {https://twitter.com/ABC/status/1671965549381689533}

  • Τα συντρίμμια αποκάλυψαν την έκρηξη στο υποβρύχιο Titan - Βρέθηκαν 487 μέτρα από τον Τιτανικό

    23:25:07

    Κοντά στο κουφάρι του Τιτανικού βρέθηκαν τα συντρίμμια του χαμένου υποβρυχίου Titan, γράφοντας τον τραγικό επίλογο των ερευνών για τους πέντε αγνοούμενους επιβάτες.

    Ένα τηλεχειριζόμενο όχημα του καναδικού Horizon Arctic ήταν αυτό ανακάλυψε την ουρά του υποβρυχίου περίπου 1.600 πόδια (487 μέτρα) από την πλώρη του Τιτανικού στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού.

    Ερωτηθείς εάν το μοιραίο υποβρύχιο θα μπορούσε να είχε συγκρουστεί με τον Τιτανικό, ο Carl Hartsville του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole δήλωσε ότι τα κομμάτια του υποβρυχίου βρέθηκαν σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν συντρίμμια του Τιτανικού.

    «Εκεί είναι ένας λείος πυθμένας. Από όσο γνωρίζω και οτιδήποτε έχω δει, δεν υπάρχουν συντρίμμια του Τιτανικού σε αυτήν την περιοχή. Τα συντρίμμια του υποβρυχίου Titan βρίσκονται «200+ μέτρα» από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    titan-submarine.webp

  • O xάρτης της περιοχής όπου χάθηκε το υποβρύχιο Titan

    23:15:36

    Το υποβρύχιο Titan - που πλέον εκτιμάται ότι υπέστη μια «καταστροφική έκρηξη» σκοτώνοντας πέντε άτομα - είχε αρχικά ξεκινήσει ένα ταξίδι στα βάθη της θάλασσας στα ανοιχτά των ακτών του Καναδά.

    Ο προορισμός του Titan ήταν τα συντρίμμια του Τιτανικού, που είναι στον πυθμένα του ωκεανού σχεδόν 13.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, νοτιοανατολικά της Νέας Γης.

    Καθώς οι αρχές προσπαθούν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα τι πήγε στραβά με το υποβρύχιο, έχουν να κάνουν με ένα «απίστευτα πολύπλοκο περιβάλλον λειτουργίας στον πυθμένα της θάλασσας, πάνω από δύο μίλια κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε αξιωματούχος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

    Δείτε τον χάρτη της περιοχής:

    hartis ypobryhio titan

  • Τι λέει στο BBC ειδικός στις καταδύσεις βαθέων υδάτων

    23:08:57

    «Λοιπόν, είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα», λέει ο ειδικός στις καταδύσεις και φίλος των δύο από τους πέντε επιβάτες του υποβρυχίου, του Titan, David Mearns, μιλώντας στο BBC μετά την ανακοίνωση ότι οι πέντε έχουν πεθάνει.

    «Ειλικρινά αυτό φοβόμουν όταν πήρα για πρώτη φορά την κλήση», λέει ο ίδιος.

    Εξηγεί ότι όσοι γνωρίζουν από καταδύσεις σε βαθειά ύδατα, κατανοούν τους κινδύνους μιας τέτοιας αποστολής, αλλά όταν λαμβάνουν τέτοια νέα, αυτά χτυπούν στο στομάχι - ιδιαίτερα όταν είναι φίλος.

    «Το να ακούς ότι πατέρας και γιος έκαναν αυτή την κατάδυση την Ημέρα του Πατέρα είναι επίσης ανατριχιαστικό, έτσι δεν είναι;».

    Λέει ότι η μόνη παρηγοριά είναι ότι δεν υπέφεραν για τέσσερις ημέρες, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

    Ο Mearns τονίζει πόσο πρωτοφανές ήταν αυτό. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μιλήσουν για το πώς θα προχωρήσουν από εδώ και πέρα σε μια ιατροδικαστική έρευνα, σημειώνει.

  • Συνεχίζονται οι έρευνες στο βυβό

    23:00:50

    Αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η επόμενη φάση θα είναι να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες των μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στο υποβρύχιο Titan «έχουν κατανόηση ότι όσο πιο γρήγορα μπορούμε να μάθουμε τι συνέβη θα αρχίζουν να βρίσκουν κάποιο διέξοδο».

    Οι ομάδες θα συνεχίσουν να ερευνούν τη θέση του πεδίου συντριμμιών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Ο αντιναύαρχος Μάουγκερ είπε ότι υπήρχαν εννέα σκάφη στο σημείο των ερευνών, καθώς και ιατρικό προσωπικό και άλλοι τεχνικοί.

    Θα αρχίσουμε να αποδεσμεύουμε προσωπικό και σκάφη από το σημείο κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών. Αλλά θα συνεχίσουμε τις απομακρυσμένες επιχειρήσεις στον πυθμένα της θάλασσας.

    Είπε ότι δεν είχε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσουν οι εξ αποστάσεως επιχειρήσεις στον πυθμένα της θάλασσας.

  • Το σχέδιο των συντριμμιών ταιριάζει με «μια καταστροφική έκρηξη»

    22:49:10

    Το γεγονός ότι υπήρχαν δύο τμήματα συντριμμιών, το ένα που περιείχε τον κώνο της μύτης από τιτάνιο και το άλλο με το κομμάτι της ουράς του - υποδηλώνει ότι το σκάφος διαλύθηκε, σύμφωνα με το BBC.

  • Αυτοί είναι οι 5 επιβαίνοντες που πέθαναν στο Titan

    22:40:06

    Χέιμις Χάρντινγκ: Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος και πρόεδρος της Action Aviation είναι μεταξύ των αγνοουμένων. Ο Χάρντινγκ είχε γράψει στα social media πως ήταν περήφανος που πάει στον Τιτανικό ως «mission specialist», σημειώνοντας πως λόγω του κακού καιρού η αποστολή αυτή μάλλον θα ήταν η πρώτη και η μόνη επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό για το 2023. «Άνοιξε ένα “παράθυρο” καιρού μόλις και θα επιχειρήσουμε κατάδυση αύριο».

    Το 2016 ο Χάρντινγκ είχε συνοδέψει τον πρώην αστροναύτη Μπαζ Όλντριν στον Νότιο Πόλο, όταν ο Όλντριν έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που φτάνει στην Ανταρκτική, σε ηλικία 86 ετών. Ο Χάρντινγκ επίσης συμμετείχε στην αποστολή «One More Orbit» το 2019, που σημείωσε ρεκόρ για την ταχύτερη πτήση γύρω από τη Γη περνώντας πάνω από τους δύο πόλους. Επίσης έχει τρία ρεκόρ Γκίνες, έχει καταδυθεί στην Τάφρο των Μαριανών και έχει πετάξει στο Διάστημα με σκάφος New Shepard της Blue Origin.

    ναυαγιο τιτανικος υποβρυχιο

    Πολ Ανρί Ναρζολέ: Ο 77χρονος Γάλλος εξερευνητής είναι ακόμη ένας από τους πέντε επιβαίνοντες. Είναι διευθυντής υποθαλάσσιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού. Πρώην αξιωματικός του Γαλλικού Ναυτικού, ήταν δύτης μεγάλων βαθών και ναρκαλιευτής. Μετά τη συνταξιοδότησή του ηγήθηκε αποστολής στον Τιτανικό το 1987 και είναι ένας εκ των κορυφαίων ειδικών για το ναυάγιο. Σε συνέντευξή του το 2020 στο ραδιόφωνο France Bleu για τους κινδύνους των καταδύσεων είχε πει «δεν φοβάμαι να πεθάνω, νομίζω ότι θα συμβεί μία ημέρα».

    ναυαγιο τιτανικος υποβρυχιο

    Στόκτον Ρας: Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OceanGate επέβαινε επίσης στο σκάφος. «Είναι ένα εντυπωσιακά όμορφο ναυάγιο» είπε πει στο Sky νωρίτερα μέσα στο έτος. «Μπορείς να δεις μέσα, βουτήξαμε και είδαμε τη μεγάλη σκάλα και κάποιους από τους πολυελαίους να κρέμονται ακόμα».

    ναυαγιο τιτανικος υποβρυχιο

    Σαχζάντα Νταβούντ και ο γιος του, Σουλεμάν: Η οικογένειά τους επιβεβαίωσε πως βρίσκονταν στο σκάφος. Ο Σαχζάντα είναι αντιπρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους του Πακιστάν, της Engro Corporation, με επενδύσεις σε λιπάσματα, κατασκευή οχημάτων, ενέργεια και ψηφιακές τεχνολογίες. Ζούσε στη Βρετανία με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Είναι επίσης ένας από τους «trustees» του Ινστιτούτου SETI, που έχει ως αντικείμενο την αναζήτηση ιχνών εξωγήινης νοημοσύνης.

    ναυαγιο τιτανικος υποβρυχιο

    ναυαγιο τιτανικος υποβρυχιο

  • «Δεν προγραμματίζονται μελλοντικές συνεντεύξεις Τύπου»

    22:36:20

    Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής είπε ότι δεν προγραμματίζονται μελλοντικές συνεντεύξεις Τύπου μετά την ανακοίνωση της σημερινής τραγικής είδησης για το Titan. Με αυτό, η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε.

  • «Δεν υπάρχει σύνδεση με τον ήχο που έπιασαν τα σόναρ»

    22:28:30

    Ο αντιναύαρχος John Mauger λέει ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύνδεση» μεταξύ των υποβρύχιων θορύβων που ανιχνεύθηκαν από τα σόναρ στην αποστολή έρευνας και διάσωσης και της τοποθεσίας στον πυθμένα της θάλασσας.

  • Βρέθηκαν πέντε κομμάτια συντριμμιών

    22:20:55

    Πέντε διαφορετικά κομμάτια συντριμμιών έδειξαν ότι επρόκειτο για υπολείμματα από το υποβρύχιο Titan, ανέφερε ο ειδικός στην υποθαλάσσια έρευνα Paul Hanken,

    Το αρχικό πράγμα που βρήκαμε ήταν ο κώνος της μύτης... μετά βρήκαμε ένα μεγάλο πεδίο συντριμμιών. Μέσα σε αυτό το μεγάλο πεδίο συντριμμιών, βρήκαμε τμήμα από το μπροστινό άκρο του κύτους πίεσης. Αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη ότι υπήρξε ένα καταστροφικό γεγονός.

    Λίγο αργότερα, βρήκαμε ένα δεύτερο μικρότερο πεδίο συντριμμιών. Εκεί εντοπίσαμε το άλλο άκρο της γάστρας πίεσης που αποτελούνταν από το σύνολο αυτού του θαλάμου πίεσης.

    Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να χαρτογραφήσουμε πλήρως τι συνέβη εκεί κάτω», τόνισε.

    τιτανικος, υποβρυχιο, ναυαγιο

  • Τμήμα του Titan βρέθηκε 487 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού

    22:14:09

    Τα συντρίμμια «υποδηλώνουν με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης», ανέφερε ο John Mauger.

    Το ROV από το Horizon Arctic ανακάλυψε τον ουραίο κώνο του υποβρυχίου περίπου 487 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού στον πυθμένα της θάλασσας, σύμφωνα με τον ίδιο.

  • Οι ανακοινώσεις του Αντιναύαρχου John Mauger στη συνέντευξη Τύπου

    22:08:25

    Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το υποβρύχιο Titan ο Αντιναύαρχος John Mauger αναφέρθηκε σε όσα προηγήθηκαν στο θρίλερ με το βαθυσκάφος, δηλώνοντας βρέθηκαν συντρίμμια του και αυτό υποδηλώνει ότι καταστράφηκε.

    «Δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι αυτό για τις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζουμε τα ειλικρινά μα συλλυπητήρια»

    Ο ίδιος ευχαρίστησε όλες τις εταιρείες και το προσωπικό που συνέδραμε στις έρευνες. «Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε πληροφορίες για ότι συνέβη», πρόσθεσε.

    {https://www.facebook.com/fox13seattle/videos/1356605261558012}

  • «Νεκροί οι πέντε επιβάτες» - Η επίσημη ανακοίνωση της OceanGate

    21:53:40

    «Τώρα πιστεύουμε ότι ο CEO μας Stockton Rush, Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, δυστυχώς έχουν χαθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή της η OceanGate.

    {https://twitter.com/BBCBreaking/status/1671954756204392448}

  • Εν αναμονή της Έκτακτης συνέντευξης Τύπου από την Αμερικανική Ακτοφυλακή

    21:49:30

    Η ενημέρωση για τα συντρίμμια που βρέθηκαν και αναφέρεται ότι ανήκουν στο Titan, θα πραγματοποιηθεί από τον Αντιναύαρχο John Mauger, τον Διοικητή της Πρώτης Ακτοφυλακής της Περιφέρειας, και τον Λοχαγό Jamie Frederick, τον συντονιστή ανταπόκρισης της Περιφέρειας του Πρώτου Λιμενικού Σώματος γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδας.

  • Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν 500 μέτρα μακριά από την πλώρη του Τιτανικού

    21:42:18

    Τα συντρίμμια του βαθυσκάφους Titan εντοπίστηκαν περίπου 500 μέτρα μακριά από την πλώρη του κουφαριού του Τιτανικού.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Για «στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση» κάνει λόγο ο συνιδρυτής της OceanGate

      21:31:14

      Ο συνιδρυτής της OceanGate, της εταιρείας που διαχειρίζεται το υποβρύχιο Titan, ανέφερε ότι μπορεί να υπήρξε «στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση των συστημάτων» του σκάφους. Ο Guillermo Söhnlein, που ίδρυσε την OceanGate μαζί με τον Stockton Rush, ο οποίος βρίσκεται στο Titan, ανέφερε στο BBC:

      «Γνωρίζω ότι το πρωτόκολλό μας σε περίπτωση προβλήματος επικοινωνίας προβλέπει ο κυβερνήτης να εμφανίσει το υποβρύχιο. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό θα έκανε μάλλον ο Stockton.

      Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται πολύ δύσκολο να βρεθεί το βαθυσκάφος, επειδή το πλοίο επιφανείας δεν θα ήξερε ότι ανεβαίνει και δεν θα ήξερε πού να ψάξει.

      Φοβάμαι από όλο αυτό το θέμα, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις να ξεδιπλώνονται είναι ότι αιωρούνται στην επιφάνεια και είναι απλώς πολύ δύσκολο να βρεθούν». Ο ίδιος, είπε ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα να είχε σημειωθεί μια καταστροφική κατάρρευση των συστημάτων.

      «Αυτό που ξέρω είναι όταν βρίσκεσαι σε μεγάλο βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη σε οποιοδήποτε υποβρύχιο, που αν υπάρξει βλάβη, θα δημιουργούσε μια στιγμιαία εσωτερική κατάρρευση. Αν ισχύει αυτό, συνέβη πριν από τέσσερις ημέρες».

    • Η OceanGate έλαβε 447.000 δολάρια από ομοσπονδιακό δάνειο το 2020

      21:20:22

      Η OceanGate Inc, η εταιρεία που κατέχει και λειτουργεί το OceanGate Expeditions όπως με το βαθυσκάφος Titan, φέρεται να έλαβε 447.000 δολάρια από το Πρόγραμμα Προστασίας Πληρωμών της Κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2020, αναφέρει το Independent.

      Σύμφωνα με τη δημόσια παρακολούθηση των δανείων της ProPublica, η OceanGate Inc έλαβε τα χρήματα για να πληρώσει τα 22 μέλη του προσωπικού της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

      Το πρόγραμμα δανείων της κυβέρνησης είχε σκοπό να βοηθήσει τις εταιρείες να συνεχίσουν να απασχολούν το εργατικό δυναμικό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    • Πού βρίσκονταν τα κομμάτια του βαθυσκάφους που εντοπίστηκαν

      21:14:16

      τιτανικος, υποβρυχιο, ναυαγιο

    • Ακαριαίος θάνατος το επικρατέστερο σενάριο των 5 επιβατών στο Titan

      21:10:00

      Ο θάνατός τους φαίνεται πώς ήταν ακαριαίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. «Η μόνη σωτήρια χάρη είναι ότι ο θάνατος θα ήταν άμεσος, κυριολεκτικά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι άνδρες δεν θα είχαν ιδέα τι συνέβαινε», δήλωσε στο Skynews, ο David Mearns.

    • Νέος χάρτης από το πεδίο των ερευνών - Τα πλοία που ψάχνουν το Titan

      20:53:37

      τιτανικος, υποβρυχιο, ναυαγιο

      - Το Horizon Arctic είναι το σκάφος που χειριζόταν το ROV, το οποίο βρήκε το πεδίο των συντριμμιών

      - Τα τρία σκάφη που φαίνονται στην άκρη αριστερά, συμπεριλαμβανομένου του John Calbot, ανήκουν στην καναδική ακτοφυλακή

      - Το σκάφος Deep Energy, που συμμετέχει επίσης στην έρευνα, βρίσκεται πάνω από την κατά προσέγγιση τοποθεσία του ναυαγίου του Τιτανικού, γύρω από το οποίο βρίσκονται άλλα τρία σκάφη.

      - Το Polar Prince βρίσκεται στα βόρεια αυτής της ομάδας.

      - Το πλοίο Κόλπος Glace, επίσης καναδικό, βρίσκεται επί του παρόντος νοτιοανατολικά της τοποθεσίας, με το Polar Atlantic Merlin να βρίσκεται βορειοανατολικά

    • Οι 5 επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan

      20:41:03

      {https://twitter.com/Es1_Violet/status/1671874605273821184}

    • Νέα εξέλιξη - Τα συντρίμμια που βρέθηκαν ανήκουν στο Titan

      20:30:20

      Από το «πλαίσιο προσγείωσης» και το «πίσω κάλυμμα» του υποβρυχίου Titan προέρχονται τα συντρίμμια που βρέθηκαν κοντά στο σημείο που εξαφανίστηκε το βαθυσκάφος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Sky News.

      Ο ειδικός διάσωσης David Mearns, ο οποίος είναι φίλος δύο εκ των επιβατών που βρίσκονται στο Titan, δήλωσε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν κατά την έρευνα για το Titan ήταν «κομμάτι του πίσω τμήματός του».

      Ο Mearns ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό υποβρύχιο, αυτό το πίσω κάλυμμα είναι το μυτερό άκρο του και το πλαίσιο προσγείωσης είναι το μικρό πλαίσιο πάνω στο οποίο φαίνεται να κάθεται».

      «Αυτό σημαίνει ότι το κύτος δεν έχει βρεθεί ακόμη, αλλά έχουν ανακαλυφθεί δύο πολύ σημαντικά μέρη του όλου συστήματος και αυτό δεν θα μπορούσε να βρεθεί αν δεν είχε κατακερματιστεί», εξήγησε ο ίδιος.

      {https://twitter.com/SkyNews/status/1671927490082750478}

    • Αυτό είναι το βαθυσκάφος Odysseus 6k που βρήκε τα συντρίμμια

      20:23:03

      Ο Οδυσσέας (Odysseus) 6k είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) που μπορεί να βυθιστεί σε βάθη 6.000 μέτρων. Το όχημα, το οποίο λειτουργεί από την Pelagic Research Services με έδρα την Καλιφόρνια, είναι εξοπλισμένο με δύο υδραυλικούς βραχίονες.

      Το ROV μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με ένα «ανυψωτικό εξάρτημα», αν και δεν έχει σχεδιαστεί για να σηκώνει τίποτα τόσο βαρύ όσο ο Τιτάνας των 21.000 λίβρες. Το PRS φέρεται να έστειλε το Odysseus μαζί με μια ομάδα προσωπικού για να το χειριστεί.

      Ως «εύκολα μεταφερόμενο, εξαιρετικά ικανό και εξαιρετικά προσιτό», το Odysseus έχει μήκος 98 ίντσες, ύψος 88 ίντσες και βάρος 5.550 λίβρες. Διαθέτει τέσσερις προωθητήρες προς τα εμπρός και τρεις για κάθετη κίνηση. Το Odysseus διαθέτει κάμερα 4K και πολλές άλλες κάμερες και εργαλεία φωτισμού για παρακολούθηση και καταγραφή.

      τιτανικος, υποβρυχιο, ναυαγιο

    • Pelagic Research Services: Η εστίασή μας είναι στις οικογένειες όσων βρίσκονται στο Titan

      20:16:19

      Η Pelagic Research Services δημοσίευσε μια δήλωση στον ιστότοπό της σχετικά με το εξαφανισμένο υποβρύχιο. «Η εστίασή μας αυτή τη στιγμή είναι στις οικογένειες όσων βρίσκονται στο Titan και στην τραγική απώλειά τους».

      τιτανικος, υποβρυχιο, ναυαγιο

    • Επιβεβαίωσε το πεδίο συντριμμιών η εταιρεία στην οποία ανήκει το «Horizon Arctic»

      20:08:33

      Ένας εκπρόσωπος της Pelagic Research Services επιβεβαίωσε στο CNN ότι το τηλεκατευθυνόμενο όχημά της, το οποίο ήταν το πρώτο που διεξήγαγε έρευνα για το εξαφανισμένο υποβρύχιο στον πυθμένα της θάλασσας, βρήκε το πεδίο των συντριμμιών.

      Η Pelagic Research Services περιγράφει τον εαυτό της στον ιστότοπό της ως «μια εταιρεία ωκεανικών υπηρεσιών που φέρνει τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και τα τελευταίας τεχνολογίας ερευνητικά εργαλεία υποθαλάσσιων αποστολών στην κοινότητα των ωκεανών σε παγκόσμια βάση».

    • Το βαθυσκάφος Titan που εξαφανίστηκε καθώς κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού

      19:56:34

      τιτανικος, υποβρυχιο, ναυαγιο

    • Τι μπορεί να είναι τα συντρίμμια

      19:51:06

      Πολλοί ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι το Titan μπορεί να είχε υποστεί μια καταστροφική έκρηξη, ως αποτέλεσμα αστοχίας του κύτους.

      Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να εξηγήσει τα συντρίμμια που βρέθηκαν. Ωστόσο, τα ευρήματα είναι πιθανό να μην ανήκουν στο εξαφανισμένο βαθυσκάφος.

      Αυτό γιατί ο βυθός γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού είναι γεμάτος με κάθε λογής συντρίμμια, κυρίως από το ίδιο το μεγάλο πλοίο, σύμφωνα με τον επιστημονικό ανταποκριτή του BBC, Jonathan Amos, ο οποίος αναφέρει ότι «μπορεί να είναι κάτι, μπορεί να μην είναι και τίποτα».

    • Πρόσθετος εξοπλισμός με βρετανικά αεροσκάφη

      19:45:24

      Δύο αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) απογειώθηκαν για να πετάξουν προς το Σεντ Τζονς του Καναδά, μεταφέροντας εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό για να συνδράμουν στη διεθνή προσπάθεια έρευνας και διάσωσης του εξαφανισμένου υποβρύχιου σκάφους Titan.

      Τα αεροσκάφη C-17 Globemaster και A400M Atlas αναχώρησαν την Πέμπτη από τη RAF Lossiemouth στη βορειοανατολική Σκωτία.

      Το αεροσκάφος C-17 θα μεταφέρει «εξειδικευμένο εμπορικό εξοπλισμό» που παρέχεται από τους ειδικούς σε βαθιά νερά.

      Πηγές του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι η RAF έλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας αίτημα για συνδρομή στη μετακίνηση πρόσθετου εμπορικού εξοπλισμού, ανέφερε το PA news.

    • Δύο ρομποτικά σκάφη «χτενίζουν» το βυθό

      19:42:54

      Οι ομάδες διάσωσης έκαναν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν το σκάφος, ωστόσο δυστυχώς οι ελπίδες για τους πέντε επιβάτες «σβήνουν», αφού το εκτιμώμενο όριο παροχής οξυγόνου έχει λήξει.

      Ιατρικό προσωπικό και ερευνητικά σκάφη με επιπλέον δυνατότητες κατευθύνθηκαν στο σημείο την Πέμπτη 22/6.

      Δύο τηλεχειριζόμενα ρομπότ έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας αναζήτησης.

    • Το χρονικό της εξαφάνισης του βαθυσκάφους Titan

      19:39:23

      17 Ιουνίου

      Το υποβρύχιο Titan αναχωρεί από το Σεντ Τζονς, στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, μεταφέροντας πέντε επιβάτες

      18 Ιουνίου

      8 π.μ. Το υποβρύχιο ξεκινά τη δίωρη κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος 3.810 μέτρων (12.500 πόδια)

      9.45 π.μ. To Titan χάνει την επαφή με το σκάφος επιφανείας - η πρώτη ένδειξη οποιουδήποτε πιθανού προβλήματος

      15:00 μ.μ. Το υποβρύχιο δεν εμφανίζεται στην προγραμματισμένη ώρα επιφάνειας.

      5.40 μ.μ. Το καναδικό ερευνητικό σκάφος Polar Prince ενημερώνει την ακτοφυλακή των ΗΠΑ για την εξαφάνιση του υποβρυχίου.

      19 Ιουνίου

      Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροπλάνα αρχίζουν να διεξάγουν μια τεράστια επιχείρηση έρευνας Σόναρ, ικανά να παρακολουθούν τον ήχο σε βάθη έως και περίπου 3.900 μέτρα (13.000 πόδια), ρίχνονται στον Ατλαντικό σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν οποιοδήποτε σημάδι του υποβρύχιου σκάφους που αγνοείται.

      20 Ιουνίου

      Οι οικογένειες των επιχειρηματιών Hamish Harding και Shahzada Dawood επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στο υποβρύχιο. Ο 19χρονος γιος του Dawood, Suleman, βρίσκεται επίσης στο σκάφος.

      Η Γαλλία δεσμεύεται να στείλει στην περιοχή έρευνας το Atalante, ένα πλοίο εξοπλισμένο με βαθυσκάφος κατάδυσης

      Τα καναδικά αεροσκάφη ανιχνεύουν ήχους για αρκετές ώρες. Δεν γίνεται καμία επίσημη ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να μεταδίδουν την είδηση

      21 Ιουνίου

      Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαιώνει ότι ένα καναδικό αεροσκάφος P-3 εντόπισε υποβρύχιους ήχους ανά 30 λεπτά, αλλά προσθέτει ότι η έρευνα που προέκυψε βγήκε «αρνητική»

      Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Καναδική Ακτοφυλακή και η OceanGate Expeditions συγκροτούν ενιαία διοίκηση για την επίβλεψη των επιχειρήσεων έρευνας, ενώ το γαλλικό σκάφος Atalante αναμένεται να φτάσει αργότερα το βράδυ

      Η αμερικανική ακτοφυλακή αναφέρει ότι η παροχή οξυγόνου στο υποβρύχιο θα εξαντληθεί σύντομα

      Σήμερα 22 Ιουνίου

      Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες περνάει ο χρόνος που η αμερικανική ακτοφυλακή προέβλεψε ότι θα λήξουν τα αποθέματα οξυγόνου. Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαιώνει ότι έχει αναπτυχθεί το γαλλικό όχημα βαθιάς κατάδυσης.

      Εντοπίστηκε πεδίο συντριμμιών υποβρυχίου κοντά στην περιοχή των ερευνών

    • Καναδικό βαθυσκάφος εντόπισε τα συντρίμμια

      19:36:12

      Το πεδίο των συντριμμιών βρέθηκε από ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) που αναπτύχθηκε από το καναδικό βαθυσκάφος του πλοίου «Horizon Arctic», που βρισκόταν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

      Το ROV, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κάμερες και σόναρ, είχε καταφέρει να φτάσει με επιτυχία στον πυθμένα της θάλασσας.

    • Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από την Αμερικανική Ακτοφυλακή

      19:31:09

      Με τα τελευταία δεδομένα για εντοπισμό ενός πεδίου συντριμμιών στην έρευνα για το Titan, η Αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 τοπική ώρα.

      Σε αυτή θα μιλήσουν ο αντιναύαρχος John Mauger, ο διοικητής της πρώτης ακτοφυλακής και ο λοχαγός Jamie Frederick και ο συντονιστής ανταπόκρισης της πρώτης ακτοφυλακής της περιοχής.

    • Η ανακοίνωση της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ

      19:26:45

      {https://twitter.com/USCGNortheast/status/1671907901542211584}

    • Βρέθηκαν συντρίμμια στην περιοχή έρευνας - Ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής

      19:21:40

      Συντρίμμια υποβρυχίου εντοπίστηκαν εντός της περιοχής έρευνας για το χαμένο βαθυσκάφος από ένα ROV κοντά στον Τιτανικό, όπως ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

      Οι εμπειρογνώμονες των αμερικανικών αρχών αξιολογούν τις πληροφορίες, με δεδομένο ότι τα ευρήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή των ερευνών, στον βόρειο Ατλαντικό.

      Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για την επιχείρηση, αφού θεωρητικά το οξυγόνο στο βαθυσκάφος έχει εξαντληθεί.

Ροή Ειδήσεων