Κόσμος

Γερμανία: «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το σκληρό lockdown»

Το «σκληρό lockdown», όπως αυτό εφαρμόστηκε σε Ιρλανδία και Βέλγιο, μπορεί να μειώσει επαρκώς τις επαφές, και, άρα, και τις λοιμώξεις από κορονοϊό, υποστήριξε σήμερα ο πρεόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας.

 

Οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού στην Γερμανία είναι ανησυχητικοί τις τελευταίες μέρες, ενώ εναλλακτική λύση, πέρα από το «σκληρό lockdown», δεν υπάρχει.

Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) της χώρας, Λόταρ Βίλερ. Σύμφωνα με τον ίδιο «η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού των τελευταίων ημερών είναι ανησυχητικοί».

«Το μερικό lockdown το οποίο ισχύει από τις αρχές Νοεμβρίου δεν αρκεί για την καταπολέμηση του κορονοϊού και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το σκληρό lockdown για την επιτυχή αναχαίτησή του», συνέχισε, εξηγώντας πως «οι επαφές του πληθυσμού θα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 60%. Ο τρέχων περιορισμός κατά 40% είναι πολύ μικρός».

Δεν υπάρχει, λοιπόν, «ούτε και στην Γερμανία κάποια καλή εναλλακτική λύση από την λήψη αυστηρότερων μέτρων», ξεκαθάρισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος του RKI εκτίμησε, εξάλλου, ότι μέχρι τώρα λιγότερο από το 10% των Γερμανών έχει ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ θετικό ήταν περίπου το 1,5%. Φυσικά υπάρχει και ένας άγνωστος αριθμός κρουσμάτων, διότι δεν έχουν κάνει όλοι οι πολίτες το διαγνωστικό τεστ, πρόσθεσε.

Ο Λόταρ Βίλερ επεσήμανε, ακόμη, πως την τρέχουσα περίοδο «υπάρχουν περίπου διπλάσια κρούσματα σε οίκους ευγηρίας σε σύγκριση με την άνοιξη. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού μειώνοντας τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων».

Τόνισε, τέλος, πως «με ένα σκληρό lockdown, η Ιρλανδία και το Βέλγιο μείωσαν επιτυχώς τις επαφές κατά περισσότερο από 60% και έτσι μείωσαν και τις λοιμώξεις».

Υπενθυμίζεται πως χθες η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία από το βήμα της Bundestag, τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina για αυστηρότερα μέτρα περιορισμού και ακύρωση των σχεδίων για μερική χαλάρωση κατά την περίοδο των γιορτών. «Πεντακόσιοι θάνατοι την ημέρα – είναι απαράδεκτο!», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και ζήτησε «να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν όσα λένε οι επιστήμονες», απαντώντας σε κριτική της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Διευκρίνισε μάλιστα ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος» μέχρις ότου ο εμβολιασμός φθάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί.

Απευθυνόμενη στους πολίτες, η καγκελάριος απηύθυνε δραματική έκκληση να αποφευχθούν οι επαφές πριν από τις γιορτές: «αν τώρα έχουμε πάρα πολλές επαφές πριν από τα Χριστούγεννα, τότε ίσως αυτά να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα που θα περάσουμε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες», προειδοποίησε. «Γνωρίζω ότι τα μέτρα είναι σκληρά και, πραγματικά, μέσα από την καρδιά μου, λυπάμαι», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Aυστηρότερο lockdown αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν»
Καιρός: Καταιγίδες και χιόνια την Παρασκευή - Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Chevron Right