Σε μαζική απεργία έχουν προχωρήσει οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, οδηγώντας σε «παράλυση» τον αμερικανικό κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, όμως βασική αιτία των κινητοποιήσεων αποτελεί και η ανησυχία για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο επάγγελμά τους.
Πρόκειται για ιστορική απεργία, καθώσ την τελευταία φορά που οι δύο μεγάλοι κλάδοι του Χόλιγουντ συντονίστηκαν μαζί σε απεργία, ήταν τη δεκαετία του 1960.
Η απεργία πυροδοτήθηκε μετά την αποτυχία του συνδικάτου ηθοποιών των ΗΠΑ «Screen Actors Guild» να καταλήξει σε συμφωνία για την αυξημένη διασφάλιση των δικαιωμάτων της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ είχε προειδοποίησε ότι «η AI αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τα δημιουργικά επαγγέλματα». Υπενθυμίζεται, ότι σε ανάλογη κίνηση έχουν προχωρήσει και οι σεναριογράφοι.
Ανάλυση της Shiona McCallum στο BBC, εξηγεί όσα δικυβεύονται στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον και τι είναι αυτό που εγείρει φόβο στους καλλιτέχνες:
Συνθετικές φωνές, avatar, deepfakes: Η AI απειλεί τη δουλειά των καλλιτεχνών
Τα πρώτα τραγούδια που έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου μέσω τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη εμφανιστεί, ενώ παράλληλα το εργαλείο αυτό της τεχνολογίας χρησιμοποιείται τώρα σε ταινίες, για παράδειγμα σε συνθετικές φωνές και σε οπτικά εφέ, όπως deepfakes και de-ageing.
Ο Λίαμ Μπαντ, ειδικός στον τομέα ήχου και νέων μέσων στο acting union Equity, σημείωσε ότι ανησυχούσε περισσότερο για την «κλωνοποίηση παραστάσεων», όπου η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας παράστασης με την εικόνα ή τη φωνή ενός ηθοποιού.
«Βλέπουμε αυτή την τεχνολογία να χρησιμοποιείται σε μια σειρά πραγμάτων όπως αυτοματοποιημένα ηχητικά βιβλία, συνθετική φωνή, ψηφιακά avatar για εταιρικά βίντεο ή επίσης στον ρόλο των deepfakes που χρησιμοποιούνται σε ταινίες», εξήγησε.
Ο Μπαντ τόνισε ακόμα ότι υπήρχε φόβος μεταξύ των μελών του Equity και έτσι το σωματείο προσπαθούσε να τα εκπαιδεύσει τα μέλη του σχετικά με την κατανόηση των δικαιωμάτων τους σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο.
Η κινηματογραφίστρια και συγγραφέας Τζάστιν Μπέιτμαν, μιλώντας στο Tech Life του BBC νωρίτερα φέτος, είπε αοό την πλευρά της πως δεν πιστεύει ότι η βιομηχανία του θεάματος χρειάζεται την τεχνητή νοημοσύνη.
«Δεν έχουμε έλλειψη σεναριογράφων, δεν έχουμε έλλειψη ηθοποιών, δεν έχουμε έλλειψη κινηματογραφιστών – έτσι δεν χρειάζομαι AI», επεσήμανε.
«Λύνει ωστόσο ένα «πρόβλημα» για ορισμένες εταιρείες, οι οποίες αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετά μεγάλα περιθώρια κέρδους, γιατί… αν καταφέρεις να εξαλείψεις το γενικό κόστος που χρειάζεται για να πληρώσεις όλους τους εγαζόμενους, μπορείς να κατευνάσεις τη Wall Street και να έχεις μεγαλύτερες αναφορές κερδών!», υπογράμμισε.
«Εάν όμως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πολλαπλασιαστεί, η βιομηχανία της ψυχαγωγίας θα καταστρέψει ολόκληρη τη δομή αυτής της επιχείρησης», πρόσθεσε η Μπέιτμαν.
LIVE: Historic strike of both actors and writers begins in Hollywood https://t.co/ukPWBSFjFi
— Reuters (@Reuters) July 14, 2023
Φόβοι για «λιγότερες ευκαιρίες εργασίας» και «καταστολή αμοιβών»
Ίσως αποτελεί θέμα χρόνου πριν το ChatGPT ή ο Bard μπορέσουν να επινοήσουν ένα καινοτόμο σενάριο ταινίας ή να μετατρέψουν μια ιδέα σε σενάριο υπερπαραγωγής.
Κάποιοι λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα στερείται πάντα το «ανθρώπινο στοιχείο» που κάνει ένα σενάριο ταινίας μοναδικό, ωστόσο υπάρχουν εύλογοι φόβοι ότι θα μπορούσε να αφήσει τους σεναριογράφους χωρίς δουλειά.
Το Writers’ Guild of Great Britain (WGGB) – ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί συγγραφείς για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα βιβλία και τα βιντεοπαιχνίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο – έχει εκφράσει μιας σειρά από ανησυχητικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν εξαιτίας του φαινομένου:
- Οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν τη δουλειά των συγγραφέων χωρίς την άδειά τους και παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων.
- Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δεν προσδιορίζουν σωστά πού έχει χρησιμοποιηθεί η ΑΙ για τη δημιουργία περιεχομένου.
- Η αυξημένη χρήση AI θα οδηγήσει σε λιγότερες ευκαιρίες εργασίας για τους συγγραφείς.
- Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα καταστείλει την αμοιβή των συγγραφέων.
- Η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει τη συμβολή της δημιουργικής βιομηχανίας στην οικονομία και την εθνική ταυτότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το WGGB έχει κάνει έναν αριθμό ή συστάσεις για να βοηθήσει στην προστασία των συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν μόνο τη δουλειά των επαγγελματιών, εάν τους έχει δοθεί ρητή άδεια, ενώ επίσης οι προγραμματιστές πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του WGGB, Lesley Gannon, δήλωσε το εξής: «Όπως με κάθε νέα τεχνολογία, πρέπει να σταθμίσουμε τους κινδύνους έναντι των οφελών και να διασφαλίσουμε ότι η ταχύτητα της ανάπτυξης δεν ξεπερνά ή «εκτροχιάζει» τις προστασίες στις οποίες βασίζονται οι συγγραφείς και το ευρύτερο δημιουργικό εργατικό δυναμικό για να βγάλουν τα προς το ζην.
Είναι σαφές ότι απαιτείται ρύθμιση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προστασία του κοινού από την απάτη και την παραπληροφόρηση», τόνισε η ίδια.
I can’t think of anything better than Hollywood going on strike…it’s a Christmas miracle! pic.twitter.com/CKWR1l3sCz
— Thomas Farrell (@ThomasJFarrell7) July 14, 2023
«Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας – Είμαστε τα θύματα εδώ»
Στην ομιλία της η Fran Drescher, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου που συμμετέχουν ηθοποιοί και δημιουργοί τηλεόρασης, κινηματογράφου και ραδιοφώνου, SAG AFTRA, ανακοίνωσε ότι μετά από το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης με τα στούντιο και τις εταιρείες παραγωγής η απεργία είναι μονόδρομος.
Οι ηθοποιοί «περιθωριοποιούνται, δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ντροπιάζονται» από ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει αλλάξει δραστικά από το streaming και την τεχνητή νοημοσύνη.
Τα μάτια του κόσμου και κυρίως τα μάτια των εργαζομένων είναι στραμμένα πάνω μας» είπε και πρόσθεσε, σε μια ομιλία που την χαρακτήριζε ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητα:
Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό, διότι αυτό που μας συμβαίνει συμβαίνει σε όλους τους τομείς της εργασίας, όταν οι εργοδότες θέτουν ως προτεραιότητά τους τη Wall Street και την απληστία και ξεχνούν αυτούς που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί», ανέφερε.
«Εμείς είμαστε τα θύματα εδώ. Είμαστε θύματα μιας πολύ άπληστης οντότητας. Έχω σοκαριστεί από τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε.
«Δεν μπορώ να το πιστέψω, ειλικρινά, πόσο μακριά είμαστε σε τόσα πολλά πράγματα. Πώς επικαλούνται τη φτώχεια όταν σκορπούν χρήματα δεξιά και αριστερά, όταν δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», τόνισε η ίδια.