Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαϊου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει κανονικά.
Την Παρασκευή το πρωί το Bloomberg μετέδωσε την είδηση αλλά ο Λευκός Οίκος διέψευσε τη συνάντηση.
Συγκεκριμένα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι διέψευσε την είδηση αναφέροντας πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του προέδρου συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Έτσι, δεν έχω πραγματικά κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό.»
Όπως γράφει το διεθνές μέσο, η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται τη στιγμή που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται στη Γάζα και αφού το Ιράν και το Ισραήλ επιτέθηκαν το ένα στο έδαφος του άλλου, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να πλησιάζει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Οι δύο ηγέτες συναντώνται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή της πολιτικής τους καριέρας. Ο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει εκ νέου τον αντίπαλό του από το 2020, Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, προηγείται στις 6 από τις 7 πολιτείες από αυτές που θεωρούνται «κλειδια» και καθορίζουν το αποτέλεσμα.
Ο Ερντογάν από την άλλη πριν από μερικές εβδομάδες υπέστη ήττα στις δημοτικές εκλογές με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει βέβαι να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή ειδικά τη στιγμή που ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται.
Σήμερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να ζητήσει την υποστήριξη του Τούρκου προέδρου προκειμένου να καταφέρει να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς για να συζητήσουν μια πιθανή μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Τουρκία επίλυσε ορισμένες διαφωνίες με τις ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-16. Σε μια λεπτεπίλεπτα ενορχηστρωμένη συμφωνία, η Άγκυρα συμφώνησε τελικά να υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο δρόμος άνοιξε, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταστήσει σαφές πως βασική προϋπόθεση για την πώληση F-16 στην Τουρκία ήταν να εγκρίνει η Άγκυρα την ένταξη της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.