Χερσαίες επιδρομές στη Γάζα επιβεβαιώνει το Ισραήλ - Εντόπισαν σoρούς αιχμαλώτων

Χερσαίες επιδρομές στη Γάζα επιβεβαιώνει το Ισραήλ - Εντόπισαν σoρούς αιχμαλώτων

Νέο διάγγελμα Νετανιάχου μετά τη λήξη του τελεσιγράφου από το Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας. Όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.
AP Photo/Ariel Schalit

19:45 - 13/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 00:13 - 14/10/2023

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινούνταν προς Νότο, με το Ισραήλ να έχει προειδοποιήσει ότι το τελεσίγραφο έληξε στις 20.00. Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) αρχικά ειδοποίησε τους Παλαιστίνιους τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ότι είχαν 24 ώρες για να απομακρυνθούν, ανακοίνωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και από τον ΟΗΕ.

Νέο διάγγελμα Νετανιάχου: «Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε τη νίκη. Θα πάρει χρόνο», είπε. Ξεκίνησαν επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Βομβαρδισμοί από το πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις όπως καταγράφηκαν στο blog του iEidiseis.


LIVE

  • Προ των πυλών το Ισραήλ για εισβολή στη Γάζα - Ολονύχτιες χερσαίες επιδρομές και βομβαρδισμοί

    00:13:31

    Ώρα με την ώρα κλιμακώνεται η σύγκρουση στο Ισραήλ. Το τελεσίγραφο για να εγκαταλείψουν οι άμαχοι τη Γάζα έληξε το βράδυ της Παρασκευής. Αργότερα, ο ισραηλινός στρατός επιβέβαιωσε ότι έγιναν χερσαίες επιδρομές εντός της Λωρίδας της Γάζας και βρήκαν πτώματα ομήρων. Την ίδια ώρα, ξεκινούσαν νέες πυραυλικές επιθέσεις από τη Χαμάς, με τις σειρήνες στο Τελ Αβίβ να ηχούν και πάλι.

    Η αντεπίθεση στη Γάζα είναι μόνο η αρχή, δήλωσε σε νέο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το live blog του iEidiseis για τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ισραήλ. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας.

    Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Νέα παράταση για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Άουντα στη Γάζα

    23:46:56

    Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφερε ότι το Ισραήλ παρέτεινε την προθεσμία για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Άουντα/

    Η ανθρωπιστική οργάνωση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δόθηκε μόνο δύο ώρες διορία για την εκκένωση. Τώρα λένε ότι το τελεσίγραφο έχει παραταθεί για τις 6 το πρωί.

    «Η εκκένωση των ασθενών παραμένει περίπλοκη», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο X.

  • Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει οικισμό στην Ιερουσαλήμ

    23:34:50

    Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εκκενώνουν τον οικισμό Beitar Illit κοντά στην Ιερουσαλήμ, υπό την υποψία τρομοκρατικής επίθεσης, μεταδίδει η Haaretz.

    israel_polemos1_413d9.jpg

    Φωτ. AP

  • ΗΠΑ στους διπλωμάτες: Μην αναφέρεστε σε «αποκλιμάκωση» για τη σύγκρουση στο Ισραήλ

    23:29:21

    Η Huffington Post ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε μηνύματα σε διπλωμάτες, συμβουλεύοντάς τους να αποφύγουν τη χρήση όρων που ζητούν κατευνασμό της βίας εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στη Γάζα.

    Τα μηνύματα αναφέρουν στους διπλωμάτες να αποφύγουν τη χρήση των όρων «αποκλιμάκωση/κατάπαυση του πυρός», «τέλος της βίας/αιματοχυσίας» και «αποκατάσταση ηρεμίας» σε υλικό του Τύπου, σύμφωνα με την Huffington Post, η οποία είπε ότι είχε δει τις αποστολές των μηνυμάτων.

    Το θέμα έρχεται εν μέσω κριτικής ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει κάνει αρκετά για να παροτρύνει το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση εν μέσω του μεγάλου αριθμού θυμάτων αμάχων.

  • Γερμανία: Απαγόρευση διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

    23:24:46

    Μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε νωρίτερα απόψε τις τοπικές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Γερμανία.

    Πολλές προγραμματισμένες διαδηλώσεις έχουν ήδη απαγορευτεί σε πολλές γερμανικές πόλεις, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, πιθανών αντισημιτικών συνθημάτων ή εξύμνησης της βίας. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, επειδή εκλάπησαν ή πυρπολήθηκαν ισραηλινές σημαίες.

    Στο Βερολίνο απαγορεύθηκε σήμερα διαδήλωση η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απόψε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ οι αρχές ενήργησαν σε πολλές περιπτώσεις για να διαλύσουν μικρότερες συγκεντρώσεις. Στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι και τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς, συνελήφθησαν τρία άτομα σε συγκέντρωση περίπου 150 ανθρώπων.

    Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ διευκρίνισε πάντως ότι η απόφασή της δεν συνεπάγεται καθολική απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων. «Στη Γερμανία ο καθένας επιτρέπεται να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και να διαδηλώνει ειρηνικά. Αλλά όπου ξεπερνιούνται τα όρια, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα. Τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή για την υποκίνηση αντισημιτικών και αντι-ισραηλινών εκδηλώσεων και καμία ανοχή - αυτό είναι αυτονόητο - για τη βία. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι επιλογές της αστυνομίας, σε περίπτωση που δοξάζεται η τρομοκρατία της Χαμάς».

    Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ακυρώθηκαν σήμερα στο Μόναχο, στην Κολωνία, στο Μανχάιμ και στο Φράιμπουργκ.

  • Γάζα: 1.900 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ αυτών 614 παιδιά

    23:19:48

    Τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το CNN.

    Όπως μετέδωσε, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο απολογισμός περιλαμβάνει 614 παιδιά και 370 γυναίκες. Επιπλέον, 7.696 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

  • Νέα δήλωση Μπάιντεν για Χαμάς: Είναι το απόλυτο κακό - Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ

    23:15:28

    Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι επικοινώνησε νωρίτερα με τις οικογένειες των Αμερικανών που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και ότι αγωνιούν καθώς δεν γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά αυτή την ώρα σε εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια και αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με σκληρά λόγια για τη Χαμάς:

    «Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για την επίθεση, τόσο πιο τρομακτική γίνεται. Με 1.000 αθώες ζωές να χάνονται, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 27 Αμερικανών, αυτοί οι τύποι… είναι το απόλυτο κακό. Είπα από την αρχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες - μην κάνουν λάθος γι' αυτό: στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ».

  • Χερσαίες επιδρομές στη Γάζα επιβεβαιώνει το Ισραήλ - Εντόπισαν σoρούς αιχμαλώτων

    22:58:19

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει χερσαίες επιδρομές εντός της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

    Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει πραγματοποιήσει μια χερσαία επιδρομή εντός των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και είπε ότι αυτό έγινε για διάφορους σκοπούς.

    Ο πρώτος ήταν η περισυλλογή σορών αγνοουμένων Ισραηλινών που είχαν μείνει πίσω κατά μήκος αυτών των συνόρων μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το ανακάλυψε μέσω της αεροπορικής επιτήρησης.

    Το δεύτερο μέρος της αποστολής ήταν επίσης η εξάντληση των δυνατοτήτων αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς. Το Ισραήλ λέει ότι τα εντόπισε στη Χαμάς σε αρκετές θέσεις κατά μήκος των συνόρων, και ότι τελικά προσπάθησε να συλλέξει κάθε είδους πληροφορίες σχετικά με τους αιχμαλώτους που πιάστηκαν εντός της Λωρίδας.

    Ο στρατός λέει ότι αντικείμενα ή οποιεσδήποτε ενδείξεις που θα μπορούσαν να εντοπίσουν στα σύνορα, ήταν ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Από ότι καταλαβαίνουμε ότι η επιδρομή, αυτή η εισβολή τελείωσε, σημειώνει το Al Jazeera. Και η μεραρχία πεζικού που βρισκόταν εκεί, επέστρεψε πίσω στο νότιο Ισραήλ.

  • Νετανιάχου μετά τη συνάντηση με φον ντερ Λάιεν: Είμαι ευγνώμων στα ευρωπαϊκά κράτη

    22:48:42

    Στον λογαριασμό του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο X, πρώην Twitter, αναρτήθηκε ένα απόσπασμα από τη συνάντησή του νωρίτερα την Παρασκευή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Είπε ότι είναι ευγνώμων στα ευρωπαϊκά κράτη που στέκονται στο πλευρό της χώρας του.

    {https://twitter.com/IsraeliPM/status/1712911139573551583}

  • Ιταλία για Γάζα: Ζητήσαμε διάδρομο για να σωθούν οι χριστιανοί

    22:41:11

    Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Ισραήλ, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Rai, αναφέρθηκε σε προσπάθειες της κυβέρνησης Μελόνι, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και τις πιθανές εξελίξεις των επόμενων ωρών στην Μέση Ανατολή. Πιο αναλυτικά, ο Ταγιάνι υπογράμμισε:

    «Δείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους χριστιανούς, με στόχο να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας διάδρομος που να επιτρέψει να σωθούν οι χριστιανοί που είναι κλεισμένοι στις παλαιστινιακές εκκλησίες. Ζητήσαμε, κατά την αντίδραση του Ισραήλ να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας, με αναφορά στην τρομερή, άνανδρη επίθεση, την σφαγή που έλαβε χώρα πριν μια εβδομάδα, μια σφαγή που μπορεί να συγκριθεί, μόνον με εκείνες των Ναζί και του Ισλαμικού Κράτους».

    «Ελπίζουμε να μην υπάρξει επίθεση από τον Βορρά, από μέρους της Χεζμπολάχ, διότι στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο υπάρχουν περίπου χίλιοι τριακόσοι Ιταλοί στρατιώτες, που συμμετέχουν στην αποστολή του ΟΗΕ, στρατιώτες που πρέπει να εγγυηθούν την ειρήνη και να αποφύγουν περαιτέρω συγκρούσεις», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορούν να υπάρξουν επαφές με την Χαμάς, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας τόνισε:

    «Είναι σχεδόν αδύνατον να μιλήσουμε με την Χαμάς. Συνομιλήσαμε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι, με τον Βασιλιά της Ιορδανίας και με όλες τις αραβικές χώρες -συμπεριλαμβανομένων των Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Μαρόκου - και τους ζητήσαμε να έρθουν σε επαφή με την Χαμάς, με στόχο να επιτραπεί τουλάχιστον σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους να απομακρυνθούν από τα κατεχόμενα εδάφη. Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη, είναι όλα πολύ ρευστά. Και το Βατικανό είναι πρόθυμο να διαμεσολαβήσει και η κύρια προτεραιότητα, φυσικά, στην φάση αυτή είναι η διάσωση των αμάχων».

    «Από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, οι όμηροι δεν είναι μόνον στα χέρια της Χαμάς, αλλά παραδόθηκαν και σε άλλες ένοπλες ομάδες που στηρίζουν την σύγκρουση με το Ισραήλ και, κατά συνέπεια, είναι και δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πού ακριβώς βρίσκονται. Δεν ξέρω αν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν στα χέρια τους σαφή στοιχεία και θεωρούν ότι με χερσαία επιχείρηση θα μπορούσαν να ελευθερώσουν τους ομήρους», ολοκλήρωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι.

  • Ηχούν ξανά οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Τελ Αβίβ

    22:28:35

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν ξανά στο Τελ Αβίβ.

    Μια ανάρτηση στο X από τον Ισραηλινό Στρατό ανέφερε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί αποχωρούν τρέχοντας από τα τραπέζια του δείπνου Shabbat για τα καταφύγια.

    {https://twitter.com/IDF/status/1712907913281343975}

    Σε άλλη ανάρτηση του δημοσιογράφου Ρόμπερτ Σέρμαν, προβάλλεται βίντεο και αναφέρει ότι αναχαιτίζονται βλήματα πάνω από την πόλη. Είναι λίγο μετά τις 22.20 στο Τελ Αβίβ.

    {https://twitter.com/RobertShermanTV/status/1712908305725563099}

  • Διεθνής Αμνηστία: Να ακυρωθεί άμεσα από το Ισραήλ το τελεσίγραφο εκκένωσης της Γάζας

    22:25:08

    Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η εντολή του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους πολίτες να εγκαταλείψουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εντός 24 ωρών «δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική προειδοποίηση» και ζήτησε να ακυρωθεί αμέσως.

    Το τελεσίγραφο είναι μια «αδύνατη απαίτηση» που «μπορεί να ισοδυναμεί με αναγκαστικό εκτοπισμό του άμαχου πληθυσμού, παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η οργάνωση.

    Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα, το Ισραήλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βόρεια Γάζα ως ζώνη ανοιχτού πυρός με βάση την έκδοση αυτού το τελεσιγράφου.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να «λάβουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις» για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά στους αμάχους όπου κι αν βρίσκονται στη Γάζα, ανέφερε επίσης.

    Η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

    Με αυτή τη διαταγή, οι ισραηλινές δυνάμεις θέτουν σε κίνηση τη μαζική αναγκαστική εκτόπιση περισσότερων από 1,1 εκατ. ανθρώπων από την πόλη της Γάζας και ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Έχει σπείρει τον πανικό στον πληθυσμό και έχει αφήσει χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να κοιμούνται τώρα στους δρόμους, χωρίς να ξέρουν πού να καταφύγουν ή πού μπορούν να βρουν ασφάλεια εν μέσω μιας ανελέητης εκστρατείας βομβαρδισμών από το Ισραήλ και των ανελέητων μέτρων συλλογικής τιμωρίας.

    Προέτρεψε τους συμμάχους του Ισραήλ να ζητήσουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την προστασία των πολιτών.

    Η Γάζα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιτικό πιόνι και η ζωή των πολιτών δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να απέχει από την περαιτέρω νομιμοποίηση του 16ετούς παράνομου αποκλεισμού του Ισραήλ και να σταματήσει αμέσως τη μεταφορά όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη παράνομων επιθέσεων.

  • Ο Μπλίνκεν καλεί το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Γάζα

    22:18:03

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για την αποτροπή οποιουδήποτε κρατικού ή μη κρατικού παράγοντα από την επέκταση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

    Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης και έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό του Κατάρ αλ-Θάνι μετά τη συνάντησή τους, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν στη Γάζα από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους.

    Το Κατάρ προσπαθεί να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε η βοήθεια να μπορεί να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

    Ο αλ-Θάνι κάλεσε τους εταίρους, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, να σώσουν τους άμαχους από τις συνέπειες της κρίσης αυτής.

    Ο Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο στρατός του άρχισε τις χερσαίες επιδρομές εν αναμονή πιθανής επίθεσης ως απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

    «Έχουμε πιέσει τους Ισραηλινούς να λάβουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγουν να βλάψουν τους άμαχους», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, μετά τις επαφές με τους αξιωματούχους του Κατάρ.

    «Αναγνωρίζουμε ότι πολλές παλαιστινιακές οικογένειες της Γάζας υποφέρουν χωρίς να φταίνε και ότι Παλαιστίνιοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους», πρόσθεσε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τις «απαράδεκτες» επιθέσεις της Χαμάς.

    Ο Μπλίνκεν συνεχάρη το Κατάρ - το οποίο διατηρεί από παλιά σχέσεις με τη Χαμάς - που έδειξε τη διάθεση να βοηθήσει στην απελευθέρωση ορισμένων ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς.

    Ο Μπίνκεν έφθασε σήμερα στη Ντόχα μετά τη συνάντησή του στο Αμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Αναμένεται επίσης να μεταβεί στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

    Η πρωτοφανής επίθεση της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και τάσσεται υπέρ του ένοπλου αγώνα κατά του Ισραήλ, άφησε πίσω της τουλάχιστον 1.300 νεκρούς στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε πραγματοποιώντας εκατοντάδες καταστροφικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 1.799 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 580 παιδιά, σκοτώθηκαν.

  • Χαμάς: Ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν 70 αμάχους που εγκατέλειπαν τη Γάζα

    22:04:44

    Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε αυτοκινητοπομπές που εγκατέλειπαν την πόλη της Γάζας σκότωσαν 70 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ανέφερε το γραφείο Τύπου της Χαμάς.

    Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι τα αυτοκίνητα χτυπήθηκαν σε τρία σημεία καθώς κατευθύνονταν νότια από την πόλη της Γάζας.

    Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιος ήταν ο στόχος των αεροπορικών επιδρομών ή αν μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και μαχητές, σημειώνει ο Guardian.

    Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα επιβεβαίωσε τη δήλωση της Χαμάς. Το NBC ανέφερε ότι συνάντησε άτομα σε νοσοκομεία που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από αεροπορικές επιδρομές ενώ έφευγαν από το Bορρά προς τον Nότο.

  • Νέο διάγγελμα Νετανιάχου: Η αντεπίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι μόνο η αρχή

    21:57:15

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς και είπε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ στη Γάζα «είναι μόνο η αρχή».

    Ο Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ χτυπά τους εχθρούς του «με άνευ προηγουμένου ισχύ».

    Θα ήθελα να τονίσω: αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι εχθροί μας μόλις άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα. Δεν θα αναφέρω τώρα τι θα ακολουθήσει, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

    Είπε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους παγκόσμιους ηγέτες και είχε συγκεντρώσει «τεράστια» διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ.

    «Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε τη νίκη. Θα πάρει χρόνο, αλλά θα βγούμε από αυτόν τον πόλεμο πιο δυνατοί από ποτέ».

  • Αυτός είναι ο εικονολήπτης του Reuters που σκοτώθηκε από ισραηλινό όλμο

    21:45:31

    Ο Issam Abdullah είναι ο εικονολήπτης του Reuters που έπεσε νεκρός -πιθανότατα από Ισραηλινό όλμο - κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

    νεκροσ δημοσιογραφοσ λιβανοσ, πολεμοσ ισραηλ,

    Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

    Ο Issam βρισκόταν εκεί με συναδέλφους από άλλα ΜΜΕ για να καλύψει τις εξελίξεις στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.

  • Βίντεο με μαχητές της Χαμάς να κρατούν παιδιά από το Ισραήλ

    21:40:05

    Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, η Χαμάς έδωσε σήμερα Παρασκευή (13/10) στη δημοσιότητα πλάνα με μαχητές της οργάνωσης να κρατούν και να νταντεύουν παιδιά από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της μαζικής εισβολής και σφαγής Ισραηλινών.

    {https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/1712883595189104822}

  • Στην Αθήνα έφτασαν Αμερικανοί πολίτες από το Ισραήλ - Είναι η πρώτη πτήση υπό τον σχεδιασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    21:35:14

    Η πρώτη πτήση που οργάνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ είχε τελικά προορισμό την Ελλάδα. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε απόψε στην Αθήνα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι αυτή η πρώτη ειδικά ναυλωμένη πτήση βρισκόταν «καθ’ οδόν» για την Ευρώπη. Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα απομάκρυνσης των Αμερικανών πολιτών δια θαλάσσης. «Απλώς προσπαθούμε να έχουμε περισσότερες επιλογές», σημείωσε.

    Μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι προγραμματίζονται και άλλες τέτοιες πτήσεις από το Τελ Αβίβ για την Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

    Την Τετάρτη η εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει δύο ακόμη πτήσεις στο δρομολόγιο Νιούαρκ-Αθήνα, για να βοηθήσει τους Αμερικανούς που προσπαθούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ από το Ισραήλ. Σήμερα, η εταιρεία έκανε λόγο και για μια τρίτη, επιπρόσθετη πτήση ενώ και η Delta Air Lines σκοπεύει να αυξήσει τα δρομολόγιά της από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Η United, η American και η Delta έχουν διακόψει προσωρινά τις απευθείας πτήσεις τους από και προς το Ισραήλ.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Βέρμα είχε επαφές στις αρχές της εβδομάδας με τις αεροπορικές εταιρείες για το θέμα του επαναπατρισμού των Αμερικανών. Φέρεται να είπε στις εταιρείες ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεχθεί σχεδόν 17.000 αιτήματα για βοήθεια από Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Ισραήλ.

  • Ο Γκουτέρες προτρέπει το Ισραήλ να «αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή»

    21:22:29

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές, προτρέποντας να «αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    Όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας οι ισραηλινές αρχές να προστατεύουν όλους τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων του ΟΗΕ στη Γάζα.

    Δεν εισέρχεται βοήθεια αυτή τη στιγμή στη Γάζα καθώς τα συνοριακά περάσματα παραμένουν κλειστά, πρόσθεσε.

    Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ θεωρεί «αδύνατον» για 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους στη Γάζα να ακολουθήσουν τις εντολές του Ισραήλ να εκκενώσουν στο νότο του θύλακα εντός 24 ωρών.

    Ο ΟΗΕ ζήτησε σθεναρά την ανάκληση της εντολής. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, είπε ότι η απάντηση του ΟΗΕ στην έγκαιρη προειδοποίηση του Ισραήλ ήταν «ντροπιαστική».

    Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ ήρθαν μετά την έκκληση του Παλαιστίνιου απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, στον Γκουτέρες να κάνει περισσότερα για να σταματήσει ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» από το Ισραήλ. Είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή:

    «Πρέπει να κάνει περισσότερα. Ό,τι έγινε δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε όλοι μας να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

  • Λευκός Οίκος: Δεν έγινε διαβούλευση Ισραήλ - ΗΠΑ για το τελεσίγραφο στη Γάζα

    21:19:27

    Το Ισραήλ δεν διαβουλεύτηκε με τις ΗΠΑ προτού εκδώσει τελεσίγραφο για εκκένωση σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους αμάχους στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε:

    Δεν υπήρξε καμία προηγούμενη διαβούλευση πριν εκδώσει ο IDF αυτή την προειδοποίηση εκκένωσης.

    Οι ΗΠΑ εργάζονται με Ισραηλινούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μια ασφαλή διέλευση από τη νότια Γάζα, πρόσθεσε.

    Είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με μέλη της οικογένειας 14 Αμερικανών που αγνοούνται μετά τις επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.

    Είπε ότι οι αμερικανικές αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσοι Αμερικανοί ήταν μεταξύ των ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς.

    «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι ένας πολύ μικρός αριθμός», όπως είπε.

    Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τον θάνατο 22 Αμερικανών στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Το Ισραήλ έδωσε διορία 2 ωρών για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Άουντα

      21:14:10

      Η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί «Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε ότι το προσωπικό της εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς παρά την εντολή εκκένωσης.

      Καταδίκασε «τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα», όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

      «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς μας», έγραψαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο X.

      {https://twitter.com/MSF/status/1712886892885061811}

    • Εγκλωβισμένη στη Γάζα η πεθερά του πρωθυπουργού της Σκωτίας

      21:01:39

      Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που του έστειλε η πεθερά του από τη Γάζα, στο οποίο, με δάκρυα στα μάτια, η γυναίκα θρηνεί για την εντολή του Ισραήλ προς τους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια.

      «Αυτή είναι η Ελίζαμπεθ Ελ Νάκλα. Είναι η πεθερά μου (…) Όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας, δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς. Της είπαν να φύγει από τη Γάζα αλλά, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, είναι παγιδευμένη και δεν έχει πού να πάει» έγραψε ο Γιούσαφ στην πλατφόρμα Χ.

      «Αυτό θα είναι το τελευταίο μου βίντεο» λέει η Ελ Νάκλα στο μήνυμά της. «Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό και εκείνοι (ο ισραηλινός στρατός) τους βομβαρδίζουν (…) Πού να πάμε; (…) Πού είναι η ανθρωπιά;» ακούγεται να λέει η πεθερά του Σκωτσέζου πρωθυπουργού, που είναι συνταξιούχος νοσηλεύτρια.

      Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο κανάλι Sky News, ο Χάμζα Γιούσαφ ξέσπασε σε λυγμούς όταν αναφέρθηκε στην «αδυναμία και την απελπισία» που αισθάνονται ο ίδιος και η σύζυγός του, Νάντια, απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Κατηγόρησε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση επειδή δεν του προσέφερε καμία βοήθεια.

      Δήλωσε «απογοητευμένος» και «οργισμένος» επειδή ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, στον οποίο έγραψε για να τον ενημερώσει για τους συγγενείς του στη Γάζα, δεν του απάντησε ποτέ. Από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι τα πεθερικά του έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα, όπου είχαν πάει για να επισκεφθούν συγγενείς τους, δεν είχε επίσης καμία επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, πρόσθεσε.

      Σε άλλη συνέντευξή του, στο BBC, ο Γιούσαφ επέκρινε τη στάση του Ισραήλ λέγοντας ότι «δεν δικαιολογείται μια συλλογική τιμωρία» και ότι αθώοι άνθρωποι «θα πληρώσουν το τίμημα για αυτές τις ειδεχθείς επιθέσεις (της Χαμάς) με τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση».

    • Πούτιν: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όπλα από την Ουκρανία κατέληξαν στη Μέση Ανατολή

      20:46:54

      Είναι πιθανό ότι όπλα από την Ουκρανία έχουν φτάσει στη Μέση Ανατολή μέσω της μαύρης αγοράς, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στην Κιργιζία για τη σύνοδο κορυφής της ΚΑΚ.

      «Αμφιβάλλω ότι υπήρξαν παραδόσεις όπλων από την Ουκρανία, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχει διαρροή όπλων από την Ουκρανία. Το επίπεδο της διαφθοράς στην Ουκρανία είναι γνωστό - πολύ υψηλό. Η μαύρη αγορά διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να αγοράσουν και στην Ουκρανία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να πουλήσουν», δήλωσε.

      Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους, «πουλάνε ό,τι μπορεί να πουληθεί». Παράλληλα, αμφισβήτησε ότι τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο της ηγεσίας της χώρας.

      «Αν πωλούνται όπλα, πουλούν όπλα. Ειδικά αν πωλούνται στη Ρωσία, αν και τα πουλήσουν στη Ρωσία, δεν θα εκπλαγώ με τίποτα. Και βεβαίως στη διεθνή αγορά μέσω των χωρών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής - είναι αυτονόητο ότι σίγουρα πωλούν», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

      Μιλώντας για την κλιμάκωση της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης, ο Πούτιν σημείωσε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου επίθεση, απαντώντας σε μεγάλη κλίμακα και «επίσης με αρκετά βίαιες μεθόδους».

      Ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να γίνει διαμεσολαβητής για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

    • Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι εξελίξεις σε τίτλους

      20:39:12

      Εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται στους δρόμους και κινούνται προς τα νότια αφού το Ισραήλ διέταξε εκκένωση εντός 24 ωρών. Αρκεταοί κινούνται με τα πόδια λόγω των σοβαρών ελλείψεων καυσίμων

      Ο ΟΗΕ λέει ότι «είναι αδύνατο για τους Παλαιστίνιους να συμμορφωθούν με τις εντολές του Ισραήλ μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο»

      Η Χαμάς εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες προς την Ασκελόν από τη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς της Λωρίδας

      Σειρήνες για πυραυλική επίθεση έχουν ηχήσει στο Τελ Αβίβ και τις γύρω πόλεις, καθώς οι Ισραηλινοί προετοιμάζονταν για την έναρξη του Σαμπάτ, την εβραϊκή ημέρα ανάπαυσης

      Οι ΗΠΑ πιέζουν για μια ασφαλή ζώνη για τους αμάχους στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

      Εικονολήπτης του Reuters σκοτώθηκε στο νότιο Λίβανο, ενώ άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν

      Στη Δυτική Όχθη, η οποία διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά είναι υπό ισραηλινή κατοχή - όπως επισημαίνει το BBC - ακολούθησαν συγκρούσεις σε διαδηλώσεις και 11 άνθρωποι πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες

    • Κάτοικος της Γάζας: «Αν πρόκειται να πεθάνουμε εδώ, θα πεθάνουμε στα σπίτια μας»

      20:26:35

      Ο Mansour Shouman, κάτοικος της Γάζας, μίλησε στο Al Jazeera. Όπως είπε πολλοί δεν αισθάνονται ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν νότια και επέλεξαν να πεθάνουν. Περίμενε ότι σύντομα θα κοπεί το διαδίκτυο στον πολιορκημένο θύλακα.

      «Το ε99% του πληθυσμού στη Γάζα δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς, ιδιαίτερα τη στρατιωτική πτέρυγα. Είμαστε απλώς άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή. Άνθρωποι που θέλουν να απολαύσουν τη ζωή και εμείς δεν μπορούμε να θεωρηθούμε υπεύθυνοι για τις ενέργειες της μιας ή της άλλης ομάδας», δήλωσε στο Al Jazeera.

      «Η αίσθηση είναι ότι δεν υπάρχει ελπίδα ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη Γάζα ή για το τι συμβαίνει με τον λαό της Γάζας», σημείωσε.

      «Αν πρόκειται να πεθάνουμε εδώ, θα πεθάνουμε στα σπίτια μας. Θα πεθάνουμε στο βορρά ή στο νότο. Θα πεθάνουμε με το κεφάλι ψηλά. Στεκόμαστε στη γη μας με τα δικαιώματά μας και κρατώντας γερά την πίστη μας».

    • Λωρίδα της Γάζας: Εν μέσω βομβαρδισμών ξεκίνησε η εκκένωση

      20:20:25

      Μέσα στην κόλαση των βομβαρδισμών, τα χαλάσματα και το αίμα, ο παλαιστινιακός άμαχος πληθυσμός εγκαταλείπει το βόρειο μέρος της Λωρίδας της Γάζας με κάθε μέσο, με ΙΧ φορτωμένα λιγοστά υπάρχοντα, ακόμα και με κάρα.

      Άλλοι μόνο με τα ρούχα που φορούν πάνω στα καπό αυτοκινήτων συγγενών και γειτόνων, άλλοι σε καρότσες φορτηγών.

    • Το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (φωτογραφίες)

      20:15:00

      Στη Μεσόγειο βρίσκεται και επιχειρεί πλέον το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (CVN 78), το οποίο εστάλη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ως μήνυμα στο Ιράν να μην εμπλακεί στη σύρραξη.

      Μαχητικά αεροσκάφη απονηώθηκαν εκτελώντας πτητικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

      Πρόκειται για μαχητικά F/A-18F, F/A 18E Super Hornets διεξάγουν πτητικές επιχειρήσεις από το αεροπλανοφόρο.

      Δείτε φωτογραφίες:

      amerikanika-aeroskafi_62652.jpegamerikanika-aeroskafi2_9bc0a.jpegamerikanika-aeroskafi3_5e243.jpegamerikanika-aeroskafi4_fa2af.jpeg

      Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου διατηρεί την ετοιμότητά της στη Μεσόγειο και οι ναύτες του USSNormandy, του USSCarney και του USSRamage βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

      naftes_fa696.jpegnaftes2_6880f.jpegnaftes3_ee2fd.jpegnaftes4_8ad92.jpeg

      Στο Twitter ανέβηκαν και φωτογραφίες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που δείχνουν το θηριώδες USS ανεφοδιάζεται έχοντας στο πλάι του τα MSCSealift USNS Laramie στη Μεσόγειο.

      aeroplanoforo_54cfe.jpegaeroplanoforo3_163de.jpegaeroplanoforo4_65e8c.jpeg

      Λίγα λόγια για το USS Gerald R. Ford

      Το USS Gerald R. Ford (CVN-78) είναι αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το κύριο πλοίο της κλάσης του. Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον 38ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέραλντ Φορντ, του οποίου η ναυτική υπηρεσία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο περιελάμβανε μάχιμη υπηρεσία στο ελαφρύ αεροπλανοφόρο Monterey στο θέατρο του Ειρηνικού.

      Η κατασκευή ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου 2005, όταν η Northrop Grumman πραγματοποίησε μια τελετουργική κοπή χάλυβα για μια πλάκα 15 τόνων που αποτελεί μέρος μιας μονάδας πλευρικού κελύφους του αεροπλανοφόρου.
      Η καρίνα του Gerald R. Ford τέθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2009 και βαφτίστηκε στις 9 Νοεμβρίου 2013 Το Gerald R. Ford εισήλθε στο στόλο αντικαθιστώντας το παροπλισμένο USS Enterprise (CVN-65), το οποίο ολοκλήρωσε τα 51 χρόνια ενεργού υπηρεσίας του τον Δεκέμβριο του 2012.

      Αρχικά είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2015, το Gerald R. Ford παραδόθηκε στο Ναυτικό στις 31 Μαΐου 2017 και τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 22 Ιουλίου 2017.
      Από το 2017, είναι το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ.

    • Μπέρμποκ: Είμαστε όλοι Ισραηλινοί

      20:13:27

      «Είμαστε όλοι Ισραηλινοί αυτές τις μέρες», είπε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, συναντώντας νωρίτερα σήμερα τον Ισραηλινό ομόλογό της Έλι Κόεν στο Νετιβότ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στο κράτος του Ισραήλ», απάντησε ο κ. Κόεν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κυρία Μπέρμποκ χρειάστηκε να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο, καθώς ήχησε συναγερμός. Αργότερα απόψε θα μεταβεί στο Κάιρο.

      «Aυτές τις τρομερές μέρες, στεκόμαστε στο πλευρό σας και συμπάσχουμε μαζί σας. Αυτές τις μέρες είμαστε όλοι Ισραηλινοί. Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και του γερμανικού λαού», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, η οποία κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ισραήλ συναντήθηκε επίσης με συγγενείς Γερμανών οι οποίοι απήχθησαν από τη Χαμάς. Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν ακόμη ένα κτίριο κατοικιών που χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο γιος και ο εγγονός του.

      «Σας ευχαριστώ που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ήρθατε για να δείξετε υποστήριξη και αλληλεγγύη στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και τόνισε ότι η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, «είναι χειρότερη και από το τρομοκρατικό δίκτυο ISIS».

      «Η ειρηνική συνύπαρξη με τη Χαμάς είναι αδύνατη. Δεν μπορεί κανείς να τους περιγράψει ούτε ως ζώα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις φρικαλεότητες του περασμένου Σαββάτου. Ο κ. Κόεν αναφέρθηκε ακόμη στην «πολύ σαφή» υποστήριξη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς: «Ο εβραϊκός λαός, οι πολίτες του Ισραήλ και ολόκληρος ο κόσμος λένε "ποτέ ξανά!" σε τέτοιες σκηνές, με παιδιά που οδηγούνται σε ένα δωμάτιο και δολοφονούνται».

      Η κυρία Μπέρμποκ, συνοδευόμενη από τον ομόλογό της, επισκέφθηκε κέντρο επιχειρήσεων, όπου ενημερώθηκε για την επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι. Το περασμένο Σάββατο ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους από το τέλος του Ολοκαυτώματος. Η υπουργός εμφανίστηκε κατόπιν σοκαρισμένη και με δάκρυα στα μάτια από τις εικόνες που είχε δει. «Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κανείς σε έναν άνθρωπο.

      Είμαστε εδώ όχι απλώς ως διπλωμάτες και υπουργοί Εξωτερικών, αλλά ως μητέρες, πατέρες, κόρες και γιοι. Αν δει κανείς τις φωτογραφίες και φανταστεί ότι είναι οι δικές του κόρες… Δεν ξέρω πώς βρίσκετε τη δύναμη να στέκεστε εδώ», είπε με σπασμένη φωνή στον ομόλογό της, ενώ ο κ. Κόεν και ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων 'Αρις Σαλικάρ, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Γερμανία, της έδειχναν ένα από τα σημεία στο νότιο Ισραήλ, όπου οι πύραυλοι της Χαμάς προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

      Απευθυνόμενη στην Χαμάς, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε: «Απελευθερώστε αυτούς τους αθώους ανθρώπους, τα αθώα παιδιά!». Η απελευθέρωση των ομήρων ήταν, όπως αποκάλυψε η ίδια, το βασικό θέμα και της συνάντησης που είχε χθες, στο Βερολίνο, με τον Εμίρη του Κατάρ, αλ Θάνι. «Είμαστε σε συζητήσεις με όλους τους παράγοντες, προκειμένου να καταστήσουμε σαφές ότι όλοι οι Γερμανοί όμηροι, αλλά και όλοι οι άλλοι, θα απελευθερωθούν. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα - όχι την υποχρέωση - να απελευθερώσει τους πολίτες του», σημείωσε, για να προσθέσει ότι η Χαμάς «κρύβεται πίσω από αμάχους, οι σήραγγες και τα κέντρα διοίκησης βρίσκονται σκοπίμως σε σχολεία και νοσοκομεία».

      Με την τρομοκρατία που ασκεί στο Ισραήλ, η Χαμάς «είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτή την τρομερή κατάσταση - και για την κατάσταση των παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα», πρόσθεσε και προειδοποίησε άλλες τρομοκρατικές ομάδες να μην αναμιχθούν: «Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε άλλους παράγοντες στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ, να ρίξουν λάδι στη φωτιά». Απευθυνόμενη στους Ισραηλινούς, τόνισε: «Υποσχόμαστε να σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ. Ό,τι χρειάζονται οι Ισραηλινοί, θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

      Σύμφωνα με κύκλους της γερμανικής αντιπροσωπείας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ισραήλ, η Αναλένα Μπέρμποκ χρειάστηκε να οδηγηθεί σε «ασφαλές σημείο», καθώς σήμανε συναγερμός για επίθεση με ρουκέτες. Αργότερα απόψε, η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία για τις τελευταίες εξελίξεις και την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων.

      Στην Αίγυπτο η κυρία Μπέρμποκ μεταβαίνει με ένα μικρότερο αεροσκάφος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς το Airbus με το οποίο έφτασε στο Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναπατρισμό 80 Γερμανών. Θα τους συνοδεύει αξιωματούχος της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών.

    • Βαγδάτη: Λαοθάλασσα σε διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

      20:06:19

      Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης την Παρασκευή 13/10, σε μια μαζική εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, στον απόηχο της πρόσφατης κλιμάκωση της βίας στη Γάζα.

      Η συγκέντρωση ήρθε ως απάντηση στο κάλεσμα του Muqtada al-Sadr, ισχυρής σιιτικής φυσιογνωμίας του Ιράκ, για «πολιτικές διαμαρτυρίες» τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντάς το ως «υποχρέωση» για όλους τους Ιρακινούς και τους υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης να διαδηλώσουν. Διαδηλωτές από όλο το Ιράκ άρχισαν να φτάνουν στη διάσημη πλατεία από το απόγευμα της Πέμπτης 12/10.

      Χιλιάδες σημαίες του Ιράκ και της Παλαιστίνης υψώθηκαν σε όλη την πλατεία και επίσης, μεγάλες ισραηλινές σημαίες κάηκαν σε ένδειξη καταδίκης των πράξεων του Ισραήλ.

      «Οι αγωνιζόμενοι αδελφοί μας στη Γάζα οδήγησαν μια μεγάλη μάχη που έχει ντροπιάσει τους καταπιεστές και έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Ισραήλ και την Αμερική», είπε ο Ιμπραήμ Τζαμπίρι, επικεφαλής του γραφείου του Sadr, στο Halkawt Aziz του Rudaw, προσθέτοντας ότι η διαδήλωσή έγινε ως απάντηση στη «μεγάλη νίκη» των Παλαιστινίων.

      Δείτε βίντεο από το σημείο

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1712857139906056466}

    • Γάζα: Στους 1.799 οι νεκροί, μεταξύ αυτών 583 παιδιά

      20:05:18


      Τουλάχιστον 1.799 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

      Μεταξύ των νεκρών είναι 583 παιδιά και 351 γυναίκες, ανέφερε το υπουργείο στην τελευταία ενημέρωσή του την Παρασκευή.

      Επιπλέον 6.388 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο, ανέφερε.

    • Ετοιμη η Χεζμπολάχ για επιθέσεις στο Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη μάχη»

      20:01:22

      «Η Χεζμπολάχ δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να παραμείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ, την Παρασκευή 13/10, λέγοντας ότι η ομάδα είναι «πλήρως έτοιμη» να συμβάλλει στον αγώνα.

      «Τα παρασκηνιακά τηλεφωνήματα μεγάλων δυνάμεων, αραβικών χωρών, απεσταλμένων των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρεμβαίνουμε, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», είπε μιλώντας στους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ που συγκεντρώθηκαν στο νότιο προάστιο της Βηρυτού.

      χεζμπολαχ, πολεμοσ ισραηλ, κρατοσ ισραηλ

      «Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και πλήρως έτοιμοι», είπε ο Κασέμ. Η ομάδα έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα.

      Η διασυνοριακή ρίψη ρουκετών και ο βομβαρδισμός ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς κατά των ισραηλινών πόλεων και τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα.

      Ωστόσο, πηγές λένε ότι η Χεζμπολάχ έχει σχεδιάσει τις κινήσεις της μέχρι στιγμής ώστε να είναι περιορισμένης εμβέλειας, αποτρέποντας μια μεγάλη διάχυση στον Λίβανο, διατηρώντας παράλληλα τις ισραηλινές δυνάμεις κατεχόμενες, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

    • Σάρα Νετανιάχου και Τζιλ Μπάιντεν αντάλλαξαν επιστολές

      19:58:33

      Η Σάρα Νετανιάχου και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, αντάλλαξαν προσωπικές και συγκινητικές επιστολές.

      Η κυρία. Νετανιάχου έγραψε: «Αυτή τη στιγμή, μοιραζόμαστε μια ραγισμένη καρδιά, αλλά η αποφασιστικότητα του Ισραήλ θα μας κάνει να βγούμε νικητές σε αυτόν τον πόλεμο του καλού επί του ανείπωτου κακού».

      {https://twitter.com/IsraeliPM/status/1712828421770760307}

    • Μια ανάσα από τη χερσαία επίθεση στη Γάζα – Ποιοι είναι οι στόχοι

      19:57:37

      Το Ισραήλ ετοιμάζεται για μία χερσαία επιχείρηση στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και παρά το ότι ζήτησε από 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες κατοίκους να την εγκαταλείψουν προς το νότο, η παρουσία τόσων αμάχων καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο.

      Έχει κινητοποιήσει περίπου 300.000 εφέδρους πλέον του τακτικού στρατού των 160.000 πολεμιστών.

    • Νεκρός εικονολήπτης του Reuters στον Λίβανο

      19:51:47

      Ένας εικονολήπτης του Reuters σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν στο νότιο Λίβανο, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

      Η ανακοίνωση του Reuters αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο εικονολήπτης μας, Issam Abdallah, σκοτώθηκε.

      Ο Issam ήταν μέλος του συνεργείου του πρακτορείου στο νότιο Λίβανο που παρείχε ζωντανή σύνδεση», ανέφερε το Reuters.

    • Καραβάνια προσφύγων εγκαταλείπουν τη Γάζα - Φωτογραφίες

      19:45:21

      Κάτοικοι εκκενώνουν την πόλη της Γάζας μετά από ισραηλινή προειδοποίηση για αυξημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

      Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) κάλεσαν στις 13 Οκτωβρίου όλους τους πολίτες της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την πόλη, ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής.

      Φωτογραφίες: EPA

      πολεμοσ ισραηλ παλαιστινησ, κρατοσ ισραηλ, εβραιοιGaza2_a0304.jpgGaza3_ca9f1.jpg

    • Λίβανος: Η στιγμή που σκάει ρουκέτα σε δημοσιογράφους (βίντεο)

      19:44:38

      Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της χερσαίας εισβολής στη Γάζα από το Ισραήλ.

      Στο γειτονικό Λίβανο, έδρα της Χεζμπολάχ – υποστηριζόμενης από το Ιράν – υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμό δημοσιογράφων.

      Κατά πληροφορίες ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε και πέντε ακόμα τραυματίστηκαν.

      Όπως μεταδίδει το Al Jazeera ο Ali Hashem από την πλευρά του Λιβάνου στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: «Η ομάδα μας χωρίστηκε από αυτή την ομάδα. Πήγαν σε ένα σημείο με θέα το τοπίο. Ήταν συνάδελφοι από το Al Jazeera, από το Reuters, από το AFP. Φαίνεται ότι ένα βλήμα από τανκ τους χτύπησε άμεσα. Ήταν φρικτό. Η ομάδα ήταν καθαρή, όλοι φορούσαν κράνη και μπουφάν ασφαλείας με την ένδειξη "Τύπος". Βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο. Ήταν σε ένα λόφο, ήταν ανοιχτό για να το βλέπουν όλοι. Δύο από τους συναδέλφους μας βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ένας άλλος συνάδελφος, ένας πολύ καλός φίλος έχασε τη ζωή του».

      Η δημοσιογράφος του Al Jazeera Carmen Joukhadar και ο εικονολήπτης Elie Brakhya είναι μεταξύ των τραυματιών.

      {https://twitter.com/nexta_tv/status/1712861657154666826}

      Η στιγμή που σκάει η ρουκέτα

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1712852855978176579}

      Τι μεταδίδει το AFP

      To Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει πως δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο.

      Ρουκέτες έπεσαν σε μια περιοχή όπου ήταν παρούσα μια ομάδα δημοσιογράφων από τουλάχιστον τρία διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, στο χωριό Άλμα ελ Τσάαμπ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

      Το Ισραήλ προειδοποιεί για ενδεχόμενη εισβολή από το Λίβανο

      Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Χανίτα, 500 μέτρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, να κλειστούν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα, τονίζοντας ότι υπάρχει υποψία για εισβολή ενόπλων σε εξέλιξη από τη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων.

      Το χωριό Χανίτα βρίσκεται απέναντι από τη λιβανική κοινότητα Άαλμα ελ Χαέμπ.

      Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι μια έκρηξη προκάλεσε μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του τείχους ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο κοντά στο σημείο.

      Οι ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με πυρά πυροβολικού προς τον Λίβανο στην περιοχή, τόνισε ο στρατός. Πηγές από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν για ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον ενός φυλακίου του λιβανέζικου στρατού στο νότιο Λίβανο.

      Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι στους δρόμους

      Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους και να καταδικάσουν το Ισραήλ.

      Στην Ιερουσαλήμ, το τέμενος Αλ Άκσα αναμενόταν να αποτελέσει επίκεντρο της προσοχής των διαδηλωτών και πιθανό σημείο ανάφλεξης.

      Από το Αμμάν της Ιορδανίας έως την πρωτεύουσα της Υεμένης, οι μουσουλμάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής. Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, καίγοντας την ισραηλινή σημαία, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα.

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1712857139906056466}

      Gaza_b4d49.jpgGaza2_a0304.jpgGaza3_ca9f1.jpgGaza4_64477.jpgGaza5_688f3.jpgGaza6_85d91.jpg

    • Πούτιν: Το Ισραήλ απαντά «με αρκετά σκληρές μεθόδους» στην επίθεση από τη Χαμάς

      19:42:13

      Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί «αρκετά σκληρές μεθόδους» στην απάντησή του στις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο.

      Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν, το Reuters αναφέρει ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία κατανοεί τη «λογική των γεγονότων» στη Μέση Ανατολή, αλλά «το Ισραήλ απαντά σε μεγάλη κλίμακα και επίσης με αρκετά σκληρές μεθόδους».

      «Κατά την άποψή μου αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Πούτιν. «Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί. Μακράν όχι όλοι τους υποστηρίζουν τη Χαμάς, παρεμπιπτόντως, μακράν όχι όλοι. Αλλά όλοι τους πρέπει να υποφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών. Φυσικά είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να συμφωνήσει με αυτό».

      Νωρίτερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα θα οδηγούσε σε έναν «απολύτως απαράδεκτο» αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων και επανέλαβε την έκκλησή του να επιλυθεί η κρίση με διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει επειδή έχει σχέσεις και με τις δύο πλευρές.

      Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 27.149 απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 9.614 θανάτων, εντός της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία του Πούτιν ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022.

Ροή Ειδήσεων