Εξέπνευσε το τελεσίγραφο του Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από τη Γάζα

Εξέπνευσε το τελεσίγραφο του Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από τη Γάζα

Έληξε στις 16:00 το τελεσίγραφο - To Ισραήλ έχει αρχίσει από τα ξημερώματα σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
AP | Hatem Ali

13:25 - 14/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 16:57 - 14/10/2023

Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν τοπικές επιδρομές στις στη Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας ομήρους και συλλέγοντας στοιχεία για την ανεύρεση ανθρώπων που απήχθησαν από τη Χαμάς, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής (13/10) οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τον στρατό του Ισραήλ, οι αιχμάλωτοι είναι περισσότεροι από 120, ενώ ήδη βρέθηκαν πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί από την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς κατά την πρώτη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ έστειλε νέο τελεσίγραφο στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή μετακινούμενοι προς τον νότο από τις 10:00 έως τις 16:00, επισημαίνοντας ότι δεν θα γίνουν αεροπορικές επιθέσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι εξελίξεις από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας στο live blog του iEidiseis.

{https://youtu.be/IcPPJqKsTR8}


LIVE

  • Εξέπνευσε το τελεσίγραφο του Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων

    16:55:09

    Στις 16:00 το απόγευμα εξέπνευσε και το δεύτερο τελεσίγραφο που είχε δώσει το Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από τη Γάζα.

    Σημειώνεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στο βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, προτού εκπνεύσει η προθεσμία των Ισραηλινών, και να μετακινηθούν προς τον νότο. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη φύγει.

    Στο βόρειο τμήμα της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας επικρατεί πανικός από τότε που το Ισραήλ έριξε φυλλάδια με οδηγίες προς τους κατοίκους να φύγουν. Σχηματίστηκαν γρήγορα μεγάλες ουρές ανθρώπων και οχημάτων στις διαδρομές προς τα νότια, πολλοί δήλωσαν ότι θα αψηφήσουν τη διαταγή ή δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με το BBC.

    {https://youtu.be/b5a9LAVXZxM}

    Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα ανήλθε σε τουλάχιστον 2.215, με 8.714 τραυματίες, όπως ανακοίνωσε το τοπικό Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ο Guardian. Ο απολογισμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη ανέρχεται σε 54, πρόσθεσε.

    Νεκροί αξιωματούχοι της Χαμάς

    Ο ισραηλινός στρατός είπε, το Σάββατο (14/10), ότι σκότωσε τον ηγέτη των εναέριων δυνάμεων της Χαμάς, Μουράντ Αμπού Μουράντ, και επιτέθηκε σε δεκάδες στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ο Μουράντ Αμπού Μουράντ «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των τρομοκρατών» για την επίθεση του περασμένου Σαββάτου (07/08) σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σύμφωνα με τη Haaretz.

    Παράλληλα, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ δήλωσε, το Σάββατο (14/10), ότι σκότωσε τον Αλί Καντί, τον διοικητή της Χαμάς που ηγήθηκε της διασυνοριακής επίθεσης εναντίον ισραηλινών οικισμών το περασμένο Σάββατο (07/10).

    Ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι ο Αλί Καντί σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπειτα από προσπάθειες πληροφοριών της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet και της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών.

    {https://twitter.com/warintel4u/status/1713128905547354452}

    Ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στο έδαφος της Γάζας

    Πτώματα Ισραηλινών εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Γάζα που πραγματοποίησαν, το βράδυ της Παρασκευής (13/10), δυνάμεις υπό τη διοίκηση της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

    Από τις δυνάμεις κοντά στα σύνορα ελήφθησαν αναφορές ότι υπήρξαν «ανακαλύψεις», οι οποίες ερευνήθηκαν και οδήγησαν στη μετέπειτα απόφαση να σταλεί μεγάλη δύναμη υπό τη διοίκηση του αντισυνταγματάρχη Σιμόν Πουτραμπάνι, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

    Η επιχείρηση διεξήχθη από κοινού από μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένες μονάδες, οι οποίες εξουδετέρωσαν έναν πυρήνα της Χαμάς που εκτόξευε αντιαρματικούς πυραύλους σε ισραηλινό έδαφος. Αυτή ήταν η πρώτη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό της Γάζας από την έναρξη του πολέμου πριν από έξι ημέρες.

    Για ό,τι νεότερο το iEidiseis θα επανέλθει ξανά με live blogging πλατφόρμα.

  • Ο ηγέτης της Χαμάς κατηγορεί το Ισράηλ για «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα

    16:51:50

    Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται αδιάκοπα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση σε ισραηλινές κοινότητες, στις 7 Οκτωβρίου.

    «Οι ισραηλινές ακρότητες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο Χανίγια σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Χαμάς.

  • Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον ενός ισραηλινού φυλακίου στον νότιο Λίβανο

    16:17:28

    Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον ενός φυλακίου του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον νοτιοανατολικό Λίβανο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν μάρτυρα από την περιοχή αυτή.

    Η ίδια πηγή έκανε λόγο για σφοδρό βομβαρδισμό από την πλευρά του Ισραήλ και ότι ακούγονται πυρά.

  • Η Ουάσινγκτον απομακρύνει το «μη αναγκαίο προσωπικό» από την πρεσβεία της Ιερουσαλήμ

    16:13:36

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την αποχώρηση του μη αναγκαίου προσωπικού του από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και το προξενείο στο Τελ Αβίβ «λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ».

    Θα επιτραπεί επίσης να αποχωρήσουν μέλη των οικογενειών ορισμένων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

  • Εννέα όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τη Χαμάς

    16:11:01

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εννέα αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αλλοδαποί, σκοτώθηκαν λόγω των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο.

    Στην ανακοίνωση που ανάρτησαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ στο Telegram υποστηρίζει ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν «λόγω των σιωνιστικών βομβαρδισμών στις περιοχές όπου έμεναν».

  • Κινέζος ΥΠΕΞ: Η αδικία για την Παλαιστίνη σέρνεται για πάνω από μισό αιώνα

    16:01:08

    Στις 13 Οκτωβρίου, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και υπουργός Εξωτερικών Wang Yi και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell συναντήθηκαν από κοινού με τον Τύπο μετά τη συμπροεδρία του Στρατηγικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Κίνας-ΕΕ.

    Η Κίνα καταδικάζει όλες τις πράξεις που βλάπτουν τους αμάχους και αντιτίθεται σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ, μετά συμπροεδρία του Στρατηγικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Κίνας-ΕΕ.

    Όταν ο Κινέζος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, επεσήμανε ότι η Παλαιστίνη βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η συνεχιζόμενη σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες μεταξύ των πολιτών και την ανθρωπιστική κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία, προσθέτοντας ότι «η Κίνα καταδικάζει όλες τις πράξεις που βλάπτουν τους αμάχους και αντιτίθεται σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

    Διαβάστε περισσότερα εδώ

  • Διορία μέχρι τις 16:00 για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς έδωσε το Ισραήλ

    15:57:18

    Το Ισραήλ έδωσε στην παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο νέα διορία για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς στην Πόλη της Γάζας στις 16.00 σήμερα Σάββατο, ώρα Ελλάδας.

    Η αρχική διορία έληγε στις 6 το πρωί, όμως στη συνέχεια παρατάθηκε.

    Η Ερυθρά Ημισέληνος ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να εκκενώσει το νοσοκομείο επειδή είναι υποχρεωμένη, με βάση την ανθρωπιστική εντολή της, να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

    Σχεδόν ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζητά από το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

  • Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο κέντρο του Λονδίνου

    15:50:48

    Χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κεντρικό Λονδίνο σήμερα, ζητώντας να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη», συγκεντρώθηκαν κοντά στην Όξφορντ Σέρκους απ’ όπου σκοπεύουν να κάνουν πορεία μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ, την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

    {https://twitter.com/Kahlissee/status/1713171394479952376}

    Τα συνθήματα στρέφονταν εναντίον των κυβερνήσεων της Βρετανίας και των ΗΠΑ, επειδή στηρίζουν το Ισράηλ.

    Ο Μπελάλ Στίταν, ένας 22χρονος φοιτητής, είπε ότι φοβάται για την τύχη των συγγενών του στη Γάζα. «Κανείς δεν είναι καλά στη Γάζα. Η οικογένειά μου είναι όλη στη Γάζα και κανείς του δεν είναι καλά», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να επιστρέψει και να μπορέσει να συζητήσει με τα ξαδέλφια του για «φυσιολογικά πράγματα», όπως για το ποδόσφαιρο και τις επιδόσεις τους στο σχολείο. «Η κατάσταση αυτή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την ανθρωπότητα και αυτό που έχω να πω στον κόσμο είναι, να θυμάστε ότι είμαστε άνθρωποι (…) δεν το πιστεύω ότι βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

    Η αστυνομία είχε προειδοποίησε πριν από την «Πορεία για την Παλαιστίνη» ότι όποιος εμφανιστεί με λάβαρα της Χαμάς ή άλλων οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές στη Βρετανία θα συλληφθεί.

    Νωρίτερα, άγνωστοι έριξαν κόκκινη μπογιά στην είσοδο των γραφείων του BBC, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της συγκέντρωσης.

    Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων είναι προγραμματισμένες και σε άλλες πόλεις σήμερα.

  • Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι στόχευσε σκόπιμα τον δημοσιογράφο του Reuters Ισάμ Αμπντάλα

    15:38:14

    Ο στρατός του Λιβάνου επέρριψε σήμερα στο Ισραήλ την ευθύνη για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters και τον τραυματισμό πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και δύο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    «Ο ισραηλινός εχθρός εκτόξευσε έναν πύραυλο που στόχευσε ένα πολιτικό αυτοκίνητο που ανήκε σε μια ομάδα του Τύπου, κάτι που οδήγησε στον θάνατο του εικονολήπτη Ισάμ Αμπντάλα» και τον τραυματισμό άλλων δημοσιογράφων, αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του στρατού.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον «σκόπιμο φόνο», όπως τον αποκάλεσε, του Αμπντάλα.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνά το επεισόδιο αυτό.

  • Διορία μέχρι τις 16:00 έδωσε το Ισραήλ για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς

    15:27:10

    Το Ισραήλ έδωσε στην παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο νέα διορία για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς στην Πόλη της Γάζας στις 16.00 σήμερα Σάββατο, ώρα Ελλάδας.

    Η αρχική διορία έληγε στις 6 το πρωί, όμως στη συνέχεια παρατάθηκε.

    Η Ερυθρά Ημισέληνος ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να εκκενώσει το νοσοκομείο επειδή είναι υποχρεωμένη, με βάση την ανθρωπιστική εντολή της, να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

    Σχεδόν ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζητά από το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

  • Αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα έφτασαν στην Ελ Αρίς της Αιγύπτου

    15:20:33

    Αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, όπου τα εφόδια θα φυλαχθούν μέχρι να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά τους στη Γάζα, ανέφεραν ένα στέλεχος της Ερυθράς Ημισελήνου και ένας εθελοντής.

    Η Αίγυπτος λέει ότι η διάβαση της Ράφα, από τη δική της πλευρά, παραμένει ανοιχτή όμως η κυκλοφορία διακόπηκε για πολλές ημέρες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ενισχύουν την ασφάλεια της διάβασης και μεταξύ άλλων μετακινούν τα τσιμεντένια φράγματα και οι πληροφορίες ότι την κλείνουν είναι αναληθείς, είπε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου.

    Δύο πτήσεις, μία εκ των οποίων από την Τουρκία, έφτασαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο της πόλης Αλ Αρίς του Σινά, που απέχει 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά αυτήν την εβδομάδα έχουν φτάσει στο Σινά τουλάχιστον πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αεροσκάφος με φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στην Αλ Αρίς. «Κάθε ώρα που τα εφόδια αυτά παραμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, περισσότερα κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, θα πεθάνουν», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Τα υλικά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 300.000 ανθρώπων και περιλαμβάνουν φάρμακα για 1.200 τραυματίες και 1.500 καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, διαβητικούς, διευκρίνισε ο Οργανισμός.

    Στην Αίγυπτο υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα να εκτοπιστούν οι κάτοικοι της Γάζας λόγω της πολιορκίας του θύλακα και των ισραηλινών βομβαρδισμών. Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος λέει ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να παραμείνουν στη γη τους και εργάζεται για να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας εντός της Λωρίδας της Γάζας.

  • Χτυπήθηκε κονβόι πολιτών που έφευγε από τη Γάζα - BBC: Και παιδιά μεταξύ των θυμάτων

    15:07:34

    Κονβόι πολιτών που έφευγε χθες από τη βόρεια Γάζα χτυπήθηκε από πυρά, σύμφωνα με αναφορές του BBC.

    Ειδικότερα, χθες, δύο οδοί εκκένωσης της Γάζας είχαν ανοίξει μετά από τελεσίγραφο που έδωσε στη Χαμάς το Ισραήλ για απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή.

    Οι εν λόγω οδοί ήταν γεμάτες κόσμο όλη μέρα που απομακρύνονταν από τη βόρεια Γάζα με κατεύθυνση προς τον νότο. Ωστόσο πυρά έπληξαν αυτοκινητοπομπή πολιτών, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Μάλιστα, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, με τα ανήλικα θύματα να είναι τα περισσότερα μεταξύ δύο έως πέντε ετών.

    Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ από την πλευρά της η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) λέει ότι διεξάγει έρευνα και είπε ότι οι εχθροί της προσπαθούν να εμποδίσουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά.

    Από τις επιθέσεις, δημοσιεύτηκαν και σχετικά βίντεο.

    ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

    {https://twitter.com/ragipsoylu/status/1712869288392942013}

    {https://twitter.com/ragipsoylu/status/1712959287188754440}

  • Κατάρ και Σαουδική Αραβία «απορρίπτουν κατηγορηματικά τον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας»

    14:57:08

    Τόσο το Κατάρ όσο και η Σαουδική Αραβία δηλώνουν ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά τη βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων εντός της Γάζας, αφού το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της και να κατευθυνθούν νότια.

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρεται ότι ζητά «την άρση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας και την παροχή πλήρους προστασίας στους Παλαιστίνιους πολίτες σύμφωνα με τους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους».

    Παρόμοια σχόλια αναρτήθηκαν στο Χ από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το BBC.

    Επίσης, ζητούσε την παροχή βοήθειας και ιατρικών προμηθειών στους κατοίκους της Γάζας, «ιδίως καθώς η άρνηση αυτών των βασικών αναγκών – προκειμένου να ζήσουν με αξιοπρέπεια – ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου

    14:36:25

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε, το Σάββατο (14/10), με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς.

    Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλληπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Ακόμα, ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Χαμάς: «Η δολοφονία των οικογενειών που φεύγουν, θα αυξήσει την προσκόλληση στη γη μας»

    14:22:05

    Η Χαμάς αναφέρει ότι η δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, την Παρασκευή (13/10), καθώς κατευθύνονταν προς τη νότια Γάζα μετά την εντολή εκκένωσης του ισραηλινού στρατού, είναι «ένα αποτρόπαιο έγκλημα που θα αυξήσει την προσκόλληση του λαού μας στη γη του».

    «Η σφαγή αποκαλύπτει την έκταση των ισραηλινών ψεμάτων και της εξαπάτησης, μετά τις ύποπτες ισραηλινές εκκλήσεις προς τον λαό μας να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Στοχοποιήθηκαν άμεσα από [τις ισραηλινές δυνάμεις] διαπράττοντας ένα αποτρόπαιο έγκλημα που θα παραμείνει μια απόδειξη της σιωνιστικής τρομοκρατίας και επιθετικότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, σύμφωνα με το Al Jazeera.

    Ακόμα, η παλαιστινιακή οργάνωση πρόσθεσε ότι παρά τα «συστηματικά εγκλήματα και τις παραβιάσεις, που καλύπτονται από την αμερικανική και δυτική συνενοχή και προκατάληψη και την πολιτική των διπλών μέτρων και σταθμών στις σχέσεις τους με τον δίκαιο αγώνα μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας, αυτός ο πόλεμος δεν θα καταφέρει να σπάσει τη θέληση του λαού μας, ο οποίος στέκεται ενωμένος με την αντίστασή του, απορρίπτοντας κάθε μορφή εκτοπισμού από τη γη του».

    {https://youtu.be/fmToOXAHD-w}

  • Νέα προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους της Γάζας

    13:49:31

    Ο ισραηλινός στρατός συνιστά στους κατοίκους της βόρειας Γάζας «να μην καθυστερήσουν» την εκκένωση προς τα νότια της περιοχής, ενώ το τελεσίγραφο λήγει στις 4 μ.μ. [τοπική ώρα], σύμφωνα με το TF1 Info.

  • «Ζήτημα ζωής και θανάτου» – Τελειώνει το νερό στη Γάζα

    13:47:15

    Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως ζήτημα «ζωής και θανάτου», προειδοποιώντας ότι η παροχή καθαρού νερού για τα 2 εκατομμύρια κατοίκους εκεί εξαντλείται επικίνδυνα. Ακόμα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για αυξανόμενους κινδύνους ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό.

    «Έχει γίνει ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι επιτακτική ανάγκη, πρέπει να παραδοθούν τώρα καύσιμα στη Γάζα για να καταστεί διαθέσιμο το νερό για 2 εκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε σε δήλωσή του, το Σάββατο (14/10), ο γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί. Ο ίδιος υπογράμμισε τις καταστροφικές επιπτώσεις του αποκλεισμού στη Γάζα, η οποία δεν έχει λάβει νέα ανθρωπιστική βοήθεια εδώ και μία εβδομάδα.

    «Το καθαρό νερό τελειώνει στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το εργοστάσιο ύδρευσης και τα δημόσια δίκτυα ύδρευσης σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι άνθρωποι αναγκάζονται τώρα να χρησιμοποιούν βρώμικο νερό από πηγάδια, αυξάνοντας τους κινδύνους των υδατογενών ασθενειών. Η Γάζα βρίσκεται, επίσης, υπό διακοπή ρεύματος από τις 11 Οκτωβρίου, γεγονός που επηρεάζει την παροχή νερού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η UNRWA αναγκάστηκε να μεταφέρει τις κεντρικές της λειτουργίες από την πόλη της Γάζας σε μια τοποθεσία στη νότια Γάζα μετά την ισραηλινή εντολή εκκένωσης που εκδόθηκε την Παρασκευή (13/10), σύμφωνα με το CNN. Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι το νερό «τελειώνει» τώρα και στη νέα της τοποθεσία, καθώς συνεχίζουν να καταφθάνουν χιλιάδες εκτοπισμένοι πολίτες από τη βόρεια Γάζα.

    «Μόνο τις τελευταίες 12 ώρες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Η έξοδος συνεχίζεται καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται προς τα νότια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας. Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μόνο μέσα σε μία εβδομάδα», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Επίσης, Φιλίπ Λαζαρινί τονίζει το εξής: «Πρέπει να φέρουμε τώρα καύσιμα με φορτηγά στη Γάζα. Τα καύσιμα είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν οι άνθρωποι ασφαλές πόσιμο νερό. Αν όχι, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από σοβαρή αφυδάτωση, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και γυναίκες. Το νερό είναι πλέον η τελευταία εναπομείνασα σανίδα σωτηρίας. Κάνω έκκληση να αρθεί τώρα η πολιορκία της ανθρωπιστικής βοήθειας».

  • Συμφωνία για προσωρινό άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα

    13:23:53

    Οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ανοίξουν προσωρινά το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ώστε να μπορέσουν οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν στη Λωρίδα της Γάζας να απομακρυνθούν από τις περιοχές που βομβαρδίζονται, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (14/10).

    Σύμφωνα με τη Washington Post, υπάρχουν περίπου 500-600 Παλαιστίνιοι που έχουν αμερικανική υπηκοότητα στη Γάζα και πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε επαφή με τις αμερικανικές Αρχές.

    Αναφέρεται ότι η συμφωνία επετεύχθη στο πλαίσιο συνομιλιών μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Καΐρου, στις οποίες συμμετείχαν, επίσης, το Ισραήλ και το Κατάρ. Πηγή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι το πέρασμα θα ανοίξει το Σάββατο μεταξύ 12:00 και 17:00 [τοπική ώρα].

  • Ισραήλ: Τουλάχιστον 173 ρουκέτες έχουν πλήξει την πόλη Ασκελόν

    13:19:42

    Τουλάχιστον 173 ρουκέτες έπληξαν την πόλη της Ασκελόν από την έναρξη της επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη» από το περασμένο Σάββατο (07/10), σύμφωνα με τον δήμο της πόλης.

    Πρόκειται για 1.015 ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς με στόχο την πόλη. Ο δήμος ζητά από τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

    Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να είναι διασκορπισμένες σε όλη την πόλη, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (14/10), προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας και αποτροπής στην περιοχή, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

  • Το συνοριακό πέρασμα Γάζας – Αιγύπτου θα μπορούσε να ανοίξει σήμερα

    13:15:51

    Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ για να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο, το απόγευμα του Σαββάτου (14/10), όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    «Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση ώστε να είναι ανοιχτό από τις 12 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

    Ακόμα, σύμφωνα με το Sky News, ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι Αιγύπτιοι, οι Ισραηλινοί και οι Καταριανοί συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό».

    Επισημαίνεται ότι η Αίγυπτος αποκλείει τακτικά το πέρασμα σε όλους τους ανθρώπους εκτός από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • IDF: Σκοτώθηκε ο διοικητής της Χαμάς που ηγήθηκε της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ

      13:02:56

      Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ δήλωσε, το Σάββατο (14/10), ότι σκότωσε τον Αλί Καντί, τον διοικητή της Χαμάς που ηγήθηκε της διασυνοριακής επίθεσης εναντίον ισραηλινών οικισμών το περασμένο Σάββατο (07/10).

      Ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι ο Αλί Καντί σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπειτα από προσπάθειες πληροφοριών της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet και της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών.

      {https://twitter.com/warintel4u/status/1713128905547354452}

    • Τα σχέδια της Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ: «Σκοτώστε, πάρτε ομήρους»

      12:57:26

      Έγγραφα που περιήλθαν αποκλειστικά στην κατοχή του NBC News, το Σάββατο (14/10), δείχνουν ότι η Χαμάς δημιούργησε λεπτομερή σχέδια για να στοχεύσει δημοτικά σχολεία και ένα κέντρο νεολαίας στο ισραηλινό κιμπούτς Κφαρ Σα'αντ, να «σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», να αρπάξει ομήρους και να τους μεταφέρει γρήγορα στη Λωρίδα της Γάζας.

      Τα σχέδια επίθεσης, τα οποία φέρουν την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα Αραβικά, φαίνεται να αποτελούν εντολές για δύο άρτια εκπαιδευμένες μονάδες της Χαμάς, με σκοπό να περικυκλώσουν και να διεισδύσουν σε χωριά και να στοχεύσουν χώρους, όπου συγκεντρώνονται άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι ισραηλινές Αρχές εξακολουθούν να προσδιορίζουν τον αριθμό των νεκρών στο Κφαρ Σα'αντ.

      {https://twitter.com/NBCNews/status/1712943385424642281}

      Όπως επισημαίνεται, τα εν λόγω έγγραφα βρέθηκαν στα πτώματα των τρομοκρατών της Χαμάς από Ισραηλινούς ανταποκριτές και τα μοιράστηκαν με το NBC News. Περιλαμβάνουν λεπτομερείς χάρτες και δείχνουν ότι η Χαμάς σκόπευε να σκοτώσει ή να πάρει ομήρους πολίτες και μαθητές.

      Διαβάστε περισσότερα εδώ…

    • Ιορδανία: «Περαιτέρω εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα σπρώξει την περιοχή στην άβυσσο μιας ευρύτερης σύγκρουσης»

      12:56:10

      Η Ιορδανία δήλωσε, το Σάββατο (14/10), ότι οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να επιβάλει νέο εκτοπισμό των Παλαιστινίων θα σπρώξει την περιοχή στην «άβυσσο» μιας ευρύτερης σύγκρουσης, ανέφερε το Reuters, το οποίο επικαλείται ο Guardian.

      Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός από το Ισραήλ της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και ο εξαναγκασμός των κατοίκων της να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αποτελούν «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    • Στους 2.215 οι νεκροί στη Γάζα

      12:39:39

      Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα ανήλθε σε τουλάχιστον 2.215, με 8.714 τραυματίες, όπως ανακοίνωσε το τοπικό Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ο Guardian. Ο απολογισμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη ανέρχεται σε 54, πρόσθεσε.

    • Οι στόχοι και τα ρίσκα των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ

      12:10:09

      Οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν δηλώσει ότι η Χαμάς θα εξαφανιστεί από προσώπου γης και η Γάζα δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν. «Κάθε μέλος της Χαμάς είναι νεκρός», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη δολοφονία 1.300 ανθρώπων από μαχητές της οργάνωσης σε μια βίαιη επίθεση στο Ισραήλ.

      Ο στόχος της επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη» φαίνεται πολύ πιο φιλόδοξος από οτιδήποτε έχει σχεδιάσει ο στρατός στη Γάζα κατά το παρελθόν, σύμφωνα με το BBC. Αυτή είναι, όμως, μια ρεαλιστική στρατιωτική αποστολή και πώς μπορούν οι διοικητές της να την εκπληρώσουν;

      Μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνει αστικές μάχες και ενέχει τεράστιους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό. Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ήδη στοιχίσει εκατοντάδες ζωές και περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ο στρατός έχει το πρόσθετο καθήκον να διασώσει τουλάχιστον 150 ομήρους, που κρατούνται σε άγνωστες τοποθεσίες σε όλη τη Γάζα.

      Ο Χέρζι Χαλέβι, αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), έχει ορκιστεί να «διαλύσει» τη Χαμάς και έχει ξεχωρίσει τον πολιτικό της επικεφαλής στη Γάζα. Υπάρχει, όμως, ένα τελικό όραμα για το πώς θα είναι η Γάζα μετά από 16 χρόνια βίαιης κυριαρχίας της Χαμάς;

      Διαβάστε περισσότερα, κάνοντας κλικ εδώ…

    • Βίντεο από την εξουδετέρωση ενόπλων που προσπάθησαν να μπουν στο Ισραήλ από τον Λίβανο

      11:58:05

      Στη δημοσιότητα έδωσε, το Σάββατο (14/10), ο ισραηλινός στρατός ένα βίντεο από την εξουδετέρωση «ενός αριθμού τρομοκρατών» μετά την προσπάθειά τους να περάσουν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος.

      {https://twitter.com/idfonline/status/1713101827598594456}

    • Σειρήνες ηχούν στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ

      11:41:14

      Γι' άλλη μια φορά, σειρήνες πολέμου ηχούν στο κεντρικό και στο νότιο Ισραήλ υπό τον φόβο νέων ρουκετών από την παλαιστινιακή Χαμάς, σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Προειδοποίηση από τον Ιρανό ΥΠΕΞ για επέκταση του πολέμου εάν συνεχιστεί ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας

      11:39:26

      Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε, την Παρασκευή (13/10), ότι εάν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν σταματήσουν αμέσως, η βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

      Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν βρίσκεται σε περιοδεία που τον οδήγησε στη Βαγδάτη πριν από τη Βηρυτό και αργότερα, μέσα στην ημέρα, πήγε στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό. Το Ιράν ηγείται του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» που περιλαμβάνει ισχυρές οργανώσεις στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης στο Ιράκ.

      Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν μίλησε σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό έπειτα από συνάντηση με τον Λιβανέζο ομόλογό του, κατά την οποία οι δύο αξιωματούχοι ζήτησαν να τερματιστούν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Συναντήθηκε, επίσης, με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.

      Υπήρξαν ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί στα σύνορα του Λιβάνου, όπου οι μαχητές της Χεζμπολάχ βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο (07/10), που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς.

      Πάντως, την Πέμπτη (12/10), ο στρατός του Ισραήλ έπληξε δύο από τα κυριότερα διεθνή αεροδρόμια της Συρίας, στη Δαμασκό και στο Χαλέπι, θέτοντάς τα εκτός λειτουργίας. Οι πτήσεις εκτρέπονταν σε ένα αεροδρόμιο στην παράκτια επαρχία της Λατάκια. Τα πλήγματα έγιναν μετά την εκτόξευση βλημάτων από τη Συρία προς τα – κατεχόμενα από το Ισραήλ – Υψίπεδα του Γκολάν.

      Οι σποραδικές πράξεις βίας κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο, τη Δευτέρα (09/10), τριών μαχητών της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο την Τετάρτη (11/10).

      Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε τους άλλους παίκτες στη Μέση Ανατολή να μην συμμετάσχουν στη σύγκρουση, στέλνοντας αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή και υποσχόμενος πλήρη υποστήριξη στο Ισραήλ.

      «Το αστείο είναι ότι την ώρα που η Αμερική καλεί τα μέρη για αυτοσυγκράτηση, επιτρέπει στους εγκληματίες της ψεύτικης σιωνιστικής οντότητας να σκοτώνουν γυναίκες, παιδιά και αμάχους στη Γάζα», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν. Προειδοποίησε, ακόμα, ότι «αν αυτά τα οργανωμένα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η σιωνιστική οντότητα δεν σταματήσουν αμέσως, τότε μπορούμε να φανταστούμε κάθε πιθανότητα». Δεν διευκρίνισε περαιτέρω, αλλά ήταν μια προφανής νύξη ότι οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

      Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Αλί Μπαράκε, δήλωσε στο Associated Press, αυτή την εβδομάδα, στη Βηρυτό ότι σύμμαχοι όπως το Ιράν και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ «θα συμμετάσχουν στη μάχη αν η Γάζα υποβληθεί σε έναν πόλεμο εξόντωσης».

      Ακόμα, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε: «Η Αμερική δεν μπορεί να στέλνει όπλα και βόμβες για να σκοτώσει γυναίκες, παιδιά και αμάχους στη Γάζα και ταυτόχρονα καλεί όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση». Επίσης, ο ίδιος κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών και τον ηγέτη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, μιας ομάδας 57 χωρών με σημαντικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς, να πραγματοποιήσουν συνάντηση για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα.

      Μετά τη συνάντησή του με τον Νατζίμπ Μικάτι, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του στη Βηρυτό είναι η διατήρηση της ασφάλειας στο Λίβανο εν μέσω περιφερειακών εντάσεων. «Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι η ασφάλεια στο Λίβανο και το πώς θα διατηρηθεί η ηρεμία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό που έκανε η Χαμάς, το Σαββατοκύριακο (07-08/10), ήταν απάντηση στην πολιτική του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    • Γαλλία: Κινητοποιεί 7.000 στρατιώτες για επιπλέον περιπολίες ασφαλείας

      11:17:39

      Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (14/10), διέταξε την κινητοποίηση 7.000 στρατιωτών για αυξημένες περιπολίες ασφαλείας.

      Σύμφωνα με το Sky News, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, κήρυξε συναγερμό για τρομοκρατία και κινητοποίησε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας μετά τη θανάσιμη μαχαιριά που δέχτηκε ένας δάσκαλος και τον τραυματισμό άλλων δύο ατόμων σε ισλαμιστική επίθεση.

      Ο 20χρονος ύποπτος, ο οποίος είναι πρώην μαθητής του λυκείου όπου έγινε η επίθεση, συνελήφθη και βρισκόταν σε κρατικό κατάλογο παρακολούθησης ατόμων που συνιστούσαν δυνητικό κίνδυνο για την ασφάλεια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

      Τώρα, το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες θα κινητοποιηθούν από το βράδυ της Δευτέρας (16/10) μέχρι νεωτέρας, στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης επιχείρησης που πραγματοποιεί τακτικά περιπολίες στα μεγάλα κέντρα των πόλεων και σε τουριστικούς χώρους.

      Ο συναγερμός ασφαλείας έρχεται καθώς η Γαλλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ράγκμπι και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη Νότια Αφρική, το βράδυ του Σαββάτου (14/10), στον προημιτελικό.

    • Νέες ρουκέτες από τη Γάζα στην πόλη Σντερότ του Ισραήλ

      11:02:53

      Ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, έπληξαν ένα εκπαιδευτικό κέντρο στη νότια πόλη του Ισραήλ, Σντερότ. Άλλες δύο ρουκέτες προσγειώθηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης και σε ανοιχτή έκταση, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Πανικός στη βόρεια Γάζα

      10:41:17

      Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στο βόρειο μισό της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή, προτού εκπνεύσει η προθεσμία των Ισραηλινών, και να μετακινηθούν προς τον νότο. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη φύγει.

      Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η χώρα του στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, ήταν «μόνο η αρχή».

      Τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για τη δολοφονία 1.300 Ισραηλινών κατά τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις ενόπλων της Χαμάς πριν από μία εβδομάδα.

      Στο βόρειο τμήμα της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας επικρατεί πανικός από τότε που το Ισραήλ έριξε φυλλάδια με οδηγίες προς τους κατοίκους να φύγουν. Σχηματίστηκαν γρήγορα μεγάλες ουρές ανθρώπων και οχημάτων στις διαδρομές προς τα νότια, πολλοί δήλωσαν ότι θα αψηφήσουν τη διαταγή ή δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με το BBC.

      Ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για καταστροφή αν τόσοι πολλοί Παλαιστίνιοι αναγκαστούν να φύγουν, καλώντας το Ισραήλ να άρει την πολιορκία της Γάζας για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

      Μια εβδομάδα μετά την πιο θανατηφόρα ημέρα επιθέσεων που έχει υποστεί ποτέ το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του στη Γάζα, λέγοντας ότι στοχεύει στην εξάλειψη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που κυβερνά την περιοχή. Από την πλευρά της, η Χαμάς έχει ορκιστεί να πολεμήσει μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος.

      Με τις προετοιμασίες που έχουν γίνει για μια χερσαία εισβολή, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι δυνάμεις του έχουν ήδη πραγματοποιήσει περιορισμένες επιδρομές στο εσωτερικό της Γάζας με στόχο Παλαιστίνιους που εκτοξεύουν ρουκέτες και συλλέγουν πληροφορίες για δεκάδες ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

      {https://youtu.be/b5a9LAVXZxM}

    • Ισραηλινός στρατός: «Σκοτώσαμε αριθμό τρομοκρατών από τον Λίβανο»

      10:05:09

      Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, το Σάββατο (14/10), ότι σκότωσε «έναν αριθμό τρομοκρατών» μετά την προσπάθειά τους να περάσουν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος.

      Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), ο «τρομοκρατικός πυρήνας» εντοπίστηκε πριν από λίγο.

      Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, όπως αναφέρει το BBC, πραγματοποίησε το χτύπημα χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ούτε με την οργάνωση στην οποία ανήκαν.

      {https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/1713071177852125367}

    • Μπορέλ: «Αποτύχαμε να δημιουργήσουμε δύο κράτη για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους»

      10:02:12

      Ο επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «ο κόσμος έχει αποτύχει στις προσπάθειές του για τη δημιουργία μιας λύσης δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

      «Ο κόσμος έχει αποτύχει παταγωδώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο Πεκίνο, το Σάββατο (14/10), επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία επιτυχία σε μια λύση δύο κρατών εδώ και 30 χρόνια.

      Αναγνώρισε, επίσης, ότι ενώ τα δύο ξεχωριστά κράτη είναι ένας επιθυμητός στόχος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους στο μέλλον, δεν θα λύσει την τρέχουσα σύγκρουση που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (07-08/10).

      Ο Ζοσέπ Μπορέλ μίλησε στην κινεζική πρωτεύουσα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, για θέματα διεθνούς ασφάλειας. «Αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα», ανέφερε συγκεκριμένα ο αξιωματούχος της Ε.Ε., σύμφωνα με τη Haaretz.

      Επανέλαβε, ακόμα, την υποστήριξή του στη στάση του ΟΗΕ, ο οποίος κρατά δημοσίως αποστάσεις από την έκκληση του ισραηλινού στρατού για μαζική εκκένωση της βόρειας Γάζας. «Είναι απλά αδύνατο, δεν μπορείς να μετακινήσεις έναν τέτοιο όγκο ανθρώπων», τόνισε ο Ζοσέπ Μπορέλ.

      Ακόμα, ο ίδιος είπε πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, προσθέτοντας ότι το δικαίωμα αυτό πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

      Ερωτηθείς αν κάλεσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, ο Ζοσέπ Μπορέλ απάντησε ότι οι δύο τους συζήτησαν τι θα μπορούσε να κάνει ο καθένας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

      Η Κίνα προσπαθεί να διατηρήσει την ουδέτερη θέση της και να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Πάντως, το Πεκίνο δεν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά επέκρινε το γεγονός ότι στη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους άμαχοι.

      {https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/1713079693455372770}

    • Νεκροί 24 Ταϊλανδοί, έχουν τραυματιστεί 16

      09:53:07

      Ο απολογισμός των Ταϊλανδών που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αυξήθηκε σε 24, όπως ανακοίνωσε, το Σάββατο (14/10), ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας.

      «Ενημερώθηκα ότι ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέρχεται σε 24», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τη Le Monde. Δύο υπήκοοι της Ταϊλάνδης τραυματίστηκαν, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 16.

      Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονταν στο Ισραήλ, κυρίως ως γεωργικοί εργάτες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας του βασιλείου. Οι Αρχές της χώρας δεν έχουν νέα για τους 16 Ταϊλανδούς ομήρους.

    • Ισραηλινός στρατός: «Άγνωστα αντικείμενα καταρρίφθηκαν στη Χάιφα»

      09:49:50

      Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χάγκαρι, αναφέρθηκε, το Σάββατο (14/10), στα περιστατικά που συνέβησαν στον βορρά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε κατάρριψη δύο αγνώστων στόχων πάνω από τη Χάιφα το Σάββατο στη 1:00 π.μ. (τοπική ώρα), αλλά σε αυτό το σημείο, ο στρατός δεν γνωρίζει τι ήταν ο στόχος.

      Περίπου 20 δευτερόλεπτα αργότερα, όπως αναφέρει η Haaretz, υπήρξαν αναφορές για διείσδυση αεροσκαφών στην περιοχή Σεφαράμ, τα οποία καταρρίφθηκαν. Ο Ντάνιελ Χάγκαρι πρόσθεσε ότι, γύρω στις 3:00 π.μ., η Χεζμπολάχ εκτόξευσε έναν πύραυλο εδάφους-αέρος προς ένα ισραηλινό UAV – οι IDF στόχευσαν την υποδομή της οργάνωσης σε απάντηση.

    • Χαμάς: «Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 70 Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη Γάζα»

      09:22:04

      Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 70 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε περισσότερους από 200 καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας, αφού προειδοποίησε τους κατοίκους ότι έπρεπε να εκκενώσουν το νότιο τμήμα της Λωρίδας.

      Η ανακοίνωση της Χαμάς, την οποία επικαλείται η Haaretz, αναφέρει ότι γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση, προσθέτοντας ότι το περιστατικό αυτό καταδεικνύει «την έκταση των ψεμάτων και της εξαπάτησης» των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στην έκκλησή τους προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την περιοχή για να μην πάθουν κακό αθώοι.

    • Ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους κατοίκους στη Γάζα

      09:03:16

      Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ενημέρωσε στα Αραβικά, το Σάββατο (14/10), τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας ότι μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας μέσω δύο διαδρομών από τις 10:00 μέχρι και τις 16:00 και ότι δεν θα υπάρξουν αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, σύμφωνα με τη Haaretz.

      {https://twitter.com/AvichayAdraee/status/1713065991511388610}

    • Ισραηλινός στρατός: «Σκοτώσαμε τον ηγέτη των εναέριων δυνάμεων της Χαμάς»

      08:56:57

      Ο ισραηλινός στρατός είπε, το Σάββατο (14/10), ότι σκότωσε τον ηγέτη των εναέριων δυνάμεων της Χαμάς, Μουράντ Αμπού Μουράντ, και επιτέθηκε σε δεκάδες στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

      Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ο Μουράντ Αμπού Μουράντ «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των τρομοκρατών» για την επίθεση του περασμένου Σαββάτου (07/08) σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Η Σαουδική Αραβία παγώνει τις συνομιλίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ

      08:43:06

      Η Σαουδική Αραβία φέρεται να διακόπτει τις συνομιλίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ένα σημαντικό διπλωματικό πλήγμα στον απόηχο της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ.

      Το Bloomberg και το Reuters ανέφεραν, την Παρασκευή (13/04), επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, ότι οι Σαουδάραβες δεν τερματίζουν τις συνομιλίες, αλλά αντίθετα τις παγώνουν μέχρι να υποχωρήσει η βία. Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο μετά την εισβολή της Χαμάς, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε χιλιάδες αμάχους, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

      Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μίλησε με τον Πρόεδρο του Ιράν αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας μια υποχώρηση από τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να απομονώσει το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς.

      Η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, το περασμένο Σάββατο (07/10), σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, τραυματίζοντας χιλιάδες και απαγάγοντας περισσότερους από εκατό. Ο πόλεμος του Ισραήλ έχει τη δηλωμένη φιλοδοξία να «εξουδετερώσει τη Χαμάς».

      {https://twitter.com/haaretzcom/status/1712890215218794567}

    • Κρατούνται περισσότεροι από 120 αιχμάλωτοι

      08:07:58

      Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε, το Σάββατο (14/10), σύμφωνα με τον Guardian, ότι επιβεβαίωσε πως περισσότεροι από 120 άμαχοι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από τη Χαμάς.

      {https://twitter.com/IDF/status/1713040749678231832}

    • Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα είναι πολύ τεταμένη»

      07:51:18

      Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Τζόναθαν Κονρίκους, είπε στην ενημέρωση που έγινε το Σάββατο (14/10) ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα είναι «πολύ τεταμένη».

      «Μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν έναν αντιαρματικό πύραυλο προς τα ισραηλινά στρατεύματ», σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος σημείωσε: «Υπήρξε μια σύντομη μάχη και η κατάσταση τελικά ηρέμησε. Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και έριξε, επίσης, πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών».

      Ακόμα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζόναθαν Κονρίκους ανέφερε: «Αυτές οι δύο απόπειρες αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από τις IDF, αλλά η κατάσταση στα βόρεια σύνορα παραμένει πολύ τεταμένη και παρακολουθούμε πολύ στενά τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ με πρόσθετες ενισχυμένες δυνατότητες στον βορρά».

      {https://twitter.com/IDF/status/1713037101896204637}

    • Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Στόχος μας να διαλύσουμε τη Χαμάς»

      07:48:09

      «Οι ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες βρίσκονται σε σχηματισμό γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και αρκετές ημέρες» είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους, προσθέτοντας: «Βρίσκονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά και προετοιμάζονται για οποιονδήποτε στόχο αναλάβουν, οποιαδήποτε αποστολή».

      Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος. Η τελική κατάσταση αυτού του πολέμου είναι να διαλύσουμε τη Χαμάς και τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση, ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά τη δυνατότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε Ισραηλινούς πολίτες ή στρατιώτες».

    • Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Δεν προσπαθούμε να σκοτώσουμε ή να τραυματίσουμε κανέναν πολίτη»»

      07:44:09

      Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Τζόναθαν Κονρίκους, ενημέρωσε, το Σάββατο (14/10), για την κατάσταση στη Γάζα.

      Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ισραηλινού στρατού, εκδόθηκε προθεσμία προς τους Παλαιστίνιους πολίτες ώστε να μετακινηθούν νότια και να μην βρίσκονται σε περιοχή όπου οι IDF «πρόκειται να ενισχύσουν τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις».

      Υπήρξε «μια σημαντική μετακίνηση Παλαιστινίων πολιτών προς τα νότια» είπε ο Τζόναθαν Κονρίκους και επέκρινε τη Χαμάς που λέει στους πολίτες να μείνουν στη θέση τους, κατηγορώντας την οργάνωση ότι χρησιμοποιεί «τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες της».

      Ακόμα, σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν προσπαθούμε να σκοτώσουμε ή να τραυματίσουμε κανέναν πολίτη».

    • Η πρώτη επιχείρηση του Ισραήλ στο έδαφος της Γάζας

      07:30:48

      Πτώματα Ισραηλινών εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Γάζα που πραγματοποίησαν, το βράδυ της Παρασκευής (13/10), δυνάμεις υπό τη διοίκηση της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

      Από τις δυνάμεις κοντά στα σύνορα ελήφθησαν αναφορές ότι υπήρξαν «ανακαλύψεις», οι οποίες ερευνήθηκαν και οδήγησαν στη μετέπειτα απόφαση να σταλεί μεγάλη δύναμη υπό τη διοίκηση του αντισυνταγματάρχη Σιμόν Πουτραμπάνι, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

      Η επιχείρηση διεξήχθη από κοινού από μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένες μονάδες, οι οποίες εξουδετέρωσαν έναν πυρήνα της Χαμάς που εκτόξευε αντιαρματικούς πυραύλους σε ισραηλινό έδαφος. Αυτή ήταν η πρώτη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό της Γάζας από την έναρξη του πολέμου πριν από έξι ημέρες.

    • Μπάιντεν: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τους Αμερικανούς αιχμαλώτους»

      07:27:22

      Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι μίλησε με τις οικογένειες Αμερικανών που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και ότι «αγωνιούν», μη γνωρίζοντας την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

      Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε στο CBS: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους βρούμε, δουλεύουμε σκληρά γι' αυτό».

      {https://twitter.com/POTUS/status/1712948838787371175}

    • Στους 1.900 οι νεκροί στη Γάζα

      07:25:06

      Τουλάχιστον 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ των οποίων 614 παιδιά και 370 γυναίκες, όπως ανακοίνωσε, την Παρασκευή (13/10), το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

      Ακόμα, τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Guardian.

    • Γκουτέρες: «Ακόμα και οι πόλεμοι έχουν κανόνες»

      07:14:17

      Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε «νέο επικίνδυνο χαμηλό» και ζήτησε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση για να μπορέσουν να φτάσουν καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όσους έχουν ανάγκη.

      «Ακόμα και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους την Παρασκευή (13/10). Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε την κρίση σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

      {https://twitter.com/antonioguterres/status/1713010483723382878}

Ροή Ειδήσεων