Θρίλερ στη Μέση Ανατολή μετά τα αντίποινα του Ισραήλ - Πώς έγινε η επίθεση στο Ιράν

Θρίλερ στη Μέση Ανατολή μετά τα αντίποινα του Ισραήλ - Πώς έγινε η επίθεση στο Ιράν

Παγκόσμια ανησυχία για μια πιθανή γενικευμένη σύγκρουση μετά την επίθεση του Ισραήλ στην περιοχή Ισφαχάν του Ιράν. Για «μικρά drones» μιλά Τεχεράνη. Γνώριζε η Ουάσινγκτον για το χτύπημα. Όλες οι εξελίξεις στο live blog του iEidiseis.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/AP Photo

09:30 - 19/04/2024
Τελευταία ενημέρωση: 10:05 - 19/04/2024

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ. Για drones μιλά η Τεχεράνη, ενήμερες από πριν οι ΗΠΑ.


LIVE

  • Βίντεο από την αεράμυνα του Ιράν μετά την επίθεση

    09:34:55

    {https://twitter.com/ABC/status/1781192822634238078}

  • Πώς έγινε το χτύπημα στο Ιράν;

    09:33:58

    Ιρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η επίθεση στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν έγινε με μικρά drone, τα οποία αναχαιτίστηκαν, οι ΗΠΑ αναφέρουν πως υπήρξε πυραυλική επίθεση, στην οποία δεν είχαν καμία ανάμειξη, ενώ ο στρατός του Ισραήλ αρκείται στο «ουδέν σχόλιον».

    Πάντως σύμφωνα με την Jerusalem Post Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε πως το χτύπημα ήταν στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» καθώς το Ισραήλ απάντησε αφού δέχθηκε επίθεση, ενώ τονίζει πως το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη.

  • «Business as usual...»

    08:51:51

    Ο Mohammad Marandi, πολιτικός αναλυτής και αναλυτής ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, λέει ότι είναι «ακόμη ασαφές εάν έχει συμβεί κάτι σημαντικό».

    «Μπορεί να υπήρξαν τρία drones που καταρρίφθηκαν κάπου κοντά στο Ισφαχάν, αλλά… όλα είναι όπως συνήθως», είπε στο Al Jazeera.

    «Οι άνθρωποι στο Ισφαχάν… λένε ότι όλα είναι καλά», είπε ο Μαράντι, επικαλούμενος αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Οι Ιρανοί είπαν ότι εάν οι Ισραηλινοί επιτεθούν ξανά, εάν προβούν σε άλλη επιθετική ενέργεια, τότε θα αντεπιτεθούν σκληρότερα από την προηγούμενη φορά και θα αντεπιτεθούν χωρίς να περιμένουν για δύο εβδομάδες όπως την προηγούμενη φορά», ανέφερε επίσης.

    {https://twitter.com/ncitayim/status/1781169050971689292}

    {https://twitter.com/its_Faize42/status/1781165670886949074}

  • Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης

    08:42:13

    Επαναλειτούργησαν σήμερα το πρωί τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, αφού η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί λόγω των εκρήξεων που αναφέρθηκαν στο Ιράν.

    Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

    Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.

  • Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν

    08:41:12

    Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

    «Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

    Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

    Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.

    Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ορκισμένου εχθρού του στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Τα περισσότερα απ' αυτά αναχαιτίσθηκαν.

    Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν έπειτα από επίθεση εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στο Ισραήλ.

  • Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

    08:40:25
    • Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, καθώς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται αξιωματούχους που λένε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση
    • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει «κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να σπρώξει ολόκληρη την περιοχή στο χείλος του γκρεμού».
    • Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνιστούσε να γίνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών
    • Το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι το βέτο των ΗΠΑ ήταν «ωμή επίθεση που σπρώχνει την περιοχή όλο και πιο κοντά στο χείλος της αβύσσου».
    • Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αρκετοί έχουν τραυματιστεί και 15 φέρονται να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια έπειτα από μια νέα νύχτα επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτια αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας
  • Αλμα στις τιμές του πετρελαίου

    07:37:08

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά πάνω από 3%, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς μεταδίδονται από διάφορες πηγές ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ.

    Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI ), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, αυξήθηκε κατά 3,66% στα 85,76 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent αυξήθηκε κατά 3,44%, στα 90,11 δολάρια.

  • ΜΜΕ του Ιράν: Όλα ήρεμα

    07:29:21

    Τα ιρανικά Μέσα μεταδίδουν εικόνα από την πόλη που χτύπησε το Ισραήλ, λέγοντας πως επικρατεί ησυχία.

    {https://twitter.com/ncitayim/status/1781169050971689292}

  • Iράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις

    07:27:06

    Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα.

    «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

  • Το σημείο που χτύπησε το Ισραήλ

    07:17:41

    ιραν ισραηλ επιθεση

  • Αναστολή των πτήσεων από και προς την Τεχεράνη και άλλες πόλεις

    07:11:44

    Όλες οι εμπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    ιραν ισραηλ επιθεση

  • Ιρανικά ΜΜΕ: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς στην επαρχία Ισφαχάν

    07:07:14

    Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο Tasnim αναφέρει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς, επικαλούμενο αξιόπιστη πηγή».

    Το ίδιο αναφέρουν και άλλα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

    Το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα εντός του Ιράν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο CNN την Παρασκευή. Ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν πυρηνικός, πρόσθεσε επίσης ο αξιωματούχος.

  • 07:04:19

    Λίγο μετά την αναφορά των φερόμενων ισραηλινών πυραύλων, ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο δημοσίευσε μια ανάρτηση στο X στην οποία έγραφε «Το Ισραήλ έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί πλήγματα εναντίον στόχων εντός του Ιράν χωρίς να εισέρχεται στον ιρανικό εναέριο χώρο από αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ».

    ιραν ισραηλ επιθεση

    O γερουσιαστής σε δεύτερη ανάρτησή του ενημέρωσε πως το Ισφαχάν φιλοξενεί την αεροπορική βάση Khatami και βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης.

    ιραν ισραηλ επιθεση

  • «Κανένα σχόλιο» από τον στρατό του Ισραήλ

    07:00:40

    Ο ισραηλινός στρατός ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

    «Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

    Σύμφωνα πάντως με το CNN, το οποίο επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο, το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ πως πρόκειται για «περιορισμένη» απαντηση στην επίθεση του Σαββατοκύριακου (13/4) και πως δεν στοχεύει πυρηνικούς στόχους του Ιράν.

    {https://twitter.com/yusrakamal94/status/1781152896173621665}

  • Ενήμερες για την επίθεση οι ΗΠΑ

    06:59:09

    Το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

    «Δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα στο εσωτερικό του Ιράν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN. Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε στο CNN ότι εάν το Ισραήλ αναλάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση εναντίον του θα είναι «άμεση και στο μέγιστο επίπεδο».

  • Ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν

    06:53:16

    Το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν. Παράλληλα, οι εμπορικές πτήσεις ανεστάλησαν σε πολλά ιρανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Τεχεράνης, ενώ πολλά αεροπλάνα άλλαξαν πορεία, αποφεύγοντας τον εναέριο χώρο του Ιράν.

    {https://twitter.com/MarioNawfal/status/1781161510858854676}

  • Ισραηλινοί πύραυλοι σε στρατιωτική βάση του Ιράν

    06:52:03

    Συναγερμός έχει σημάνει στη Μέση Ανατολή τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

    Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν στρατιωτική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση. Επίσης εκρήξεις έχουν αναφερθεί στη Συρία και το Ιράκ.

    {https://twitter.com/ShirionOrg/status/1781148052041973838}

Ροή Ειδήσεων