Κόσμος

Συμβολική επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα μετά από 4 χρόνια (βίντεο)

Έπειτα από 4 χρόνια ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε στη Ρωσία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της Ρωσίας.

Πλάνα από τα κινεζικά Μέσα δείχνουν τον Κινέζο πρόεδρο να κατεβαίνει από το προεδρικό αεροσκάφο όπου τον υποδέχτηκαν με μίνι τελετή.

Τον Σι Τζινπίνγκ συνοδεύει στη διήμερη παραμονή του στη Μόσχα, η σύζυγός του.

https://twitter.com/aneczka07/status/1637782352687517696

Τις επόμενες ώρες ο Κινέζος πρόεδρος θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Γεωπολιτικη «μαχαιριά» στη Δύση και το ΝΑΤΟ

Η επίσκεψη του στη Μόσχα θα είναι μια άκρως σημαντική κίνηση στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Από τη μια η Κίνα σπάει εκκωφαντικά τη διεθνή-δυτική απομόνωση του Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από την άλλη σηματοδοτεί την στήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα, εν μέσω του πολέμου, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου πολυπολικού κόσμου.

Η διήμερη κρατική επίσκεψη θα είναι το πρώτο ταξίδι του Σι στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου και έρχεται καθώς οι δυτικές χώρες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η Κίνα κινείται προς την κατεύθυνση να υποστηρίξει πιο ενεργά τη Μόσχα και να διαδραματίσει πιο διεκδικητικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγκρουσης, τη στιγμή που η Ουκρανία ετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση.

Αν συνυπολογιστεί ότι η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ έρχεται λίγες ώρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, το Πεκίνο θεωρεί την επίσκεψη πολύ σημαντική.

Πρωτοβουλίες Σι για ειρηνική διευθέτηση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα από την Ουκρανία, ο Σι θα έχει μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα, συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Αν ισχύει αυτό, τότε σημαίνει ότι ο Κινέζος Πρόεδρος, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ειρηνική διευθέτηση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αμφισβητώντας την κυριαρχία των ΗΠΑ.

Πριν από λίγες μέρες η Κίνα έδειξε ένα πολύ αποτελεσματικό παράδειγμα συμφιλίωσης μεταξύ δύο παλαιών εχθρών, καθώς το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, με τη μεσολάβηση του Πεκίνου, συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις.

Πρόκειται για τεράστιας σημασίας γεγονός για τη Μέση Ανατολή και δεδομένης της παγκόσμιας σημασίας αυτής της περιοχής, για ολόκληρο τον κόσμο, που ήδη επηρεάζει πολλές διαδικασίες. Όπως για παράδειγμα, την προοπτική του τερματισμού του αιματηρού πολέμου δεκαετιών στην Υεμένη, όπου οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατό.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η διπλωματική επιτυχία της Κίνας κατέστη δυνατή χάρη στις στενές σχέσεις του Πεκίνου τόσο με τους Σαουδάραβες όσο και με το Ιράν. Γι’ αυτό οι Κινέζοι μπόρεσαν να γίνουν αποτελεσματικοί μεσάζοντες.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέο χτύπημα από Τζαβάρα: Τα Τέμπη καταλύτης πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων
ΑΚΤΙΔΑ: Διαδικτυακή εκδήλωση για τα Τέμπη - «Η Ελλάδα που δεν αλλάζει»
Chevron Right