Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Crocus City Hall στη Μόσχα - 40 νεκροί και 145 τραυματίες

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Crocus City Hall στη Μόσχα - 40 νεκροί και 145 τραυματίες

Πολύνεκρη επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα. To ISIS ανέλαβε την ευθύνη. Όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.

20:06 - 22/03/2024
Τελευταία ενημέρωση: 01:23 - 23/03/2024

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες - τουλάχιστον 60 σε σοβαρή κατάσταση - έπειτα από την επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Ακυρώθηκαν όλες οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο - φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις μέσα από το blog του iEidiseis.


LIVE

  • Χάος μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: 40 νεκροί και 145 τραυματίες

    01:23:21

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες διέφυγαν, πιθανώς με ένα λευκό αυτοκίνητο και σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των ρωσικών αρχών για τον εντοπισμό τους.

    Η Ουκρανία δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση και εν τω μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

    Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει ακόμη αυτή την εξέλιξη. Και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα δημόσιο σχόλιο, αλλά το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ενημερώνεται συνεχώς για τα γεγονότα καθώς εξελίσσονται.

    Εν τω μεταξύ, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί στη Μόσχα σε βασικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών.

    Ερωτήματα εγείρονται, όπως σημείωσε το BBC: Μεταξύ αυτών: Πώς είναι δυνατόν ένοπλοι άνδρες να μπόρεσαν να μπουν σε έναν περίοπτο συναυλιακό χώρο, με χιλιάδες ανθρώπους να παρακολουθούν μια συναυλία, και να πραγματοποιήσουν μια τόσο αιματηρή επίθεση – ιδίως αφού οι αρχές των ΗΠΑ είχαν πρόσφατα προειδοποιήσει για ένα παρόμοιο σενάριο;

    Από την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί - σύμφωνα με την FSB.

    Ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα έφτασε τους 145, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Υγείας της περιοχής της Μόσχας.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε ότι 115 άνθρωποι νοσηλεύονται - πέντε από αυτούς είναι παιδιά.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το live blog του iEidiseis.gr με όλες τις εξελίξεις από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας.

    Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη, θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Υπουργείο Υγείας Μόσχας: 145 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση - 5 είναι παιδιά

    01:06:25

    Ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα έχει αναθεωρηθεί σε 145, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Υγείας της περιοχής της Μόσχας.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε ότι 115 άνθρωποι νοσηλεύονται - πέντε από αυτούς είναι παιδιά.

    60 από τα θύματα είναι σε σοβαρή κατάσταση, πρόσθεσε ο ίδιος.

  • Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Ακούγαμε εκρήξεις και κραυγές - Όλοι ούρλιαζαν και έτρεχαν

    01:03:18

    Οι άνθρωποι στη συναυλία περιγράφουν το χάος καθώς ξεκίνησε η επίθεση.

    Ο Αλεξέι, ένας μουσικός παραγωγός, είπε στο AP ότι επρόκειτο να καθίσει στη θέση του πριν ξεκινήσει η συναυλία, όταν άκουσε «πολλές εκρήξεις πολυβόλου» και «πολλές κραυγές».

    «Συνειδητοποίησα αμέσως ότι ήταν αυτόματα πυρά και κατάλαβα ότι πιθανότατα ήταν το χειρότερο: τρομοκρατική επίθεση», είπε.

    Ένας άλλος μάρτυρας είπε στο Reuters ότι άρχισε ταραχή καθώς όλοι έτρεξαν έξω από τα πυρά. «Ξεκίνησε ένα μπάσιμο. Όλοι έτρεξαν στην κυλιόμενη σκάλα», είπε ο μάρτυρας. «Όλοι ούρλιαζαν. Όλοι έτρεχαν».

  • ΟΗΕ: Καταδίκη της επίθεσης με τον πιο έντονο τρόπο

    00:58:42

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση «με τον πιο έντονο τρόπο», ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού.

    «Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εύχεται στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Φαρχάν Χακ.

  • Μελόνι: Απαράδεκτη η φρίκη της σφαγής άμαχων, αθώων πολιτών στην Μόσχα

    00:56:49

    Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην τραγική επίθεση που σημειώθηκε στην ρωσική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την καταδίκη της και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων.

    Πιο αναλυτικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή της: «Η φρίκη της σφαγής άμαχων, αθώων πολιτών στην Μόσχα, είναι απαράδεκτη. Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο τη βάρβαρη αυτή τρομοκρατική πράξη. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στα θύματα και στους συγγενείς τους».

  • Βίντεο με φερόμενο ως δράστη μετά την επίθεση στη Μόσχα

    00:09:46

    Στα social media αναρτήθηκε βίντεο με φερόμενο ως δράστη να περπατά κρατώντας όπλο μετά την επίθεση στη Μόσχα. Η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

    {https://twitter.com/visegrad24/status/1771297247738699847}

  • Φωτογραφία με τους φερόμενους ως δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

    23:59:32

    Φωτογραφία με τους φερόμενους ως δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης δημοσίευσε το NEXTA:

    isis μοσχα, τρομοκρατικη επιθεση, Crocus City Hall

  • ΥΠΕΞ: Σοκαρισμένοι από τη φρικιαστική επίθεση στο Crocus City Hall

    23:50:17

    Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τη «φρικιαστική» επίθεση με πυροβολισμούς στη Μόσχα, συναυλιακό χώρο.
    «Σοκαρισμένοι από τις τρομακτικές εικόνες από τη Μόσχα, μετά τη φρικιαστική επίθεση στο Crocus City Hall», αναφέρει σε ανάρτηση το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Οι σκέψεις μας είναι με τους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», συμπληρώνει η ίδια ανάρτηση στο Χ.

    Τουλάχιστον 40 νεκροί είναι ο έως τώρα απολογισμός από την επίθεση που έγινε σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

    Επίσης, περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον πέντε δράστες άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο, ενώ ακολούθησαν εκρήξεις.

  • Το Ισλαμικό Κράτος ανέβαλε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα

    23:28:51

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη μέσω του καναλιού του στο Telegram για τις επιθέσεις στη Μόσχα, αναφέρει το Reuters.

    isis mosxa, τρομοκρατικη επιθεση μοσχα, ισλαμικο κρατοσ, αναληψη ευθυνησ

    Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου, όπως μετέδωσαν οι Times of Israel, έξι φερόμενα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας, σε αυτό που η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (NAC) της χώρας περιγράφει ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

    Σύμφωνα με δήλωση του NAC, οι έξι άνδρες εγκλωβίστηκαν σε ένα διαμέρισμα στον τρίτο όροφο στο Karabulak, μια πόλη περίπου 30.000 κατοίκων στην ημιαυτόνομη Δημοκρατία της Ινγκουσετίας της Ρωσίας. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς οι γύρω δρόμοι αποκλείστηκαν και οι κάτοικοι της πολυκατοικίας εκκενώθηκαν σε ένα κοντινό σχολείο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

    Ισχυροί πυροβολισμοί και εκρήξεις που φάνηκαν να προέρχονται από το εσωτερικό μιας πολυκατοικίας ακούγονταν σε βίντεο που ανάρτησαν κάτοικοι του Καραμπουλάκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

    23:22:47

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα.

    Δείτε τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

    Άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια μιας sold-out συναυλίας του ρωσικού ροκ συγκροτήματος Piknik. Το Crocus City Hall είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς χώρους μουσικής στην περιφέρεια της Μόσχας.

    Σαράντα άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι είναι νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες μετά τους πυροβολισμούς, ανέφεραν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

    Έως και πέντε ένοπλοι πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης από καμία ομάδα, αλλά οι Ρώσοι εισαγγελείς χαρακτήρισαν την επίθεση ως «τρομοκρατική πράξη».

    Εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν ένοπλους να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα, ενώ πανικόβλητοι Ρώσοι τράπηκαν σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους.

    Οι δράστες προφανώς πυροδότησαν επίσης εκρηκτικά, καθώς οι ήχοι των εκρήξεων ακούγονταν σε άλλα βίντεο από την επίθεση.

    Το TASS μετέδωσε ότι άνθρωποι παρέμειναν μέσα στο κτίριο, το οποίο έχει τυλιχθεί σχεδόν πλήρως στις φλόγες και ότι άλλοι εγκλωβίστηκαν στην οροφή.

    Στο σημείο βρέθηκαν μονάδες της ρωσικής εθνικής φρουράς Speznaz καθώς και αστυνομικοί και πυροσβέστες.

    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δυτικές χώρες με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για τρομοκρατία και είχαν πει στους πολίτες τους να μην συμμετέχουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις στη Ρωσία. Στις 8 Μαρτίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ έγραψε ότι «παρακολουθούσε αναφορές ότι οι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών και οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να ενημερώνονται να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες».

  • Σε διάφορα νοσοκομεία μεταφέρονται οι τραυματίες

    23:16:39

    Άτομα που τραυματίστηκαν από την επίθεση στο Crocus City Hall νοσηλεύονται σε ιατρικά ιδρύματα της περιοχής της Μόσχας, δήλωσε το περιφερειακό υπουργείο Υγείας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Όπως αναφέρει το υπουργείο:

    Τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης μεταφέρονται εσπευσμένα σε νοσοκομεία στο Κρασνογκόρσκ, στο Χίμκι και στο Οντίντσοβο.

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες. Πέντε άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας.

  • Μακελειό στη Μόσχα: Αυτοί είναι οι πέντε ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης

    23:13:57

    Νέες, ανεπιβεβαίωτες αναφορές έρχονται στη δημοσιότητα για το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ρωσίας, στη Μόσχα.

    Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης κατέθεσαν ότι οι δράστες έμοιαζαν με «Ασιάτες και Καυκάσιους» και επικοινωνούσαν σε «ξένη γλώσσα, όχι ρωσικά», σύμφωνα με το ΝΕΧΤΑ.

    Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι οι καταζητούμενοι είναι γηγενείς της Ινγκουσετίας και δημοσιεύουν φωτογραφίες των φερόμενων ως τρομοκρατών.

    ypoptoi 1 a701f

    «Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας αναζητούν έναν αριθμό ανδρών από την Ινγκουσετία που θεωρούνται ύποπτοι για τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα», αναφέρει το Visegrád 24.

    ypoptoi2 1 1003d

    Οι Ινγκουσέτιοι είναι βορειοανατολική Καυκάσια εθνότητα που κατοικεί στον Βόρειο Καύκασο, κυρίως στην Ινγκουσετία, μια ομοσπονδιακή δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι, όσον αφορά το θρήσκευμα, κατά κύριο λόγο Σουνίτες Μουσουλμάνοι και μιλούν τα ινγκουσετικά. Είναι γνωστοί και ως Βαϊνάχ.

    Η Ινγκουσετία κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από αυτόχθονες καυκάσιους πληθυσμούς τους Ινγκούς (77,3%) και Τσετσένους (20,4%). Κατά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την παρουσία του ένα κίνημα απόσχισης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο όμως περιορίζεται σε μικρά τρομοκρατικά χτυπήματα και δεν έχει αποκτήσει τη μαζικότητα του αντιστοίχου της Τσετσενίας.

  • «Σοκαρισμένη» η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα από την επίθεση

    23:03:30

    Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι είναι «σοκαρισμένη» από την επίθεση και εκφράζει «ειλικρινή συλλυπητήρια» στον ρωσικό λαό.

    Η πρεσβεία συμβουλεύει τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση.

    Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «σοβαρά περιορισμένη» στην ικανότητά της να βοηθά τους πολίτες της στη Ρωσία που είναι μακριά από την πρεσβεία της Μόσχας. Είπαν ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει περιορίσει τη δυνατότητα του αμερικανικού προσωπικού να ταξιδεύει.

    Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα, οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση στους πολίτες τους πριν από δύο εβδομάδες λέγοντας ότι αξιωματούχοι «παρακολούθησαν αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβάνοντας συναυλίες».

    Η προειδοποίηση παρότρυνε τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για 48 ώρες. Αυτή η χρονική περίοδος έχει παρέλθει, αλλά οι ομοιότητες μεταξύ της προειδοποίησης και των σημερινών γεγονότων υποδηλώνουν ότι μια σύνδεση μπορεί να είναι δυνατή, όπως σημειώνει το BBC.

  • Νέες φωτογραφίες από Crocus City Hall στη Μόσχα

    22:58:46

    Δείτε νέες φωτογραφίες από Crocus City Hall στη Μόσχα:

    tromokratiki_epithesi_mosxa1_8a5e1.jpgtromokratiki_epithesi_mosxa2_643e0.jpgtromokratiki_epithesi_mosxa3_82e73.jpgtromokratiki_epithesi_mosxa4_5d8c7.jpg

  • Ποιες μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις συγκλόνισαν τη Ρωσία

    22:51:05

    Ακολουθεί μια αναδρομή από το Associated Press σχετικά με προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία:

    Η Ρωσία συγκλονίστηκε από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατά τη διάρκεια των μαχών με τους αυτονομιστές στη ρωσική επαρχία της Τσετσενίας.

    Τον Οκτώβριο του 2002, Τσετσένοι μαχητές πήραν ομήρους περίπου 800 ανθρώπους σε θέατρο της Μόσχας. Δύο ημέρες αργότερα, οι ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και 129 όμηροι και 41 Τσετσένοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους από τις επιπτώσεις του ναρκωτικού αερίου που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις.

    Και τον Σεπτέμβριο του 2004, περίπου 30 Τσετσένοι μαχητές κατέλαβαν ένα σχολείο στο Μπεσλάν στη νότια Ρωσία παίρνοντας εκατοντάδες ομήρους. Η πολιορκία έληξε με λουτρό αίματος, δύο ημέρες αργότερα και περισσότεροι από 330 άνθρωποι, περίπου οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν.

  • Αναφορές για παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες μετά την επίθεση

    22:36:53

    Παιδιά είναι μεταξύ όσων τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς και τη φωτιά στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

    Ο Αντρέι Βορόμπιοφ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram ότι πέντε άτομα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

  • Σε εξέλιξη οι έρευνες για τους δράστες του μακελειού στη Μόσχα

    22:26:52

    Οι Ρώσοι εθνοφρουροί αναζητούν τους δράστες της επίθεσης στο Crocus City Hall στη Μόσχα.

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την FSB, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας.

  • Λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία: Αρνείται κάθε εμπλοκή στην επίθεση

    22:25:21

    Η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη φονική ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

    «Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες», δήλωσε η οργάνωση που καθιστά υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν».

  • Κρεμλίνο: Ο Πούτιν ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις - Έδωσε τις απαραίτητες εντολές

    22:22:49

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στο Crocus City Hall, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

    «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την έναρξη των πυροβολισμών από τα πρώτα λεπτά για το τι συνέβη στο Crocus City Hall», δήλωσε ο Πεσκόφ.

    «Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται. Ο πρόεδρος έχει ήδη δώσει όλες τις απαραίτητες εντολές», σημείωσε ο Πεσκόφ.

  • Η Ουκρανία αρνείται ότι εμπλέκεται στην επίθεση στο Crocus City Hall

    22:14:07

    Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις, με τον Mykhailo Podolyak, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy, να αναρτά την ακόλουθη δήλωση:

    Η Ουκρανία σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους πυροβολισμούς/εκρήξεις στο Crocus City Hall (Περιφέρεια Μόσχας, Ρωσία). Δεν έχει κανένα νόημα…

    Η Ουκρανία πολεμά με τον ρωσικό στρατό για περισσότερα από δύο χρόνια. Και όλα σε αυτόν τον πόλεμο θα κριθούν μόνο στο πεδίο της μάχης. Μόνο από την ποσότητα των όπλων και τις ποιοτικές στρατιωτικές αποφάσεις. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα...

    Η Ουκρανία δεν κατέφυγε ποτέ στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων. Είναι πάντα άσκοπο. Σε αντίθεση, παρεμπιπτόντως, με την ίδια τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις στον τρέχοντα πόλεμο κατά της Ουκρανίας…

    Και τρίτον, πολύ πριν τα γεγονότα στο Crocus City Hall, είχαμε ακούσει δημόσιες προειδοποιήσεις από ξένες πρεσβείες στη Μόσχα για την πιθανότητα τέτοιων αιματηρών υπερβολών.

    Ως συμπέρασμα: Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα γεγονότα στα προάστια της Μόσχας θα συμβάλουν στην απότομη αύξηση της στρατιωτικής προπαγάνδας, στην επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης, στη διευρυμένη κινητοποίηση και, τελικά, στην κλιμάκωση του πολέμου. Και επίσης για να δικαιολογηθούν τα έκδηλα γενοκτονικά χτυπήματα κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας...

    {https://twitter.com/Podolyak_M/status/1771258890170057119}

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Απειλές Μεντβέντεφ σε Κίεβο: Θάνατος για τον θάνατο

      22:07:31

      Στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση - τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και την ειλικρινή μου δύναμη σε όλους τους αγαπημένους των θυμάτων, δήλωσε ο Ντ. Μεντβέντεφ και συνέχισε:

      «Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο τον τρόμο των αντιποίνων. Κανένα δικαστήριο και καμία έρευνα δεν θα βοηθήσει αν η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία, και οι μαζικές εκτελέσεις τρομοκρατών και η καταστολή κατά των οικογενειών τους δεν αντιμετωπίζονται με θανάτους. Είναι η παγκόσμια εμπειρία.

      Αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, είναι αδύνατον να γίνει κάτι διαφορετικό με αυτούς και τους ιδεολογικούς εμπνευστές τους. Όλοι τους πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες.

      Συμπεριλαμβανομένων και των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε μια τέτοια θηριωδία».

      μοσχα Μεντβέντεφ επιθεση, μακελειο μοσχα

    • «Τι εφιάλτης» - Η πρώτη από τη χήρα Ναβάλντι για το μακελειό στη Μόσχα

      21:57:45

      Η Γιούλια Ναβάλναγια, η σύζυγος του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο σε ρωσική σωφρονιστική αποικία, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της μετά τις επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής στη Μόσχα.

      «Τι εφιάλτης στο Crocus Music Hall. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ανάρρωση στους τραυματίες. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν», γράφει στο «X».

      {https://twitter.com/yulia_navalnaya/status/1771256165193646366}

    • Καταρρέει η στέγη της αίθουσας συναυλιών Crocus City Hall στη Μόσχα

      21:52:25

      Η οροφή του Crocus City Hall στη Μόσχα, όπου έγινε το μακελειό το βράδυ της Παρασκευής, καταρρέει, αναφέρει το RIA.

      Ακολουθούν βίντεο που ανέβηκαν στα social media:

      {https://twitter.com/nexta_tv/status/1771253545146122659}

      {https://twitter.com/nexta_tv/status/1771232690731155526}

    • Σύλληψη μπροστά στην κάμερα μετά την επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα

      21:49:01

      Σύλληψη μπροστά στην κάμερα μετά την επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα:

      {https://twitter.com/nexta_tv/status/1771256867794075924}

    • Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα είχε εκδώσει προειδοποίηση ασφαλείας πριν από 2 εβδομάδες

      21:37:22

      Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στις 7 Μαρτίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας αφού έλαβε αναφορές ότι «οι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια με στόχο μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών».

      Τότε, οι πολίτες των ΗΠΑ έλαβαν συμβουλές «να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες».

    • Τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

      21:34:28

      Όπως μεταδίδει το BBC για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα:

      • Ορισμένες ομάδες ειδικών δυνάμεων έχουν εισβάλει στον χώρο της συναυλίας.
      • Το κτίριο καίγεται.
      • Υπάρχουν αναφορές σχετικά με ανησυχίες ότι ένας από τους ορόφους μπορεί να καταρρεύσει και υπάρχει επίσης ανησυχία ότι άνθρωποι παραμένουν ως όμηροι.
      • Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, μίλησε για «τρομερή τραγωδία». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για «αιματηρή τρομοκρατική επίθεση».
      • Υπάρχουν αναφορές ότι πιθανότατα τουλάχιστον ένας από τους ένοπλους μπορεί να διέφυγε και αναζητείται από την αστυνομία.

      Είναι μια χαοτική κατάσταση και δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι θα υπάρξουν πολλά θύματα.

    • Εδώ έγινε η επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα - Δείτε χάρτη

      21:25:10

      Δείτε σε χάρτη πού έγινε η επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα:

      μοσχα επιθεση, χαρτησ, τρομοκρατικη επιθεση

      μακελειο μοσχα, χαρτησ

    • TASS: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες

      21:22:01

      Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί και 100 οι τραυματίες από την επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα.

    • Εκκενώθηκαν εμπορικά κέντρα στην Αγία Πετρούπολη (Βίντεο)

      21:20:10

      Νέες πληροφορίες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα:

      • Τα εμπορικά κέντρα Galereya και Nevsky Center εκκενώθηκαν στην Αγία Πετρούπολη
      • Απομακρύνθηκαν όλοι οι θεατές της συναυλίας του ράπερ Dani Kashin στη Μόσχα
      • Πολλές ρωσικές πόλεις, μετά τη Μόσχα, άρχισαν να ακυρώνουν όλες τις μαζικές εκδηλώσεις
      • Η Ανακριτική Επιτροπή άνοιξε ποινική υπόθεση για τρομοκρατική ενέργεια λόγω των πυροβολισμών

      Δείτε βίντεο:

      {https://twitter.com/sentdefender/status/1771257229645127854}

    • Φωτογραφίες μετά την επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα

      21:19:12

      Δείτε φωτογραφίες του AP μετά την επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα:

      mosxa1_60cf9.jpgmosxa2_0678e.jpgmosxa3_fa772.jpg

    • Η Μόσχα ακυρώνει όλες τις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο

      21:10:53

      Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το μακελειό στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

      Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν τον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής. Ακούστηκαν εκρήξεις και το κτίριο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

      {https://twitter.com/nexta_tv/status/1771250585230090536}

    • Πάνω από 5 οι δράστες του μακελειού

      21:07:13

      Όπως μετέδωσε το NEXTA, tην ώρα των πυροβολισμών, 6.200 άτομα θα μπορούσαν να βρίσκονταν συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα - σχεδόν όλα τα εισιτήρια για τη συναυλία του συγκροτήματος «Picnik» εξαντλήθηκαν.

      • Συνολικά, η μέγιστη χωρητικότητα της αίθουσας στο Crocus είναι περισσότερα από 9.500 άτομα.
      • Η Rosaviatsia ανέφερε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια της Μόσχας. Οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας ανησυχούν για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.
      • Σημειώνεται ότι οι άνδρες ασφαλείας (security) στο Crocus δεν έφεραν όπλα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι τρομοκράτες ήταν περισσότεροι από 5. Αριθμός που αναφέρθηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
      • Τα ρωσικά ομοσπονδιακά τηλεοπτικά κανάλια δεν διέκοψαν τις εκπομπές τους λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης.

      Η έκταση της πυρκαγιάς στο Δημαρχείο του Κρόκου εκτιμάται ότι εκτείνεται σε 3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

    • Η Ρωσία καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το «τερατώδες έγκλημα»

      20:57:55

      Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το «τερατώδες έγκλημα» μετά τις ένοπλες επιθέσεις στην αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, αναφέρει το Reuters.

      Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις επιθέσεις, λέγοντας: «Καταδικάζω απερίφραστα τέτοιες πράξεις βίας, κτηνωδίας και απερισκεψίας εναντίον αμάχων».

    • Πρώτη αντίδραση από τον Λευκό Οίκο για το μακελειό στη Μόσχα

      20:51:51

      Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση.

      «Οι σκέψεις μας προφανώς θα είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς», δήλωσε κατά την τακτική προγραμματισμένη ενημέρωση Τύπου.

      Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Μόσχα να αποφύγουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις «για τη δική τους ασφάλεια», όπως είπε.

      Ζήτησε επίσης από τους εν λόγω Αμερικανούς να παραμείνουν σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για περαιτέρω ενημερώσεις και πληροφορίες.

      Δείτε βίντεο:

      {https://www.youtube.com/watch?v=6-Qx-5fFnQM}

    • Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στο Crocus City Hall - Αναφορές για 60 νεκρούς

      20:48:56

      Νέες αναφορές μιλούν για 60 νεκρούς μετά την επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα.

      {https://twitter.com/visegrad24/status/1771247151231750651}

    • Οι Ειδικές Δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο - Ξεκίνησε επιχείρηση για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών

      20:46:21

      Οι Ειδικές Δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και άρχισε η επιχείρηση για την εξουδετέρωση των τρομοκρατών.

      {https://twitter.com/nexta_tv/status/1771244034888974363}

    • Interfax: Νέα έκρηξη στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα

      20:44:35

      Δεύτερη έκρηξη αναφέρθηκε σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα που έγινε στόχος επιθέσεων ενόπλων απόψε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

      {https://twitter.com/narrative_hole/status/1771244656057012250}

    • Σε ομηρία εκατοντάδες Ρώσοι από τους τρομοκράτες στη ταράτσα

      20:41:30

      Εκατοντάδες άνθρωποι φέρεται ότι κρατούνται όμηροι στο Μέγαρο Μουσικής Crocus κοντά στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το Visegrád 24.

      Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Τουλάχιστον 40 έχουν σκοτωθεί ενώ μεγάλα τμήματα του κτιρίου καίγονται.

      Οι Ειδικές Ομάδες της Αστυνομίας και του Στρατού έχουν μεταβεί αλλά δεν μπορούν να εισέλθουν λόγω της κατάστασης ομηρίας.

    • Στρατός και Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας στο Crocus City Hall στη Μόσχα

      20:35:56

      Στρατός και Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας στο Crocus City Hall στη Μόσχα.

      Δείτε βίντεο:

      {https://twitter.com/djuric_zlatko/status/1771243843251208233}

    • Νέο βίντεο από το μακελειό στο Crocus City Hall στη Μόσχα

      20:32:15

      Δείτε νέο βίντεο από το μακελειό στο Crocus City Hall στη Μόσχα. Μεγάλη κινητοποίηση έξω από τον συναυλιακό χώρο που έγινε η επίθεση.

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1771243278328873229}

    • «Προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι» - Σοκάρει αυτόπτης μάρτυρας

      20:30:43

      «Τουλάχιστον πέντε άτομα. Συμπεριφέρονται σαν προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι μαχητές. Καθώς μπήκαν στο κτίριο, σκοτώθηκαν οι φρουροί και οι άνθρωποι που στέκονταν στις πόρτες. Στη συνέχεια, η κύρια είσοδος αποκλείστηκε», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

      «Οι τρομοκράτες είναι οπλισμένοι με τουφέκια εφόδου AKM. Ορισμένοι φέρουν φορτία με διάφορα πυρομαχικά. Τουλάχιστον δύο από τους επιτιθέμενους κουβαλούσαν σακίδια πλάτης, που ενδεχομένως περιείχαν βόμβες μολότοφ», πρόσθεσε ο ίδιος.

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1771241040436957188}

    • Μακελειό στο Crocus City Hall στη Μόσχα (ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ)

      20:29:09

      Νέο βίντεο από το μακελειό στο Crocus City Hall στη Μόσχα.

      ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1771242667424337937}

    • Στις φλόγες το Crocus City Hall στη Μόσχα - Καταρρέει η οροφή

      20:25:57

      Δείτε βίντεο:

      {https://twitter.com/nexta_tv/status/1771232690731155526}

    • Αναφορές για εγκλωβισμένους στο κτίριο

      20:24:56

      Αναφορές για εγκλωβισμένους στο κτίριο μετά στη φονικό επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα.

    • Βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών στη Μόσχα

      20:18:38

      {https://twitter.com/nexta_tv/status/1771231434365100210}

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1771234488988717349}

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1771235009610867041}

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1771235093018780095}

    • Εισέβαλαν με αυτόματα όπλα οι δράστες

      20:17:32

      Σύμφωνα με το Ria Novosti, τρία άτομα φέρεται να εισέβαλαν στο ισόγειο του κτιρίου στη Ρωσία και να άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. «Σίγουρα υπάρχουν τραυματίες» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

      Οι φερόμενοι ως δράστες, στη συνέχεια, φέρεται να έριξαν χειροβομβίδα, προξενώντας φωτιά στο δημαρχείο.

      «Οι άνθρωποι στην αίθουσα ξάπλωσαν στο πάτωμα για να γλιτώσουν από τους πυροβολισμούς, ξάπλωσαν εκεί για 15-20 λεπτά και μετά άρχισαν να σέρνονται έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω» όπως αναφέρουν μαρτυρίες

    • Τουλάχιστον 15 νεκροί και 50 τραυματίες από την επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα

      20:16:13

      Απίστευτο μακελειό στη Μόσχα. Τουλάχιστον τρεις άντρες άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι δράστες ήταν από δύο ως πέντε.

      Βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών στη Μόσχα

      {https://twitter.com/nexta_tv/status/1771231434365100210}

Ροή Ειδήσεων