Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών (FBI) και του Ηνωμένου Βασιλείου (MI5) απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση για την οικονομική απειλή και την απειλή ασφάλειας που συνιστά η Κίνα για τη Δύση.
Στην πρώτη τους κοινή εμφάνιση, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι και ο γενικός διευθυντής της MI5 Κεν Μακ Κάλουμ μίλησαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις.
Ο Ρέι δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει «βαλθεί να κλέψει» για να υποτιμήσει τις επιχειρήσεις και να κυριαρχήσει στην αγορά.
«Βλέπουμε σταθερά ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι αυτή που αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική και εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης.
«Και όταν λέω “μας”, εννοώ και τα δύο έθνη μας, μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και αλλού».
Ο Μακ Κάλουμ επανέλαβε παρόμοια συναισθήματα μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας ότι το κομμουνιστικό καθεστώς ασκεί πίεση κρυφά σε όλο τον κόσμο.
«Η πρόκληση που αλλάζει περισσότερο το παιχνίδι που αντιμετωπίζουμε προέρχεται από ένα ολοένα και πιο αυταρχικό Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα που ασκεί κρυφή πίεση σε όλο τον κόσμο», είπε.
«Αυτό μπορεί να φαίνεται αφηρημένο, αλλά είναι πραγματικό και είναι πιεστικό. Πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό. Πρέπει να δράσουμε» πρόσθεσε.
Σχετικά με την απειλή που αντιμετωπίζει η Ταϊβάν από την Κίνα, ο Ρέι δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι το Πεκίνο «αντλεί κάθε είδους διδάγματα» από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Είδαμε την Κίνα να αναζητά τρόπους για να μονώσει την οικονομία της έναντι πιθανών κυρώσεων, προσπαθώντας να προστατευτεί από τη ζημιά, αν κάνει κάτι που θα προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινότητας», είπε.
«Στον κόσμο μας, αυτό το είδος συμπεριφοράς το αποκαλούμε ένδειξη» πρόσθεσε.
Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις των επικεφαλής του FBI και της ΜΙ5 για την Κίνα, καθώς για πρώτη φορά ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) δήλωσε ότι η Κίνα αποτελεί «πρόκληση» ενόψει της επέκτασής του, αφού προσκάλεσε επίσημα τα δύο έθνη να ενταχθούν στη συμμαχία.
Στη Μαδρίτη οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αναγνώρισαν την αυξανόμενη «απειλή» του Πεκίνου εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής του, ιδίως στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού τα τελευταία χρόνια, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του οργανισμού.
Η Κίνα αντεπιτέθηκε, καλώντας τα μέλη του ΝΑΤΟ να εγκαταλείψουν τη «ψυχροπολεμική νοοτροπία» τους, αφού η διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία δήλωσε ότι το Πεκίνο αποτελεί «πρόκληση» για τα συμφέροντα και την ασφάλειά της.
Η νέα 10ετής στρατηγική πολιτική του ΝΑΤΟ κατηγόρησε την Κίνα για τις «κακόβουλες» επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία, τις προσπάθειες να κυριαρχήσει στις αλυσίδες εφοδιασμού και την επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου.