Η κατάσταση της υγείας του βασιλιά Κάρολου επιδεινώνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ να ενημερώνουν τακτικά ένα σχέδιο για την κηδεία του, τονίζουν οι μυημένοι, γράφει η New York Post.
Ο 75χρονος μονάρχης έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τότε που έγινε γνωστό ότι πάσχει από καρκίνο και λαμβάνει θεραπεία, για να κρύψει ότι η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή, ανέφεραν πηγές στο Daily Beast.
«Φυσικά και είναι αποφασισμένος να το πολεμήσει και κάνουν ότι είναι δυνατό αλλά αυτός δεν είναι πραγματικά καλά» ανέφερε πηγή που περιγράφεται ως παλιός φίλος της βασιλικής οικογένειας.
Ο μονάρχης δεν αποκάλυψε ποτέ με τι είδους καρκίνο έχει διαγνωστεί, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν ήταν καρκίνος του προστάτη, που είναι μια από τις πιο θεραπεύσιμες μορφές της νόσου.
Το παλάτι τηρεί σιγή ιχθύος για την πορεία της υγείας του, αλλά σωστά πληροφορημένα άτομα και πολιτικοί σχολιαστές αναφέρουν δημοσίως πως ο βασιλιάς ανταποκρίνεται πολύ καλά στη θεραπεία.
Ωστόσο, στα παρασκήνια, αναφέρει η New York Post, οι βοηθοί του βασιλιά Καρόλου αναθεωρούν τακτικά τα σχέδια της βασιλικής κηδείας του, που φέρει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι».
«Τα σχέδια ξεσκονίζονται και διατηρούνται ενημερωμένα. Δεν είναι περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς δεδομένου ότι ο βασιλιάς έχει διαγνωστεί με καρκίνο. Αλλά η κυκλοφορία τους έχει σίγουρα προκαλέσει ανησυχία», είπε στην Daily Beast πρώην υπάλληλος που διατηρεί δεσμούς με τους αυλικούς του παλατιού.
Το εξαιρετικά λεπτομερές έγγραφο με όλα τα σχέδια της βασιλικής κηδείας συντάχθηκε την ημέρα μετά την ταφή της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ στιις 8 Σεπτεμβρίου του 2022.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Daily Beast ότι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι» ενημερώνεται τακτικά, αλλά τόνισαν ότι απλώς πρόκειται για τυπική διαδικασία και ότι «θα ήταν «παράλογο να δούμε κάτι διαφορετικό» σε αυτό το γεγονός.
Όλα τα βασιλικά μέλη του σχεδίου έχουν ενημερωμένα σχέδια κηδείας που κατηγοριοποιούνται με κωδικές λέξεις κυρίως γέφυρες, όπως ήταν και η κωδική ονομασία για τη Βασίλισσα Ελισάβετ «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου».
Το σχέδιο θανάτου για τον πρώην Πρίγκιπα της Ουαλίας πήρε το όνομά του από την κρεμαστή γέφυρα που συνδέει το νησί Anglesey με την ηπειρωτική χώρα της Ουαλίας.
«Φυσικά και εξετάζουν κάθε πτυχή της γέφυρας Mενάι. Η κηδεία της βασίλισσας κύλησε σαν ρολόι και έβαλε ψηλά τον πήχη. Δεν είναι κάτι συναισθηματικό, είναι μια δουλειά, που λαμβάνεται πολύ στα σοβαρά, και είναι κατανοητό ότι κανείς δεν σκοπεύει να πιαστεί», είπε στο μέσο ένας ανώτερος αξιωματούχος που εμπλέκεται στον προγραμματισμό των βασιλικών κηδειών.
Ένας άλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός για το χειρότερο είναι αυτό που κάνει ο στρατός… Πρέπει να θυμάστε την κλίμακα αυτού του πράγματος. Το τμήμα, υπό τον υποστράτηγο Τζέιμς Μπόουντερ, αναλαμβάνει την ηγεσία - δηλαδή επτά συντάγματα φρουρών. Στη συνέχεια υπάρχει ολόκληρη η Περιφέρεια του Λονδίνου, τα συντάγματα του Στρατού εδάφους και το Πυροβολικό του Βασιλικού Ιππικού. Αυτό είναι πριν φτάσετε στο Ναυτικό ή την Πολεμική Αεροπορία. Ο Κάρολος συνδέθηκε στενά με το Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών για χρόνια, οπότε θα εμπλακεί επίσης».
Ο βασιλικός συγγραφέας Christopher Andersen είπε στο Daily Beast πως «δεν είναι μόνο ο βασιλιάς που πρέπει να αναθεωρήσει τα δικά του σχέδια κηδείας. Κάθε senior royal το κάνει. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι ήταν μόνο έφηβοι όταν τους ζητήθηκε να προγραμματίσουν τις δικές τους κηδείες. Τους ζητείται να διαλέξουν τη δική τους μουσική, λουλούδια, προσευχές και ποιος θα τις διαβάσει. Υπενθυμίζεται διαρκώς στους βασιλικούς ότι όταν πεθάνουν, η απώλειά τους θα είναι ένα σημαντικό γεγονός. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή τη μακάβρια προσήλωση στον θάνατο».
«Η βασιλεία του Καρόλου θα είναι εξ ορισμού σύντομη, αλλά κανείς δεν μπορεί να μαντέψει αυτή τη στιγμή πόσο σύντομη θα είναι» υπογραμμίζει.