Σε προειδοποίηση προς τη Δύση ότι «παίζει με τη φωτιά», καθώς επιτρέπει στην Ουκρανία να πλήττει με πυραύλους τα εδάφη της, προχώρησε η Ρωσία. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν θα αφήσει κάτι τέτοιο χωρίς απάντηση.
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι βλέπει «χέρι» των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από την πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων και κατηγορεί τη Δύση για την κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς «δίνει την άδεια» στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί εναντίον ρωσικών στόχων πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και βαρύ οπλισμό με την οποία την έχουν προμηθεύσει.
«Για μια ακόμη φορά, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε απερίφραστα την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και το Κίεβο που είναι υπό τον έλεγχο τους, ότι παίζουν με τη φωτιά. Η Ρωσία δεν θα αφήσει τέτοιες παραβιάσεις στο έδαφος της αναπάντητες», αναφέρεται στην στην ανακοίνωση.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης σταθερά υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία
Παράλληλα, οι περισσότερες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την ευκαιρία των 75 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία,
Όπως τονίζεται στην τελική διακήρυξη της Επιτροπής Υπουργών, που εγκρίθηκε από 41 από τις 46 χώρες-μέλη του οργανισμού, «η μάχη κατά της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας θα παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της».
Οι χώρες που δεν συντάχθηκαν με τη συγκεκριμένη διακήρυξη είναι η Ουγγαρία, η Αρμενία, η Σερβία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Οι υπογράφοντες υπενθύμισαν τη δημιουργία, από τις 2 Απριλίου, μιας πλατφόρμας «κατάθεσης αιτημάτων αποζημίωσης», στο πλαίσιο ενός «μητρώου ζημιών που προκλήθηκαν από την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας».
Το μητρώο «αποτελεί ένα πρώτο απαραίτητο βήμα προς τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού αποζημίωσης» προς όφελος της Ουκρανίας μετά τη ρωσική επίθεση, σύμφωνα με τη δήλωση που πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.
Οι χώρες-μέλη που ψήφισαν τη διακήρυξη, εξέφρασαν επίσης τη χαρά τους για «την πρόοδο που σημειώθηκε προς τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης».