Ένα εκτός ορίων lockdown ζουν οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης από τα τέλη του Μαρτίου, καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων».
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έρχονται από την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας δείχνουν αδιανόητα μέτρα περιορισμού με το ημερολόγιο της πανδημίας να γυρίζει πίσω στις αρχές του 2020, όταν η Ουχάν έμπαινε σε καθεστώς lockdown και ο τρόμος για τον άγνωστο ιό κυρίευε τον πλανήτη.
NEW – Police use increasingly brutal force to enforce the Communist Party quarantine orders in #Shanghai.pic.twitter.com/Z3EEbOF6rw
— Disclose.tv (@disclosetv) April 14, 2022
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι εικόνες από την Ουχάν επαναλαμβάνονται. Σκυλιά – ρομπότ και drones περιπολούν από εδάφος και αέρα, αστυνομικοί με λευκές στολές σέρνουν με τη βία ηλικιωμένους στους χώρους καραντίνας, ενώ παιδιά αποχωρίζονται για δεύτερη φορά, μέσα σε δύο χρόνια, τους γονείς τους γιατί βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.
https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1514602114491637762
Οι δυστοπικές εικόνες από την Σανγκάη, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, προβληματίζουν και πάλι τους ειδικούς, στην σκέψη των οποίων υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο μίας νέας παραλλαγής, την οποία προσπαθεί να κρύψει η Κίνα.
Η ανακοίνωση μάλιστα των κινεζικών αρχών για τους πρώτους τρεις θανάτους στη Σανγκάη μετά το αυστηρό Lockdown, αυξάνουν την ανησυχία στις τάξεις των επιστημόνων.
26 million people in lockdown in Shanghai.
People are committing suicide from their balconies and Pets from people getting tested positive for #Covid are being collected to be killed and slaughtered in #Shanghai / #China
This is pure evil!
— Enes Kanter FREEDOM (@EnesFreedom) April 16, 2022
Ο Παναγής Γαλιατσάτος – πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για αυτές τις αδιανόητες σκηνές.
«Βρίσκω πολύ περίεργο αυτό που συμβαίνει στη Σανγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα», δήλωσε ο πνευμονολόγος στον ΣΚΑΪ.
«Έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο. Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε», είπε και τόνισε πως υπάρχουν δύο εκδοχές για αυτές τις εικόνες.
Τα σύο σενάρια
«Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δεν μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID», διευκρίνισε.
«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω», σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.
«Δεν βγήκαμε για 40 ώρες από το σπίτι για ένα κρούσμα»
Τον εφιάλτη της Σανγκάης περιγράφουν και Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί, με τις μαρτυρίες τους να είναι σχεδόν εξωπραγματικές.
Ο Γιώργος Μαρκετάκης περιέγραψε σήμερα στον ANT1 πως είναι κλεισμένος στο σπίτι του για δεκαοχτώ ημέρες, από την 1η Απριλίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκετάκης η περιπέτειά του ξεκίνησε επειδή βρέθηκε ένα κρούσμα στο συγκρότημα κατοικιών στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά του: «Από την 1η Απριλίου είμαστε κλεισμένοι στο διαμέρισμα, δεν μπορούσαμε να βγούμε από το διαμέρισμα για 40 ώρες, επειδή είχαμε ένα κρούσμα, μέχρι να το απομακρύνουν» είπε χαρακτηριστικά.
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την αντίδραση των αρχών για την πολιτική «zero covid» στη Σανγκάη, στην οποία ο ίδιος ζει τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μαρκετάκης είπε «όταν εδώ και δύο χρόνια δεν έχεις κρούσματα και από τα 0 όταν πας στο 25.000 είναι πολλά κρούσματα».
Όπως εξήγησε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού «δεν είναι υποχρεωτικό εδώ πέρα, ειδικά οι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί» προσθέτοντας ότι «σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, προσπαθούν να κρατήσουν το μηδέν κρούσματα, το zero policy».
Ερωτηθείς, τέλος, για τις εικόνες από την Σανγκάη με τις δαγκάνες, τα ρομπότ, τις απομακρύνσεις πολιτών, εξήγησε ότι «κάποιες εικόνες ήταν στην αρχή, υπάρχει μεταξύ κουλτούρας διαφορά», προσθέτοντας πως «είναι πολύ συνηθισμένη η χρήση του ρομπότ εδώ».
Τρεις πρώτοι θάνατοι από κορονοϊό
Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν τη Μεγάλη Δευτέρα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη αφότου επιβλήθηκε lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, στα τέλη του Μαρτίου. Ο ασιατικός γίγαντας, όπου οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορονοϊού, επισήμως έχει καταγράψει 4.641 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου ταυτοποιήθηκε ο SARS-CoV-2 στο έδαφός της, στην πόλη Γιουχάν, στα τέλη του 2019.
Σε ανακοίνωσή του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμος της Σαγκάης διευκρίνισε ότι οι τρεις ασθενείς που υπέκυψαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.
Οι δύο προηγούμενοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα είχαν ανακοινωθεί στα μέσα του Μαρτίου στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα.
Στη Σαγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, ενώ καταγράφηκαν 2.417 συμπτωματικοί ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.