Εξέγερση στη Γαλλία: Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής - Τεθωρακισμένα ανοίγουν πυρ κατά συγκεντρωμένων (LIVE όλες οι εξελίξεις)

Εξέγερση στη Γαλλία: Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής - Τεθωρακισμένα ανοίγουν πυρ κατά συγκεντρωμένων (LIVE όλες οι εξελίξεις)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία. Δείτε σε ζωντανά όσα συμβαίνουν από το live blog του iEidiseis.
AP photos

21:30 - 30/06/2023
Τελευταία ενημέρωση: 23:40 - 30/06/2023

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η Γαλλία, με τις εντάσεις να συνεχίζονται για τέταρτη μέρα ως απάντηση στην εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού. Οι αρχές παίρνουν έκτακτα μέτρα και κατεβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και «πάγωσε» η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Δείτε όλες τις εξελίξεις στο live blog του iEidiseis.

Δείτε live εικόνα

{https://www.youtube.com/watch?v=BtN3R2_-j7s}


LIVE

  • Νύχτα τρόμου - Σε εξέλιξη τα βίαια επεισόδια

    23:38:18

    Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στη Γαλλία για τέταρτη νύχτα. Η αποτίμηση μέχρι στιγμής είναι δύο νεκροί και ένας βαριά τραυματισμένος, με τον Μακρόν να είναι ένα βήμα πριν την κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

    Όλες οι εξελίξεις στο iEidiseis.gr.

    Γαλλια, Γαλλια 17χρονος, Γαλλια επεισοδια, δολοφονια, διαδηλωσεις, Ναντερ, αστυνομικος, αστυνομια, πυροβολισμος

  • «Είμαστε σε πόλεμο με παράσιτα» λέει η αστυνομία - «Στήνουν στον τοίχο» τον Μακρόν

    23:11:23

    Η γαλλική αστυνομία ανέφερε ότι βρίσκεται σε «πόλεμο με άγριες ορδές παρασίτων» το βράδυ της Παρασκευής 30/6, κατά την τέταρτη νύχτα ταραχών.

    Δύο από τα κορυφαία αστυνομικά συνδικάτα της χώρας απείλησαν με εξέγερση, εκτός εάν η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αποκαταστήσει την τάξη μετά τις διαδηλώσεις.

    «Σήμερα η αστυνομία μάχεται γιατί είμαστε σε πόλεμο. Αύριο θα περάσουμε στην αντίσταση και αυτό πρέπει να το γνωρίζει η κυβέρνηση», τόνισαν, όπως μεταδίδει η Telegraph.

  • Η Colmar επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας για ανηλίκους

    22:42:08

    Ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης Colmar, Éric Straumann, ανακοίνωσε την Παρασκευή 30/6 ότι « σε συνδυασμό με τις κρατικές υπηρεσίες, θα λάβω δημοτική απαγόρευση κυκλοφορίας για ανηλίκους από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί».

    Με άλλα λόγια, οι έξοδοι ασυνόδευτων ανηλίκων απαγορεύονται σε όλη την πόλη μεταξύ 9 το βράδυ και 5 το πρωί. Το μέτρο ισχύει έως τις 6 Ιουλίου, όπως διευκρίνισε.

  • Έκκληση Μελανσόν να μην καταστραφούν σχολεία και βιβλιοθήκες

    22:39:51

    Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος LFI Ζαν Λυκ Μελανσόν, κάλεσε τους ταραχοποιούς να μην «αγγίξουν» σχολεία, βιβλιοθήκες ή γυμναστήρια, το κοινό μας καλό».

    Νωρίτερα ο ίδιος, έγραψε στο Twitter: «Τα «Συνδικάτα» που καλούν για εμφύλιο πόλεμο πρέπει να μάθουν να σιωπούν. Έχουμε δει τη δολοφονική συμπεριφορά στην οποία οδηγεί αυτού του είδους οι δηλώσεις».

    Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος είχε καλέσει επίσης την πολιτική εξουσία να ελέγξει την αστυνομία και κατέληξε: «Όσοι θέλουν ηρεμία δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

  • H αστυνομία διέλυσε τη διαδήλωση στην πλατεία Concorde στο Παρίσι

    22:23:46

    {https://twitter.com/ClementLanot/status/1674850821429657612}

  • Ένταση και δακρυγόνα στη Λυών

    22:09:48

    Σε ρίψη δακρυγόνων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Place des Terreaux στη Λυών προχώρησε η αστυνομία εν μέσω της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Νωρίτερα, διαμαρτυρόμενοι φέρονται να πέταξαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών.

    {https://twitter.com/actufr_lyon/status/1674848819081510925}

  • Νέοι συγκεντρώθηκαν με πανό στην πλατεία Concorde στο Παρίσι

    22:05:55

    «Ο Nahel αξίζει να ζήσει, η Rayana άξιζε να ζήσει, η Camara άξιζε να ζήσει, η Amine άξιζε να ζήσει, δεν ξέχασα τη Shaina που κάηκε ζωντανή. Ούτε ξέχασα ούτε συγχωρώ», έγραφαν τα πανό που ύψωσαν οι διαδηλωτές.

    Γαλλια, Γαλλια 17χρονος, Γαλλια επεισοδια, δολοφονια, διαδηλωσεις, Ναντερ, αστυνομικος, αστυνομια, πυροβολισμος

  • Νέα εκδοχή για τον θάνατο του 19χρονου - «Δεν συνδέεται με τις διαδηλώσεις» λέει ο εισαγγελέας της Ρουέν

    21:52:31

    Ο 19χρονος άνδρας που πέθανε την Πέμπτη 29/6 πέφτοντας από τη στέγη καταστήματος Lidl, ήταν στο Petit-Quevilly (Seine-Maritime) στη Νορμανδία, επιβεβαίωσε στη Le Monde ο εισαγγελέας της Ρουέν, Frédéric Teillet.

    Ωστόσο, ο ίδιος διαχώρισε το περιστατικό από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, αναφέροντας ότι ο νεαρός «έπεσε από μια στέγη στην οποία είχε σκαρφαλώσει με έναν άλλο νεαρό, αλλά δεν προκύπτει από τη διαδικασία ή τις πληροφορίες της αστυνομίας που τέθηκαν υπόψη, ότι αυτό το κατάστημα βρισκόταν υπό την επίθεση ταραχοποιών κατά τη διάρκεια του γεγονότος».

    Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι «ο δεύτερος νεαρός, που συνελήφθη, εξήγησε ότι και οι δύο ανέβηκαν στην ταράτσα γύρω στις 5 το πρωί για να προσπαθήσουν να μπουν στο κατάστημα ώστε να ανακτήσουν ένα αντικείμενο (το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο), που είχαν αφήσει μέσα», διευκρινίζοντας ότι «η στέγη είναι αυτή ενός εμπορικού κέντρου με πολλά κλειστά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και ένα πρώην κατάστημα Lidl».

  • Η αστυνομία ζητά «ειδικό εξοπλισμό»

    21:40:52

    «Ειδικό» εξοπλισμό» ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξεγέρσεις των ανήλικων ζήτησε η αστυνομία της Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για τέτοιου είδους επεισόδια, στα οποία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο νεαρά άτομα.

    Αυτό ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Γαλλία, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τον υπουργό Εσωτερικών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

  • Βαριά τραυματισμένος ένας νεαρός από τα επεισόδια

    21:32:20

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στη Γαλλία, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ένα νεαρό άτομο έχει τραυματιστεί σοβαρά από τα επεισόδια σε περιοχή της ανατολικής Γαλλίας, με αποτέλεσμα να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο.

  • Εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα και έκλεψαν όπλα

    21:28:06

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ομάδα ατόμων εισέβαλε το βράδυ της Πέμπτης 29/6 σε αστυνομικά τμήματα παίρνοντας όπλα από τον εξοπλισμό της αστυνομίας.

    Δείτε σχετικό βίντεο

    {https://twitter.com/DimitrisIf/status/1674841772675956740}

  • Τεθωρακισμένα πυροβολούν προς τους διαδηλωτές

    21:07:35

    Το απόλυτο χάος επικρατεί στη Γαλλία, με τεθωρακισμένα οχήματα να ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη μέση του δρόμου.

    Βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου παρουσιάζουν τις εικόνες φρίκης:

    {https://twitter.com/N3RONEWS/status/1674833529623150592}

  • Άγριος ξυλοδαρμός μυστικού αστυνομικού

    21:02:04

    Δύο Γάλλοι μυστικοί αστυνομικοί συνελήφθησαν από τους ταραχοποιούς στη Μασσαλία το βράδυ της Πέμπτης.

    Μάλιστα, ένας αυτούς ξυλοκοπήθηκε τόσο πολύ που κινδύνευσε η ζωή του μέχρι οι γιατροί καταφέρουν να τον σταθεροποιήσουν στο νοσοκομείο.

    {https://twitter.com/N3RONEWS/status/1674829558451961856}

  • Βανδαλισμοί καταστημάτων σε Créteil και Rosny - 15 συλλήψεις

    20:58:12

    Καταστήματα υπέστησαν βανδαλισμούς την Παρασκευή 30/6 σε εμπορικά κέντρα στο Créteil (Val-de-Marne) και στο Rosny (Seine Saint-Denis) στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς.

    Στο Créteil-Soleil, απέναντι από το αστυνομικό τμήμα, περίπου 40 άτομα μπήκαν στο εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η οποία αναφέρει ότι η αστυνομία προχώρησε σε 15 συλλήψεις.

    {https://twitter.com/AmauryBrelet/status/1674802165129396224}

  • Στα... video games αποδίδει ο Μακρόν τα επεισόδια

    20:42:11

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τα «βιντεοπαιχνίδια και την κακή ανατροφή των παιδιών» για τις μαζικές ταραχές που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα για πάνω από τρεις νύχτες.

    {https://twitter.com/evocentralnews/status/1674760336132694018}

  • Τα νεότερα για τον νεκρό στη Γαλλική Γουιάνα

    20:35:23

    Νέες πληροφορίες αναφορικά με τον 50χρονο άνδρα που έπεσε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα στο Καγιέν της Γουιάνας, καθώς όπως έγινε γνωστό, το περιστατικό συνέβη ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του.

    «Τα ευρήματα και η έρευνα αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία ότι οι πυροβολισμοί προέρχονταν από τους ταραξίες, η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε ποτέ φονικό όπλο καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς» δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας (DTPN).

    «Θα μπορούσαμε να είχαμε έναν νεκρό συνάδελφο», πρόσθεσε. «Όταν κάναμε επέμβαση, υπήρξαν αρκετοί πυροβολισμοί με πυροβόλα όπλα και όταν φύγαμε, υπήρξε μια δεύτερη σειρά, συμπεριλαμβανομένου του θανατηφόρου πυροβολισμού που χτύπησε το θύμα στο μπαλκόνι του», διευκρίνισε ο ίδιος.

    Εάν ισχύουν τα παραπάνω, ο 50χρονος είναι το δεύτερο θύμα των διαδηλώσεων στον απόηχο της εξέγερσης για τον θάνατο του Ναέλ, καθώς οι ταραχές έχουν εξαπλωθεί και εκτός Γαλλίας.

  • Πληροφορίες ότι ο 19χρονος που σκοτώθηκε προσπαθούσε να αποφύγει τα επεισόδια

    20:24:14

    Νέες πληροφορίες για τον 19χρονο που βρίσκεται εγκεφαλικά νεκρός θέλουν το νεαρό να πήδηξε από την ταράτσα του Lidl σε περιοχή της Νορμανδίας, όταν όροφος του σούπερ μάρκετ «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια των ταραχών το βράδυ της Πέμπτης 29/6.

    Αυτό αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο BFM, επικαλούμενο την εισαγγελία της Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία.

  • Σκηνές χάους κατά την τρίτη νύχτα των εξεγέρσεων

    20:18:10

    Τεθωρακισμένο όχημα της επίλεκτης ομάδας επέμβασης BRI επενέβη στις διαδηλώσεις κατά την τρίτη νύχτα των ταραχών την Πέμπτη 29/6.

    Γαλλια, Γαλλια 17χρονος, Γαλλια επεισοδια, δολοφονια, διαδηλωσεις, Ναντερ, αστυνομικος, αστυνομια, πυροβολισμος

  • Καταστράφηκε ολοσχερώς εμπορικό κέντρο έξω από το Παρίσι

    20:12:45

    Παρανάλωμα του πυρός έγινε το εμπορικό κέντρο Croix-Blanche, νότια του Παρισιού και συγκεκριμένα στον νομό Σεν-ε-Μαρν.

    Η πυροσβεστική εξακολουθεί να επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς, ωστόσο το εμπορικό κέντρο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

    Δείτε βίντεο από το σημείο

    {https://twitter.com/MisterBANNN/status/1674725750757289986}

  • Γαλλία: «Παντελώς αβάσιμη» η κατηγορία του ΟΗΕ για ρατσισμό στις δυνάμεις της τάξης

    20:01:48

    Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα Παρασκευή 30/6 «παντελώς αβάσιμη» την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.

    «Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη», αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

    «Η τελευταία παγκόσμια περιοδική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε η χώρα μας, μας επέτρεψε να το αποδείξουμε», υπογράμμισε το υπουργείο προσθέτοντας ότι η «Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση».

    Νωρίτερα σήμερα, η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρωπινά δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ότι είναι «η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης».

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Στιγμιότυπο από κατάστημα αθλητικών ειδών που λεηλατήθηκε στο Παρίσι

      19:54:40

      Γαλλια, Γαλλια 17χρονος, Γαλλια επεισοδια, δολοφονια, διαδηλωσεις, Ναντερ, αστυνομικος, αστυνομια, πυροβολισμος

    • Εικόνες χάους - Αυτοκίνητο «μπούκαρε» σε κατάστημα Lidl

      19:49:21

      Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακολούθησε πλιάτσικο από ομάδα ατόμων στο εν λόγω κατάστημα. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για το κτίριο από όπου έπεσε από ύψος 5 μέτρων ο 19χρονος.

      Δείτε το βίντεο

      {https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1674678830190002177}

    • Εγκεφαλικά νεκρός ένας 19χρονος που έπεσε από ύψος 5 μέτρων

      19:40:30

      Ένας 19χρονος άνδρας που συμμετείχε σε διαδήλωση για τον 17χρονο Ναέλ, έπεσε στο κενό από ύψος 5 μέτρων, ενώ βρισκόταν στη στέγη ενός καταστήματος Lidl στο Petit-Quevilly του προαστίου Seine-Maritime της Νορμανδίας το βράδυ της Πέμπτης 29/6.

      Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ρουέν και κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν αφήνει ελπίδες, σύμφωνα με το Rtl.fr.

      Η περίπτωση του νεαρού αποτελεί τον πρώτο θάνατο εν μέσω των ταραχών που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία.

    • 11 συλλήψεις στο Στρασβούργο μετά τον βανδαλισμό σε κατάστημα της Apple

      19:32:58

      Από τα βίαια περιστατικά στην πόλη του Στρασβούργου, σημειώθηκαν 11 συλλήψεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

      Εκτός από τις φθορές σε κατάστημα της Apple, λεηλατήθηκαν επίσης αρκετά καταστήματα ρούχων και υποδημάτων στο κέντρο της πόλης.

      Στην εν λόγω περιοχή αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα καταστήματα λόγω των ταραχών.

      {https://twitter.com/GuillaumeKrempp/status/1674816926671945733}

      {https://twitter.com/Mediavenir/status/1674768412046704640}

    • Έρευνα μετά από επίθεση εναντίον δύο αστυνομικών στη Μασσαλία

      19:25:55

      Έρευνα για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος αστυνομικών ξεκίνησε την Παρασκευή 30/6 στη Μασσαλία, μετά την επίθεση που δέχτηκαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα κατά τη διάρκεια της νύχτας την Πέμπτη 29/6, ανακοίνωσε η εισαγγελία, σύμφωνα με το Agence France Presse.

      «Μπλοκαρισμένοι από φλεγόμενους κάδους σκουπιδιών, περικυκλώθηκαν από μια ομάδα περίπου 20 ατόμων», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

      Αφού βγήκαν από το όχημά τους, οι δύο άνδρες χτυπήθηκαν άγρια, ο ένας φέρει τραύματα από μαχαίρι στον καρπό και μώλωπα στο μάτι, ενώ ο άλλος έχει τραύμα στο κεφάλι.

    • Ένας νεκρός στη Γαλλική Γουιάνα - Φέρεται να συνδέεται με τα επεισόδια

      19:14:03

      Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του κοντά στην περιοχή Mont-Lucas, στο Cayenne της Γαλλικής Γουιάνας το βράδυ της Πέμπτης (29/6) κατά τη διάρκεια ταραχών, ωστόσο η ακριβής σχέση του περιστατικού με τις σκηνές βίας που παρατηρήθηκαν στη Γαλλία, δεν έχει αποδειχθεί προς το παρόν.

      Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε η Le Monde, το θύμα τραυματίστηκε στον λαιμό από πυροβολισμό στις 23:40 το βράδυ της Πέμπτης (29/6), ερήμην της αστυνομίας, η οποία είχε αποσυρθεί από την περιοχή όπου είχαν αντιμετωπίσει περίπου 50 άτομα το βράδυ. Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός από τους διασώστες λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

    • Η στιγμή που αστυνομικός εκτοξεύει δακρυγόνο σε διαδηλωτές στο Στρασβούργο

      19:10:37

      Γαλλια, Γαλλια 17χρονος, Γαλλια επεισοδια, δολοφονια, διαδηλωσεις, Ναντερ, αστυνομικος, αστυνομια, πυροβολισμος

      Φωτογραφία: Jean-Francois Badias/AP

    • Επίθεση σε δημοσιογράφο τοπικού καναλιού

      19:07:07

      Μία δημοσιογράφος τοπικού τηλεοπτικού καναλιού δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Πέμπτης (29/6) στο κέντρο της πόλης Τουρς, ενώ έβγαζε φωτογραφίες ενός τουριστικού λεωφορείου που κάηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών, ανέφερε το συντακτικό προσωπικό του καναλιού. «Την τράβηξαν» και κατέστρεψαν την κάμερά της, σημειώνεται σε δήλωση του μέσου στο Twitter.

      {https://twitter.com/TVTOURS/status/1674732062497189888}

    • Επεισόδια στο Στρασβούργο - Βανδαλισμοί σε κατάστημα της Apple

      19:05:30

      Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο του Στρασβούργου, όπου ένα κατάστημα της Apple υπέστη βανδαλισμό, σημείωσαν δημοσιογράφοι από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

      «Έσπασαν δύο από τα τζάμια και είδαμε συμμορίες νεαρών να μπαίνουν και να προσπαθούν να ληστέψουν εκθεσιακούς χώρους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Corentin Flinck, ο οποίος εργάζεται σε ένα παρακείμενο κατάστημα.

      «Γρήγορα, η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα, αλλά το αέριο μπήκε στα καταστήματα της γκαλερί και έπρεπε να προφυλάξουμε αρκετούς πελάτες », πρόσθεσε ο Flinck. Αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο κατάστημα.

      {https://twitter.com/AlertesInfos/status/1674765591066935297}

    • Σταματούν τα ΜΜΜ - Απαγορεύεται η πώληση πυροτεχνημάτων

      19:00:13

      Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin ζήτησε την Παρασκευή από τους νομάρχες να σταματήσουν τα δροολόγια των λεωφορείων και των τραμ σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

      Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης «να λαμβάνουν συστηματικά εντολές απαγόρευσης πώλησης και μεταφοράς» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, οξέων και εύφλεκτων/χημικών προϊόντων.

    • Το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου Ναέλ

      18:57:55

      Η κηδεία του Ναέλ έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 1/7, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος.

      «Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

    • Αυτά είναι τα νέα τεθωρακισμένα της γαλλικής αστυνομίας

      18:55:27

      Το τοπικό μέσο Mediavenir Press αναφέρει μάλιστα ότι «η χωροφυλακή θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τα νέα της τεθωρακισμένα οχήματά της απόψε».

      {https://twitter.com/Mediavenir/status/1674786201465917440}

    • Απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις

      18:52:35

      Απαγορεύτηκαν στη Γαλλία όλες οι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη» ανάλογα με την τοπική κατάσταση» την Παρασκευή 30/6.

    • Ο Μακρόν κατεβάζει τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας

      18:49:42

      Την ανάπτυξη τεθωρακισμένων αστυνομικών οχημάτων για την αντιμετώπιση των βίαιων ταραχών βίας σε πολλές πόλεις στη Γαλλίας, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ελίζαμπεθ Μπορν την Παρασκευή (30/6). Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

      Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν μετά από απόφαση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής μονάδας κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    • Ακυρώθηκαν πάρτι σε κολέγια και λύκεια

      18:48:21

      Όλα τα πάρτι για το τέλος της σχολικής χρονιάς στα κολέγια και τα λύκεια της ακαδημίας των Βερσαλλιών, της μεγαλύτερης στη Γαλλία, ακυρώνονται, ενώ το τι θα ισχύσει για τα σχολεία, θα αποφασίζεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έστειλε η ακαδημία στους επικεφαλής των ιδρυμάτων την Παρασκευή (30/6).

      Η απόφαση αυτή ελήφθη «στο σημερινό πλαίσιο ισχυρών εντάσεων μετά την τραγωδία της Ναντέρ», σύμφωνα με το μήνυμα του πρύτανη, αντίγραφο του οποίου έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο. Σημειώνεται ότι Ακαδημία των Βερσαλλιών περιλαμβάνει την πόλη της Ναντέρ.

    • Οι περιοχές της Γαλλίας όπου έχουν σημειωθεί ταραχές - Χάρτης

      18:46:10

      Γαλλια, Γαλλια 17χρονος, Γαλλια επεισοδια, δολοφονια, διαδηλωσεις, Ναντερ, αστυνομικος, αστυνομια, πυροβολισμος

      Πηγή: BBC

    • Ο Μακρόν κάλεσε τους γονείς να «μαζέψουν» τα παιδιά - ταραχοποιούς

      18:44:43

      Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά που προκαλούν ταραχές μακριά από τους δρόμους, προσθέτοντας ότι περίπου το ένα τρίτο των 875 ατόμων που συνελήφθησαν τη νύχτα για ταραχές ήταν «νέοι ή πολύ νέοι».

      «Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατούν στο σπίτι», είπε στους δημοσιογράφους μετά την προεδρία μιας συνεδρίασης για την ασφάλεια της κρίσης. «Δεν είναι δουλειά του κράτους να ενεργεί στη θέση του», πρόσθεσε, προτρέποντας τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν το πιο «ευαίσθητο» περιεχόμενό τους που σχετίζεται με τις ταραχές.

      {https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1674777312326483968}

      {https://twitter.com/L_ThinkTank/status/1674755878875013121}

    • Νύχτα χάους την Πέμπτη 29/6 - Εκατοντάδες συλλήψεις και καταστροφές

      18:40:29

      Συνολικά 875 άτομα συνελήφθησαν από το βράδυ της Πέμπτης έως την Παρασκευή στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 408 στο Παρίσι και τα προάστια του, σύμφωνα με τελική έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών.

      Συνολικά επλήγησαν 492 κτίρια, κάηκαν 2.000 οχήματα και άναψαν 3.880 φωτιές σε δημόσιους δρόμους χθες το βράδυ, κατά την τρίτη νύχτα των επεισοδίων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη της συνάντησης στο Matignon για την πολιτική της πόλης και τις γειτονιές προτεραιότητας.

Ροή Ειδήσεων