Το Ισραήλ απάντησε με βολές όλμων σε επίθεση από τη Συρία

Το Ισραήλ απάντησε με βολές όλμων σε επίθεση από τη Συρία

Ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Γάζα από το Ισραήλ - Επίθεση στην Ασκελόν μετά τη λήξη του τελεσιγράφου της Χαμάς - Όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.
AP | Hussein Malla

17:02 - 10/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 23:50 - 10/10/2023

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποίησε τους κατοίκους της μεγάλης πόλης Ασκελόν, στο Ισραήλ, να φύγουν. Αμέσως μετά τη λήξη του τελεσιγράφου, άρχισαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα ως αντίποινα μετά την ομοβροντία ρουκετών από τη Χαμάς. Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. Δείτε όλες τις εξελίξεις από τη μεγάλη σύρραξη όπως καταγράφονται στο blog του iEidiseis.

{https://www.youtube.com/watch?v=gCNeDWCI0vo}


LIVE

  • Άνοιξε το μέτωπο με Συρία, συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

    23:50:38

    Νέα κλιμάκωση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο Ισραήλ όπου ο στρατός ανακοίνωσε ότι βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές εντός του Ισραήλ.

    Ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, το Ισραήλ δήλωσε τώρα ότι απαντά στις αναφερθείσες βολές με όλμους και πυροβολικό προς τη Συρία.

    Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση των αναφορών από τη Συρία ή οποιοδήποτε άλλο μέρος.

    xartis 1 7eee3

    Την ίδια ώρα η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ενεπλάκη σε διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ τη Δευτέρα, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον τριών μαχητών της Χεζμπολάχ και ενός ισραηλινού υποδιοικητή.

    Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η συριακή κυβέρνηση είναι στενοί σύμμαχοι του Ιράν και το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει τη Συρία τα τελευταία χρόνια, σε επιθέσεις που πιστεύεται ότι ήταν επιθέσεις σε γραμμές ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, καθώς και επιθέσεις σε άλλες φιλοϊρανικές ομάδες.

    Σημειώνεται πως απόψε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

    Επιπροσθέτως, η Χαμάς επιβεβαίωσε τους θανάτους των Zakaria Abu Muammar και Jawad Abu Shamal, μελών του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

    Ισραηλινός στρατηγός: Πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα μέσα από τη Γάζα

    Ισραηλινός στρατιωτικός δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο έχει πλέον ξεπεράσει τους 1.000.

    Ο ταξίαρχος Νταν Γκόλντφους ανακοίνωσε τον αριθμό αυτό, καθώς το Ισραήλ συνέχισε την επίθεση των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα που έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 830 Παλαιστίνιους και έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές.

    «Θα περάσουμε στην επίθεση και θα επιτεθούμε στην τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς και σε κάθε άλλη ομάδα που βρίσκεται στη Γάζα», δήλωσε ο Γκόλντφους. «Θα πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα μέσα από τη Γάζα για να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό».

    «Έχω άρει όλους τους περιορισμούς, έχουμε [ανακτήσει] τον έλεγχο του [ισραηλινού] εδάφους και προχωράμε σε μια επίθεση πλήρους κλίμακας», δήλωσε ο υπουργός, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το liveblog του iEidiseis για τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ισραήλ. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας.

    Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Χάποελ Τελ Αβίβ: Σφαγιάστηκαν δύο αθλητές μας και οι οικογένειές τους

    23:30:11

    H Χάποελ Τελ Αβίβ ανακοίνωσε τη δολοφονία δύο νεαρών αθλητών της Ακαδημίας της, οι οποίοι «σφαγιάστηκαν στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς.

    {https://twitter.com/HapoelTLVBC/status/1711806711948853657}

    «Mε αφάνταστο πόνο ανακοινώνουμε τη δολοφονία δύο αθλητών της Ακαδημίας μας, τον Γιφτάτς και τον Γιόναταν Κοτζ, κατοίκους του Κφαρ Αζά, στο σπίτι τους.

    Ο Γεφτά και ο Γιόναταν σφαγιάστηκαν μαζί με τον πατέρα τους Αβίβ, τη μητέρα τους Λιβνάτ και την αδελφή τους Ρότεμ στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση το πρωί του Σαββάτου», ανέφερε η σοκαριστική ανάρτηση της Χάποελ Τελ Αβίβ στα social media.

  • Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δέχεται επίθεση από τη Συρία

    23:06:15

    Όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Στρατός, οι στρατιώτες του δέχονται επίθεση με πυρά από τη Συρία.

    {https://twitter.com/IDF/status/1711832531891269841}

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει εντοπιστεί «ένας αριθμός εκτοξεύσεων από τη Συρία με στόχο το Ισραήλ».

    «Μέρος από τις εκτοξεύσεις πέρασε στο ισραηλινό έδαφος και πιθανώς έπεσε σε ανοιχτές περιοχές», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  • Υπ. Υγείας Παλαιστινίων: Τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες

    22:56:35

    Τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει από το Σάββατο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

    Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες.

  • Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν και Γκουτέρες

    22:49:10

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

    Ερντογάν και Γκουτέρες εξέτασαν τρόπους για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να επισημαίνει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων θα αυξηθεί σημαντικά λόγω της ανάφλεξης της βίας. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του ότι τυχόν «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς θα βυθίσει σε τέλμα τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

    Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό ισραηλινή πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.

  • Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν την Πέμπτη

    22:34:30

    Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να φτάσει στο Ισραήλ την Πέμπτη για να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης νωρίτερα.

  • PLO: Το Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα

    22:32:33

    Το Ισραήλ αρνήθηκε ένα αίτημα για μεταφορά τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ο Χουσεΐν Αλ Σέιχ, ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

    «Καλούμε τους διεθνείς ανθρωπιστικούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν κατεπειγόντως για να σταματήσει την επίθεση, να επιτρέψει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση επειδή η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε.

  • Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο

    22:04:12

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

  • Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ – «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

    21:48:24

    Οι ΗΠΑ «αυξάνουν» την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του μετά τη μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζμιν Νετανιάχου.

    Ο Μπάιντεν επεσήμανε πως η βοήθεια θα περιλαμβάνει πυρομαχικά και «αναχαιτιστικά για την ανανέωση του σιδερένιου θόλου».

    «Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ δεν θα ξεμείνει από αυτά τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία για να υπερασπιστεί τις πόλεις και τους πολίτες του», όπως είπε.

    Ο ίδιος σημείωσε πως το «Ισραήλ έχει καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις».

    «Τηρούμε τους νόμους του πολέμου, έχει σημασία, υπάρχει διαφορά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί προσεύχονται για τις οικογένειες που επλήγησαν από τις φρικαλεότητες. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «στέκονται ενωμένες» με το Ισραήλ.

    Συνέχισε κλιμακώνοντας κατά της Χαμάς, λέγοντας: «Ξέρετε ότι υπάρχουν στιγμές στη ζωή, το εννοώ κυριολεκτικά, όταν το αγνό, ανόθευτο κακό εξαπολύεται σε αυτόν τον κόσμο. Ο λαός του Ισραήλ ζει μια τέτοια στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο, τα αιματοβαμμένα χέρια της Χαμάς που δηλωμένος σκοπός της ύπαρξής της είναι να σκοτώνει Εβραίους.

    Αυτή ήταν μια πράξη απόλυτου κακού. Περισσότεροι από 1.000 πολίτες σφαγιάστηκαν. Όχι απλώς σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες που σκοτώθηκαν. Γονείς σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους», σημείωσε.

  • Ισραήλ: Προχωράμε σε πλήρη επίθεση

    21:41:56

    Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δηλώνει ότι το Ισραήλ προχωρά σε «πλήρη επίθεση» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι σποραδικές συγκρούσεις με τους τρομοκράτες της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.

    «Έχω απελευθερώσει όλους τους περιορισμούς, έχουμε [ανακτήσει] τον έλεγχο της περιοχής και προχωράμε σε πλήρη επίθεση», λέει ο Γκαλάντ σε στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα.

    «Θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Έχετε δει τις τιμές [που πληρώνονται] και θα μπορέσετε να δείτε την αλλαγή. Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή στη Γάζα, θα αλλάξει 180 μοίρες από αυτό που νόμιζε», λέει ο Gallant.

    «Θα μετανιώσουν για αυτή τη στιγμή, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν», συνεχίζει.

    «Όποιος έρθει να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος - θα τον εξοντώσουμε με όλη μας τη δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς», προσθέτει ο Gallant.

  • Μπορέλ: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί στις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς

    21:27:43

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κρίση στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά από το Ομάν, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    «Κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να θυμόμαστε ότι «η απάντηση στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς» προκαλεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται, βάσει του διεθνούς δικαίου.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατά την έκτακτη Σύνοδο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο Ομάν για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο με τα κράτη του Κόλπου, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις επιθέσεις κατά πολιτών από τη Χαμάς, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων, την προστασία των άμαχων και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ζήτησαν επίσης, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθεί η διαφυγή ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

    Σημειώνεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είχαν προσκληθεί από τον Ζ. Μπορέλ να συμμετάσχουν, οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν και της Παλαιστινιακής Αρχής, Αλ-Μαλικί, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

  • Η σφαγή του Κφαρ Αζά: Αποκεφάλισε και έκαψε βρέφη η Χαμάς

    21:08:16

    Εικόνες απόλυτης φρίκης έρχονται στη δημοσιότητα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Χαμάς πραγματοποίησε μαζικές δολοφονίες μικρών παιδιών στο Ισραήλ.

    Σύμφωνα με ανταποκρίτρια από την Βρετανία, σε κιμπούτς βρέθηκαν αποκεφαλισμένα πτώματα μικρών παιδιών σε κιμπούτς. Τα πτώματα βρήκε ο Ισραηλινός στρατός στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, όπου ανταποκριτές πλησίασαν σε σπίτια και βρήκαν «αναποδογυρισμένα παιδικά κρεβάτια».

    Σε άλλα πλάνα από βίντεο και φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα social media, φαίνονται θολά πτώματα παιδιών στα οποία η Χαμάς όπως φαίνεται, τα έκαψε ζωντανά.

    Στρατιώτες είπαν στον διεθνή συντάκτη του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν, ότι η Χαμάς εισέβαλε, καίγοντας σπίτια και σκοτώνοντας οικογένειες στο χωριό Kfar Aza (Κφαρ Αζά), τον τόπο σφαγής όπου στόχευσε η Χαμάς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

    Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

  • Συγκλονίζουν οι Έλληνες που γύρισαν από το Ισραήλ

    20:55:26

    Το αίσθημα ανακούφισης που αισθάνονται οι Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Ισραήλ διαδέχεται σύντομα η αγωνία. Η αγωνία για όσους έμειναν πίσω. Πίσω, εκεί που μαίνεται η σύγκρουση των Ισραηλινών με ενόπλους της Χαμάς.

    Οι μαρτυρίες τους είναι καθηλωτικές, με μία μητέρα να αποκαλύπτει πως και τα τρία της παιδιά επιστρατεύθηκαν για να πολεμήσουν εναντίον της Χαμάς.

    Διαβάστε περισσότερα εδώ

  • Μαχητές της Χαμάς σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες σε παραμεθόριο χωριό

    20:39:13

    Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν σήμερα το χωριό Κφαρ Αζά - τον τόπο σφαγής που διέπραξε η Χαμάς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

    Μέχρι σήμερα το πρωί οι μάχες συνεχίζονταν ακόμη στο κιμπούτς, γι' αυτό και οι Ισραηλινοί στρατιώτες μόλις τώρα συλλέγουν τα πτώματα των κατοίκων που δολοφονήθηκαν.

    Οι στρατιώτες δήλωσαν στον διεθνή συντάκτη του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν, ότι η Χαμάς εισέβαλε, έκαψε σπίτια και σκότωσε οικογένειες.

    Ένας Ισραηλινός αξιωματικός είπε ότι μερικοί από τους νεκρούς είχαν αποκεφαλιστεί.

  • Σταματά τις πτήσεις προς το Ισραήλ η Turkish Airlines

    20:31:54

    Η Turkish Airlines διέκοψε τις πτήσεις της προς το Ισραήλ μέχρι νεωτέρας λόγω των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, μέχρι πρότινος γνωστή ως Twitter.

    {https://twitter.com/spectatorindex/status/1711786130935611618}

  • Αναμένεται δεύτερο μήνυμα του Μπάιντεν για τον πόλεμο

    20:29:19

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ασχοληθεί με τις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες συνεχίζονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα από τότε που η ισλαμιστική οργάνωση πραγματοποίησε μία από τις φονικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

    Τουλάχιστον 900 άνθρωποι είναι νεκροί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. Το Τελ Αβίβ απάντησε με συντριπτικό αριθμό αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, την πυκνοκατοικημένη περιοχή που ελέγχει η Χαμάς, αφήνοντας τουλάχιστον 830 νεκρούς εκεί και εκτοπίζοντας περισσότερους από 137.000 ανθρώπους.

    Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο Τζο Μπάιντεν θα ασχοληθεί με την κατάσταση. Πηγές που γνωρίζουν τι πρόκειται να πει ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με το CNN, σημειώνουν ότι δεν θα παροτρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

  • Ισραήλ: Οι Αρχές «πάγωσαν» λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με τη Χαμάς

    20:23:59

    Το Ισραήλ έχει «παγώσει» λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνταν για δωρεές για τη Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Σύμφωνα με τις υποψίες, με το ξέσπασμα του πολέμου, η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων στα κοινωνικά δίκτυα, προτρέποντας το κοινό να καταθέσει κρυπτονομίσματα στους λογαριασμούς του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας.

    «Η μονάδα κυβερνοχώρου της Αστυνομίας και το υπουργείο Άμυνας ανέλαβαν αμέσως δράση για τον εντοπισμό και το "πάγωμα" αυτών των λογαριασμών, με τη βοήθεια του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Binance, προκειμένου να εκτρέψουν τα κεφάλαια στο κρατικό ταμείο», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές Αρχές.

    Πάντως, όπως επιοσημαίνει το Al Jazeera, η εν λόγω ανακοίνωση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσοι λογαριασμοί δεσμεύτηκαν ούτε με την αξία των κρυπτογράφων που κατασχέθηκαν.

  • Η αντίδραση του Twitter για τις αναρτήσεις από τον πόλεμο

    20:21:31

    Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, μέχρι πρότινος γνωστή ως Twitter, δηλώνει ότι προσπαθεί να λάβει μέτρα για μια σωρεία αναρτήσεων με βίντεο τα οποία έχουν σκληρές εικόνες, βίαιη ομιλία και συμπεριφορά μίσους σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

    Πάντως, σύμφωνα με τους Times of Israel, η X λέει ότι αντιμετωπίζει την κρίση με το υψηλότερο επίπεδο αντίδρασης.

  • Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε θέσεις της Χεζμπολάχ

    20:15:51

    Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι άρματα μάχης βομβάρδισαν δύο θέσεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο ως απάντηση σε επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα.

    «Οι IDF είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια και θα συνεχίσουν να προστατεύουν τους κατοίκους του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλούνται οι Times of Israel.

  • Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: «Η Γάζα δεν θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν»

    20:09:55

    Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα ότι έχει δώσει εντολή να αρθούν «όλοι οι περιορισμοί» στον αγώνα κατά της Χαμάς, σύμφωνα με τη Haaretz.

    Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε πάρει τον έλεγχο της κατάστασης και μεταβαίνουμε σε μια επίθεση πλήρους κλίμακας».

    Ο κ. Γκαλάντ συμπλήρωσε: «Χάρη στην ηρωική σας δράση στην αμυντική αποστολή, θα έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Είδατε το κόστος και θα γίνετε μάρτυρες της αλλαγής. Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή στη Γάζα και θα αλλάξει 180 μοίρες από αυτό που νόμιζε. Θα μετανιώσουν για αυτή τη στιγμή - η Γάζα δεν θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν. Όποιος ήρθε να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες και επιζώντες του Ολοκαυτώματος θα εξοντωθεί και χωρίς συμβιβασμούς. Αυτό που είδαμε στις πόλεις ήταν μια σφαγή- στις μάχες, βγήκατε νικητές».

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • «Είναι η δική μας Νάκμπα»

      20:04:10

      Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λένε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι τόσο σφοδροί που αισθάνονται ότι ζουν τη δική τους «Νάκμπα», την αραβική λέξη για την καταστροφή που αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ, ο οποίος οδήγησε στη μαζική καταστροφή τους.

      Διαβάστε περισσότερα εδώ

    • «Η κόρη μου είναι ζωντανή στη Γάζα» - Ανατροπή με τη Γερμανίδα Σάνι Λουκ

      20:02:34

      Η μητέρα της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας τατουάζ, Σάνι Λουκ, η οποία πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε από ενόπλους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της βίαιης επίθεσης του Σαββάτου (07/10) σε ένα ισραηλινό μουσικό φεστιβάλ, ισχυρίστηκε ότι έλαβε μήνυμα από την Παλαιστίνη ότι η κόρη της είναι ακόμη ζωντανή.

      Έτσι, η συγκλονιστική αποκάλυψη, αν αληθεύει, δίνει μια αχτίδα ελπίδας για μια απελπισμένη οικογένεια που είδα ένα βίντεο με την αναίσθητη και εν μέρει γυμνή Σάνι Λουκ να βρίσκεται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού των τρομοκρατών της Χαμάς, ενώ ορισμένοι έφτυναν το ακίνητο σώμα της.

      Η μητέρα της Σάνι, Ρικάρντα, δήλωσε στην Bild το εξής: «Τώρα έχουμε στοιχεία ότι η Σάνι είναι ζωντανή αλλά έχει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Κάθε λεπτό είναι κρίσιμο. Πρέπει να δράσετε γρήγορα και να βγάλετε τη Σάνι από τη Λωρίδα της Γάζας!».

    • Σουηδία - Δανία αναστέλλουν τη βοήθειά τους προς την Παλαιστίνη

      19:58:13

      Η Σουηδία σταμάτησε προσωρινά την αναπτυξιακή βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης της, Γιόχαν Φόρσελ.

      Η Δανία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα διακόψει τη βοήθειά της, σύμφωνα με τη Haaretz.

      Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συγκάλεσαν έκτακτη Σύνοδο, σήμερα (10/10), για να συζητήσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση, μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε να υπαναχωρεί από την ανακοίνωσή της ότι θα αναστείλει «όλες τις πληρωμές» προς τους Παλαιστίνιους ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ.

    • Ερντογάν: «Δεν υπάρχουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη»

      19:40:20

      Θέση για τη σύγκρουση στο Ισραήλ πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: «Καλούμε όλους τους φορείς με επιρροή στην περιοχή να αναλάβουν την ευθύνη για την εγκαθίδρυση της ειρήνης, με το σύνθημα "Δεν υπάρχουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη"».

      Ακόμα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε: «Είναι σημαντικό να αποφύγουμε οποιαδήποτε βήματα που θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή, θα προκαλέσουν περισσότερη αιματοχυσία και θα βαθύνουν τα προβλήματα. Το να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, ειδικά με στόχο αμάχους και αμάχους οικισμούς, δεν ωφελεί κανέναν. Θα συναντηθώ με τον κ. Πούτιν σήμερα. Θα έχω συνάντηση με τον Γκουτέρες. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τις χώρες του Κόλπου».

      Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Η επίτευξη μόνιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή με την οριστική λύση του προβλήματος ανάμεσα στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ. Ένα ανεξάρτητο και γεωγραφικά ολοκληρωμένο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, πρέπει να υλοποιηθεί».

      Όσον αφορά στη στάση των ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε οργισμένος, λέγοντας: «Γιατί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έρχεται στο Ισραήλ; Για ποιο λόγο; Τι θα κάνουν; Θα χτυπήσουν τη Γάζα με τα πολεμικά τους αεροπλάνα και θα διαπράξουν σφαγή;».

      Επίσης, ο κ. Ερντογάν σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παροχή νερού στη Γάζα. Τι γίνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν παρέχεται. Τι γίνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα; […] Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να μεσολαβήσουμε. Η επιθυμία μας είναι να σταματήσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό και η περιοχή να ανακτήσει την ειρήνη. Η ανησυχία μας είναι μεγάλη. Δεν νομίζω ότι θα τελειώσει σε 1 εβδομάδα ή σε 15 ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιούμε τις συναντήσεις μας».

      {https://youtu.be/pxPPKO--2AI}

    • Συνάντηση Νετανιάχου - Γκαντζ για την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

      19:21:11

      Το κόμμα Λικούντ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σημειώνει σημαντική πρόοδο», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, «έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Μπένι Γκαντζ για απόψε», σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Γερμανία: «Ο τερματισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους είναι λανθασμένος»

      19:02:56

      Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δηλώνει ότι ο τερματισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα παλαιστινιακά εδάφη θα ήταν «εντελώς λανθασμένος».

      Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για να συζητήσουν αν θα διατηρήσουν τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη εν μέσω της σύγκρουσης, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι «θα ήταν εντελώς λάθος τώρα να σταματήσει η ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό».

      «Εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, στα παλαιστινιακά εδάφη, εξαρτώνται από εμάς για τρόφιμα, νερό και φάρμακα» πρόσθεσε η ίδια χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Al Jazeera.

      Οι παρατηρήσεις της Αναλένα Μπέρμποκ έρχονται μετά τη δήλωση του αξιωματούχου της Επιτροπής, Όλιβερ Βαρχέλι, τη Δευτέρα (09/10) ότι η βοήθεια της Ε.Ε. θα διακοπεί.

      Ωστόσο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία εξέφρασαν γρήγορα την ανησυχία τους για την απόφαση αυτή, η οποία οδήγησε την Επιτροπή να ανακοινώσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη θα συνεχιστεί.

    • Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε 4 από τις 15 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο

      18:57:36

      Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία υποστήριξε ότι αναχαίτισε 4 από τις 15 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Guardian.

      Σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφτηκε το εξής: «Μετά την αρχική αναφορά σχετικά με τις εκτοξεύσεις στο βόρειο Ισραήλ, περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Λιβάνου. Η διάταξη αεράμυνας της IAF αναχαίτισε με επιτυχία τέσσερις εκτοξεύσεις ρουκετών. Δέκα εκτοξεύσεις έπεσαν σε ανοικτές περιοχές».

    • Βίντεο από τις ρουκέτες της Χαμάς εναντίον της Ασκελόν

      18:45:48

      Νέο βίντεο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δείχνει την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα λίγο μετά τις 17:00 (τοπική ώρα).

      Η δημοσιογράφος του BBC, Άλις Κάντι, άκουσε εκρήξεις στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν περίπου την ίδια ώρα, αφού οι μαχητές της Χαμάς προειδοποίησαν τους ανθρώπους να φύγουν.

      {https://twitter.com/WarMonitors/status/1711746273223541088}

    • 10-12 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο

      18:26:48

      Αναφορές κάνουν λόγο για εκτόξευση 10-12 ρουκετών από το έδαφος του Λιβάνου, πιθανόν από μαχητές της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ, σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Πρωθυπουργός Ιράκ: «Η περαιτέρω κλιμάκωση των μαχών στη Γάζα θα οδηγήσει στον αφανισμό της»

      18:23:07

      Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Αλ Σουντανί, είπε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση των μαχών στη Γάζα θα οδηγήσει στον αφανισμό του πολιορκημένου θύλακα.

      «Υπάρχει τώρα μια δύσκολη και επικίνδυνη εξέλιξη των γεγονότων στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο Αλ Σουντανί κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

      Ακόμα, ο ίδιος - σύμφωνα με το Al Jazeera - σημείωσε: «Αυτό είναι το φυσικό αποτέλεσμα της επανειλημμένης παραβίασης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Η διεθνής κοινότητα έχει παραμείνει σιωπηλή, ανίκανη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων ψηφισμάτων».

    • Εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο στο Ισραήλ

      18:19:32

      Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκε, την Τρίτη (10/10), από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας στο Reuters, την τρίτη συνεχόμενη ημέρα βίας κατά μήκος των λιβανοϊσραηλινών συνόρων από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο νότιο Ισραήλ, δηλαδή από το Σάββατο (07/10).

      Ακόμα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι απαντά με πυρά στις εκτοξεύσεις που προέρχονται από το λιβανέζικο έδαφος. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στα σύνορα τη Δευτέρα (09/10), σύμφωνα με τον Guardian. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου ανέφερε ότι επαληθεύει τις αναφορές για εκτόξευση ρουκετών.

    • Ένας νεκρός, έξι τραυματίες από ρουκέτα στη Δυτική Όχθη

      18:16:55

      Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα έξι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα ρουκέτας που έπεσε σε παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη. Η ρουκέτα προσγειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της πόλης, κοντά στην είσοδο ενός κτηρίου, όπου αρκετοί νέοι άνθρωποι χτυπήθηκαν από θραύσματα, σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Νέο βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στην Ασκελόν

      18:11:27

      Η Ασκελόν δέχθηκε την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς πριν από περίπου μια ώρα.

      {https://twitter.com/MarioNawfal/status/1711759700646142281}

    • Πλήγματα και μέσα στη θάλασσα της Λωρίδας της Γάζας

      18:10:36

      Χτύπημα στόχων της Χαμάς κοντά στην ακτογραμμή της Λωρίδας της Γάζας από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), σύμφωνα με τη Haaretz.

      {https://twitter.com/Global_Mil_Info/status/1711752607021019323}

    • Φωτογραφία από ερείπια στη Γάζα

      17:59:39

      Άποψη των ερειπίων των κτηρίων που χτυπήθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Γάζας, την Τρίτη (10/10).

      Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά την πρωτοφανή επίθεση που πραγματοποίησαν οι μαχητές ηγέτες της περιοχής στο Ισραήλ το Σάββατο (07/10), σκοτώνοντας πάνω από 900 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας αιχμαλώτους.

      Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές.

      Ισραήλ, Πόλεμος, Χαμάς, Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Μέση Ανατολή
      Πηγή φωτογραφίας: AP | Hatem Moussa

    • Σειρήνες ηχούν και στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

      17:53:54

      Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ενημέρωσαν, μέσω ανάρτησής τους στο Χ, πως «σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ» - κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με τον Guardian.

      {https://twitter.com/IDF/status/1711751701550497937}

    • Συγκαλείται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ

      17:51:21

      Το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συνεδριάσει στις 7:30 μ.μ. (τοπική ώρα), σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Ρουκέτα από τη Γάζα φέρεται να έπεσε κοντά στην Τζενίν

      17:47:36

      Μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας φέρεται να προσγειώθηκε στη βόρεια Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τους Times of Israel.

      Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν καπνό να αναδύεται από μια περιοχή κοντά στην Τζενίν.

      {https://twitter.com/NewpressPs/status/1711748804662215114}

    • Ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Μπάιντεν πως ενδέχεται το Ισράηλ να μπει στη Γάζα

      17:43:47

      Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έθεσε το ενδεχόμενο να εισέλθει στη Γάζα.

      Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν τον προειδοποίησε να μην το πράξει, είπε στο CNN ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τη συνομιλία.

      Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να συγκρατηθεί από το να προτρέψει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση αμέσως μετά τις επιθέσεις, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το απόλυτο σοκ και το εύρος της βάναυσης επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ που κάνει αυτή τη στιγμή διαφορετική, λένε αξιωματούχοι.

      Περαιτέρω περιπλέκει το θέμα η πιθανότητα να κρατούνται Αμερικανοί όμηροι μέσα στη Γάζα.

    • Στους 830 οι νεκροί στη Γάζα

      17:40:06

      Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 830, με 4.250 τραυματίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, όπως σημείωσε η Haaretz.

    • Σίσι: «Επηρεάζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής»

      17:33:31

      «Η κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και έχει συνέπειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε την Τρίτη (10/10) ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

      Ακόμα, σύμφωνα με τη Haaretz, η Αίγυπτος ελπίζει σε μια λύση του παλαιστινιακού ζητήματος με διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσει στην ειρήνη και στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, πρόσθεσε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

    • Πού έπεσαν στο Ισραήλ οι ρουκέτες της Χαμάς

      17:31:20

      Χάρτης με την πληθώρα ρουκετών, που εκτόξευθηκαν από τη Χαμάς.

      {https://twitter.com/WarMonitors/status/1711743801037832671}

    • Ισραήλ: «Συνεχίζουμε την επίθεση σε στόχους της Χαμάς στη Γάζα»

      17:29:07

      Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα σε στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Βομβαρδισμοί στην Ασκελόν από τη Χαμάς

      17:26:20

      Ρουκέτες πλήττουν την Ασκελόν στο Ισραήλ, αναφέρθηκαν ζημιές.

      {https://twitter.com/realzaidzayn/status/1711749582596805017}

      {https://twitter.com/WarMonitors/status/1711752039640838347}

      {https://twitter.com/RRNmedia/status/1711752816987918727}

    • Οι Χούτι προειδοποιούν με δράση αν οι ΗΠΑ επέμβουν άμεσα στη Γάζα

      17:24:17

      Ο ηγέτης των Χούτι της Υεμένης, Αμπντέλ Μαλέκ Αλ Χούθι, λέει ότι αν οι ΗΠΑ επέμβουν άμεσα στη Γάζα, θα απαντήσουν με στρατιωτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

      Ακόμα, σύμφωνα με το Al Jazeera, ο ίδιος δήλωσε ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές όταν πρόκειται για τη Γάζα» και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι να συντονιστούν με άλλες ομάδες.

    • Βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στην Ασκελόν

      17:18:21

      Μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς, που έληξε στις 5 μ.μ., άρχισε η επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στην ισραηλινή πόλη της Ασκελόν. Πριν από λίγα λεπτά εκτοξεύτηκαν πολλές ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και στην Ασκελόν. Ο βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας, παρ' όλα αυτά, συνεχίζεται.

      {https://twitter.com/ME_Observer_/status/1711746758286422404}

      {https://twitter.com/Megatron_ron/status/1711748060982731253]

      {https://twitter.com/JoeTruzman/status/1711745184411877483}

    • Καταιγισμός ρουκετών στην Ασκελόν

      17:13:33

      Καταιγισμός ρουκετών εκτοξεύθηκε κατά της νότιας πόλης Ασκελόν του Ισραήλ και των κοινοτήτων, που συνορεύουν με τη Γάζα, σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Το Ισραήλ δίνει 10.000 όπλα σε πολίτες

      17:12:11

      Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του αγοράζει 10.000 όπλα για να εξοπλίσει «ομάδες πολιτοφυλακής» σε όλο το Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

      Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα όπλα, 4.000 από τα οποία έχουν ήδη αγοραστεί, θα πάνε σε ισραηλινές πόλεις κοντά στα σύνορα, αλλά και σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σε μικτές πόλεις Παλαιστινίων-Εβραίων μέσα στο Ισραήλ, όπως η Χάιφα.

      Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είναι ένας σκληροπυρηνικός εβραίος έποικος που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποκίνηση κατά των Παλαιστινίων.

      «Θα φέρουμε τα πάνω κάτω στον κόσμο για να προστατευθούν οι πόλεις. Έχω δώσει οδηγίες για τον μαζικό εξοπλισμό της πολιτικής ομάδας ασφαλείας» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    • Συνεχίζεται η εκτόξευση των ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας

      17:08:03

      Φωτογραφία των ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα.

      {https://twitter.com/WarMonitors/status/1711744523569639705}

    • 13 Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και ένα 12χρονο κοριτσάκι, έχουν απαχθεί από τη Χαμάς

      17:06:22

      Στη Γαλλία, ανακοινώθηκε ότι 13 πολίτες της χώρας είχαν απαχθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου κοριτσιού, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ).

    • Νεότερη ενημέρωση από τον Μπορέλ για τη βοήθεια της Ε.Ε. προς τους Παλαιστίνιους

      16:58:31

      Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, παρείχε ενημέρωση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το μπλοκ μειώνει τη βοήθειά του προς τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν προκαλέσει σοκ στη διεθνή κοινότητα.

      Συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι τα κράτη του Κόλπου, σε κοινή δήλωση με την Ε.Ε., συμφώνησαν «τη σημασία της συνεχούς οικονομικής στήριξης της UNRWA (της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) και τη συνέχιση της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής στήριξης των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη».

      Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι πρόκειται για «ψευδείς πληροφορίες» ότι η Γερμανία ακυρώνει τη βοήθεια μετά την επίθεση του Σαββάτου (07/10). «Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι αυτό δεν ισχύει καθόλου, ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει αυτή τη στήριξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με τον Guardian.

    • Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ

      16:54:58

      Το Τελ Αβίβ έγινε στόχος επιθέσεων της Χαμάς και πλέον σειρήνες πολέμου ηχούν στην ισραηλινή πόλη.

    • Σκοτώθηκαν δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

      16:53:31

      Δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς - ο Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα και ο Ζακάρια Αμπού Μααμάρ - σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς, στη Γάζα, δήλωσε ένας αξιωματούχος της οργάνωσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    • «Οι βόμβες που πέφτουν στη Γάζα από το Ισραήλ είναι πέρα για πέρα τρομακτικές»

      16:50:00

      «Την τρίτη νύχτα των ασταμάτητων βομβαρδισμών στη Γάζα, μείναμε όλοι μέχρι αργά στο σπίτι των γονιών μου. Εγώ, ο μικρός μου γιος, οι αδελφές, τα αδέλφια, τα ανίψια και οι γονείς μου, στριμωγμένοι στο σκοτάδι, ακούγοντας τους ήχους των βομβαρδισμών της πόλης μας και της εξόντωσης του λαού μας», είπε δημοσιογράφος του Al Jazeera.

      Ακόμα, τονίστηκε το εξής: «Τελικά, πήγαμε για ύπνο, από εξάντληση, όχι επειδή τα πράγματα ήταν ήσυχα. Είχαμε περάσει ώρες παίζοντας με τα μεγαλύτερα παιδιά, ζωγραφίζοντας, λέγοντάς τους ότι οι θόρυβοι ήταν πυροτεχνήματα. Δεν νομίζω ότι μας πίστεψαν. Λιγότερο από μισή ώρα αφότου έκλεισα τα μάτια μου, μας ξύπνησε ένας τρομακτικός θόρυβος».

      Μπορείτε να ακούσετε την ιστορία στο podcast που ακολουθεί…

    • Γεραπετρίτης: «Προτείναμε ένα πλάνο πέντε σημείων για το Μεσανατολικό»

      16:44:37

      H τρομοκρατική επίθεση που έγινε κατά του Ισραήλ από την Χαμάς «παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτεί από τη διεθνή έννομη τάξη την άμεση και ενεργή παρέμβαση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου στο Μουσκάτ.

      Όπως ανέφερε, ο ίδιος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, όπως επίσης είχε σήμερα και εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, έτσι ώστε να συντονιστεί η δράση τους για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι θα επιβληθούν οι κανόνες που απαιτεί ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου.

      Ιδιαίτερα τόνισε ότι προτάθηκε από ελληνικής πλευράς «ένα πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας».

      «Προτείναμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά σε πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

      «Ήρθε η στιγμή να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», τόνισε καταληκτικά ο κ. Γεραπετρίτης.

    • Φωτογραφία από ισραηλινό κιμπούτς όπου εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα

      16:38:33

      Περισσότερα από 100 θύματα σε σακούλες από ένα κιμπούτς, το κιμπούτς Μπε'ερί, στο Ισραήλ.

      {https://twitter.com/Israel/status/1711723341013278890}

    • Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί στο Ισραήλ

      16:36:27

      Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το Σαββατοκύριακο (07-08/10), σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ.

      Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 1.008, ενώ τουλάχιστον 3.418 είναι οι τραυματίες, ανέφερε η ισραηλινή πρεσβεία στο X.

      {https://twitter.com/IsraelinUSA/status/1711648136211394895}

    • Αναμένεται νέα επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

      16:34:33

      Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Τρίτη (10/10), σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, τον οποίο επικαλείται το CNN.

      Το αναμενόμενο τηλεφώνημα θα είναι η τρίτη κλήση μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, δηλαδή από το Σάββατο (07/10)

      Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν σε «συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Μπάιντεν» καθώς εκτυλίσσεται η κρίση, δήλωσε τη Δευτέρα (09/10) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    • Επίθεση της Χαμάς και στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν»

      16:20:44

      Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ.

      Ωστόσο, εκπρόσωπος του αεροδρομίου διέψευσε ότι το «Μπεν Γκουριόν» επλήγη.

      Σε ξεχωριστό μήνυμα στο επίσημο κανάλι της στο Telegram, η ένοπλη ομάδα δήλωσε ότι είχε επίσης στόχο το Τελ Αβίβ. Η Ισραηλινή Ραδιοφωνία, σύμφωνα με το Al Jazeera, ανέφερε ότι ακούστηκαν σειρήνες στην περιοχή Γκους Νταν, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.

    • Νεκρός ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας

      16:13:13

      Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) εξουδετέρωσαν τον υπουργό Οικονομίας της Παλαιστίνης, Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ).

    • Ρουκέτες στην Ασντόντ

      16:01:07

      Νέα επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς σημειώθηκε, πριν από λίγο, στην πόλη Ασντόντ, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ισραήλ (ΚΑΝ).

    • Πούτιν: «Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητη»

      15:56:20

      Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε: «Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της αποτυχίας της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τις ρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή».

      Ακόμα, ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι αναγκαιότητα», επισημαίνοντας: «Εννοώ, πρώτα απ' όλα, την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους».

    • Ο Νετανιάχου πανηγυρίζει για την ισοπέδωση της Γάζας

      15:44:38

      «Συνεχίζουμε με όλη μας τη δύναμη» έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ανάρτησή του στο Χ.

      {https://twitter.com/netanyahu/status/1711699807058767989}

    • Τελεσίγραφο της Χαμάς: «Φύγετε από την Ασκελόν έως τις 17:00»

      15:34:09

      Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, έδωσε προθεσμία στους κατοίκους της ισραηλινής πόλης Ασκελόν να φύγουν.

      «Ως απάντηση στο έγκλημα του εχθρού που εκτοπίζει τον λαό μας και τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης του Ασκελόν προθεσμία να φύγουν πριν από τις πέντε το απόγευμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμπού Ουμπάιντα.

      Η Ασκελόν βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

      {https://twitter.com/SkyNews/status/1711719458463453471}

    • Χαμάς: «Δεν θα διαπραγματευτούμε για τους ομήρους μέχρι να τελειώσουν οι μάχες»

      15:31:41

      Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, δηλώνει ότι δεν θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για τους ομήρους που έχει αιχμαλωτίσει μέχρι να τελειώσουν οι μάχες.

      «Ενημερώσαμε όλα τα μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας σχετικά με τους κρατούμενους του εχθρού, που κρατά η αντίσταση, ότι ο φάκελος αυτός δεν θα ανοίξει πριν από το τέλος της μάχης και αυτό θα γίνει μόνο σε ένα τίμημα που θα δεχτεί η αντίσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    • Σκληρό βίντεο με Ισραηλινούς ομήρους που φέρεται να σκότωσε η Χαμάς

      15:13:25

      Τουλάχιστον τέσσερις Ισραηλινοί που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς κατά την πρωτοφανή εισβολή της στο Ισραήλ το Σάββατο (07/10), έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με βίντεο που ήρθε, την Τρίτη (10/10), στη δημοσιότητα.

      Συγκεκριμένα, το εν λόγω βίντεο που εξετάστηκε και επαληθεύτηκε από τη Washington Post, δείχνει πολλαπλά πτώματα στο δρόμο στο Μπέ'ερι, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου οι μαχητές της Χαμάς καταγράφηκαν να περπατούν με αρκετούς πολίτες που φαίνεται να είναι οι ίδιοι όμηροι.

      Το αρχικό βίντεο με τους ομήρους, το οποίο τραβήχτηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της επίθεσης, ήταν από τα πρώτα στοιχεία που έδειχναν μαχητές της Χαμάς να αιχμαλωτίζουν Ισραηλινούς πολίτες.

      Ακόμα, στο βίντεο, οι πολίτες φαίνεται να έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους και οδηγούνται από άνδρες με στρατιωτική ενδυμασία, που φέρουν όπλα, σε έναν κατοικημένο δρόμο. Ορισμένοι περπατούν ξυπόλητοι.

      Μαύρος καπνός αναδύεται στο βάθος. Το άτομο που βιντεοσκοπεί, φωνάζει προς την ομάδα καθώς πλησιάζει σε μια διασταύρωση που φυλάσσεται από μια πύλη, η οποία οδηγεί έξω από το Μπέ'ερι προς τη Γάζα.

      {https://twitter.com/MarioNawfal/status/1711524024226845039}

    • Πρεσβευτής Ισραήλ στον ΟΗΕ: «Έως 150 άτομα έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς»

      15:00:26

      Ο Χίλαντ Ερντάν, πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στο CNN ότι οι Αρχές εκτιμούν ότι από 100 έως 150 άτομα έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών.

      «Νομίζω ότι πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντάν, προσθέτοντας: «Η εστίαση του Ισραήλ τώρα είναι να εξαλείψει την τρομοκρατική ικανότητα της Χαμάς».

      {https://twitter.com/kaitlancollins/status/1711556977619349719}

    • Νέο συγκλονιστικό βίντεο από την κατεστραμμένη Γάζα

      14:54:44

      Οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και η περιοχή έχει γεμίσει από συντρίμμια κτηρίων, όπως φαίνεται και σε νέο βίντεο, το οποίο δημοσίευσε ο Guardian.

      {https://youtu.be/PDxrum61wRo}

    • Πάνω από 100 πτώματα σε κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ

      14:43:43

      Τα πτώματα 108 Ισραηλινών βρέθηκαν στο κιμπούτς Μπε'ερί, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, μετά τη διείσδυση της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (09/10) η οργάνωση διάσωσης έκτακτης ανάγκης Zaka.

      Σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση διάσωσης, τα μέλη της οποίας έφτασαν στο κιμπούτς συνοδευόμενα από Ισραηλινούς στρατιώτες, εντοπίστηκαν επίσης πολλά πτώματα μαχητών της Χαμάς.

      Οι έρευνες στο εσωτερικό των σπιτιών της κοινότητας συνεχίζονται και την Τρίτη (10/10), σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Έκλεισε το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στη Γάζα και στην Αίγυπτο

      14:32:39

      Το πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα, η μόνη διέξοδος από το αποκλεισμένο έδαφος, λειτούργησε το πρωί της Τρίτης (10/10), αλλά μόνο για όσους είχαν καταγραφεί πριν από τις πρόσφατες μάχες.

      Για να περάσουν στην Αίγυπτο από τη Γάζα, σύμφωνα με τη Washington Post, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πάνε στον υπουργό Εσωτερικών, τουλάχιστον δύο ημέρες πριν, για να μπουν σε έναν κατάλογο.

      Έτσι, όποιος δεν έχει εγκριθεί, δεν μπορεί να περάσει, όπως αναφέρει ξεκάθαρα η σελίδα στο Facebook σχετικά με το πέρασμα σε αρκετές αναρτήσεις.

      Καθώς όλα τα κυβερνητικά κτήρια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εσωτερικών, είναι προς το παρόν κλειστά ή κατεστραμμένα, κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να προστεθεί στη λίστα.

    • Ξεπέρασαν τους 2.800 οι τραυματίες στο Ισραήλ

      14:30:14

      Τουλάχιστον 2.806 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν και διακομίσθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το πρωί του Σαββάτου (07/10), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας.

      Μέχρι τις 13:30 (τοπική ώρα), υπήρχαν 535 Ισραηλινοί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 106 σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Σχηματίζεται κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ

      14:27:07

      Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι όλα τα μέλη του συνασπισμού του ενέκριναν τη διεύρυνση της κυβέρνησης με πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

      Αυτή η ιδέα μιας «εθνικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης» θα μπορούσε να ενοποιήσει τη χώρα, που αντιμετωπίζει βαθιά εσωτερικά πολιτικά ρήγματα, σύμφωνα με τον Guardian.

      {https://twitter.com/AmichaiStein1/status/1711692944862793838}

    • Συντρίμμια απέμειναν σε συνοικία της Γάζας

      14:22:48

      Ένα βίντεο έχει αναρτηθεί στο X που δείχνει τι έχει απομείνει από τη γειτονιά Αλ Ριμάλ στο κέντρο της πόλης της Γάζας μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

      {https://twitter.com/MuhammadSmiry/status/1711639966889980197}

    • Πρόσκληση Μπορέλ σε Ισραηλινό και Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ στη συνεδρίαση της Ε.Ε.

      14:20:49

      Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει κορυφαίους διπλωμάτες από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή να μιλήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ, που προγραμματίζεται για την Τρίτη (10/10).

      Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε ότι ζητήθηκε να συμμετάσχουν τόσο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, όσο και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Ριγιάντ Αλ Μαλίκι.

      {https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1711680206853820721}

    • Αξιωματούχος Χαμάς: «Να συμμετάσχουν όλοι οι Παλαιστίνιοι στη μάχη»

      14:17:05

      Ο Ισμαΐλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, λέει ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι «πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή τη μάχη».

      «Η καταστροφή και η κτηνωδία που ασκείται από την [ισραηλινή] κυβέρνηση εναντίον του λαού μας στη Γάζα αντανακλά τα ηχηρά αποτελέσματα που προκαλούν τα χτυπήματα της Αλ Κασάμ και των αντιστασιακών φατριών», ανέφερε σε δήλωσή του, την οποία επικαλείται το Al Jazeera.

      «Ο εχθρός θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τα εγκλήματα και την τρομοκρατία του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Χαμάς.

    • Ισχυρές εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Ράφα

      13:49:17

      Εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Ράφα λόγω αεροπορικής επιδρομής. Μέχρι στιγμής, η περιοχή που επλήγη δεν έχει διευκρινιστεί.

      Η Ράφα είναι παλαιστινιακή πόλη μέσα στη Λωρίδα της Γάζας και αποτελεί το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ Αιγύπτου και Κράτους της Παλαιστίνης.

      {https://twitter.com/AuroraIntel/status/1711690855499575628}

    • Γάζα: Στους 770 ο αριθμός των νεκρών

      13:48:10

      Την αύξηση των νεκρών στους 770 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, την στιγμή που οι τραυματίες από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς φτάνουν τους 4.000.

      Ακόμη τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί στην Δυτική Όχθη από το Σάββατο.

    • Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ

      13:13:17

      Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες με στόχο δύο κιμπούτζ στο νότιο Ισραήλ, το Ζικίμ και το Ραΐμ, ανέφερε η οργάνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

      Τι είναι το κιμπούτς: Το κιμπούτς είναι ένας τύπος αυτοσυντηρούμενης κοινότητας στο Ισραήλ. Παραδοσιακά αγροτικά, τα κιμπούτς ήταν δημοφιλή στα πρώτα χρόνια ίδρυσης του κράτους αλλά σήμερα περίπου 125.000 άνθρωποι ζουν σε αυτά, σύμφωνα με την Εβραϊκή Υπηρεσία για το Ισραήλ. Υπάρχουν περίπου 250 κιμπούτζ σε όλη τη χώρα.

    • Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπολύει «εκτεταμένη επίθεση εναντίον τρομοκρατικών στόχων»

      13:08:19

      Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «αυτή τη στιγμή εξαπολύει εκτεταμένη επίθεση εναντίον τρομοκρατικών στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

      {https://twitter.com/IAFsite/status/1711677150762266892}

      Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι στελέχη της Χαμάς δεν έχουν «που να κρυφτούν» στη Γάζα και ότι η αεροπορία πραγματοποιεί εντατικές αεροπορικές επιδρομές κατά κύματα κάθε τέσσερις ώρες.

      «Θα φτάσουμε παντού», ανέφερε ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, σε ενημέρωση του Reuters.

      Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε ψευδής την πληροφορία ότι επίκειται εναέρια «εισβολή» από Συρία ή Λίβανο.

      Χθες, το Ισραήλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του αντιμετώπισαν ένοπλους που περνούσαν από τον Λίβανο – ένα περιστατικό που ενίσχυσε την πιθανότητα να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση.

    • Ρουκέτες πέφτουν στην πόλη Ασκελόν στο Ισραήλ

      12:42:41

      Ρουκέτες πέφτουν αυτή την ώρα στην Ασκελόν στο Ισραήλ, καθώς και σε κοινότητες που συνορεύουν με τη Γάζα.

      Τρομοκρατημένος ο κόσμος τρέχει να κρυφτεί σε καταφύγια.

    • Αναμένεται διάγγελμα Μπάιντεν

      12:31:13

      Στην κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Μέση Ανατολή αναμένεται να αναφερθεί το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

      Η ομιλία του Μπάιντεν είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ(ώρα Ελλάδος-1 μ.μ τοπική) και έρχεται εν μέσω αυξημένων προσπαθειών από πλευράς ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

    • WP: Τέσσερις ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς νεκροί

      12:29:47

      Σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, τέσσερις από τους ομήρους που κρατήθηκαν το Σάββατο το πρωί, φέρονται να εκτελέστηκαν άμεσα.

      {https://twitter.com/GLNoronha/status/1711504185756180962}

      Ηγέτης Χαμάς: Καμία συζήτηση για τους ομήρους μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών

      Ο Ισμαήλ Χανίγιε ηγέτης του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία συζήτηση για τους «αιχμαλώτους και τους κρατούμενους των δυνάμεων της αντίστασης» μέχρι να σταματήσουν οι στρατιωτικές εχθροπραξίες.

    • Παρέμβαση από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί

      12:25:14

      Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε σήμερα πως «το σιωνιστικό καθεστώς» υπέστη μια ανεπανόρθωτη ήττα σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών με την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο.

      Ο Χαμενεΐ διέψευσε πως η χώρα του βρισκόταν πίσω από την επίθεση της Χαμάς, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την υποστήριξη του Ιράν «προς την Παλαιστίνη».

      Επίσης διέψευσε πως η χώρα του βρισκόταν πίσω από την επίθεση της Χαμάς.

      «Οι υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος και άλλα πρόσωπα κυκλοφόρησαν τις δύο-τρεις τελευταίες ημέρες φήμες, μεταξύ των οποίων και ότι το ισλαμικό Ιράν βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την ενέργεια. Είναι ψευδείς», τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία που εκφώνησε σε στρατιωτική ακαδημία.

      Στην πρώτη τηλεοπτική ομιλία του μετά την επίθεση, ο αγιατολάχ δήλωσε: «Φιλάμε τα χέρια αυτών που σχεδίασαν την επίθεση στο σιωνιστικό καθεστώς».

    • Ισραήλ: Ψευδής η πληροφορία για εναέρια εισβολή από τον Βορρά

      11:58:33

      Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πληροφορία για από αέρος διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος από την Συρία ή τον Λίβανο αποδείχθηκε ψευδής.

      Πέραν της αρχικής αναφοράς, αποκλείστηκε η υποψία για εισβολή στον εναέριο χώρο στα Υψίπεδα του Γκολάν και στην περιοχή της Γαλιλαίας. Δεν υπάρχει φόβος για περιστατικό ασφαλείας.

      {https://twitter.com/IAFsite/status/1711655107698229600}

    • BBC: Περίεργη κινητικότητα στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας

      11:28:39

      Μια περίεργη κινητικότητα είναι διάχυτη σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο που κατευθύνεται προς τη σύνορα με τη Γάζα.

      Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, στρατιωτικά και αστυνομικά οχήματα πηγαινοέρχονται, καθώς και ασθενοφόρα. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών οχημάτων είναι παρκαρισμένος σε ένα χωράφι δίπλα στον αυτοκινητόδορμο.

      Νωρίτερα, ένα λεωφορείο γεμάτο πιθανόν με έφεδρους στρατιώτες πέρασε προς την περιοχή της Γάζας και επέστρεψε άδειο.

      Το τι μπορεί να κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια δεν έχει γίνει σαφές, αλλά όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αν θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

      Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τον θύλακα, αναφέρει το BBC.

    • Το Ισραήλ ερευνά πιθανή αεροπορική εισβολή από τον βορρά

      11:23:24

      Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι έχουν λάβει αναφορές για εναέρια διείσδυση στα βόρεια της χώρας κοντά στην Άνω Γαλιλαία και τα υψίπεδα του Γκολάν, ενώ πραγματοποιούν έρευνες για την επιβεβαίωση της πληροφορίες.

      {https://twitter.com/IAFsite/status/1711655107698229600}

    • Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο νότιο Ισραήλ

      10:37:58

      Το IDF αναφέρει ότι σειρήνες ηχούν ξανά στο νότιο Ισραήλ , προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτα.

      {https://twitter.com/IDF/status/1711643989366198311}

    • Γαλλία και Ισπανία κατά της αναστολής της βοήθειας της ΕΕ στην Παλαιστίνη

      10:18:30

      Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στην προτεινόμενη αναστολή της βοήθειας της ΕΕ προς την Παλαιστίνη.

      «Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, δεν μπορούμε να συγχέουμε τη Χαμάς, η οποία είναι στη λίστα των τρομοκρατικών ομάδων της ΕΕ, με τον παλαιστινιακό πληθυσμό ή την Παλαιστινιακή Αρχή ή τις οργανώσεις του ΟΗΕ επί τόπου», αναφέρει το Reuters σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο.

      Πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια στο εγγύς μέλλον.

      Στο ίδιο μήκος κύματος και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωσε σήμερα το πρωί λέγοντας ότι «Δεν είμαστε υπέρ της αναστολής της βοήθειας που ωφελεί άμεσα τον παλαιστινιακό λαό και το καταστήσαμε σαφές χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

      Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα την Τρίτη το απόγευμα.

    • Επαναπατρισμός εφέδρων από το εξωτερικό

      10:16:59

      Φωτογραφίες της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ από τον επαναπατρισμό εφέδρων για την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη»

      {https://twitter.com/IAFsite/status/1711635388253483287}

    • 35 τάγματα του ισραηλινού στρατού έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα

      10:16:04

      Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων οι IDF «στήνουν τις υποδομές για μελλοντικές επιχειρήσεις».

    • Βίντεο «γροθιά στο στομάχι»: Η στιγμή της αρπαγής μίας μητέρας με τα δύο της παιδιά αγκαλιά

      10:12:21

      Ένα από τα βίντεο «γροθιά στο στομάχι» που προκαλεί παγκόσμιο σοκ είναι η στιγμή της αρπαγής μίας μητέρας, η οποία κρατά τα δύο της παιδιά στην αγκαλιά.

      Πρόκειται για την 30χρονη Shiri Silberman-Bibas και τους δύο γιους της, τον 9 μηνών Kfir και τον τρίχρονο Ariel.

      Οι τρομοκράτες της Χαμάς την σέρνουν έξω από το σπίτι, με τη γυναίκα να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, ουρλιάζοντας. Τα παιδιά στην αγκαλιά της κοιτούν έντρομα το χάος που εκτυλίσσεται γύρω τους.

      Έπειτα, τα ίχνη της αγνοούνται. Δεν γνωρίζει κανείς από την οικογένειά της αν ζει ή αν την έχουν εκτελέσει.

      Αυτή είναι μία από τις εκατοντάδες ιστορίες φρίκης από το Ισραήλ και τη Γάζα.

    • Οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπεδώνουν τη Γάζα

      09:51:46

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1711631891533590899}

      {https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/1711619594580811785}

      {https://twitter.com/RasmusHHojlund/status/1711623092991046075}

    • 1.500 νεκροί στρατιώτες της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος

      09:45:07

      Στην επιβεβαίωση της πληροφορίας που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εντοπίστηκαν 1.500 σοροί ενόπλων της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος προχώρησε το πρωί της Τρίτης εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

      Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιβεβαίωσαν ότι 900 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

      Επιπλέον, τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς έχουν βρεθεί στο ισραηλινό έδαφος, δήλωσε εκπρόσωπος των IDF, σύμφωνα με το βρετανικό Sky News.

    • Έκλεισε το μεθοριακό πέρασμα από τη Γάζα προς την Αίγυπτο

      09:17:42

      Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρότειναν σήμερα να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο οι Παλαιστίνιοι που διαφεύγουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η χώρα αυτή έχει επίσης σύνορα με τον αποκλεισμένο θύλακα.

      «Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».

      Ωστόσο, μερικά λεπτά αργότερα, εκδόθηκε νέα ανακοίνωση από το γραφείο του Ρίτσαρντ Χέχτ η οποία διευκρινίζει πως το πέρασμα της Ράφα είναι πλέον κλειστό.

      «Διευκρίνιση: Η διάβαση της Ράφα ήταν ανοιχτή χθες, αλλά τώρα είναι κλειστή», ανέφερε.

    • Αξιωματούχος της Χαμάς: Είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο

      08:48:29

      Ο αριθμός των νεκρών του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς ανέρχεται, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σε σχεδόν 1.600 και από τις δύο πλευρές.

      Στο Ισραήλ τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις της Χαμάς και 2.600 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Πάνω από 687 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι 3.726 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.

      Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι η οργάνωση προετοιμάζεται για «σενάριο μακροχρόνιου πολέμου». Το εξόριστο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς Αλί Μπαράκε είπε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να πολεμήσει σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο με το Ισραήλ, καθώς διαθέτει ένα οπλοστάσιο με ρουκετών ικανό να κάνει τον πόλεμο σε βάθος χρόνου. Οι όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς θα χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των Αράβων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και των Παλαιστινίων στις φυλακές των ΗΠΑ.

      {https://www.youtube.com/watch?v=Gd72KigJhLI}

      «Έχουμε προετοιμαστεί καλά για αυτόν τον πόλεμο και για να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια, ακόμη και το σενάριο του μακροχρόνιου πολέμου», είπε ο Barakeh στο AP. «Θα σταματήσουμε τη ζωή στη Σιωνιστική οντότητα εάν η επίθεση δεν σταματήσει στη Γάζα. Υπάρχουν Παλαιστίνιοι που κρατούνται στην Αμερική. Θα ζητήσουμε την απελευθέρωσή τους», είπε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται.

      Οι σύμμαχοι όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ είπε «θα συμμετάσχουν στη μάχη εάν επιβάλουν στη Γάζα έναν πόλεμο εξόντωσης».

      Πρόσθεσε ότι ακόμη και η Χαμάς είναι σοκαρισμένη από την έκταση της επιχείρησης ενώ είπε ότι περίμενε το Ισραήλ να αποτρέψει ή να περιορίσει την επίθεση. «Μας εξέπληξε αυτή η μεγάλη κατάρρευση», είπε ο Barakeh. «Σχεδιάζαμε να πάρουμε αιχμαλώτους για να τους ανταλλάξουμε. Αυτός ο στρατός είναι μία χάρτινη τίγρης».

      ali barakeh 3ae8c

    • «Είναι η χειρότερη επίθεση που έχω ζήσει εδώ και 22 χρόνια» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων του Ισραήλ

      08:06:50

      Οι βομβαρδισμοί, οι εκρήξεις και το αιματοκύλισμα στην περιοχή δεν έχουν σταματημό με τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές να έχουν φτάσει περί τους 1.600.

      Οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή αναφέρουν πως έχουν να βιώσουν τέτοιες καταστάσεις εδώ και δεκαετίες.

      Ο κ. Ανέστης, μουσικός που ζει στο Τελ Αβίβ, μίλησε στην τηλεόραση του Mega και είπε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει φόβος» και πως έχει να βιώσει τόσο βίαιη κατάσταση εδώ και 22 χρόνια.

    • Mπλίνκεν: Συνομίλησε με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Έλι Κοέν

      08:05:23

      Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, αναφέρει το Reuters.

      Στη συνομιλία, ο Μπλίνκεν «επιβεβαίωσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

      Ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόνα, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη τους για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ανέφερε το υπουργείο σε ξεχωριστή δήλωση.

    • Ιράν, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία: Η «μεγάλη σκακιέρα» της Μέσης Ανατολής - Le Monde

      07:38:07

      Από το Ριάντ μέχρι το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον, το τρένο εξομάλυνσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ φαινόταν να είναι σε καλό δρόμο. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας διαπραγματευόταν, με την ομάδα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, τις λεπτομέρειες ενός συμφώνου ασφαλείας και ενός πυρηνικού προγράμματος, με αντάλλαγμα την αναγνώριση του εβραϊκού κράτους.

      Το παλαιστινιακό ζήτημα φαινόταν ωστόσο δευτερεύον, σχεδόν ασήμαντο. Η έκρηξη που προκλήθηκε από τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, σταμάτησε αυτή τη δυναμική και έφερε το παλαιστινιακό ζήτημα ξανά στο προσκήνιο.

      Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

      χαμας ισραηλ πολεμος

    • Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε έως τώρα

      07:36:15
      • Το Ισραήλ αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και την απέκλεισε από τρόφιμα, καύσιμα και άλλες προμήθειες ως αντίποινα για την αιματηρή εισβολή των μαχητών της Χαμάς, καθώς ο αριθμός των νεκρών του πολέμου ανήλθε σε σχεδόν 1.600 και από τις δύο πλευρές.
      • Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ιράν «να μην εμπλακεί». Ο στρατηγός Charles Q Brown, Junior, Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, είπε στους δημοσιογράφους ότι το μήνυμά του προς το Ιράν είναι «να μην εμπλακεί», αναφέρει το Reuters. Ο Μπράουν διορίστηκε τον Σεπτέμβριο ως ο υψηλότερος στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ.
      • Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις «στόχευσαν» ασθενοφόρα στη νότια Γάζα. Τέσσερα ασθενοφόρα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σύμφωνα με το υπουργείο.
      • Η Χαμάς κλιμάκωσε επίσης τη Δευτέρα τις επιθέσεις της, δεσμευόμενη να σκοτώσει αιχμάλωτους Ισραηλινούς εάν οι επιθέσεις στόχευαν αμάχους χωρίς προειδοποιήσεις. Την τρίτη ημέρα του πολέμου, το Ισραήλ εξακολουθούσε να βρίσκει πτώματα από την επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο σε πόλεις του νότιου Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να καταστρέψει τις «στρατιωτικές και κυβερνητικές ικανότητες» των μαχητών.
      • Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανήλθε σε περισσότερους από 680 νεκρούς από ισραηλινές αντεπίθεση , ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
      • Ο αριθμός των νεκρών από το Ισραήλ ανέρχεται σε περισσότερους από 900, σύμφωνα με τις αρχές.
      • Ο ΠΟΥ αναφέρει 11 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι ένας 16ετής αποκλεισμός της Γάζας είχε ήδη αφήσει το ιατρικό της σύστημα με ανεπαρκείς πόρους και οι αυξημένες εχθροπραξίες «επιδεινώνουν μια ήδη τρομερή κατάσταση». Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε τη Δευτέρα συνολικά 11 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης — που περιελάμβαναν ιατρικές εγκαταστάσεις, ασθενοφόρα και παρόχους φροντίδας — τις πρώτες 36 ώρες της νέας σύγκρουσης στη Γάζα.
      • Στη Γάζα, δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς οι ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές ισοπέδωσαν κτίρια. Ισραηλινά τανκς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για τη φύλαξη των παραβιάσεων στον φράχτη των συνόρων της Γάζας για να αποτρέψουν νέες εισβολές.
      • Χιλιάδες Ισραηλινοί απομακρύνθηκαν από περισσότερες από δώδεκα πόλεις κοντά στη Γάζα και ο στρατός κάλεσε 300.000 έφεδρους – μια μαζική κινητοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
      • Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έχει αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στο νότο. Η Χαμάς και άλλοι μαχητές στη Γάζα λένε ότι κρατούν περισσότερους από 130 στρατιώτες και πολίτες που έχουν αρπαχθεί από το εσωτερικό του Ισραήλ.
      • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι «είναι πιθανό» Αμερικανοί πολίτες να βρίσκονται μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς στη Γάζα.
      • Ο Μπάιντεν εξέδωσε επίσης κοινή δήλωση με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας τη Δευτέρα, καταδικάζοντας τις επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς και εξέφρασε τη «σταθερή και ενωμένη υποστήριξή τους» στο Ισραήλ. Η δήλωση ανέφερε: «Τις επόμενες ημέρες, θα παραμείνουμε ενωμένοι και συντονισμένοι, μαζί ως σύμμαχοι και ως κοινοί φίλοι του Ισραήλ, για να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να θέσει τελικά τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική Μέση Ανατολή».
    • 150 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι

      07:16:06

      Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως 100 με 150 Ισραηλινοί βρίσκονται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

      Χθες, η Χαμάς απείλησε πως σε απροειδοποίτους βομβαρδισμούς θα σκοτώνει ομήρους.

    • Σκοτώθηκαν και δημοσιογράφοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

      07:01:07

      Τουλάχιστον δύο Άραβες δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ.

      Ο Σαίντ Αλ-Ταουίλ σκοτώθηκε όταν το κτίριο όπου βρισκόταν στα δυτικά της Γάζας βομβαρδίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.

      Ο Ρεζκ Μοχάμεντ Σομπ σκοτώθηκε επίσης στο δυτικό τμήμα της Γάζας όταν βομβαρδισμός έπληξε το κτίριο όπου βρισκόταν.

    • Νικολάς Μαδούρο: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων

      07:00:37

      Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε χθες Δευτέρα το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων, μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος σε ανακοίνωση Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες.

      «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση την οποία διαβάσαμε προσεκτικά, μια ανακοίνωση συναγερμού (…) μπροστά στη γενοκτονία που άρχισε εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», είπε ο Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση.

      Αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», ο κ. Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» χθες Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

      {https://twitter.com/upholdreality/status/1711548961851372028}

    • Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς

      06:58:25

    • Συνεχές το σφυροκόπημα της Γάζας

      06:55:55

      {https://twitter.com/i/status/1711587948918157445}

    • Τραυματισμένα παιδιά βγαίνουν από τα συντρίμμια στη Γάζα

      06:53:48

      {https://twitter.com/TheMuslim786/status/1711585008941670774}

    • Η Delta ακυρώνει τις πτήσεις προς το Ισραήλ ως το τέλος του μήνα

      06:52:37

      Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ την ακύρωση των πτήσεών της προς το Ισραήλ ως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια και εν μέσω επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

      «Καθώς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή, λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε τις πτήσεις μας προς το Τελ Αβίβ ως την 31η Οκτωβρίου 2023», ανέφερε η Delta, διευκρινίζοντας πως προσπαθεί να βρει «ασφαλείς εναλλακτικές (λύσεις) για τους πελάτες που προσπαθούν να φύγουν» από την ισραηλινή μητρόπολη.

      Μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Χαμάς, που ακολουθήθηκε από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, αρκετοί αερομεταφορείς, ανάμεσά τους οι United, American Airlines, KLM-Air France, Lufthansa κ.ά., ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς και από το το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

      Η United Airlines πάντως ανέφερε πως έγιναν δυο προγραμματισμένες πτήσεις αναχώρησης από το Τελ Αβίβ «το Σάββατο το βράδυ και νωρίς την Κυριακή».

      Ομοίως η American Airlines, η οποία ανέφερε χθες πως έγιναν δυο πτήσεις το σαββατοκύριακο, προσθέτοντας πως τα δρομολόγια «αναστέλλονται ωσότου οι συνθήκες να επιτρέψουν να επαναληφθούν».

      Ο ισραηλινός αερομεταφορέας El Al ανέφερε προχθές Κυριακή πως συνεχίζει προς το παρόν κανονικά τα δρομολόγιά του, μολονότι οι κυριότεροι διεθνείς αερομεταφορείς πολλαπλασιάζουν τις ακυρώσεις. Ωστόσο είναι πιθανό ο όμιλος να ακυρώσει «πτήσεις προς προορισμούς όπου υπάρχουν πολύ λίγοι Ισραηλινοί», ώστε να βοηθήσει «Ισραηλινούς αλλού», ανέφερε εκπρόσωπός του.

    • Το Iron Dome αναχαιτίζει ρουκέτες

      06:48:46

      {https://twitter.com/thatjimmytr/status/1711532155992699091}

    • Ισοπέδωση της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις

      06:45:26

      {https://twitter.com/Luckych27/status/1711563177371341125}

    • Εικόνες καταστροφής από τη Λωρίδα της Γάζας

      06:44:44

      {https://twitter.com/iamSIMBA_/status/1711586589196140601}

    • Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τέσσερα ασθενοφόρα έγιναν στόχος των ισραηλινών δυνάμεων

      06:44:11

      Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις «στόχευσαν» ασθενοφόρα στη νότια Γάζα. Τέσσερα ασθενοφόρα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σύμφωνα με το υπουργείο.

      «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στόχευσαν 4 ασθενοφόρα στην περιοχή Abasan, ανατολικά του Khan Yunis. Το υπουργείο είπε ότι αυτή η επίθεση προκάλεσε ζημιές και έθεσε αυτά τα αυτοκίνητα εκτός λειτουργίας.

      Το υπουργείο επεσήμανε ότι αυτές οι επιθετικές ενέργειες απειλούν τις ζωές των πολιτών και εμποδίζουν το έργο των ιατρικών ομάδων για την παροχή της απαραίτητης υγειονομικής περίθαλψης στους τραυματίες. Έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτές οι επιθετικές πράξεις και να προστατευθούν οι εγκαταστάσεις υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση.

    • Έκκληση από το υπ. Υγείας της Γάζας να ανοιχτεί «ασφαλής διάδρομος»

      06:42:25

      Το υπουργείο Υγείας της Γάζας μας απευθύνει έκκληση για «άνοιγμα ενός ασφαλούς διαδρόμου για να διασφαλιστεί η είσοδος επείγουσας ιατρικής βοήθειας στα νοσοκομεία της Λωρίδας», μετά τις στοχευμένες επιθέσεις σε ασθενοφόρα και την επείγουσα ανάγκη των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας για ιατρικές προμήθειες που είναι απαραίτητες για την παροχή υγειονομική περίθαλψη σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση».

      Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, ανέφερε: «Οι εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη στον βασικό κατάλογο φαρμάκων και ιατρικών αναλωσίμων, καθώς η έλλειψη σε φάρμακα είναι περίπου 44%, ενώ η έλλειψη σε αναλώσιμα είναι περίπου το 32% της βασικής λίστας».

    • Iσραήλ: Πάνω από 2.700 οι τραυματίες - 605 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία

      06:41:48

      Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε ότι 2.741 Ισραηλινοί έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία από την επίθεση του Σαββάτου από τη Χαμάς.

      Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 605 άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι σε κρίσιμη κατάσταση, 155 φέρουν σοβαρά τραύματα, 187 τραυματίες είναι σε «καλή κατάσταση» ενώ άλλοι 259 είναι οι ελαφρά τραυματίες.

Ροή Ειδήσεων