Συρία: Οι Κούρδοι «πάγωσαν» τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών για να αμυνθούν - Σύροι και Ρώσοι στο Κομπανί

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη και βρίσκονται έξω από την πόλη Κομπάνι στη βόρειο Συρία - Στο σημείο και οι δυνάμεις της Δαμασκού - «Πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ ανακοίνωσε ο διοικητής των SDF
Συρία: Οι Κούρδοι «πάγωσαν» τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών για να αμυνθούν - Σύροι και Ρώσοι στο Κομπανί
iEidiseis

iEidiseis

20:14 - 16/10/2019
Τελευταία ενημέρωση: 07:36 - 17/10/2019

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.

Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά την συμφωνία που σύναψαν οι κουρδικές δυνάμεις με την συριακή κυβέρνηση, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τον στρατό τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στην συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και η Δαμασκός για την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε περιοχές της μεθορίου Συρίας - Τουρκίας προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Η ρωσική τηλεόραση έδειξε ρωσικά στρατεύματα στην ζώνη που κατείχαν οι Αμερικανοί

Εξάλλου, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν σήμερα ρωσικά και συριακά στρατεύματα να καταλαμβάνουν θέσεις στην περιοχή του Μάνμπιτζ όπου μέχρι χθες στρατοπέδευαν Αμερικανοί στρατιώτες.

Το κρατικό κανάλι «Ρωσία -24» έδειξε ρωσικά στρατεύματα να περιπολούν στη βόρεια αυτή πόλη της Συρίας.

Ένα άλλο ρωσικό κανάλι, που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος, το RT (Russia Today), έδειξε σε βίντεο εικόνες που δείχνουν ένα αμερικανικό κομβόι να διασταυρώνεται σε έναν δρόμο, που συνδέει το Μάνμπιτζ με το Κομπάνι, με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που κατευθύνονταν προς το Μάνμπιτζ.

Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, τα συριακά στρατεύματα κατέλαβαν θέσεις στην πόλη Μάνμπιτζ, μετά την συμφωνία που έκαναν με τους Κούρδους της περιοχής για να αναχαιτίσουν την διείσδυση των τουρκικών στρατευμάτων.

Η Μόσχα λέει πως θα ασκήσει πίεση για την επίτευξη συμφωνιών ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους

Παράλληλα, η Ρωσία θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Συρίας και τις κουρδικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμφωνίες και να τις εφαρμόσουν, όπως δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μιλώντας στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η τουρκική επιχείρηση επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν. Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα υποστηρίξει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων των χωρών τους.

Τραμπ: Οι Κούρδοι «δεν είναι άγγελοι», είναι «καλό» η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι οι Κούρδοι, εναντίον των οποίων η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση στη βόρεια Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, «δεν είναι άγγελοι».

«Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος κατηγορείται στις ΗΠΑ όπως και από τους ξένους συμμάχους του ότι «εγκατέλειψε» τους Κούρδους. «Εξάλλου, (οι Κούρδοι) δεν είναι άγγελοι», πρόσθεσε την ώρα που ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι είναι "καλό" η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

Τσαβούσογλου: Κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τζιχαντιστές του ΙΚ

Οι κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία με σκοπό αυτοί να επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε πως το PYD/YPG (σ.σ. το κυριότερο κόμμα των Κούρδων της Συρίας και η συροκουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού) «δεν δίστασε να κάνει μια απευθείας συμφωνία με το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας που έγινε στη Ράκα, εκατοντάδες τζιχαντιστές του Νταές αφέθηκαν ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία».

«Δεν άφησαν απλά ελεύθερους τους τρομοκράτες του Νταές στη βόρεια Συρία με αντάλλαγμα να επιτεθούν στην Τουρκία, αλλά τους έδωσαν και χρήματα», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Επιτιθέμενος στις χώρες που κατακρίνουν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ο στόχος αυτών των χωρών είναι να εγκαθιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος στη βόρεια Συρία.

«Κοιτάξτε τις χώρες, ειδικά τη Γαλλία, που αντιδρούν (ενάντια στην τουρκική επέμβαση), ο στόχος τους είναι να εγκαθιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για την αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία που επέβαλαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και για τις κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας «όποτε και αν αυτές έρθουν», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, «δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας».

Οι δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκα όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge στο πλαίσιο της αποχώρησης των δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν την εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Στις 16 Οκτωβρίου 2019, αποχωρήσαμε από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της Lafarge, από την Ράκα και από την Τάκμπα», τόνισε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς με ανάρτηση στο twitter.

«Πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ ανακοίνωσε ο διοικητής των SDF

Ο διοικητής των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί, ανακοίνωσε το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουμε παγώσει όλες τις δραστηριότητές μας ενάντια στο Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε ο Αμπντί σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κουρδικό κανάλι Ronahi.

Οι SDF θα περιοριστούν σε «αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον του Νταές», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή διατυπώνεται καθώς ο τουρκικός στρατός διεξάγει στρατιωτική επέμβαση κατά των κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας.

Παράλληλα ο Κούρδος στρατηγός ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έφερε αντίρρηση σε μια συμφωνία που κατέληξαν οι κουρδικές δυνάμεις και η συριακή κυβέρνηση για την προστασία της Συρίας από την τουρκική επίθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα εγγυηθεί τη συμφωνία SDF-Δαμασκού. Ο στρατηγός Αμπντί υποστήριξε πως η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση, ικανή να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κούρδων στη Συρία.

Όπως διευκρίνισε η συμφωνία απαιτεί από τις συριακές κυβερνήσεις δυνάμεις να αναπτυχθούν κατά μήκος όλων των βορειοανατολικών συνόρων με την Τουρκία και πως είναι λανθασμένες οι αναφορές ότι οι SDF παραδίδουν τον έλεγχο των περιοχών τους σε κυβερνητικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελεσίγραφο Ερντογάν: Παραδώστε τα όπλα ως το βράδυ - Δεν σφάζουμε αμάχους

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων