Σήμερα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το άνοιγμα μια νέας ναυτικής βάσης της Συμμαχίας στην Αλβανία.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, έχει κάνει γνωστό ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για ένα λιμάνι της χώρας του ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο των ναυτικών συμμαχικών δυνάμεων και ως εφεδρική επιλογή ως προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση ανήκει στον Έντι Ράμα, ο οποίος μετά την ψυχρολουσία από την ΕΕ και την στασιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας επιθυμεί την αναβάθμιση εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως αντίβαρο.
Αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο ότι η πρόταση αφορούσε την πρώην σοβιετική βάση στο Πασαλιμάν, φαίνεται πλέον ότι ο σχεδιασμός είναι για το Πόρτο Ρομάνο, ένα λιμάνι δίπλα στο Δυρράχιο.
Τον Μάιο, ο Ράμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε προσφέρει στο ΝΑΤΟ τη ναυτική βάση Πασαλιμάν νότια των Τιράνων. Βρίσκεται νότια του Αυλώνα, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο, και ήταν η μόνη βάση της Σοβιετικής Ένωσης στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας ήταν ευθυγραμμισμένο με τη Μόσχα.
Η βάση του Πασαλιμάν ήταν το επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ των Σοβιετικών και των Αλβανών το 1961, όταν η Αλβανία αποχώρησε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και της διαμάχης για την ιδιοκτησία των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης Whiskey που είχε καταλάβει η Αλβανία. Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η βάση ανοικοδομήθηκε από την Τουρκία και βάσει διμερούς συμφωνίας το τουρκικό ναυτικό έχει το δικαίωμα χρήσης της.
Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας υπογράφηκε το 1992, η οποία περιλάμβανε την ανοικοδόμηση της Βάσης Πασαλιμάν της Αλβανίας από την Τουρκία παράλληλα με την παραχώρηση της πρόσβασης για χρήση από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η αλλαγή πλεύσης όσον αφορά το λιμάνι που θα γίνει ΝΑΤΟϊκή βάση, εδράζεται σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Γκέρι Σελένιτσα στο ότι το Πόρτο Ρομάνο είναι συνδεδεμένο με τον αλβανικό σιδηρόδρομο [από το Δυρράχιο] ενώ το Πασαλιμάν δεν είναι.
«Σύμφωνα με τη λογική μου, η κύρια βάση εφοδιασμού θα έπρεπε να είναι το Πόρτο Ρομάνο, από ό,τι είδα στο σχέδιο ήταν μια πολύ ωραία βάση, όπου θα μπορούσε να χωρέσει ένα αεροπλανοφόρο» δήλωσε ο Σελένιτσα στην εκπομπή «Βαλκάνια». Σε ερώτηση γιατί το Πόρτο Ρομανό κι όχι το Πασαλιμάν, ο Σελένιτσα απάντησε «επειδή δεν υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή εκεί. Είδατε ότι τα άρματα μάχης στην Ουκρανία μεταφέρονταν μόνο σιδηροδρομικώς».
Λιμάνι με εμπορικό τμήμα και ναυτική βάση
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης το λιμάνι θα περιλαμβάνει εμπορικό τμήμα και ναυτική βάση ενώ η χρηματοδότηση θα παρέχεται τόσο από την Αλβανία όσο και από το ΝΑΤΟ.
Όμως την απόφαση αυτή του Έντι Ράμα έρχεται να σκιάσει μια ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, όπου γίνεται λόγος για σκάνδαλο διαφθοράς με την συγκεκριμένη επιλογή.
Το Δημοκρατικό Κόμμα στην ανακοίνωση του δηλώνει ότι έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει πλήρως τη στενή συνεργασία της Αλβανίας με το ΝΑΤΟ, ως χώρα-μέλος του, και κάθε έργο, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, που χρειάζεται η Βορειοατλαντική Συμμαχία στο έδαφος της Αλβανίας.
Όμως ενημερώνει το ΝΑΤΟ ότι, πίσω από την ιδέα του στρατιωτικού λιμανιού του Πόρτο Ρομάνο από τον Έντι Ράμα, κρύβεται μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς της εποχής: Η μετεγκατάσταση του υπάρχοντος χιλιετούς εμπορικού και στρατιωτικού λιμανιού του Δυρραχίου, στο Πόρτο Ρομάνο.
Σύμφωνα με το κόμμα της αντιπολίτευσης αυτή η επιλογή γίνεται μετά από συμφωνία μεταξύ του Έντι Ράμα και του Ελ Αμάρ, προέδρου εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να δοθεί σε αυτή την εταιρεία, αντίθετα με όλους τους κανόνες, ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα του υπάρχοντος λιμανιού του Δυρραχίου. Αυτό θα είναι οικόπεδο για κατασκευές όπως στην πόλη του Ντουμπάι, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Για να προσθέσουν ότι αυτή η συμφωνία, στην οποία υποπτεύονται ότι ο πρωθυπουργός και άλλοι Αλβανοί πολιτικοί έχουν άμεσα συμφέροντα, είναι αδιαφανής και διεφθαρμένη.
Αν η πρόταση εγκριθεί από το ΝΑΤΟ και προχωρήσει δεν θα είναι η μοναδική «επένδυση» της Συμμαχίας στην Αλβανία καθώς το ΝΑΤΟ μεταμορφώνει επίσης την αεροπορική βάση της κομμουνιστικής εποχής στο Κούτσοβο, παλαιότερα γνωστό ως πόλη του Στάλιν. Η βάση των 350 εκταρίων φιλοξενεί επί του παρόντος πολλά πολεμικά αεροσκάφη MiG, Antonov και Yak-18 της σοβιετικής και κινεζικής εποχής.
Η ανακαίνιση της βάσης αναμένεται να κοστίσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Σύμφωνα με το Globalfirepoër.com, η Αλβανία έχει αυτή τη στιγμή 8.000 ενεργά μέλη του στρατού και 500 έφεδρους. Ο στρατός διαθέτει επίσης 76 τεθωρακισμένα οχήματα ενώ τα ναυτικά μέσα αποτελούνται από 19 πλοία, με καθήκοντα γενικής περιπολίας.