Εκτός από την ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες την Ιβηρική χερσόνησο και βρίσκεται στο κατώφλι της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Και τι σημαίνει καύσωνας; Εκτός από μπόλικο κρύο νερό και δροσερά μπάνια, σημαίνει και υπερκατανάλωση ενέργειας. Δύσκολη η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Η Πορτογαλία και η Γαλλία βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη και με megafires, ενώ την πορτα της Ιταλίας έχει χτυπήσει και η λειψυδρία.
Η Βρετανία και η Γαλλία παίρνουν τη σκυτάλη και προετοιμάζονται σήμερα να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα ακραίων θερμοκρασιών μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Πού οφείλονται οι ακραίες θερμοκρασίες
Η αύξηση των φαινομένων αυτών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.
Το κύμα καύσωνα που έχει εγκατασταθεί στη δυτική Ευρώπη «επηρεάζει κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά αναμένεται να ενταθεί και να επεκταθεί», δήλωσε από τη Γενεύη η Κλερ Νούλις εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Η ίδια προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη λόγω «του πάρα πολύ ξηρού εδάφους» και των επιπτώσεων από τις θερμοκρασίες στους παγετώνες στις Άλπεις: «Είναι μια πολύ κακή εποχή για τους παγετώνες», υπογράμμισε, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση στην Ιταλία μεγάλου όγκου του παγετώνα Μαρμολάντα η οποία προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων.
Στη Γαλλία δύο πυρκαγιές είχαν κάψει μέχρι χθες Τρίτη το πρωί 10.000 στρέμματα δάσους στην περιοχή του Μπορντό.
Το κύμα των ακραίων θερμοκρασιών αναμένεται να παραταθεί στη Γαλλία τουλάχιστον ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σήμερα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 31 με 36 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στα νοτιοδυτικά τους 37 με 38.
Εξοικονόμηση
Ο καύσωνας αναμένεται στη συνέχεια να επεκταθεί σε άλλες χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.
Στη Βρετανία η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για ένα κύμα «ακραίας ζέστης» από την Κυριακή, με θερμοκρασίες που ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Εξάλλου οι εταιρείες υδροδότησης έχουν καλέσει τους Βρετανούς να εξοικονομήσουν κάθε σταγόνα νερού, συστήνοντάς τους μεταξύ άλλων να βράζουν ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζονται για να φτιάξουν το τσάι τους.
Με το θερμόμετρο να έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξακολουθούν να πνίγονται.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων οι πυρκαγιές που μαίνονταν στην κεντρική Πορτογαλία το Σαββατοκύριακο ενισχύθηκαν χθες Τρίτη, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν πολλά χωριά. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες.
Όπως μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, κάτοικοι και πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες που απειλούν πολλά χωριά σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια της Λισαβόνας.
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς ώθησε τις αρχές να κλείσουν το φυσικό πάρκο Σίντρα, δυτικά της Λισαβόνας, καθώς η θερμοκρασία έφτασε τους 43,1 βαθμούς στα κεντρικά της Πορτογαλίας.
«Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικές σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιών», τόνισε χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Στην Ισπανία η θερμοκρασία ξεπέρασε και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματος της χώρας. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται αύριο Πέμπτη.
Ευνοημένες από τις ακραίες θερμοκρασίες πολλές πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα, εκ των οποίων μία έχει ήδη κάψει 25.000 στρέμματα βλάστησης στην Εστρεμαδούρα.
Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου ως τις 3 Ιουλίου έχουν καεί στη χώρα 703.540 στρέμματα δάσους, σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον μέσο όρο των δέκα προηγούμενων ετών.
«Cobra meeting» στην Βρετανία
Έτσι ονομάζεται η έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου που πραγατοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» που εξέδωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας. Η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Αγγλία και σε μέρος της Ουαλίας.
Οι θερμοκρασίες ήδη από τις αρχές αυτής της εβδομάδας είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες για την εποχή.
Μάλιστα, τα βρετανικά συνδικάτα προέτρεψαν τις εταιρείες να επιτρέψουν στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι.
⚠️⚠️Amber Weather Warning issued⚠️⚠️
This rare Extreme Heat warning covers much of England and parts of Wales 📈
Exceptionally high temperatures are possible from Sunday, lasting into early next week #heatwave 🌡️
Latest info 👉 https://t.co/QwDLMfRBfs
Stay #WeatherAware⚠️ pic.twitter.com/Ahe0nxK4aU
— Met Office (@metoffice) July 11, 2022
Το Συνέδριο των Συνδικάτων ζητά μια απόλυτη μέγιστη εσωτερική θερμοκρασία 30 C (86 F) – ή 27 C (81 F) για όσους κάνουν επίπονες εργασίες – για να υποδείξει νομικά πότε πρέπει να σταματήσει η εργασία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημο όριο, όπως μεταδίδει η Daily Mail.
London is facing a heatwave, bringing up temperatures to 33 degrees Celsius (91.4 degrees Fahrenheit).
The scorching weather follows Europe’s 3rd-warmest June on record https://t.co/oAx1K9w4Pb pic.twitter.com/pplVV44E4Y
— Bloomberg Originals (@bbgoriginals) July 12, 2022
Ζητούν επίσης οι εταιρείες να επιτρέπουν στο προσωπικό να έρχεται νωρίτερα ή να μένει αργότερα για να «αποφύγει τις ασφυκτικές και δυσάρεστες συνθήκες της μετακίνησης στις ώρες αιχμής».
Τα δεδομένα συμφόρησης δείχνουν ότι περισσότερο προσωπικό εργάζεται από το σπίτι αυτή την εβδομάδα – με τα στοιχεία για τις πρωινές ώρες αιχμής για Λονδίνο να αποκαλύπτουν ότι η κίνηση μειώθηκε ελαφρώς.
Το RAC έχει προειδοποιήσει τους αυτοκινητιστές σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία να «σκεφτούν προσεκτικά πριν οδηγήσουν και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν μια βλάβη», όπως να ελέγξουν τη στάθμη του ψυκτικού υγρού και του λαδιού, προσθέτοντας: «Αν οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να αμφισβητήσουν την απόφασή τους να οδηγήσουν εξαρχής».
Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάγεται στις 25 Ιουλίου 2019 και ήταν οι 38,7°C που καταγράφηκαν στον βοτανικό κήπο του Κέιμπριτζ, στην ανατολική Αγγλία. Με βάση ορισμένα μοντέλα πρόβλεψης, ίσως το Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα να ξεπεραστεί το όριο των 40 βαθμών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 5 περιφέρειες στην Ιταλία λόγω λειψυδρίας
Στο μεταξύ, η Ιταλία έχει κυρήξει από τη Δευτέρα (4/7) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιφέρειες του βορρά λόγω της λειψυδρίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποδέσμευση ποσού 36,5 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που πλήττει την κοιλάδα του Πάδου εδώ και εβδομάδες.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιφέρειες:
- Εμίλια-Ρομάνια,
- Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια,
- Λομβαρδία,
- Πιεμόντε και
- Βενετία.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, εξαιτίας του φαινομένου της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Ιταλία, ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα αποφάσισε τον περιορισμό της χρήσης του νερού στην ιταλική συμπρωτεύουσα.
Βάσει της σχετικής απόφασης σταμάτησαν η παροχή νερού στα σιντριβάνια, το πότισμα πάρκων, αλλά και η χρήση του νερού από τους πολίτες για «ιδιωτικό» πλύσιμο των ΙΧ αυτοκινήτων.
Παράλληλα, ο Σάλα απηύθυνε «δυναμική σύσταση» προς τους κατοίκους να περιορίσουν στο ελάχιστο το πότισμα των φυτών στα μπαλκόνια και τις ταράτσες τους και να μην κατεβάσουν κάτω από τους 26 βαθμούς τη θερμοκρασία των κλιματιστικών τους σε σπίτια και γραφεία.
Ο δήμαρχος του Μιλάνου πάντως δεν «έκλεισε» τις εκατοντάδες υπαίθριες δημόσιες βρύσες ώστε να μπορούν να ξεδιψάν οι πολίτες.
Θα τη γλιτώσει η Ελλάδα;
Το κύμα καύσωνα της Ιβηρικής δεν έχει χτυπήσει ακόμα πάντως της πόρτα της Ελλάδας. Μπορεί η θερμοκρασία να ανέβει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα τουλαχιστον με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, αλλά η ζέστη δεν θα λάβει τις διαστάσεις ενός καύσωνα.
Και για αυτο χάριν στο λεγόμενο «φυσικό κλιματιστικό» της χώρας μας που δεν είναι άλλο από το μελτέμι.
Έτσι, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, το Σαββατοκύριακο (16 και 17 Ιουλίου) θα είναι άκρως καλοκαιρινό, πριν υπάρξει μια ανάπαυλα τη Δευτέρα (18/7) και Τρίτη (19/7), πριν αρχίσει η νέα… αναρρίχηση του υδραργύρο, η οποία ωστόσο δεν θα λάβει χαρακτηριστικά καύσωνα.
Όπως είπε από πλευράς του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μπορεί στην Ιβηρική Χερσόνησο να επιμένουν οι πολύ θερμές αέριες μάζες ωστόσο, αυτό το κύμα καύσωνα δεν θα απασχολήσει την χώρα μας αν και ο υδράργυρος θα ανέβει αισθητά.
Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται προς τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου, αλλά και σε νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου που βλέπουν προς τις τουρκικές ακτές.
Στο εσωτερικό του Αιγαίου, οι βοριάδες και το μελτέμι θα κάνουν αισθητή τη δροσιά.
Η επόμενη εβδομάδα ξεκινάει με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυρούς βοριάδες, άρα δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή στον κίνδυνο πυρκαγιάς, κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.