Παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων και δυτικών επιχειρηματιών φαίνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Κρεμλίνο φέρεται να έχει θέσει κάποιους όρους για μια ανταλλαγή των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας σε κάθε πλευρά να ανακτήσει μέρος αυτών των κεφαλαίων ύστερα από τις εκατέρωθεν κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Μόσχα ελπίζει ότι η πιθανή ανταλλαγή, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα, θα ξεμπλοκάρει κεφάλαια ύψους 100 δισ. ρουβλίων (1,1 δισ. δολ.) σε ευρωπαϊκούς τίτλους, που ανήκουν κυρίως σε ρώσους ιδιώτες επενδυτές, επιτρέποντας στους δυτικούς επενδυτές να τους αγοράσουν με δικά τους κεφάλαια που βρίσκονται στη Ρωσία.
Οι Ρώσοι μικροεπενδυτές μπορούν να υποβάλουν προσφορές για να ανταλλάξουν δυτικούς τίτλους από τις 25 Μαρτίου, ενώ αντίστοιχα οι δυτικοί επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προσφορές για αυτούς τους τίτλους από τις 3 Ιουνίου. Τη συναλλαγή έχει οριστεί να οργανώσει η Investitsionnaya Palata, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις.
Αξιωματούχοι της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν ότι δυτικοί θεσμικοί επενδυτές θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής και είπαν ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερες ανταλλαγές.
Εκτιμάται πως εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία περίπου 3,5 εκατ. Ρώσων στο εξωτερικό, η αξία των οποία φτάνει τα 16,3 δισεκατ. Δολάρια.
Σε δισεκατομμύρια δολάρια ωστόσο ανέρχονται και τα δυτικά κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί από τη Μόσχα. Σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου, τα κέρδη δυτικών εταιρειών τα οποία έχουν μπλοκαριστεί εκτιμώνται, μόνο για το 2022, σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών κερδών, με κεφάλαιο που εκτιμάται στα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, και ακολουθούν οι γερμανικές, οι αυστριακές και οι ελβετικές, με 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αντίστοιχα.