Γάζα: Ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί και 39 παλαιστίνιοι - Δάκρυα χαράς, συγκλονιστικές εικόνες (Δείτε Βίντεο)

Γάζα: Ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί και 39 παλαιστίνιοι - Δάκρυα χαράς, συγκλονιστικές εικόνες (Δείτε Βίντεο)

Σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα με την πρώτη φάση της απελευθέρωσης των ομήρων να κυλάει χωρίς απρόοπτα.

16:02 - 24/11/2023
Τελευταία ενημέρωση: 22:08 - 24/11/2023

Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομήρων και παλαιστίνιων κρατουμένων που είχε συμφωνήσει το Ισραήλ και η Χαμάς κατά την πρώτη μέρα της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι – 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές – απελευθερώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων ένα ηλικίας 2 ετών και έξι ηλικιωμένες γυναίκες άνω των 70 ετών συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των ομήρων που απελευθερώθηκαν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Στο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρονται τα ονόματα των 13 ομήρων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται μια μητέρα 34 ετών και οι δύο κόρες της ηλικίας 2 και 4 ετών, μια γυναίκα ηλικίας 85 ετών, όπως επίσης και μια οικογένεια, η γιαγιά, η κόρη της και ο εγγονός της.

Κανένας άνδρας δεν απελευθερώθηκε.

Δείτε παρακάτω πως μετέδωσε τις εξελίξεις το iEidiseis.gr:


LIVE

  • 21:45:35

    Κάπου εδώ ολοκληρώνεται για απόψε το live blog του iEidiseis. Η ενημέρωση για όλα τα θέματα της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας συνεχίζεται ΕΔΩ.

  • Ο μοναδικός Φιλιππινέζος που απελευθερώθηκε

    20:31:24

    Ο Gelienor «Jimmy» Leano Pacheco, 33 ετών, Φιλιππινέζος φροντιστής και πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος ήταν όμηρος στη Γάζα από τρομοκράτες της Χαμάς που επιτέθηκαν στο κιμπούτς Νιρ Οζ, είναι μεταξύ των 24 ανθρώπων που απελευθερώθηκαν σήμερα πίσω στο Ισραήλ.

    Ο Pachecoζούσε στο Νιρ Οζ, όπου φρόντιζε τον 80χρονο Αμιτάι Μπεν Ζβι.

    filippinezos 1 c3a8a

    Το Νιρ Οζ, μια κοινότητα περίπου 400 ανθρώπων που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, έχασε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της κατά τη διάρκεια της επίθεσης-σοκ της Χαμάς. Πάνω από 100 κάτοικοι και περίπου 15 ξένοι εργάτες γης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και περίπου 80 ακόμη αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

  • Οι παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν έφτασαν στο σημείο ελέγχου Beitunia

    20:06:32

    Τριάντα εννέα Παλαιστίνιες γυναίκες και ανήλικοι έφτασαν στο σημείο ελέγχου Beitunia μετά την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές Ofer, Damon και Megiddo στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους, επιβεβαιώνει η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ.

    palaistinioi 1 29e48

    Οι περισσότεροι από τους 150 Παλαιστίνιους που απελευθερώνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι διοικητικοί κρατούμενοι στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά ορισμένοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας. Κανένας από αυτούς δεν έχει καταδικαστεί για φόνο.

  • Σε ετοιμότητα τέσσερα νοσοκομεία για να παραλάβουν τους ομήρους

    19:56:40

    Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοινώνει ότι το Ιατρικό Κέντρο Soroka, το Παιδιατρικό Κέντρο Schneider, το Ιατρικό Κέντρο Shamir και το Ιατρικό Κέντρο Wolfson είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους 24 απελευθερωμένους ομήρους που επέστρεψαν στο Ισραήλ σήμερα το βράδυ.
    Δεκατρείς Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος υπήκοος απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς σε δύο ξεχωριστές συμφωνίες.

    omiroi a6279

    Οι 24 όμηροι θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία αφού υποβληθούν σε αρχικούς ελέγχους σωματικής και ψυχικής υγείας στην αεροπορική βάση Hatzerim κοντά στην Beersheba.

    «Οι πρώην όμηροι θα συναντηθούν με τις οικογένειές τους στα νοσοκομεία και θα λάβουν ένα πακέτο ιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας ανάλογα με τις ανάγκες», αναφέρει το υπουργείο.

    «Πρόκειται για ευαίσθητες στιγμές για τις οικογένειες και τους απελευθερωμένους ομήρους. Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την οικογένεια και την αξιοπρέπειά τους», συνεχίζει.

    Οι απελευθερωμένοι όμηροι και οι οικογένειές τους θα φροντίζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των νοσοκομείων, χωριστά από τους άλλους ασθενείς, το προσωπικό και τους επισκέπτες. Αρχικά θα απαγορευτεί η πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά οι πρώην όμηροι και οι οικογένειές τους θα μπορούν αργότερα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με την πραγματοποίηση συνεντεύξεων.

  • Γραφείο Νετανιάχου: Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επιστροφή όλων των ομήρων

    19:50:56

    «Η ισραηλινή κυβέρνηση καλωσορίζει την επιστροφή των πολιτών μας», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την είσοδο των πρώτων 13 απελευθερωμένων ισραηλινών ομήρων πίσω στο ισραηλινό έδαφος.

    «Η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύεται για την επιστροφή όλων των ομήρων και των αγνοουμένων», προσθέτει η ανακοίνωση.

    «Οι πολίτες μας υποβλήθηκαν σε μια πρώτη ιατρική εξέταση και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν από τους διορισμένους αξιωματούχους ότι επέστρεψαν», αναφέρει, επιβεβαιώνοντας ότι απελευθερώθηκαν και 11 ξένοι υπήκοοι, αναφερόμενοι σε 10 Ταϊλανδούς και 1 Φιλιππινέζο.

    {https://twitter.com/IsraeliPM/status/1728083476518236356}

  • IDF: Η πρώτη επίσημη αντίδραση

    19:28:28

    Σε ανακοίνωση των IDF επιβεβαιώνεται ότι οι 13 όμηροι βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος και συνοδεύονται από ειδικές δυνάμεις και τη Shin Bet, αφού πρώτα έχουν υποβληθεί σε μια πρώτη αξιολόγηση.

    «Οι δυνάμεις μας συνοδεύουν τους απελευθερωμένους ομήρους μέχρι να φτάσουν στις οικογένειές τους στα νοσοκομεία», αναφέρει η ανακοίνωση.

    «Οι διοικητές των IDF και οι στρατιώτες τους χαιρετούν και αγκαλιάζουν τους ομήρους κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα», συνεχίζει.

    «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα όργανα για την επιστροφή όλων των ομήρων», προσθέτει η ανακοίνωση.

    Οι IDF ζητούν επίσης από το κοινό «να δείξει υπομονή και ευαισθησία και να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή των απελευθερωμένων ομήρων και των οικογενειών τους».

  • Οι όμηροι φαίνονται υγιείς, δήλωσαν ισραηλινοί ιατρικοί αξιωματούχοι

    19:14:11

    Σύμφωνα με το BBC ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων του Ισραήλ ενημερώθηκε ότι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα φαίνεται να είναι υγιείς, μεταδίδει το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

  • Απελευθέρωσαν «νεκρή» όμηρο

    19:10:43

    omiros 1 b7d2c

    Η Hanna Katzir - η οποία η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι πέθανε σε αιχμαλωσία σε ένα φρικτό παράδειγμα ψυχολογικού πολέμου - είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν, όπως επιβεβαιώνει η οικογένειά της, σχολιάζουν οι Times Of Israel.

  • Αυτοί είναι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι

    19:06:23

    13omiroi νεο fdb41

    Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα σήμερα από τη Χαμάς αναγνωρίστηκαν ως:

    • Hanna Katzir, 77.

    • Margalit Mozes, 77.

    • Yafa Ader, 85.

    • Hannah Perry, 79.

    • Adina Moshe, 72.

    • Danielle Aloni, 44; Emilia Aloni, 9.

      Ruthi Monder, 78; Keren Monder, 54; Ohad Monder, 9.

      Aviv Asher, 2; Raz Asher, 5; Doron Katz-Asher, 34.

  • Η όμηρος που συμμετείχε σε προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς απελευθερώθηκε με την κόρη της

    18:55:04

    Μία μητέρα και κόρη της - η Danielle Aloni και η 5χρονη Emilia - είναι μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς.

    Η Emilia Aloni, 5 ετών απήχθη από το κιμπούτς Nir Oz μαζί με τη μητέρα της, Danielle, η οποία είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς.

    {https://twitter.com/AvivaKlompas/status/1728091179110068258}

    Η αδελφή και ο κουνιάδος της και οι δίδυμες 3χρονες κόρες τους συνελήφθησαν επίσης στη Γάζα ως όμηροι.

    Η Danielle Aloni συμμετείχε σε προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς όπου η ίδια και δύο ακόμα όμηροι κατηγορούσαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    omiroi 1 04818

  • Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι

    18:38:30

    Τριανταεννέα Παλαιστίνιοι - γυναίκες και παιδιά - αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς μετά από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Χ.

  • Αυτοί είναι οι 13 ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν

    18:27:03

    Δείτε τη φωτογραφία των 13 ομήρων από το Ισραήλ που απελευθερώθηκαν:

    13omiroi 1 3a783

  • Το Κατάρ επιβεβαιώνει ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 ομήρους από τη Γάζα

    18:18:47

    rafah 2 1 e1700841787170 1 01800

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al-Ansari, έγραψε: «Επιβεβαιώνουμε ότι ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 πολίτες που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών πολιτών στο πλαίσιο της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Ένας αριθμός πολιτών της Ταϊλάνδης έχει επίσης απελευθερωθεί εκτός του πλαισίου της συμφωνίας εκεχειρίας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται καθ' οδόν προς την έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας με τον Ερυθρό Σταυρό», προσθέτει.

    Νωρίτερα δηλώσεις ανέφεραν ότι σήμερα θα απελευθερωθούν 13 Ισραηλινοί και 12 Ταϊλανδοί όμηροι.

    Όμως ο Ansari λέει ότι απελευθερώθηκαν 13 Ισραηλινοί όμηροι - μερικοί από τους οποίους είναι διπλοί πολίτες μαζί με 10 πολίτες της Ταϊλάνδης και έναν πολίτη των Φιλιππίνων.

    {https://twitter.com/visegrad24/status/1728083586643841368}

    {https://twitter.com/AdamAlbilya/status/1728082028359287148}

  • Τα πρώτα πλάνα καταγράφουν ισραηλινούς ομήρους

    18:09:44

    Το NPR δημοσιεύει μερικά από τα πρώτα πλάνα των ισραηλινών ομήρων σε ασθενοφόρα να περνούν από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

    {https://twitter.com/DanielEstrin/status/1728080773381578954}

  • Πλήθος κόσμου έξω από τη φυλακή της Δυτικής Όχθης - Περιμένει την απελευθέρωση Παλαιστίνιων

    18:00:30

    Δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται έξω από τη φυλακή Ofer, που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη βόρεια της Ιερουσαλήμ, περιμένοντας να γιορτάσουν την επικείμενη απελευθέρωση 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων - την πρώτη ομάδα από τους 150 που πρόκειται να απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

    Βιντεοσκοπημένο υλικό που τραβήχτηκε στη νωρίτερα μέσα στην ημέρα δείχνει την ισραηλινή αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, το οποίο περιλαμβάνει οικογένειες των κρατουμένων, κατοίκους της περιοχής και δημοσιογράφους.

    {https://twitter.com/DmodosCutter/status/1728054889924760028}

  • Αποσύρθηκαν από το Αλ Σίφα οι Ισραηλινοί

    17:41:49

    Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε την Παρασκευή από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, την πρώτη ημέρα μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της ισλαμιστικής οργάνωσης.

    Σε επαφή με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.

    Την πρώτη ημέρα των ισραηλινών επιδρομών εναντίον του νοσοκομείου, 2.300 ασθενείς, τραυματίες, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονταν εκεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μετά τις εκκενώσεις, «περίπου 100 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό παραμένουν στο Αλ Σίφα», είπε ο Κριστιάν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Βρίσκονται σε εγκαταστάσεις, όπου «η κεντρική γεννήτρια καταστράφηκε, όπως επίσης πολλά κτίρια, προαύλιοι χώροι και τοίχοι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Άσραφ αλ Κίντρεχ.

    «Εργαζόμαστε πάνω σε επιπλέον εκκενώσεις νοσοκομείων», συμπλήρωσε ο Λιντμάιερ, την ώρα που οι ισραηλινές επιχειρήσεις επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες σε ένα άλλο νοσοκομείο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ινδονησιακό νοσοκομείο.

    Το τελευταίο χρονικά κονβόι εγκατέλειψε το Αλ Σίφα με «73 ασθενείς και σοβαρά τραυματίες, 18 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 26 ασθενείς ημιπληγικούς ή παραπληγικούς, 8 ασθενείς με χρόνια νοσήματα, δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και 19 ασθενείς σε αναπηρικό αμαξίδιο», διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

  • Ισμαήλ Χανίγια: Η δεσμεύεται να τηρήσει τους όρους της εκεχειρίας

    17:37:18

    Σε ένα σύντομο βίντεο, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια λέει ότι η Χαμάς δεσμεύεται να τηρήσει τους όρους της εκεχειρίας, εφόσον το Ισραήλ κάνει το ίδιο.

    Ο Χανίγια λέει ακόμη ότι «η Χαμάς θα συνεχίσει την προσπάθειά της να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, να ολοκληρώσει την ανταλλαγή αιχμαλώτων, να τερματίσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και την "επίθεση" στο τέμενος Al-Aqsa, εκτός από το να επιτρέψει στον παλαιστινιακό λαό να πραγματοποιήσει το νόμιμο εθνικό του δικαίωμα για ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, την αυτοδιάθεση και την επιστροφή [των Παλαιστινίων προσφύγων]».

    {https://twitter.com/ShaykhSulaiman/status/1728059017077899408}

  • Φωτογραφία: Οι Ισραηλινοί μαθαίνουν για την απελευθέρωση των ομήρων

    17:33:10

    Άνθρωποι αντιδρούν καθώς ακούν την είδηση της απελευθέρωσης 13 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023. Η Παρασκευή σηματοδοτεί την έναρξη τετραήμερης εκεχειρίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαχητές της Γάζας δεσμεύτηκαν να απελευθερώσουν 50 ομήρους σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους που φυλακίζονται από το Ισραήλ. (AP Photo/Ariel Schalit)

    Israil 1 90948

  • Συμφωνία πιλότος; Ανάλυση του Al Jazeera

    17:28:23

    Ανάλυση για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων φιλοξενεί το Al Jazeera. Αναλυτικά γράφει: «Εάν η συμφωνία λειτουργήσει σήμερα, σημαίνει ότι θα μπορούσε σίγουρα να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες.

    Αυτό που είναι ενδιαφέρον και γιατί εστιάζουμε τόσο πολύ σε αυτό, ενώ η υπόλοιπη Γάζα, φυσικά, υποφέρει και γλείφει τις πληγές της, είναι επειδή δείχνουμε ποια είναι η εναλλακτική λύση στον πόλεμο.

    Αυτή είναι η άλλη όψη του σκοταδιού που έπληξε τη Γάζα και κάπως το Ισραήλ τις τελευταίες 50 ημέρες. Το υποκατάστατο είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι στο Ισραήλ, πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στην Παλαιστίνη, που συναντούν τους αγαπημένους τους και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους ειρηνικά.

    Είναι λοιπόν σημαντικό για εμάς να το δούμε αυτό, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομο και πόσο περίπλοκο είναι, και να το δούμε ως αυτό που είναι εφικτό και γιατί ο τερματισμός αυτού του πολέμου είναι τόσο σημαντικός.

    Επειδή αυτή είναι η εναλλακτική λύση στον πόλεμο. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να συναντήσουν τους αγαπημένους τους και ίσως να ανοίξει ο πόλεμος για μια σοβαρή λύση σε αυτό το ζήτημα, τον τερματισμό της κατοχής, τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας και κυρίως για να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι χωρίς φόβο».

  • Ποιοι είναι οι Ταϊλανδοί εργάτες;

    17:16:52

    Τουλάχιστον 23 Ταϊλανδοί εργάτες πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των περίπου 240 ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

    Επιπλέον 32 Ταϊλανδοί εργάτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, περίπου 30.000 Ταϊλανδοί απασχολούνταν κυρίως στον αγροτικό τομέα του Ισραήλ κατά τη στιγμή της επίθεσης. Περισσότεροι από 8.600 Ταϊλανδοί εργαζόμενοι έχουν επαναπατριστεί οικειοθελώς από τότε.

    Βάσει συμφωνίας με το Ισραήλ, οι Ταϊλανδοί εργάτες αμείβονται με ελάχιστο μισθό 5.300 σέκελ το μήνα (2.000 δολάρια), έξι ή επτά φορές περισσότερο από ό,τι κερδίζουν στην πατρίδα τους.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Αιγυπτιακές πηγές επιβεβαιώνουν ότι πέρασαν τα σύνορα οι όμηροι

      17:13:10

      Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι παρέλαβαν τους Ισραηλινούς ομήρους από τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο στο πέρασμα της Ράφα.

      Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα τους μεταφέρουν τώρα στο αεροδρόμιο του Αρίς και στη συνέχεια θα πετάξουν σε ισραηλινή στρατιωτική αεροπορική βάση.

    • 13 Ισραηλινοί όμηροι πέρασαν στην Αίγυπτο μετά από 49 ημέρες αιχμαλωσίας στη Γάζα

      17:09:16

      Η πρώτη ομάδα των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς πέρασαν πλέον στην Αίγυπτο μετά από 49 ημέρες κατά τις οποίες κρατούνταν από την τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα.

      Το παραπάνω μετέδωσε η ιστοσελίδα Times Of Israel.

    • Συναισθηματικός οδοστρωτήρας για τις οικογένειες η σημερινή ημέρα

      17:06:15

      Η σημερινή ημέρα θα είναι ένας «συναισθηματικός οδοστρωτήρας» για όλες τις οικογένειες των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα κρατούνται στη Γάζα, λέει ο καθηγητής Hagai Levine, από το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών, μια εθελοντική ομάδα που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

      Λέει ότι ορισμένοι έλαβαν τηλεφωνήματα χθες το βράδυ από την ισραηλινή κυβέρνηση, λέγοντας ότι αναμένουν ότι τα μέλη των οικογενειών τους θα απελευθερωθούν σήμερα.

      «Θα πρέπει να δουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι όντως συμβαίνει μετά από επτά εβδομάδες», δήλωσε στην εκπομπή World at One του BBC Radio 4.

      Προσθέτει ότι άλλοι έλαβαν μηνύματα που έλεγαν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν αναμένεται να απελευθερωθούν.

      «Χρειαζόμαστε εξατομικευμένη προσέγγιση και θεραπεία - πολλοί από αυτούς είναι παιδιά», λέει ο καθηγητής Levine.

    • Βίντεο ντοκουμέντο: Ασθενοφόρα με τους ομήρους που απελευθερώθηκαν οδεύουν για τη Ράφα

      16:58:12

      Οι Ισραηλινοί όμηροι βρίσκονται τώρα καθ' οδόν προς το πέρασμα της Ράφα για να περάσουν στην Αίγυπτο, αφού προηγουμένως μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό και υποβλήθηκαν σε σύντομες ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς.

      Η τηλεόραση Al-Aqsa TV που συνδέεται με τη Χαμάς επικαλείται πηγές της τρομοκρατικής οργάνωσης που επιβεβαιώνουν ότι παρέδωσαν την πρώτη παρτίδα των ισραηλινών αιχμαλώτων στον Ερυθρό Σταυρό.

      {https://twitter.com/oritperlov/status/1728063436964122831}

    • «Βόμβα» από FT: Το Ισραήλ ήξερε για την επίθεση της Χαμάς, αλλά αγνόησε τις πληροφορίες

      16:55:01

      Και ενώ οι εξελίξεις «τρέχουν» δημοσίευμα των FT ανάβει φωτιές αφού ισχυρίζεται πως το Ισραήλ γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς αλλά αγνόησε τις πληροφορίες.

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

    • Εικόνα από το πέρασμα της Ράφα

      16:47:30

      Στιγμιότυπο από κόσμο που αναμένει τους ομήρους στο πέρασμα της Ράφα.

      Rafah 1 b0aca

    • Στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού οι 13 πρώτοι όμηροι - Κινούνται προς το Ισραήλ

      16:33:47

      Η πρώτη ομάδα ισραηλινών ομήρων βρίσκεται τώρα στα χέρια του προσωπικού της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και είναι σε ασθενοφόρα που φεύγουν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, λέει Ισραηλινός αξιωματούχος.

      Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια. Η Χαμάς έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλοι τους παιδιά, μητέρες και άλλες γυναίκες. Οι πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικά να απελευθερώσει περισσότερους, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας για λίγες ακόμη ημέρες.

      Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούν οι τρομοκράτες της Γάζας.

      Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται για τρομοκρατικά αδικήματα, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι. Θα απελευθερώσει 39 σήμερα σε αντάλλαγμα για τους πρώτους 13 Ισραηλινούς που θα επιστρέψουν

    • 12 Ταϊλανδοί όμηροι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς

      16:27:23

      Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι απελευθερώθηκαν 12 Ταϊλανδοί υπήκοοι που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα.

      Είπε ότι αξιωματούχοι της πρεσβείας βρίσκονται «καθ' οδόν για να τους παραλάβουν», αλλά δεν διευκρίνισε πού βρίσκονται οι όμηροι.

      Ακολουθεί η ανακοίνωση της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών: «Οι εντατικές αιγυπτιακές προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 12 υπηκόων της Ταϊλάνδης».

      Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη Χαμάς.

      Η απελευθέρωση των υπηκόων της Ταϊλάνδης δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, την οποία μεσολάβησε το Κατάρ.

      Αναμένουμε ακόμη την απελευθέρωση των 13 Ισραηλινών.

    • LIVE εικόνα από το πέρασμα της Ράφα

      16:23:13

      Μια ζωντανή μετάδοση του Reuters καταγράφει τις σκηνές κοντά στο πέρασμα της Ράφα, όπου οι όμηροι αναμένεται να φτάσουν σύντομα.

      {https://twitter.com/Reuters/status/1728049856894136593}

    • Νετανιάχου, Γκαλάντ παρακολουθούν από το αρχηγείο των IDF

      16:19:39

      Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ θα βρίσκονται στο κέντρο διοίκησης της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων των IDF στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

      «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας θα παρακολουθούν στενά την επιχείρηση για να φέρουν τους Ισραηλινούς που απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία της Χαμάς στο Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση.

      Ο Νετανιάχου θα συνοδεύεται από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και τον στρατιωτικό του γραμματέα, υποστράτηγο Αβί Γκιλ, ενώ ο Γκαλάντ θα συνοδεύεται από τον στρατιωτικό του γραμματέα, ταξίαρχο Γκάι Μαρκιζένο, και τον προσωπάρχη του Σαχάρ Κατζ.

    • Συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων: Τι συμβαίνει, πότε και που;

      16:17:52

      13 όμηροι που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς και να τεθούν υπό την επιτήρηση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία στη συνέχεια θα τους μεταφέρει στην Αίγυπτο στα σύνορα της Ράφα.

      Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδας, όπου θα τους γίνει μια πρώτη ιατρική εκτίμηση σε μια αεροπορική βάση.

      Στη συνέχεια, οι 13 θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο με ελικόπτερο για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

      Τα ονόματά τους δεν έχουν δημοσιευθεί, αλλά γνωρίζουμε ότι πρόκειται για γυναίκες και παιδιά.

      Μόλις μεταφερθούν οι όμηροι, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πρόκειται να απελευθερωθούν από τη φυλακή Ofer του Ισραήλ - η οποία βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη - υπό την επιτήρηση της ΔΕΕΣ.

      Τα ονόματά τους έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και γνωρίζουμε ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει 24 γυναικεία και 15 ανδρικά ονόματα,

      Θα μεταφερθούν σε ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη και στη συνέχεια θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ.

      Λεωφορεία έτοιμα να παραλάβουν τους αποφυλακισμένους Παλαιστίνιους έχουν φθάσει στη φυλακή πριν από τη συμφωνία, ενώ ισραηλινά ασθενοφόρα έχουν σταλεί νωρίτερα στη συνοριακή περιοχή Κερέμ-Σαλόμ στο νότιο Ισραήλ.

    • Ελεύθεροι και 39 Παλαιστίνιοι

      16:16:51

      Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ φέρεται να έλαβε μια λίστα με τους 39 Παλαιστίνιους που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς. Σύμφωνα με το BBC, τα ονόματά τους έχουν δημοσιευτεί και η λίστα περιέχει 24 γυναικεία και 15 αντρικά ονόματα.

    • Ποιοι θα απελευθερωθούν

      16:15:51

      Τα ονόματά τους δεν έχουν δημοσιευθεί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι και οι 13 θα είναι όλοι γυναίκες και παιδιά.

    • Το επιχειρησιακό σχέδιο απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων

      16:13:30

      Αρχικά 13 όμηροι που βρίσκονται στη Γάζα πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η θα τους μεταφέρει στη Ράφα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στη συνέχεια αναμένεται να βρεθούν στο Ισραήλ περίπου στις 16:00 όπου θα τους γίνει μια πρώτη ιατρική αξιολόγηση σε αεροπορική βάση.

      Στη συνέχεια, οι 13 θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο με ελικόπτερο για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Ροή Ειδήσεων