Κόσμος

CREA: Το πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ κοστίζει στη Ρωσία 160 εκατ. ευρώ την ημέρα

Εκτιμάται ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η απόφαση για ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο κοστίζουν στη χώρα 160 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 280 εκατ. ευρώ ημερησίως με τα πρόσθετα μέτρα (εμπάργκο) που θα τεθούν σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), μιας δεξαμενής σκέψης και ενός ερευνητικού οργανισμού, τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν σημαντικά με το εμπάργκο και το ανώτατο όριο τιμών.

Η πρακτική αυτή οδήγησε σε μείωση των εσόδων της Ρωσίας από το αργό πετρέλαιο κατά 32%. Υπολογίστηκε ότι η Ρωσία έχασε 160 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα λόγω του εμπάργκο και του ανώτατου ορίου τιμών.

Παρά τη μείωση των εσόδων, η Ρωσία κερδίζει 640 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από τις συνολικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων. Από την άλλη πλευρά, με το εμπάργκο της ΕΕ στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου από τη Ρωσία που τίθεται σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι η ημερήσια απώλεια θα φτάσει τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, η απαγόρευση και η ανώτατη τιμή που επιβλήθηκε στο αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή προς τη Ρωσία εκτιμάται ότι θα μειώσει τα ενεργειακά έσοδα της χώρας κατά 280 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CREA, η Ρωσία κέρδισε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τις μεταφορές αργού πετρελαίου υπό την ανώτατη τιμή. Υπολογίστηκε ότι 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το ποσό αυτό είναι ο φόρος που πηγαίνει απευθείας στη ρωσική κυβέρνηση.

Εκτιμάται ότι η μείωση της ανώτατης τιμής από 60 δολάρια σε 25-35 δολάρια θα μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως.

Ο επικεφαλής αναλυτής της CREA Λόρι Μιλιβίρτα, στην αξιολόγησή του για την έρευνα, δήλωσε ότι η απαγόρευση της ΕΕ για το πετρέλαιο και η εφαρμογή ανώτατης τιμής είχαν τον αναμενόμενο αντίκτυπο. «Αυτό δείχνει ότι διαθέτουμε τα εργαλεία για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επικρατήσει έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Η απόφαση για το ανώτατο όριο των τιμών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των φορολογητέων κερδών του Κρεμλίνου από το πετρέλαιο σε επίπεδο που θα τα αποτρέψει και θα περιορίσει τις υπόλοιπες εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Η Σβιτλάνα Ρομάνκο, ιδρύτρια και διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Razom We Stand, δήλωσε στην αποτίμησή της για τον πρώτο μήνα του εμπάργκο ότι «τα έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων είναι το οικονομικό αιμοφόρο αγγείο του πολέμου του Πούτιν. Η ΕΕ και η G7 έχουν τη δύναμη και όλα τα εργαλεία για να κόψουν αυτή τη γραμμή αίματος. Μόνο η εξουσία και το χρήμα μιλούν στο Κρεμλίνο. Το ανώτατο όριο τιμών πρέπει να μειωθεί και η επιβολή του εμπάργκο πρέπει να ενισχυθεί. Χωρίς έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, η ανελέητη επίθεση της Ρωσίας στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον θα καταρρεύσει. Χρειαζόμαστε περισσότερη δράση από τον συνασπισμό για το ανώτατο όριο τιμών. Δεν είναι απαραίτητο μόνο να μειωθεί το ανώτατο όριο τιμών, αλλά και να θεσπιστούν πρόσθετες κυρώσεις».

Το εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που εξάγεται από την ΕΕ δια θαλάσσης και η απόφαση για την επιβολή ανώτατης τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιάννης Μπέζος: Ακυρώθηκε εκδήλωση όπου συμμετείχε – ο λόγος
Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους - Στη Μητρόπολη η κηδεία, στο Τατόι η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Chevron Right