Κόσμος

«Άνοιξαν» ακόμα 5 χώρες: Άλλοι με απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλοι χωρίς μάσκα στο μετρό

Ακόμα πέντε χώρες αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τα μέτρα και να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο κανονικότητας, 18 μήνες μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού. Άλλοι συνεχίζουν να έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλοι αποφάσισαν να καταργήσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και τη μάσκα στα μέσα μεταφοράς.

Η ώρα ανακοίνωσης της επιστροφής στην κανονικότητα όπως τη θυμόμαστε έφτασε για ακόμα πέντε χώρες στον πλανήτη. Το μοντέλο «ζώντας με τον κορονοϊό» αποφάσισαν να εφαρμόσουν και άλλοι, σύμφωνα με το CNN. Κάποιοι έχουν ακόμα απαγόρευση κυκλοφορίας και καραντίνα για τους τουρίστες, ενώ άλλοι αποφάσισαν να μπαίνουν στο μετρό χωρίς μάσκα. 

Γιατί πήραν αυτή την απόφαση; Άλλοι έχουν αξιοζήλευτα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και άλλοι αποφάσισαν ότι το κόστος των συνεχιζόμενων οικονομικών και κοινωνικών μέτρων είναι πια πολύ βαρύ και υπερτερεί του οφέλους.

Αυτές είναι οι πέντε χώρες που κάνουν strike back στην πανδημία και οι στρατηγικές που ακολουθούν:

Δανία – Χωρίς μάσκα και πιστοποιητικά

Η κυβέρνηση της Δανίας προχώρησε σε άρση όλων των περιορισμών για τον κορονοϊό στις 10 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι η Covid-19 δεν είναι πια «μια ασθένεια που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Οι Δανοί μπορούν να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ και τα εστιατόρια χωρίς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, να μπαίνουν χωρίς μάσκα στα μέσα μεταφοράς και να συναντούν φίλους, συγγενείς και γνωστούς χωρίς όρια και χωρίς περιορισμούς.

Η Δανία έχει 74% πλήρως εμβολιασμένους.

Σιγκαπούρη – «Μπορεί η Covid να μη φύγει ποτέ»

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης είναι «παλαίμαχος» αυτού το μοντέλου, μιας και έχει ανακοινώσει από τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια διαφορετική στρατηγική απέναντι στην Covid. Επιχειρεί λοιπόν να ελέγξει την υπερμετάδοση με τους εμβολιασμούς και να παρακολουθεί τις νοσηλείες, αντί να απαγορεύει στους πολίτες της να ζήσουν.

«Τα κακά νέα είναι ότι η Covid-19 μπορεί να μην φύγει ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να ζήσουμε κανονικά ακόμα κι αν συνεχίσει να υπάρχει» ανέφεραν εκείνη την περίοδο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Σιγκαπούρης για την πανδημία.

Τα μέτρα άρχισαν να καταργούνται από τον Αύγουστο, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους να πηγαίνουν σε εστιατόρια και να συγκεντρώνονται σε ομάδες των πέντε, αντί των δύο που προβλεπόταν.

Η Σιγκαπούρη έχει 81% εμβολιασμένους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βέβαια, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, τα κρούσματα αυξάνονται και η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται, οδηγώντας την κυβέρνηση να λέει τώρα, ότι ίσως και να χρειαστεί να επιστρέψουν τα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά.

Ταϊλάνδη – Χρειάζονται τον τουρισμό

Η Ταϊλάνδη θέλει πίσω τον τουρισμό της πάσει θυσία. Έτσι, σχεδιάζει να ανοίξει όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της στους επισκέπτες τον επόμενο μήνα, παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Βέβαια, μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες ή όσοι έχουν αρνητικό τεστ θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην πρωτεύουσα, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, είχε εμβολιαστεί μόλις το 18% του πληθυσμού, ενώ ένα 21% είναι μερικώς εμβολιασμένο.

Νότια Αφρική – «Τώρα έχουμε εμβόλια για όλους»

Η Νότια Αφρική τώρα άρχισε να χαλαρώνει αρκετά από τα μέτρα βλέποντας ότι τα κρούσματα μειώνονται. Μεταξύ άλλων μέτρων, το ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας μειώθηκε από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 4 το πρωί, οι συγκεντρώσεις επιτρέπονται μέχρι 250 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 500 σε εξωτερικούς χώρους, και οι περιορισμοί στις πωλήσεις αλκοόλ έχουν μειωθεί.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ωστόσο η Νότια Αφρική συνεχίζει να έχει χαμηλά ποσοστά. Η χώρα έχει πλέον αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψει ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό.

Χιλή – Ανοίγει ο τουρισμός αλλά με καραντίνα

Η Χιλή είναι μία από τις χώρες που έχουν πάρει εύσημα για την εμβολιαστική τους εκστρατεία. Σχεδόν το 87% των Χιλιανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι αναμνηστικές δόσεις. Το κινεζικό εμβόλιο Sinovac πήρε έγκριση για τα παιδιά άνω των 6 ετών και οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι η χώρα ανοίγει ξανά ενόψει τουρισμού για την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκινά στο νότιο ημισφαίριο. Βέβαια, ισχύει η καραντίνα για πέντε μέρες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν εκεί.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κύπρος: Μείωση 10% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για δύο διμηνίες
Η πρώτη ατομική έκθεση της Σοφίας Ρόουζ Κοσμίδου: Όταν εκείνος έγινε αρκούδα, οι φόβοι της έγιναν τίγρεις…
Chevron Right