Μπορεί απλώς να αγκάλιασε την ελληνική καταγωγή του ή να σκέφτηκε ότι θα ταίριαζε με το κοστούμι του, αλλά η απόφαση του βασιλιά Καρόλου να φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία όταν μίλησε στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) μαζί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε εντύπωση, δεδομένης της πρόσφατης διπλωματικής διαμάχης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο βασιλιάς, του οποίου ο πατέρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα ως πρίγκιπας της Ελλάδας, μπορεί επίσης να πήρε ένα παράδειγμα από το ενδυματολογικό εγχειρίδιο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β', όσον αφορά στο ντύσιμο, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του ο Guardian.
{https://twitter.com/guardianworld/status/1730637162255970481}
Αν και λόγω του αξιώματός του δεν μπορεί να παρέμβει ανοιχτά στη βρετανική πολιτική σκηνή, ο βασιλιάς Κάρολος μπορεί απλώς να βρήκε μια λύση για να καταστήσει σαφή τη γνώμη του. Από την άλλη, μπορεί απλά να του αρέσει η γραβάτα.
Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η γραβάτα είναι ένα κομμάτι από το Pagoni Maison des Cravates, μια αριστοκρατική μπουτίκ στο Κολωνάκι της Αθήνας, σύμφωνα με τον «Guardian». Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια…
Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει το iEidiseis (διαβάστε περισσότερα εδώ), η γραβάτα με το ελληνικό εθνόσημο εστάλη από τη Μιμίκα Κολοτούρα ως δώρο στον βασιλιά Κάρολο για τα γενέθλια του στις 14 Νοεμβρίου. Επρόκειτο για προσωπικό δώρο με την ευκαιρία συνεργασίας που έχει αρχίσει, εδώ και έναν χρόνο, η Zeus & Dione με το παλάτι στο πλαίσιο ενός project για την χειροτεχνία.
Το δώρο εστάλη στον βασιλιά Κάρολο, πριν από δύο εβδομάδες, με τον συνεργάτη του που είναι υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα με την Zeus & Dione. Στο μεταξύ, η Μιμίκα Κολοτούρα πρόσφατα είχε προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο στα βασιλικά κτήματα στη Σκωτία. Αφορμή της συνάντησης είχε αποτελέσει το σόοτ του Dior που η Zeus & Dione είχε κάνει το ύφασμα για τον οίκο.
Ο βασιλιάς Κάρολος είχε μάθει ότι η Μιμίκα Κολοτούρα είχε επιμεληθεί το ύφασμα στο Σουφλί και την προκάλεσε στη Σκωτία, όπου της έκανε μια δελεαστική πρόταση για ανταλλαγή τεχνιτών με το Dumfries House που αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης για διάφορες τέχνες και την πορεία του οποίου παρακολουθεί προσωπικά ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος από την εποχή που εκτελούσε τα πριγκιπικά του καθήκοντα.
Το γενέθλιο δώρο της Μιμίκας Κολοτούρα το έχει τιμήσει ο βασιλιάς Κάρολος δυο φορές μέσα σε λίγες ημέρες – τόσο κατά την υποδοχή του Νοτιοκορεάτη Προέδρου στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι κατά τη Σύνοδο COP28 με τον ειδικό συμβολισμό που του αποδόθηκε.
Η διπλωματική διαμάχη Σούνακ – Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Εμφανιζόμενος μπροστά στις κάμερες, η γραβάτα του βασιλιά Καρόλου θεωρήθηκε στην Ελλάδα ως έμμεση ένδειξη υποστήριξης μετά τη διαμάχη μεταξύ του Ρίσι Σούνακ και του Έλληνα ομολόγου του, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε αιφνιδιαστικά μια προσωπική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ύστερα από μια συνέντευξη στο BBC, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραλλήλισε τη διατήρηση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο με το να κοβόταν στη μέση η Μόνα Λίζα. Εκπρόσωπος του Ρίσι Σουνάκ δήλωσε αργότερα ότι αισθάνεται πως οι όποιες συνομιλίες είναι πιθανό να «κυριαρχηθούν» από τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία η Ελλάδα θέλει πίσω.
Πάντως, αν η γραβάτα του βασιλιά Καρόλου επρόκειτο για ένα αιχμηρό μήνυμα, είτε δεν το έλαβε υπόψιν του ο Ρίσι Σούνακ είτε δεν τον πείραξε, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός ανάρτησε με χαρά μια φωτογραφία του με τον μονάρχη στο Χ.
{https://twitter.com/RishiSunak/status/1730562369615442184}