Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κόλπο του Ομάν, καθώς ένα ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο πλοίο με σημαία Νήσων Μάρσαλ φέρεται να καταλήφθηκε από μια ομάδα ενόπλων.
Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Sky News, στο πετρελαιοφόρο επιβιβάστηκαν «ένοπλα μη εξουσιοδοτημένα άτομα» με στρατιωτικές στολές και μάσκες το πρωί της Πέμπτης (11/1) στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση παραμένει ασαφής, αλλά οι υποψίες έπεσαν αμέσως στο Ιράν, καθώς το πλοίο παλαιότερα ενεπλάκη σε μια διαμάχη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατά την οποία κατασχέθηκε ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου.
Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι 4-5 ένοπλοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο και ότι είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ επικαλούμενη ενημέρωση του βρετανικού στρατού, πρόκειται για το πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation του Σταμάτη Μόλαρη.
Λίγο αργότερα, σε δήλωσή της στο AP, η Empire Navigation παραδέχθηκε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο, το οποίο έχει πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων και έναν Έλληνα υπήκοο (ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος). Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής, ενώ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημερώνει ότι το περιστατικό κατεγράφη στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο – έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.
Η βρετανική Maritime Trade Operations γνωστοποίησε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε «άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Επίσης, σημείωσε ότι δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το τάνκερ και ότι οι αρχές διερευνούν το περιστατικό.
Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω υψηλών εντάσεων στην κοντινή Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στη ναυτιλία και το εμπόριο.