LIVE BLOG: Στους 2.670 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 724 παιδιά και 459 γυναίκες

LIVE BLOG: Στους 2.670 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 724 παιδιά και 459 γυναίκες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πλήρη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - Λεπτό προς λεπτό ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή.
Hussein Malla/AP

19:12 - 15/10/2023
Τελευταία ενημέρωση: 22:33 - 15/10/2023

Το Ισραήλ λέει ότι ετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια του πολέμου του με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων επιθέσεων και «σημαντικών χερσαίων επιχειρήσεων». Μάλιστα, άρχισε την επίθεση αντιποίνων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, από τις οποίες σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι.

Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει 1,1 εκατ. ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Γάζα να απομακρυνθούν νότια για την ασφάλειά τους. Σε βίντεο έχουν καταγραφεί εκρήξεις και πτώματα κατά μήκος μιας διαδρομής εκκένωσης της Γάζας την Παρασκευή (13/10), καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στον πυκνοκατοικημένο θύλακα.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βαθαίνει, με προειδοποιήσεις ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, καθώς το Ισραήλ επιβάλλει «πλήρη πολιορκία». Περισσότεροι από 2.450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο έδαφος που διοικείται από τη Χαμάς από το περασμένο Σάββατο (07/10), όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Όλες οι εξελίξεις στο live blog του iEidiseis.

{https://youtu.be/bm1VYIU3tZc}


LIVE

  • «Διαφημιστικό κόλπο» η ανανέωση της παροχής νερού στη Γάζα, λένε οι κάτοικοι

    21:43:02

    Η ισραηλινή απόφαση να ανανεώσει την παροχή νερού σε περιοχές της νότιας Γάζας θα πρέπει να ληφθεί με προσοχή, αναφέρουν ορισμένοι Παλαιστίνιοι στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

    «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα διαφημιστικό κόλπο και τεχνική για απόσπαση προσοχής. Πολύ λίγοι άνθρωποι θα πάρουν νερό στην πραγματικότητα. Η εστίαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στα τρόφιμα και τα καύσιμα για ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Ρεφάατ Αλ Αρέρ, συγγραφέας από τη Γάζα.

    {https://twitter.com/mljtpa/status/1713625927530278921}

  • Επικοινωνία Μπάιντεν - Μαχμούντ Αμπάς για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

    21:14:50

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε και σήμερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν στο Twitter (X).

    Ο Μπάιντεν είπε στον Αμπάς ότι συνεργάζεται με τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή για να διασφαλισθεί ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες θα φθάσουν τους πολίτες στην Γάζα.

    {https://twitter.com/POTUS/status/1713587818637689030}

  • Ο Μακρόν προειδοποίησε τον ιρανό ομόλογό του έναντι οποιασδήποτε κλιμάκωσης της σύρραξης

    21:12:40

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραϊσί σε τηλεφωνική του επικοινωνία σήμερα έναντι οποιασδήποτε κλιμάκωσης ή επέκτασης της σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς «κυρίως στον Λίβανο», ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

    Ο Εμανουέλ Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη όλοι να καταδικάσουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και να εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές ομάδες που χτύπησαν τον πληθυσμό του».

    Η Γαλλία θα συνεχίσει «τις προσπάθειές της για την αποφυγή ανάφλεξης» στην Μέση Ανατολή ή ενίσχυσης του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Χαμάς, δήλωσε σήμερα από το Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, ανησυχητική. Είναι σοβαρή», είπε επικαλούμενη την υπευθυνότητα όλων των ηγετών.

    «Το Ισραήλ γνώρισε το ανείπωτο», είπε . «Τίποτε δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία. Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δικαιολογία, ούτε εξήγηση» και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην στυγνότητα της Χαμάς».

    Ομως, η ισραηλινή απάντηση στην Χαμάς «πρέπει να είναι σθεναρή, ισχυρή και δίκαιη», τόνισε η Κατρίν Κολονά επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβασθεί το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίακιο.

    «Είναι σημαντικό τα Ηνωμένα Εθνη να μπορέσουν να μεταφέρουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης στον νότιο τομέα της Γάζας. Νερό διανεμήθηκε τμηματικά, είναι ένα πρώτο βήμα».

    «Μην γελιόμαστε, είναι σημαντικό θα θυμόμαστε ότι η Χαμάς κάνει κακό στους Παλαιστίνιους», είπε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η ισλαμική οργάνωση «κρατά όμηρο τον παλαιστινιακό πληθυσμό».

    Μετά το Ισραήλ, η Κατρίν Κολονά επισκέπτεται την Αίγυπτο και αύριο θα βρίσκεται στον Λίβανο.

  • Στους 155 οι αιχμάλωτοι στη Γάζα

    21:01:38

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οεπιβεβαιωμένος αριθμός των αιχμαλώτω που κρατούνται στη Γάζα είναι 155.

    «Ενημερώσαμε τις οικογένειες 155 αιχμαλώτων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

  • Η έδρα των κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο επλήγη από ρουκέτα

    20:33:30

    Η έδρα των κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο επλήγη από ρουκέτα, ανακοίνωσε η Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι υπάρχει κλιμάκωση στην ανταλλαγή πυρών στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο.

    «Η έδρα μας στην Νακούρα χτυπήθηκε από ρουκέτα και προσπαθούμε να εξακριβώσουμε την προέλευσή της», ανακοίνωσε η Unifil, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

    «Οι επιθέσεις κατά αμάχων ή κατά του προσωπικού του ΟΗΕ συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και μπορούν να αποτελούν εγκλήματα πολέμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  • Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

    20:06:56

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής, για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

  • Κοινή δήλωση των «27» της ΕΕ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση

    19:26:42

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς και τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ και εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τις απώλειες ζωών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόμο» τονίζουν τα 27 κράτη - μέλη στη δήλωσή τους που αντικατοπτρίζει την κοινή θέση σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Οι 27 τονίζουν « έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε τέτοιες βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».

    Παράλληλα, η ΕΕ καλεί τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους χωρίς καμία προϋπόθεση και επαναλαμβάνει τη σημασία της παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει τους αμάχους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Γάζα σε συντονισμό με τους εταίρους, διασφαλίζοντας ότι δε γίνεται κατάχρηση της βοήθειας από τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι 27 τονίζουν ότι «είναι κρίσιμο να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση».

    Επίσης, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών μέσω ανανεωμένων προσπαθειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    «Υπογραμμίζουμε την ανάγκη ευρείας συνεργασίας με τις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές καθώς και με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης» καταλήγει η κοινή δήλωση.

  • Τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

    19:22:27
    • Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια αεροπορική, επίγεια και θαλάσσια επίθεση με στόχο τη «συντριβή της Χαμάς» ανά πάσα στιγμή.
    • Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το Ισραήλ πραγματοποιούσε περαιτέρω βομβαρδιστικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας. Προέτρεψε επίσης όλους στη βόρεια Γάζα να κατευθυνθούν νότια, ενώ το τελεσίγραφο προς τους αμάχους για εκκένωση εξέπνευσε.
    • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 2.670 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Κυριακή και άλλοι 9.200 έχουν τραυματιστεί. Επίσης, περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη.
    • Η κυβέρνηση του Ισραήλ δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς ξεπέρασε τους 1.400.
    • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε Ννες δηλώσεις για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας τη στήριξή του στο Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τις απώλειες αμάχων.
    • Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7/10 ξεπέρασαν τους 1.400.
  • Νέο μήνυμα Μπλίνκεν: Στηρίζουμε το Ισραήλ αλλά δεν θέλουμε απώλειες αμάχων

    18:53:21

    Νέες δηλώσεις για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας τη στήριξή του στο Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τις απώλειες αμάχων.

    Με το Ισραήλ να είναι έτοιμο για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε και πάλι ότι προέχει να προστατευτούν οι άμαχοι.

    mplinken_680ad.jpg

  • Γάζα: 50 οικογένειες σβήστηκαν από το ληξιαρχείο

    18:46:00

    Τουλάχιστον 50 οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σβηστεί από το ληξιαρχείο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Όλα τα μέλη των οικογενειών αυτών σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, ανέφερε το υπουργείο.

  • Στους 2.670 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

    18:34:55

    Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασε τους 2.670, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 724 παιδιά και 459 γυναίκες. Ακόμα, στους 9.200 υπολογίζονται οι τραυματίες, ενώ περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη.

  • «Όλα δείχνουν ότι είμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη της επιχείρησης»

    18:29:11

    H «ώρα μηδέν» για τη Γάζα πλησιάζει επικίνδυνα, ενώ ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε θέσεις μάχης. Τα τελεσίγραφα των ισραηλινών για εκκένωση του βορείου παλαιστινιακού θύλακα εξέπνευσαν και όλα δείχνουν ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι πιθανότατα θέμα ωρών.

  • Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων από τις επιθέσεις της Χαμάς - Στους 1.400 οι νεκροί

    18:24:55

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7/10 ξεπέρασαν τους 1.400.

    «Πάνω από 1.400 σκοτώθηκαν και πάνω από 120 Ισραηλινοί απήχθησαν από τρομοκράτες της Χαμάς», είπε στους δημοσιογράφους η Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού.

  • Το Ισραήλ άνοιξε ξανά την παροχή νερού στη Γάζα

    18:07:23

    Το Ισραήλ φέρεται να άνοιξε ξανά τους σωλήνες νερού στη νότια Γάζα ύστερα από μία εβδομάδα αποκλεισμού, μεταδίδει το Sky News.

    Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε σε συνέντευξή του στο CNN ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τον ενημέρωσαν ότι το δίκτυο λειτουργεί και πάλι την τελευταία ώρα.

    {https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/1713548749140574647}

  • Συνάντηση του Ιράν με τον ηγέτη της Χαμάς- «Μπορεί να επεκταθεί η σύγκρουση»

    17:49:38

    «Μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να κλιμακώσει τις συγκρούσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», προειδοποίησε το Ιράν με αφορμή την κρίση στο Παλαιστινιακό.

    Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, και του εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και τη μη επέκταση των συγκρούσεων», δήλωσε, όπως μετέδωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Αμιραμπντολαχιάν είπε ότι όποιος ενδιαφέρεται να αποτρέψει την ανάπτυξη της κρίσης πρέπει να αποτρέψει τις «τρέχουσες βάρβαρες επιθέσεις» του Ισραήλ εναντίον «πολών και αμάχων στη Γάζα». Ο Ιρανός αξιωματούχος επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ για την πλήρη υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

    Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν, βρέθηκε στο Κατάρ το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο μιας περιφερειακής περιοδείας που περιλαμβάνει επισκέψεις στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία.

    Συνάντησε επίσης τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε το Σάββατο 14/10, ο οποίος εδρεύει στη χώρα.

    iran_hamas_sinantisi_1ff2c.jpg

  • Ο γιος και ο γαμπρός του Ερντογάν σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη υπέρ της Παλαιστίνης

    17:33:09

    Σε μεγάλη πορεία υπέρ της Παλαιστίνης, στην Κωνσταντινούπολη, συμμετείχαν χθες ο γιος και ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου ακούστηκαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

    Ο Μπιλάλ Ερντογάν συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον πρώην πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ. Λίγα μέτρα πιο μακριά ήταν ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

    «Ας ξεκαθαρίσουμε την πλευρά μας, θα πρέπει τουλάχιστον να αφήσουμε τα συναισθήματά μας να ακουστούν», δήλωσε ο Μπιλάλ Ερντογάν στο Associated Press.

    Ο φιλοιρανός δημοσιογράφος Babak Taghvaee έκανε σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, δημοσιεύοντας δύο φωτογραφίες του γιου και του γαμπρού του Ερντογάν στην πορεία.

    «Αυτές οι εικόνες είναι απόδειξη της υποστήριξης της Τουρκίας στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Σήμερα, ο γιος του Erdogan, Bilal που είχε δεσμούς με το ISIL (αριστερή εικόνα) και ο γαμπρός του, Selcuk Bayraktar, κατασκευαστής drones Bayraktar, παρευρέθηκαν σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χαμάς και κατά του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη» έγραψε.

    {https://twitter.com/BabakTaghvaee1/status/1713526914915180773}

  • Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβαν

    17:16:23

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολεμικά ελικόπτερα της ισραηλινής Πολεμικής Αροπορίες πραγματοποίησαν επίθεση σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κοντά στα σύνορά των δύο χωρών.

    Οι στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν πέντε από τις εννέα ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν σε ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο, μετέδωσε το Aljazeera.

    Την ίδια ώρα, η Χαμάς επιτίθεται στο Τελ Αβίβ με ρουκέτες.

    {https://twitter.com/WarMonitors/status/1713560917126877461}

    {https://twitter.com/WarMonitors/status/1713561544506630556}

  • Αίγυπτος: Η αντίδραση του Ισραήλ υπερβαίνει τα όρια της αυτοάμυνας, λέει ο πρόεδρος Σίσι

    17:11:04

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς υπερβαίνει τα όρια της αυτοάμυνας και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία.

    Στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στο Κάιρο, ο Σίσι είπε επίσης ότι απορρίπτει τη στοχοθέτηση αμάχων.

  • Οι σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ - «Δεν θέλουμε πόλεμο στο βόρειο μέτωπο», λέει ο υπ. Άμυνας

    16:54:13

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό της και, εάν η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δείξει αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα όπως είναι σήμερα.

    Λίγα λεπτά νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού σε όλο το βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με πυραύλους.

  • Ομαδικοί τάφοι στη Γάζα λόγω έλλειψης χώρου στα νεκροταφεία

    16:39:15

    Δραματικές στιγμές βιώνει η Γάζα, καθώς δεκάδες Παλαιστίνιοι θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, λόγω του συντριπτικού αριθμού των θυμάτων και της έλλειψης χώρου στα τοπικά νεκροταφεία, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

    gaza_omadikos_tafos1_62ed2.jpg

    gaza_omadikos_tafos2_fc8c4.jpg

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Ισραήλ: Ο στρατός περιμένει την «πολιτική απόφαση» για την επιχείρησή του στη Γάζα

      16:28:24

      Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

      Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του πολιορκημένου θύλακα (περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια, δηλώντας ότι στοχεύει την πόλη της Γάζας ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης.

      Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.

      Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια «πολιτική απόφαση». «Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία», είπε ο Χεχτ.

      Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και «ανθρωπιστικά ζητήματα» με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός υπογράμμισε «τη στρατιωτική ισχύ» του Ισραήλ και την «αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

      Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε.

    • Προειδοποίηση ΥΠΕΞ: Αποφύγετε τα ταξίδια σε Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστινιακά Εδάφη

      16:12:26

      Σύσταση προς τους Έλληνες πολίτες για την αποφυγή των επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο απευθύνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

      {https://twitter.com/GreeceMFA/status/1713533757678907635}

    • Εληξε το τελεσίγραφο προς τους κατοίκους της Γάζας

      15:45:01

      Εληξε και το νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ προς τους κατοίκους της βόρεια Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή προς τον Νότο.

      Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που κάνει λόγο για «συντριβή της Χαμάς».

    • Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βόρεια Γάζα (Βίντεο)

      15:26:38

      Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν θέσεις της Χαμάς στα βόρεια της Γάζας με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

      Την ίδια στιγμή ολόκληρη πόλη, η Σντερότ που βρίσκεται στα σύνορα με τα παλαιστινιακά εδάφη έχει εκκενωθεί.

    • «Θα συντρίψουμε τη Χαμάς» - Συνεδριάζει για πρώτη φορά η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

      15:08:51

      Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα, για πρώτη φορά, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

      «Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του. «Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε.

      Η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα του στρατού στο Τελ Αβίβ και ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

    • Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη – Κοέν

      14:44:07

      O υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε τηλεφωνική συνομιλία, το Σάββατο (14/10), με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν.

      Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς και επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη από την Ελλάδα κάθε τρομοκρατικής δράσης και απάνθρωπης μεταχείρισης.

      Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επίσης, τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανθρωπιστικής προστασίας των αμάχων.

    • Έκκληση για αίμα στη Λωρίδα της Γάζας από τις παλαιστινιακές Αρχές

      14:35:35

      Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας καλεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μεταβούν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο στην πολιορκημένη περιοχή ή σε ένα υποκατάστημα της ένωσης τραπεζών αίματος για να δώσουν αίμα «αμέσως», σύμφωνα με το Al Jazeera.

    • Αίγυπτος: Προτείνει Σύνοδο Κορυφής για το παλαιστινιακό ζήτημα

      14:23:59

      Η Αίγυπτος εντείνει τις προσπάθειές της με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της για την παροχή βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, την Κυριακή (15/10), η Προεδρία της χώρας.

      Ακόμα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται η Haaretz, η Αίγυπτος δήλωσε ότι η εθνική της ασφάλεια αποτελεί κόκκινη γραμμή και ότι απορρίπτει κάθε σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

      Μάλιστα, η Αίγυπτος προτείνει τη διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής που θα καλύψει τις πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν στην κρίση στη Γάζα και στο μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση.

    • Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

      14:11:52

      Σύμφωνα με αναφορές, στο Τελ Αβίβ ακούγονται σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους πολίτες της περιοχής για πιθανή εισερχόμενη ρουκέτα.

      Αυτή είναι η ένατη συνεχόμενη ημέρα που ηχούν οι σειρήνες, αναφέρουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

      Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το Sky News, ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στη Γάζα από «αέρα, ξηρά και θάλασσα».

    • Γιατί το Ισραήλ δεν έχει αρχίσει ακόμα τη χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα

      13:56:10

      Ο στρατιωτικός αναλυτής, Σον Μπελ, δήλωσε την Κυριακή (15/10) ότι υπάρχουν τρεις βασικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ δεν έχει ακόμα αρχίσει τη χερσαία επίθεσή του στη Γάζα.

      Συγκεκριμένα, ο ένας είναι «η διεθνής πίεση που έχει αυξηθεί – ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ προς τον Νετανιάχου, για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι θα μετριάσει την αντίδρασή του» είπε ο Σον Μπελ χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάθε ζωή αμάχου έχει αξία. Καθυστερώντας λίγο, δίνεις περισσότερο χρόνο στους αμάχους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα».

      Ο δεύτερος λόγος, που ο Σον Μπελ πιστεύει ότι είναι «ο πιο επιτακτικός», είναι ότι το Ισραήλ χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί. «Πριν από επτά ημέρες, το Ισραήλ ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικό – ξαφνικά υπάρχει αυτή η μεγάλη επίθεση», σημείωσε ο στρατιωτικός αναλυτής, σύμφωνα με το Sky News, και συμπλήρωσε τα εξής: «Τώρα προτείνουν να κάνουν τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική εισβολή των τελευταίων ίσως δεκαετιών. Πρέπει να προετοιμαστούν. Πρέπει να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους πρέπει να τους οπλίσουν, να τους εξοπλίσουν, να τακτοποιήσουν την υλικοτεχνική υποδομή. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Τα πεδία των μαχών, ιδίως η εισβολή στην πόλη της Γάζας, δεν είναι μέρος για νεοσύλλεκτους, ιδίως αν δεν είναι εκπαιδευμένοι».

      Επίσης, ο τρίτος λόγος είναι ότι το Ισραήλ μπορεί να συγκεντρώνει «περισσότερες πληροφορίες», κατά τον Σον Μπελ. «Κάθε ημέρα που περνάει, παίρνεις περισσότερες πληροφορίες. Οι περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι προγραμματισμένες – είναι παιχνίδια πολέμου. Εξετάζεις τους κινδύνους που ενέχονται και προσπαθείς να βρεις την καλύτερη στρατηγική. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Υποψιάζομαι, επομένως, ότι υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από λόγους, πίσω από τα παρασκήνια για τους οποίους δεν έχει αρχίσει ακόμα [σ.σ. η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα]», ανέφερε καταληκτικά ο στρατιωτικός αναλυτής.

    • IDF: «Σκοτώσαμε στέλεχος της Χαμάς, που ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις σε κιμπούτς»

      13:40:49

      Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται και ο στρατός ισχυρίστηκε, το πρωί της Κυριακής (15/10), ότι το τελευταίο κύμα επιδρομών σκότωσε τον Μπιλάλ Αλ Κέντρα, τον διοικητή των δυνάμεων Nukhba στην πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

      Σύμφωνα με το BBC, οι Ισραηλινοί λένε ότι ήταν υπεύθυνος για τις μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών στο κιμπούτς Νιρίμ, στο νότιο Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο (07/10), αφού μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ με αιφνιδιαστική επίθεση.

      {https://twitter.com/IAFsite/status/1713414254735323376}

    • Μπιν Σαλμάν: «Εργαζόμαστε για να σταματήσει η κλιμάκωση και να αρθεί η πολιορκία στη Γάζα»

      13:32:28

      Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησε, την Κυριακή (15/10), σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για την ανάγκη «να σταματήσει η τρέχουσα κλιμάκωση, να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να αρθεί η πολιορκία της Γάζας».

      Τα λόγια του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών στο Ριάντ, αρκετές ώρες μετά τη λήξη της συνάντησής τους.

      Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δήλωσε, σύμφωνα με τη Haaretz, ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών που θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και θα προετοιμάσουν το έδαφος για έναν πολιτικό ορίζοντα, ο οποίος θα εγγυάται στον παλαιστινιακό λαό τα νόμιμα δικαιώματά του και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.

      Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε ότι το βασίλειό του αντιτίθεται στην πρόκληση βλάβης σε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο και στην πρόκληση βλάβης σε μη στρατιωτικές υποδομές που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών και στις δύο πλευρές.

    • Αντίποινα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ για τον θάνατο Λιβανέζου δημοσιογράφου

      13:19:29

      Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε, την Κυριακή (15/10), ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς ένα ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στη Στούλα, στο βόρειο Ισραήλ, ως απάντηση στη δολοφονία του Λιβανέζου δημοσιογράφου, Ισάμ Αμπντάλα, και άλλων αμάχων.

      Ο Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε και άλλοι έξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν – μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera – σε βομβαρδισμό, την Παρασκευή (13/10), από τις ισραηλινές δυνάμεις στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με μάρτυρες που βρίσκονταν στο σημείο.

    • Ισραήλ: Έχουν ζητήσει να καταταγούν στον στρατό ακόμα και υπερορθόδοξοι Εβραίοι

      13:13:00

      Περίπου 1.500 υπερορθόδοξοι Ισραηλινοί Εβραίοι άνω των 26 ετών, οι οποίοι μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση στράτευσης, υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στην εφεδρεία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) από το ξέσπασμα του πολέμου, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (15/10).

      Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, ο στρατός έχει αρχίσει να ταξινομεί τις αιτήσεις και να ελέγχει την καταλληλότητα όσων ζητούν να υπηρετήσουν, με σκοπό να στρατολογήσει κάποιους από αυτούς στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τη Haaretz.

    • Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς στα νοσοκομεία της Γάζας

      12:43:48

      Οι γιατροί στη Γάζα προειδοποίησαν, την Κυριακή (15/10), ότι χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν αν τα νοσοκομεία που είναι γεμάτα με τραυματίες, εφόσον ξεμένουν από καύσιμα και βασικές προμήθειες, καθώς οι άμαχοι που δέχονται αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα, νερό και ασφάλεια πριν από την αναμενόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

      Στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γάζας μετά την Αλ Σίφα, το AP αναφέρει ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες με τραυματίες ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά κάτω των τριών ετών.

      Εκατοντάδες άνθρωποι με σοβαρά τραύματα από έκρηξη έχουν έρθει στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Guardian, όπου τα καύσιμα αναμένεται να εξαντληθούν μέχρι τη Δευτέρα (16/10), όπως δήλωσε ο Δρ. Μοχάμεντ Καντίλ, σύμβουλος στο συγκρότημα εντατικής θεραπείας.

      Υπάρχουν 35 ασθενείς στη ΜΕΘ που εξαρτώνται από αναπνευστήρες για να παραμείνουν στη ζωή και άλλοι 60 σε αιμοκάθαρση. Αν τελειώσουν τα καύσιμα, «αυτό σημαίνει ότι όλο το σύστημα υγείας θα κλείσει, οι υπηρεσίες θα διακοπούν» είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Μοχάμεντ Καντίλ, προσθέτοντας το εξής: «Μιλάμε για μια άλλη καταστροφή, ένα άλλο έγκλημα πολέμου, μια ιστορική τραγωδία. Όλοι αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν αν διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα».

      Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, Πόλεμος, Χαμάς, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Μέση Ανατολή

      Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, Πόλεμος, Χαμάς, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Μέση Ανατολή

      Γάζα, Λωρίδα της Γάζας, Πόλεμος, Χαμάς, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Μέση Ανατολή

    • Στους 126 οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς

      12:18:56

      Ο ισραηλινός στρατός είπε, την Κυριακή (15/10), ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική επίθεσή της. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων, είναι πάνω από 1.300.

      Σε μια ενημέρωση, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν, σύμφωνα με το BBC, ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είναι 126.

    • Τουλάχιστον 279 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

      12:01:01

      Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε, την Κυριακή (15/10), ότι τουλάχιστον 279 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

      Ακόμα, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), τις οποίες επικαλείται ο Guardian, ο αριθμός των ομήρων στη Γάζα ανέρχεται σε 126.

      Συνολικά, περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στην αρχική επίθεση της Χαμάς και στις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα. Το Yπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 2.329 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι τελευταίες μάχες.

    • Ισραήλ: «Προειδοποιούμε το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να μην συμμετάσχουν στην εκστρατεία»

      11:46:41

      Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα συνεχίσουν την εκστρατεία για την εξάλειψη του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς, σημειώνεται στην πρωινή ενημέρωση των ισραηλινών Αρχών, που έγινε την Κυριακή (15/10).

      Καταλήγοντας, τόνισαν ότι «συνεχίζουμε να προειδοποιούμε το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να μην συμμετάσχουν στην εκστρατεία, το Ισραήλ θα απαντήσει με πλήρη ισχύ εάν τεθεί σε δοκιμασία».

      Διαβάστε περισσότερα, κάνοντας κλικ εδώ…

    • ΗΠΑ: Θα απομακρύνουν πολίτες τους από το Ισραήλ προς την Κύπρο

      11:35:49

      Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ δημοσίευσε, την Κυριακή (15/10), λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει να απομακρύνει, τη Δευτέρα (16/10), ανθρώπους μέσω θαλάσσης από τη Χάιφα προς την Κύπρο.

      Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, αναφέρεται το εξής: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βοηθά τους Αμερικανούς υπηκόους και τα άμεσα μέλη των οικογενειών τους με έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο να αναχωρήσουν από τη Χάιφα μέσω θαλάσσης για την Κύπρο στις 16 Οκτωβρίου 2023. Η επιβίβαση αρχίζει στις 8 π.μ. [τοπική ώρα]. Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φτάσουν στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού της Χάιφα το αργότερο στις 9 π.μ. [τοπική ώρα]. Η επιβίβαση θα γίνει με σειρά άφιξης και με περιορισμένο χώρο. Η μετάβαση στο λιμάνι της Λεμεσού αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10-12 ώρες. Το προξενικό προσωπικό των ΗΠΑ θα είναι διαθέσιμο τόσο στο πλοίο όσο και στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο για να βοηθήσει και να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τα περαιτέρω ταξίδια στις ΗΠΑ».

      {https://twitter.com/ME_Observer_/status/1713460023274115372}

    • Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Μπλίνκεν – Μπιν Σαλμάν

      11:10:15

      Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε δήλωση, την Κυριακή (15/10), σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

      «Ο υπουργός τόνισε την αμετάθετη εστίαση των ΗΠΑ στην παύση των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς, στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων και στην αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας: «Οι δύο επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προστασία των αμάχων και την προώθηση της σταθερότητας σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής».

      Η συνάντηση διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Θεωρήθηκε μια κρίσιμη διπλωματική δέσμευση καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να αρχίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

      Ο Άντονι Μπλίνκεν, όπως επισημαίνει το Sky News, πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή και αναμένεται να ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσα στην ημέρα.

      {https://twitter.com/firstpost/status/1713431197991465373}

    • Ο ισραηλινός στρατός δημιουργεί νεκρή ζώνη 4 χιλιομέτρων στα σύνορα με τον Λίβανο

      11:03:55

      Έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης και το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στα βόρεια, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αποφάσισαν να απομονώσουν την περιοχή έως και τέσσερα χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

      Οι IDF διευκρίνισαν, σύμφωνα με τη Haaretz, ότι η είσοδος στην περιοχή απαγορεύεται αυστηρά και ζητούν από τoυς πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και να μην εισέλθουν στην περιοχή.

      {https://twitter.com/Sprinter99800/status/1713478447626887177}

    • Επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο στο Ισραήλ – Ένας θάνατος

      10:41:42

      Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ φαίνεται να έχει επιβεβαιώσει ότι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό χωριό Στούλα.

      Ακόμα, σύμφωνα με τον Guardian, οι ισραηλινοί γιατροί δηλώνουν ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης. Οι ισχυρισμοί, που και οι δύο αναφέρθηκαν από το Reuters, δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

      {https://twitter.com/Sprinter99800/status/1713472301088256322}

    • Νέα προθεσμία στους Παλαιστίνιους για εκκένωση της βόρειας Γάζας

      10:35:09

      Στην τελευταία του ενημέρωση για τις εκκενώσεις, εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε, την Κυριακή (15/10), ότι οι άμαχοι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα, πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10:00 και 13:00 [τοπική ώρα].

      Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν έναν μόνο δρόμο από την Μπέιτ Χανούν προς την Χα Γιουνίς, προσθέτοντας ότι ο στρατός δεν θα στοχεύει τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

      Πρόκειται για το τρίτο τελεσίγραφο που δίνει ο ισραηλινός στρατός από την Παρασκευή (13/10), όταν και έδωσε εντολή στους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν από τον βορρά προς τον νότο.

      {https://twitter.com/IDF/status/1713453410534543518}

    • Κορυφαίος πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού υπέρ της Παλαιστίνης

      10:10:52

      Ο Αχμέντ Χασάν Μαγκούμπ Αμπντελμονεΐμ, γνωστός και ως Κούκα, που μέχρι το 2023 αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό, τάχθηκε υπέρ της Παλαιστίνης με ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο (14/10).

      Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Instagram, ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής έγραψε: «Μετακόμισα στην Ευρώπη πριν από 11 χρόνια, γι' αυτό έχω οπαδούς και φίλους που δεν είναι Αραβες, οπότε αυτή η ανάρτηση που μοιράζομαι για την Παλαιστίνη είναι για εσάς. Εγώ και οι Άραβες φίλοι μου γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Το Ισραήλ πήρε τη γη της Παλαιστίνης, σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους, κατέστρεψε τα πάντα και η Παλαιστίνη ύστερα από πάρα πολλά χρόνια προσπαθώντας να αντεπιτεθεί έστω και με τα λίγα όπλα που έχει, τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τους αποκάλεσαν τρομοκράτες! Τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είπαν ότι αποκεφάλισαν 40 μωρά, αλλά δεν υπάρχουν φωτογραφίες ή βίντεο που να το αποδεικνύουν, οπότε είναι άλλη μια ψευδής ιστορία».

      Διαβάστε περισσότερα, κάνοντας κλικ εδώ…

    • Ισραήλ: Κλείνει το τοπικό γραφείο του Al Jazeera

      09:54:29

      Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ δήλωσε, την Κυριακή (15/10), ότι επιδιώκει το πιθανό κλείσιμο του τοπικού γραφείου του Al Jazeera και κατηγόρησε τον ειδησεογραφικό σταθμό του Κατάρ για υποκίνηση υπέρ της Χαμάς και για έκθεση των ισραηλινών στρατιωτών σε πιθανή επίθεση από τη Γάζα.

      Το Reuters αναφέρει ότι ο Σλόμα Κάρχι ανέφερε ότι η πρόταση για το κλείσιμο του Al Jazeera έχει ελεγχθεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας και εξετάζεται από νομικούς εμπειρογνώμονες. Μάλιστα, θα μπορούσε να φτάσει στο υπουργικό συμβούλιο αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

      Το Al Jazeera και η κυβέρνηση στην Ντόχα δεν έκαναν κανένα άμεσο σχόλιο.

      {https://twitter.com/spectatorindex/status/1713450680705601598}

    • Μπλίνκεν: «Πολύ παραγωγική η συνάντηση με τον Μπιν Σαλμάν»

      09:31:57

      Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ως «πολύ παραγωγική».

      Σύμφωνα με το Sky News, ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε τα σχόλια αυτά, την Κυριακή (15/10), σε δημοσιογράφο μετά τις συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο στο Ριάντ.

      Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα.

    • Στους 2.329 οι νεκροί στη Γάζα

      09:16:59

      Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.329 Παλαιστίνιους στη Γάζα και έχουν τραυματίσει άλλους 9.714, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της περιοχής.

      Περίπου 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

    • Ιράν: Προειδοποιεί για «συνέπειες» εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα

      08:47:22

      Το Ιράν είχε στείλει ιδιωτικό μήνυμα στο Ισραήλ μέσω του ΟΗΕ ότι θα μπορούσε να παρέμβει εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα.

      Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της Jerusalem Post αναφέρει ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει για «εκτεταμένες συνέπειες» εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στη Γάζα, καθώς οι διπλωμάτες εργάζονται πυρετωδώς για να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς σε μια περιφερειακή σύγκρουση, που θα μπορούσε να συμπεριλάβει το Ιράν και τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

      Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, συναντήθηκε το Σάββατο (13/10) στη Βηρυτό με τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, για να συζητήσουν την κατάσταση.

      Ακόμα, ο ίδιος συναντήθηκε αργότερα με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Ντόχα του Κατάρ και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων της οργάνωσης, όπως ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

    • Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς

      08:40:57

      Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η Shin Bet ανακοίνωσαν, την Κυριακή (15/10), ότι δολοφόνησαν τον Μπιλάλ Αλ Καντρά, τον διοικητή της δύναμης Noh'ba (ειδικές δυνάμεις της Χαμάς) στο τάγμα South Khan Yunis, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την επιδρομή στα κιμπούτζιμ Νιρίμ και Νιρ Οζ.

      Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία επικαλείται η Haaretz, άλλοι πράκτορες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν σε επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ζέιτουν, στο Χαν Γιουνίς και στην Τζαμπαλίγια. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι IDF επιτέθηκαν σε αρχηγεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δεκάδες εκτοξευτές, αντιαρματικούς σταθμούς και παρατηρητήρια που ανήκουν στη Χαμάς.

    • Τελειώνει το νερό στη Γάζα

      08:16:08

      Η Παλαιστινιακή Αρχή Ύδρευσης προειδοποίησε, το Σάββατο (14/10), ότι τα αποθέματα νερού στη Γάζα είναι πολύ χαμηλά εξαιτίας της καταστροφής της παραγωγικής ικανότητας.

      Πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, 262.000 κυβικά μέτρα νερού αντλούνταν καθημερινά από τα πηγάδια. Τώρα, ο αριθμός αυτός είναι 14.000 κυβικά μέτρα και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καύσιμα για την παροχή περισσότερου νερού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Παλαιστινιακή Αρχή Ύδρευσης.

      Οι ελλείψεις είναι σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με την Αρχή ύδρευσης, την οποία επικαλείται το CNN.

      Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για 14.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα, τα οποία θα παρείχαν περίπου 130.000 κυβικά μέτρα νερού, πρόσθεσε η Παλαιστινιακή Αρχή Ύδρευσης.

      Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) δήλωσε, το Σάββατο (14/10), ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε νερό.

    • IDF: «Το Ισραήλ θα αρχίσει σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο όταν φύγουν οι άμαχοι»

      08:03:24

      Το Ισραήλ θα αρχίσει «σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη Γάζα μόνο όταν δει ότι οι άμαχοι έχουν φύγει, δήλωσε την Κυριακή (15/10) εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

      «Το σημαντικό πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε εδώ είναι ότι θα αρχίσουμε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο όταν δούμε ότι οι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους στο CNN, προσθέτοντας: «Είναι πραγματικά σημαντικό οι άνθρωποι στη Γάζα να γνωρίζουν ότι ήμασταν πολύ, πολύ γενναιόδωροι με τον χρόνο. Δώσαμε άφθονο χρόνο, πάνω από 25 ώρες. Δεν μπορώ να τονίσω περισσότερα απ' όσα χρειάζεται για να πω ότι τώρα είναι η ώρα για τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν».

      Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Πάρτε τα υπάρχοντά σας, πηγαίνετε νότια. Διατηρήστε τη ζωή σας και μην πέσετε στην παγίδα που σας στήνει η Χαμάς».

      Περισσότεροι από τους μισούς εκ των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας που ζουν στο βόρειο τμήμα που το Ισραήλ, έχει δοθεί εντολή να απομακρυνθούν.

      Έτσι, πολλές οικογένειες, μερικές από τις οποίες ήταν ήδη εσωτερικά εκτοπισμένες, είναι τώρα στριμωγμένες σε ένα ακόμα μικρότερο τμήμα της επικράτειας της Λωρίδας της Γάζας.

      Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν νότια μέσα από τους κακοτράχαλους δρόμους της Γάζας αφού ο ισραηλινός στρατός τούς είπε να εγκαταλείψουν τις βόρειες περιοχές της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

      Τμήματα του νότου υπερφορτώνονται, όπως λένε οι κάτοικοι της Γάζας, καθώς κύματα Παλαιστινίων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά τη δήλωση του Ισραήλ, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης των IDF.

      Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κονρίκους, η περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας είναι πυκνοκατοικημένη με «εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινές εφεδρικές μονάδες», που προετοιμάζονται για διάφορες αποστολές.

      «Η πρόκληση και η αποστολή είναι να έχουμε όλους αυτούς, τους περισσότερους από 360.000 εφέδρους, τόσο στον νότο όσο και στον βορρά, να τους καταστήσουμε έτοιμους για αποστολές, εξοπλισμένους, προετοιμασμένους, να τους δώσουμε καθήκοντα και να είναι έτοιμοι για οποιεσδήποτε αποστολές θα έχουν στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

      {https://twitter.com/jeffstorobinsky/status/1713288386948059470}

    • ΗΠΑ: Στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Ανατολική Μεσόγειο

      07:45:51

      Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν μια δεύτερη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων κοντά στο Ισραήλ, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μεσόγειο εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

      Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, δήλωσε: «Η ενίσχυση στη στάση των αμερικανικών δυνάμεων σηματοδοτεί την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε κάθε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτόν τον πόλεμο».

      {https://twitter.com/CENTCOM/status/1713359606934864156}

    • Υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ: «Η Γάζα ωθείται στην άβυσσο»

      07:27:20

      Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο πόσοι ακριβώς άνθρωποι μετακινούνται από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο αλλά, σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της περιοχής, πρόκειται για «έξοδο».

      Νωρίτερα η διευθύντρια Επικοινωνίας της UNRWA, Ζυλιέτ Τουμά, δήλωσε στο BBC: «Αυτό είναι το χειρότερο που έχουμε δει ποτέ. Αυτή είναι η Γάζα που σπρώχνεται σε μια άβυσσο, εκτυλίσσεται μια τραγωδία ενώ ο κόσμος παρακολουθεί. Αυτή είναι η Γάζα. Σύμφωνα με τους συναδέλφους επί τόπου, υπάρχει έξοδος. Οι άνθρωποι φεύγουν. Όσοι μπορούν με τα αυτοκίνητά τους, κάποιοι περπατούν, κάποιοι μεταφέρουν στρώματα. Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι».

    • Ρωσία: Zητά από το ψηφοφορία για το Ισραήλ και τη Γάζα από το Σ.Α. του ΟΗΕ

      07:16:07

      Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει τη Δευτέρα (16/10) ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, το οποίο καλεί σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και καταδικάζει τη βία κατά των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.

      Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, δήλωσε το Σάββατο (14/10) ότι δεν έχουν γίνει αλλαγές στο κείμενο από τότε που δόθηκε στο 15μελές όργανο την Παρασκευή (13/10) και ότι αναμένει ότι η ψηφοφορία θα προγραμματιστεί για τις 3 μ.μ. [τοπική ώρα] της Δευτέρας (16/10).

      Το μονοσέλιδο σχέδιο ψηφίσματος ζητά επίσης την απελευθέρωση των ομήρων, την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών που έχουν ανάγκη. Αναφέρεται στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, αλλά δεν κατονομάζει άμεσα τη Χαμάς.

      Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα ή τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το σύμμαχό τους Ισραήλ από οποιαδήποτε δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

      {https://twitter.com/mfa_russia/status/1713144614788465025}

Ροή Ειδήσεων