Η ανάκληση του Τούρκου Πρέσβη από το Τελ Αβίβ το Σάββατο (4/11), δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε ως αντίποινα για την ανάκληση των ισραηλινών διπλωματών από την Τουρκία πριν από λίγες μέρες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Η Άγκυρα που έχει αναπτύξει μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, θα ήθελε ο επικεφαλής διπλωμάτης της να είναι κοντά στο πεδίο της σύγκρουσης. Για το λόγο αυτό και δεν ανακάλεσε τον Πρέσβη της από το Τελ Αβίβ, όταν το Ισραηλινό ΥΠΕΞ, ανακάλεσε λεκτικά, γιατί είχαν εγκαταλείψει ήδη την Τουρκία, τη διπλωματική της αποστολή.
Τι συνέβη και άλλαξε γνώμη το τουρκικό υπουργείο και ανακάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη από το Τελ Αβίβ;
Οι ρητορικές επιθέσεις ένθεν κακείθεν, μεταξύ Ερντογάν και Νετανιάχου για τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, δεν θα έφερναν αυτή την ακραία διπλωματικά κίνηση με την ανάκληση του πρέσβη, φτάνοντας στο σημείο να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών.
Αυτό που προκάλεσε την μήνη της τουρκικής διπλωματίας, ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «The Times of Israel», με τίτλο «Φαχρετίν Αλτούν: Η σκιά του Ερντογάν αναλαμβάνει παγκόσμιο ρόλο προάσπισης της Χαμάς», αναφερόμενο με σκαιό τρόπο στον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας και έμπιστου συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίθεση στον Δρ. Αλτούν από την ισραηλινή πλευρά, δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί τόσο εύκολα, καθώς οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του αντανακλούσαν ευθέως στον Τούρκο Πρόεδρο.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο η Τουρκία διεξάγει μια σοβαρή διεθνή εκστρατεία κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων, βάζοντας στο στόχαστρο και τον επικεφαλής της Προεδρικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος, όπως τονίζεται, είναι «πιο κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν».
Ο αρθρογράφος περιγράφει τον Αλτούν ως «τον άνθρωπο πίσω από τα παρασκήνια της στρατηγικής της Τουρκίας στα παραδοσιακά και κοινωνικά μέσα ενημέρωσης» προσθέτοντας ότι μέσω της Διεύθυνσης Επικοινωνίας, ενός καλά οργανωμένου θεσμού, «στέλνει το μήνυμα στον κόσμο ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία και σφαγιάζει συστηματικά αμάχους στη Γάζα».
Στο στόχαστρο του άρθρου μπαίνουν τόσο η Τουρκική Ραδιοτηλεόραση (ΤRT) όσο και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu που εστιάζουν στις σφαγές στη Γάζα με τις εκπομπές και τα άρθρα τους στα τουρκικά, αγγλικά και αραβικά.
Όπως σημειώνει το άρθρο ο Αλτούν μέσω του Κέντρου κατά της παραπληροφόρησης, χρησιμοποιεί στρατηγικά αγγλικές, τουρκικές και αραβικές εκδόσεις για να διεξάγει ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Καταλήγοντας το άρθρο σημειώνει ότι «ο Ερντογάν δεν μπορεί να ανατραπεί, αλλά ο Φαχρετίν Αλτούν και η ομάδα του πρέπει να σταματήσουν. Τώρα!».
Νωρίτερα από το ισραηλινό άρθρο ο επικεφαλής της Προεδρικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν, δημοσίευσε άρθρο γνώμης για την 100η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ερντογάν στην μεταμόρφωση της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στις συγκρούσεις της περιοχής και τον ρόλο της Τουρκίας.
Όπως σημειώνει ο Αλτούν στο άρθρο του, «μια ισχυρή Τουρκία με πλήρως ανεπτυγμένες υποδομές θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή της. Με τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, η Τουρκία χαίρει σεβασμού στις διεθνείς ισορροπίες και εκπληρώνει με επιτυχία το ρόλο της ως παίκτριας σε περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».
«Στην πρόσφατη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ενδεικτική είναι η προσανατολισμένη στη λύση πολιτική στάση που προβάλλεται υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δίνει έμφαση στην ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος».
«Όπως καταδεικνύουν σαφώς η Ουκρανία, το Καραμπάχ και άλλα περιφερειακά ζητήματα, καθώς η Δημοκρατία εισέρχεται στον δεύτερο αιώνα της, η Τουρκία έχει καταστεί παίκτης και ηγετική χώρα στην περιοχή της».
«Διεθνείς οργανισμοί όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να επιλύσουν παγκόσμια ζητήματα και μάλιστα τα έχουν επιδεινώσει».
«Είναι σαφές ότι οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να δημιουργηθούν υπό το πρίσμα του νέου αιώνα και της νέας εποχής, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ισορροπίες».
«Η Τουρκία προετοιμάζεται για τη νέα πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική διεθνή συγκυρία σύμφωνα με το σύνθημα του Προέδρου μας «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε».
Καταλήγοντας ο Αλτούν στο άρθρο του τονίζει ότι «για την επίλυση των παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων, η Τουρκία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα ανθρωπιστικά και διπλωματικά κανάλια, καθώς και τα σύγχρονα μέσα διακρατικής αλληλεπίδρασης, όπως η δημόσια διπλωματία».
Προφανώς η απόλυτη στήριξη των Παλαιστινίων από την Τουρκία και ο ρόλος που παίζει στην περιοχή έχουν προκαλέσει την προσοχή του Ισραήλ που θέλει να μειώσει την όποια επιρροή μπορεί να έχει, στοχοποιώντας τον Φαχρετίν Αλτούν για να χτυπήσουν την πολιτική αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.