Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, που έγινε την Παρασκευή (08/07), συγκλόνισε τον πλανήτη αλλά, δυστυχώς, αυτή ήταν άλλη μία στον μακρύ κατάλογο τέτοιων περιστατικών, τα οποία έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία. Το iEidiseis, λοιπόν, γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται ορισμένες από τις δολοφονικές επιθέσεις πολιτικών, πρωθυπουργών και Προέδρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ιωάννης Καποδίστριας (Ελλάδα) – 9 Οκτωβρίου 1831
Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 με το Ιουλιανό Ημερολόγιο (δηλαδή στις 9 Οκτωβρίου 1831 με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο), έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Ναύπλιο, πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον -τότε- κυβερνήτη της νεοσύστατης Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Μάλιστα, τον Ιωάννη Καποδίστρια συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακας του, Γεώργιος Κοζώνης, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Ο ετοιμοθάνατος κυβερνήτης διακομίσθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος σε παρακείμενο φαρμακείο, όπου εξέπνευσε.
Προηγουμένως, όμως, εξετάσθηκε επί τόπου από τον γιατρό και προσωπικό φίλο του, Σπύρο Καρβελά, που συνέταξε τη σχετική έκθεση η οποία περιέχεται σε ιστορικό ντοκουμέντο. Έτσι, σύμφωνα με αυτήν, ο θάνατος του Ιωάννη Καποδίστρια προήλθε από τραύματα στην ινιακή χώρα και στη δεξιά κοιλιακή χώρα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, απ’ όπου και παραδόθηκε στις Αρχές για να δικαστεί, ύστερα από την επιμονή του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί και απειλούσε να κάψει το κτήριο. Τελικά, ο δράστης καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε λίγες ημέρες αργότερα. Ο θάνατος του Ιωάννη Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό ενώ, αντίθετα, στην Ύδρα υποδέχθηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.
Θεόδωρος Δηλιγιάννης (Ελλάδα) – 31 Μαΐου 1905
Ο -τότε- πρωθυπουργός της Ελλάδας, Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ήταν πολέμιος των χαρτοπαικτικών λεσχών, οι οποίες ήταν μάστιγα για την εποχή και δολοφονήθηκε στις 31 Μαΐου 1905 στις σκάλες της Βουλής κατά τις 5 μ.μ. από τον διαβόητο Μανιάτη χαρτοπαίκτη και μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών, Αντώνη Γερακάρη, που τον φώναζαν και Κωσταγερακάρη από το όνομα του πατέρα του, επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους. Ο δράστης εργαζόταν ως πορτιέρης και μπράβος σε χαρτοπαικτική λέσχη, η οποία είχε κλείσει εξαιτίας του νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του δολοφονημένου Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Ο Κωστογερακάρης, ηλικίας 38 ετών και πατέρας πέντε παιδιών, τον δολοφόνησε από εκδίκηση. Εν συνεχεία, ο δράστης συνελήφθη και δικάστηκε στο Κακουργοδικείο Αθηνών και τιμωρήθηκε με θανατική ποινή, καρατομήθηκε στο Παλαμήδι του Ναυπλίου.
https://youtu.be/S-taxSTqwDE
Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας (Αυστροουγγαρία) – 28 Ιουνίου 1914
Ο αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας, υποψήφιος διάδοχος του αυστροουγγρικού θρόνου, και η σύζυγός του, Σοφία, δούκισσα του Χόενμπεργκ, δολοφονήθηκαν στις 28 Ιουνίου 1914 από τον Σερβοβόσνιο φοιτητή, Γκαβρίλο Πρίντσιπ, ενώ διέσχιζαν το Σεράγεβο, δηλαδή την επαρχιακή πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που είχε προσαρτηθεί επισήμως από την Αυστροουγγαρία το 1908. Μάλιστα, αυτή η δολοφονία αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μάχατμα Γκάντι (Ινδία) – 30 Ιανουαρίου 1948
Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948, στο Νέο Δελχί. Ο ίδιος, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση των «Economic Times» της Ινδίας, συνήθιζε να διεξάγει πολυθρησκευτικές συναντήσεις προσευχής στο Birla House, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Ο εμβληματικός ηγέτης περπατούσε προς την εξέδρα όταν ο Νατουράμ Βιναγιάκ Γκόντσε έριξε τρεις σφαίρες στον 78χρονο. Ο Μαχάτμα Γκάντι εξέπνευσε λίγα λεπτά μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε.
Τζον Φ. Κένεντι (ΗΠΑ) – 22 Νοεμβρίου 1963
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, δολοφονήθηκε καθώς επέβαινε σε αυτοκινητοπομπή στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου 1963. Ο ίδιος βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία όταν σφαίρες τον χτύπησαν στο λαιμό και το κεφάλι. Ο -τότε- Αμερικανός Πρόεδρος σωριάστηκε και έπεσε στη σύζυγό του, που καθόταν δίπλα του. Μετά τους πυροβολισμούς, ο Τζον Φ. Κένεντι διακομίσθηκε αμέσως στο νοσοκομείο «Parkland Memorial Hospital» αλλά, περίπου μισή ώρα αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά του.
Ίντιρα Γκάντι (Ινδία) – 31 Οκτωβρίου 1984
Η πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι, δολοφονήθηκε από τους σωματοφύλακές της, Σάτουαντ Σινγκ και Μπεάντ Σινγκ, στις 31 Οκτωβρίου 1984. Η δολοφονία έγινε ως συνέπεια της επιχείρησης «Blue Star», δηλαδή μιας στρατιωτικής επιχείρησης που διεξήχθη μεταξύ 1ης και 8ης Ιουνίου του ίδιου έτους για την εκδίωξη του ιεροκήρυκα, Τζαρνάιλ Σινγκ Μπιντρανουάλε, και των προστατών του από τον Χρυσό Ναό στο Αμριτσάρ, στην περιοχή του Παντζάμπ. Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον της Ίντιρα Γκάντι όταν εκείνη πήγαινε να πάρει συνέντευξη από τον Βρετανό ηθοποιό, Πίτερ Ουστίνοφ, ο οποίος γύριζε ένα ντοκιμαντέρ.
Ούλοφ Πάλμε (Σουηδία) – 28 Φεβρουαρίου 1986
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε, πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 28 Φεβρουαρίου 1986. Ο πολιτικός περπατούσε προς το σπίτι του με τη σύζυγό του, Λίσμπετ Πάλμε, σε κεντρική οδό της Στοκχόλμης χωρίς σωματοφύλακες όταν δέχθηκε τους πυροβολισμούς. Η ταυτότητα του δράστη έχει καλυφθεί από μυστήριο και έτσι δημιουργήθηκαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας μετά τη δολοφονία, αλλά η υπόθεση έκλεισε μόλις πριν από δύο χρόνια για τις σουηδικές Αρχές.
Ζόραν Τζίντζιτς (Σερβία) – 12 Μαρτίου 2003
Ο -τότε- πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, τραυματίστηκε θανάσιμα στις 12:25 μ.μ. (τοπική ώρα) της 12ης Μαρτίου 2003, ενώ εισερχόταν στο κτήριο της σερβικής κυβέρνησης όπου επρόκειτο να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ, και τον συνεργάτη της, Γιαν Κάρλσον. Οι σφαίρες διαπέρασαν την καρδιά του Σέρβου πρωθυπουργού και πέθανε σχεδόν ακαριαία. Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, ο Ζόραν Τζίντζιτς δεν είχε τις αισθήσεις του και δεν είχε σφυγμό κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Εκτός από τον πολιτικό, σοβαρά τραυματίστηκε και ο σωματοφύλακάς του, Μίλαν Βέρουοβιτς. Δράστης της επίθεσης ήταν ο Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος εκτέλεσε τον Ζόραν Τζίντζιτς από το παράθυρο ενός κτηρίου σε απόσταση περίπου 180 μέτρων, χρησιμοποιώντας ένα τουφέκι Heckler & Koch G3 των 7,62 χιλιοστών.
Μπεναζίρ Μπούτο (Πακιστάν) – 27 Δεκεμβρίου 2007
Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, δολοφονήθηκε ενώ έκανε εκστρατεία για τις εκλογές του Ιανουαρίου 2008. Έτσι, στις 27 Δεκεμβρίου 2007, όταν η ίδια συμμετείχε σε συγκέντρωση στο Ραβαλπίντι, δέχθηκε πυροβολισμούς και βόμβα εξερράγη στον χώρο της εκδήλωσης. Η Πακιστανή πολιτικός έχασε τη ζωή της από τους πυροβολισμούς, ενώ ακόμα 23 άτομα πέθαναν από την επίθεση αυτοκτονίας.
Ζοβενέλ Μοΐζ (Αϊτή) – 7 Ιουλίου 2021
Στις 7 Ιουλίου 2021, ο -τότε- Πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, δολοφονήθηκε όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στην κατοικία του γύρω στη 1 π.μ. (τοπική ώρα). Η σύζυγός του, Μαρτίν Μοΐζ, διακομίσθηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο «Jackson Memorial» στο Μαϊάμι για να υποβληθεί σε θεραπεία για τα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της επίθεσης και συνεχίζει να αναρρώνει σε άγνωστη τοποθεσία στη Φλόριντα. Πάντως, σε σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αργότερα από το Γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Κλοντ Ζοζέφ, η επίθεση αποδόθηκε σε «ομάδα αγνώστων ατόμων, ορισμένα από τα οποία μιλούσαν Ισπανικά».
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση των «New York Times», η δολοφονία του Αϊτινού πολιτικού θα μπορούσε να συνδεθεί με τις προσπάθειες του να περιορίσει το εμπόριο ναρκωτικών και τα σχέδια του να εκθέσει δημόσια υψηλόβαθμους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε αυτό. Ακόμα, ο Αριέλ Ανρί, ο οποίος είχε επιλεγεί ως πρωθυπουργός από τον Ζοβενέλ Μοΐζ λίγο πριν από τον θάνατό του, κατηγορήθηκε από διάφορους αξιωματούχους ότι συνδεόταν με τον Ζοζέφ Φελίξ Μπαντιό, φερόμενο ως εγκέφαλο της δολοφονίας, και ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό της επίθεσης.
Σίνζο Άμπε (Ιαπωνία) – 8 Ιουλίου 2022
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δέχθηκε δύο πυροβολισμούς ενώ εκφωνούσε ομιλία σε δρόμο της πόλης Νάρα, στις 8 Ιουλίου 2022. Αξιωματικοί ασφαλείας που βρέθηκαν στο σημείο ακινητοποίησαν τον ένοπλο και ένας 41χρονος ύποπτος είναι υπό κράτηση. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του BBC, ο ύποπτος που ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι, παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε τον Σίνζο Άμπε με αυτοσχέδιο όπλο και δήλωσε ότι ο Ιάπωνας πολιτικός είχε μνησικακία εναντίον μιας «συγκεκριμένης οργάνωσης», όπως ανακοίνωσε η τοπική Αστυνομία. Ακόμα, πολλά χειροποίητα όπλα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, κατασχέθηκαν έπειτα από έρευνα στο σπίτι του υπόπτου, δήλωσαν οι αστυνομικοί σε σχετική συνέντευξη Τύπου.